Komen Pun Kena Plagiat?

Robot spam pun dah gunakan Bahasa Melayu yang lancar dan betul. walaupun menggunakan nickname minah/mat makan ‘keju’ .  Nasib baik Encik Akismet tapis dan disumbat dalam ‘spam box’ tapi masih ada lebih 20 komen yang terlepas dari saringan.

Semuanya bermula hujung minggu ini.   Komen diplagiat.  Robot spam pun dah pandai copycat. Syafiq.net pun dapat juga komen berbahasa ‘belacan’ ini.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. hah, mmg dahsyat betul komen yang macam ni. tgk komen dalam BM, tapi info yang diisi macam tak kena lansung. nasib baik masih tersangkut dalam spam, kalau tak, mmh tak cam jugak la.. 😉
    .-= beliamuda´s last blog ..Kempen CPC Nuffnang Paling Mahal dan Tertinggi =-.

  2. Azizuan says:

    style lawak gak la…hahaha
    .-= Azizuan´s last blog ..Aku Benci Pop-Up Ads, Menyemakkan Monitor! =-.

  3. wah.. hebat juger robot spam ni.. die dah blaja bahasa melayu agaknye..
    .-= fiezaradzi´s last blog ..5 Sebab Peminat Liverpool Rela Dikalahkan =-.

  4. Oh!Perfumes says:

    Dasat jugak robot yek? dah pandai pakai bahasa melayu..nasib dia tak tulis jawi..

  5. denaihati says:

    Semakin menjadi-jadi pulak Plagiat komen bahasa Melayu ni.
    .-= denaihati´s last blog ..Hikmah di sebalik ujian Allah swt =-.

  6. blog aku pun kena..gile punye robot Spam.. 👿

  7. TMUkmkd says:

    ada yang mendakwa plugin commentluv tu penarik spam bot tu.. tak pasti kebenarannya 😀
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Ruang Kerja Aku =-.

  8. laa..ye ke..hebat tul la spammers ni..
    .-= Bb Hussain´s last blog ..30 minutes left =-.

  9. Hmm saya pun dah dapat banyak gak spam plagiat cmni.
    .-= wazy´s last blog ..CONTEST MAI SECAWAN! =-.

  10. kak kujie, blog sy selalu sengal n kene virus sbb ade komen hawau terlepas camni lah.huwaa!! now, mmg carefull sangat2 bile nk approve komen.
    .-= lizz´s last blog ..Orang Kata, Lelaki Yang Baik Hanya Untuk Perempuan Baik Saja. Betul ke? =-.

  11. nampaknya akismet kena upgrade ler pas ni
    .-= Luffy´s last blog ..PECAH KACA PECAH GELAS, SUDAH BACA HARAP BALAS =-.

  12. yeah.. buat pertama kalinya hari ni blog saya dapat kunjungan mat saleh celup tu.. hahahaha
    .-= topo´s last blog ..Tarikh Hari Ibu 2010 =-.

  13. tu la.saya pun perasan sejak 2,3 hari ni.sebab komen dr omputih tu macam komen yg saya pernah dapat sebelum ni sehinggalah komen saya sendiri dicopycatnya baru saya confirm itu spam. cisman betul! 😡
    .-= penyubiru´s last blog ..Taktik Jenayah Terbaru.Calarkan Kereta & Tinggalkan Nota =-.

  14. 😆 huhu.. pandai dah spam skrang 😛
    .-= Yati´s last blog ..Kalaulah… =-.

  15. wahh… sudah maju spam robot nie… mungkin blog2 di malaysia dah top2…
    .-= zik´s last blog ..Kenapa manusia berperang?? =-.

  16. kalau tak check betul2 memang approve je komen tu. sebab tak nampak cacat cela bahasa melayu yang dia guna.
    .-= zaiMi´s last blog ..Jom Serbu Pesta Buku Kelantan 2010 =-.

  17. ish haa… pandai betoi bot ni. saya nak jugak la bot yang pandai berkata-kata dalam bahasa melayu ni. erm.. satu pelajaran yang amat menarik neh.. hahaha.. thanks for the info.

    P/S: nothing possible~

  18. denaihati says:

    denaihati.com baru berusia 4 bulan tapi dah ada lebih 11,500 komen spam…
    .-= denaihati´s last blog ..Hikmah di sebalik ujian Allah swt =-.

