Popular Seperti Rafiqin Darwisy

adoi… soalan tak boleh cover² sikit ke?  Saya tak popular – yang popular sekarang adik Rafiqin Darwisy mengalahkan artis-artis yang menang Anugerah Bintang Popular 2009.

Popular sangat subjektif. Popular biasanya bila kita berada dalam satu-satu komuniti atau group. Bagi saya , blog ada beberapa komuniti tersendiri. Saya selalu blogwalking dan sering berjumpa beberapa group dan setiap group ada beberapa orang yang popular sesama mereka.

Tiada jalan singkat untuk popular secara sihat – tapi kalau ingin betul-betul popular postlah komen ‘melawan arus’ seperti yang di buat oleh adik Rafiqin Darwisy mengutuk kematian Allahyarham Din Beramboi di Facebook. Sekelip mata akan ada fan page Kami Benci Rafiqin Darwisy.

Dia dah minta maaf… dik, kalau nak popular di Facebook, jadi macam Atok yang mencipta game berbahasa Melayu di Facebook.  Itu baru popular  tahap Kesatria Poyo!

Yang pergi tetap akan pergi.  Kita yang hidup pula perlu teruskan hidup dan sentiasa perlu perbaiki diri untuk mengadap-Nya kelak. Apa saja selepas seseorang itu meninggal dunia, itu antara mahkluk dengan PenciptaNya….Kerahmatan, keampunan, keberkatan milik Allah, kita hanya memohon padaNya.

Ingat ye anak-anak – bergurau  atau  bersedih semua tu ada  sempadan.  Terlajak perahu pun bukan senang nak kayuh undur balik melawan arus apalagi kalau terlajak menaip di Facebook. Semua orang screenshot untuk sebaran.

Jadikan kes pelajar Aswara yang dihukum atas tuduhan mengeluarkan komen di laman Facebook  berkenaan  bom petrol di gereja awal tahun ini sebagai pengajaran.  Atau kes kontroversi Hani Tarmizi .

©Kujie – ‘Diam adalah keindahan bagi orang bodoh, akal seseorang dapat diketahui dari kata²nya, dan tidak berakalnya seseorang juga tampak dari kata²nya….’ petikan syair Jarir bin ‘Athiyah

p/s – fan page mengutuk lebih menonjol berbanding fanpage ke arah possitif, kenapa ye?

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. ala budak ni dah murtad..skali ngaku bukan islam, kalau ianya islam, sah2 murtad. masuk neraka budak ni melainkan Allah terima taubatnya..biarlah dia..dia akan seksa selamanya dalam neraka jahannam pun!!

  2. sebab fanpage itu lebih kontroversi. ramai yang ske. kan2?

  3. Anonymous says:

    😆 😆 😆 :mrgreen: 😮

  4. ratu.aspirasi says:

    I think RD (Rafiqin Darwisy) is a thoughtless adolescent that has ruined the faces of 14-year-olds! As if there’s nothing better to talk about! I mean, HELLO, don’t mess with the Quran! Why does it have to be like this? 😡

  5. Miz Dila says:

    biase la budak2 baru nak membesar..always do something without thinking..tapi yang paling memalukan yg orang2 dewase pown duk layan same tambah minyak…lagi seronok la die duk menambah… tak paham betul lah….kalo buat xtahu je kan senang, lame2 sure die busan r…nie x, lagi di layan…mmg suke kan wat dose free…atleast dak rafiqin darwisy tu lum baliqh g kowt…walaupun pe yg dy wat tu mmg xpatut..as educated person, please! think..think..think n think before make something that can pig urself.

  6. Budak-budak lagi, sebab itu dia jadi begitu. Siapa tak tahu mulut Din beramboi macam mana, kadang-kadang apabila saya mendengar dia bercoleteh, panas dan ketawa pun ade. Bila dia meninggal, “Terus saya terkedu, dosa dan pahala kite bukan bule ukur…. faham2 aje la”.. sekarang ini, Isu budak mentah mengutuk Din Beramboi, mungkin itu luahan budak itu tapi cara penyampaian budak itu silap, dia ingat di internet dia boleh BEBAS. “ITU KESILAPAN” yang budak itu lakukan..
    .-= Admin Fiq Online´s last blog ..Dalam Botol "In a Bottle" Filem homoseksual pertama tempatan tunggu kelulusan LPF =-.

  7. Anonymous says:

    ermm..ingatkan glamor kerana perkara baik..rupe2nye..ermm…MALEZzzzz….nak cakap!!!!…buat sakit atie je..harap name je sodap..muke je kacak..tapi perangai..HAMPEH!!

  8. macam-macamla orang zaman sekarang..dah bagi sedikit kebebasan menulis..tak reti nak beretika..moga kita dapat ambil pengajaran..ini yang lebih utama dari kita duk buat fanpage yang benci membenci tuh..

    p/s -patutnya, mungkin fanpage “jom kita nasihat” lebih bagus..
    .-= hafizmd´s last blog ..Selamat Hari Lahir Sayang =-.

  9. setuju dgn kak jie.. semua perkara ada batasnye.. sbb ingat, nnt tak mustahil kite yg kena balik perkara yg kita buat..

    fan page ngutuk2 ni lagi menonjol sbb org suke kot.. tah la.. tapi suke bace status org yg positif kt fb tu..
    .-= fiezaradzi´s last blog ..Siti Nurhaliza Menang Lagi =-.

  10. nak glemer sebab benda jahat, hmm…x glemer pon x pe kot..
    .-= Hidier´s last blog ..Cinta jarak jauh… Tegakah kita mempertahankannya? =-.

  11. Hafiz Mohd says:

    hanya org bodoh sahaja yg buat tektik bodoh nak pemes mcm dia tu.. alahai dunia…kenapa lah kamu bodoh sangat?? gila glamour..
    .-= Hafiz Mohd´s last blog ..Adamaya Slot Akasia TV3 =-.

  12. baru baca tadi tentang dia..astraghfirullah..semoga dia benar-benar dapat pengajarannya..
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Spaghetti Bolognese & Sambal Gulai Tempoyak =-.

  13. fuyooo~ glemer budak tu ekeke~
    skrg mmg xde privacy langsung kan?
    seram pun ade gak

    mane tau ade stalker dlm diam….
    issskkk~ seriauu~
    .-= Adila´s last blog ..Stratford Upon Avon =-.

  14. afendie says:

    kalau nak popular nie biar la dengan akal yang waras, jangan ikut perasaan je!!.. kalau org yang nak popular dengan jalan macam nie memang tak layak nak dimaafkan dan tak layak untuk mintak maaf..
    .-= afendie´s last blog ..list of twitter apps to help you auto follow or auto unfollow on twitter =-.

  15. macam2 orang zaman sekarang… semoga kita sentiasa beringat mendidik anak2 dgn nilai2 agama…

  16. Salam kak jie…saya pun nak fofulerr macam blog kak jie juga, macam mana tuuu…. tapi wajib kena ada lesung pipitz kiri kanan dulu kann…. :mrgreen:
    .-= ah mat gebu´s last blog ..STUFFED PORTOBELLO WITH MINCED MEAT & TOMATO =-.

  17. ada lagi orang buat onar menggunakan facebook..dah malas saya nak ulas .. macam saya ckp dlm blog saya.. Terlajak perahu boleh diundur terlajar TULIS buruk padahnya.. la neh biar je lah diorang dengan sikap pendek akal tue..kita dah bagitau tapi masih gunakan lutut sebagai tempat berfikir..

  18. denaihati says:

    Orang memaksa nak jadi popular selalu Gagal jadi popular tetapi mereka yg selamba je tu yg jadi popular…kenapa ya????
    .-= denaihati´s last blog ..Review Game Facebook Melayu : Kesatria Poyos =-.

  19. banyak cara nak popular. kena pandai pilih cara baik atau cara buruk..
    .-= Amir´s last blog ..Daylight Saving Off =-.

  20. hihi mama kan mesra alam?

    just go with the flow,asalkan entry berkualiti, lama2 orang akan stick dgn blog tu 🙂

    budak tu dah mintak maaf.sudah la. ada jugak org2 menyalak kt wall dia lg. eieieie. tak minta maaf, ugut2 nak bunuh budak tu. dah budak tu minta maaf, cakap lg. ape lah. otak letak kt lutut.
    .-= yonna´s last blog ..Tali Temali =-.