  19. Apa-apa saje yang boleh di-plagiat akan diplagiat. 😀
    .-= tekkaus´s last blog ..Lousy Internet & Limited Time =-.

  20. pelik spam ni…
    apa tujuannya…
    ngaco je kejo nya..
    heheee
    .-= mie´s last blog ..:: melegakan batuk dengan steamed orange :: =-.

  21. knapa ek wujud spam ni..blog aku yg bru lg pon dh sratus lbh spam..adoiyai..

  22. testinggggg

  23. Hello
    Ini spam. Haha~
    Confirm dia tak copy komen yang ada perkataan spam
    .-= ariff´s last blog ..Lajukan Loading Time Blog Anda Dengan Content Delivery Network (CDN) =-.

  24. maju lah tu… ish ish ish

  25. pandai betul spam robot nih 🙂
    .-= GreenLava´s last blog ..Popular (most commented) posts widget =-.

  26. robot spam pun tak guna bahasa potong.. 😎
    .-= Lan Bingka´s last blog ..Mesin penimbang yang rosak =-.

  27. kak jie pakai akismet je ke? tadek plugin lain dah? saya tengok kat google, ramai blogger2 dr oversea diorang rekemen pakai akismet + wp-spamfree.. takpon antispambee.. :roll:
    .-= Anarm´s last blog ..Manusia semakin malas membaca al-Quran =-.

    • tak de la guna plugin lain sbb baru jadi 2-3 hari ni
      sebelum ni ok
      belum sempat nak cari ‘penapis’
      hehe….terimakasih info ni

  28. huh terharu. kak kujie masukkan link blog 😀

    mula2 perasan akismet halang, kemudia ditambah dengan komen sendiri pun diplagiat. mahunya tak kantoi :mrgreen:
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Robot Spam Berbahasa Malaysia =-.

  29. Bahasa Melayu kan pernah jadi Lingua Franca dolu2 :mrgreen:
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..ORANG IKHLAS ITU TERTINDAS? =-.

  30. Syafrizal says:

    Saya pun kene jugak. Tapi robot spam dari Filipina haha.
    .-= Syafrizal´s last blog ..Jauhi Mee Segera Elak Penyakit Kronik: Persatuan Pengguna Pulau Pinang =-.

  31. robot spam pun teringin nak belajor bahasa melayu..xkan orang kite yang rase urban malu nak cakap melayu..hihihihi… :mrgreen:

  32. sama la dengan bro… tgahri sikit baru bro wat entry pasl nie…. bz dgn koje
    .-= Bro Framestone´s last blog ..My Dream Destination =-.

  33. aih..nama saya kena plagiat??
    wahh..tak sangka..macam artis pulak..haha 😛
    .-= Faizal @ FTN´s last blog ..Nihongo 101 : Warna-warna Dalam Bahasa Jepun, Midori adalah Hijau! =-.

  34. Hmmm hehe.. cuma mampu senyum…

    • moral of the story ( apakah ? ) jangan malu menulis dalam BM, robot spam pun berusha menulis dalam BM..haha :mrgreen:

  35. sy pun kena gak kes mcm ni, ingatkan komen tu mat salleh yg buat then dia translate ke BM, rupa2nya duplicate komen..

    macam2 la skrg ni
    .-= mijie´s last blog ..yang hidup pasti akan mati =-.

Trackbacks

  1. […] time saya dapat komen plagiat macam ni bulan April lepas. Cari-cari info rupanya Kak Jie pun ada tulis pasal benda ni. Tapi masa tu saya dapat 1 komen saja. Jadi diam-diam sudah. Tapi kali […]

  2. Plagiat Komen Bahasa Melayu semakin menjadi-jadi. | Denaihati says:

    […] satu tapi ada berpuluh komen yang serupa atau istilah yang Kak Jie guna Plagiat komen. Dah seminggu masalah Plagiat komen Bahasa Melayu ini berlaku tetapi sejak dua tiga hari ini […]

  3. Teori Commentluv Dan Robot Spam Berbahasa Malaysia- syafiq.net says:

    […] dan Kak Kujie pernah menceritakan tentang masalah robot spam berbahasa Malaysia didalam ruangan […]

  4. Kujie – Gengfotografi Dan Tumblr | Hidup Biar Sedap says:

    […] berlaku beberapa kesulitan yang agak misteri untuk saya memasuki blog sendiri selain dari masalah komen diplagiat itu. Tentu ada yang perasan, sehingga jam 2.30 petang blog ini tidak dapat dikomen. Nasib ada […]