  21. Popular dengan rekod yang buruk, apalah maknanya…

  22. bukan si penulis je nampak kelemahan, siap yang si pengomen juga nampak kelemahan masing-masing (ha3).

    aduh kak, cerita pasal FAN, saya nak beli banyak-banyak, panas nya duduk kat rumah kampung atap ZINK ni (hu3).
    .-= megat´s last blog ..Tudung, Pasar Pagi Di Parit Raja =-.

  23. Ni ada satu komen dalam entri saya tang Rafiqin tu

    ”setelah dirisik dari beberapa orang kawan..SAH! budak tu memang baru form 1..belajar kat sebuah sekolah kat kuantan ni..member jaja’Z memang mengajar dia…dari pengamatan member jaja’Z tu..dia budak senyap dlm kelas,cumanya malas buat keja…”

    mungkin ada yang tak kena dengannya kan?

    psstt..manusia bukan ke suka yang negatif? blog gosip artis kan top..hehe
    .-= chekgu naman´s last blog ..Rumah Dah Siap Pahat Masih Berbunyi : Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2009 =-.

  24. Haish..banyk btul kes2 mcm nih sekarang..social networking disalah gunakan..hmm
    .-= Jmay´s last blog ..Rezeki dikala sibuk =-.

  25. ape nak jadi la budak2 nih….kurang ajar betul!
    .-= ieda´s last blog ..WIDGEO SANGAT MERIMASKAN! =-.

  26. kesian kan… teknologi makin canggih makin bahaya sebenarnya… salah satu keburukannya… budak2 mana fikir panjang…
    .-= zik´s last blog ..Revolusi handphone ku. =-.

  27. “fan page mengutuk lebih menonjol berbanding fanpage ke arah possitif, kenapa ye?”

    itulah org kita..tau mengutuk saja..adoi..
    .-= serol´s last blog ..Review of My Blog For Mac. =-.

  28. huhhuh macam aduka taruna la plak.. huhu ehh, budak ni tak kene ape2 tindakan ke?
    .-= zida´s last blog ..Kata Kunci Yang Tak Berapa Nak Munasabah =-.

  29. al fatihah untuk Din Beramboi. huhuhu

    psst: nama tu aje yg senang diingat.. nama sebenarnya enggak teringatin gitw hehhehehe

    :mrgreen: :mrgreen:
    .-= maza´s last blog ..The Begining =-.

  30. senang2 je mintak maaf.. hmm..
    ape 2 pon, kne jdi pengajaran lah kes budak ni

  31. diam itu lebih baik..

  32. masih tak belajar dari peristiwa silam.
    (eg. kes aduka taruna)

    oh, tapi dia seorang budak..mungkin dia tidak ambil tahu tentang hal ehwal semasa..hehe

    kalau betul dia memohon maaf. baguslah..tapi the damage has been done.
    lebih bagus kalau pergi jumpa dengan keluarga arwah
    .-= Faizal @ FTN´s last blog ..Menulis vs Bercakap; Jangan Mudah Salah Tafsir =-.

  33. soalan tu memang diajukan kepada orang yang tepat..hehe.
    macam terperasan kak jie kat ABPBH.. :mrgreen:
    .-= Lan Bingka´s last blog ..Rewang kenduri kahwin =-.

  34. senang je kan nak popular guna facebook. Rafiqin Darwisy ni tak ambil iktibar dari kes aduka taruna ni.
    .-= aini´s last blog ..Rezeki Yang On The Way Berduyun Tiba… =-.

  35. ngaper ngn budak ni eh..

    ops…salam tuan rumah..saya datang menyinggah 🙂
    .-= wanita´s last blog ..aku bukan lagi wanita itu.. =-.

  36. popular biar bertempat
    tahun 2010 ni banyak sgt cerita tak baik tentang blogger dan komuniti maya ni …

    1. aduka taruna
    2. rafiqin
    3. Betty benafe kata blogger tak bertanggungjawab
    4. macam2 ada!
    .-= hydir´s last blog ..Mari belajar kitaran hidup blogger =-.

    • paling banyak sekali muncul dari Facebook
      ramai orang beranggapan dunia tanpa sempadan – kebebasan mutlak untuk menulis sesedap rasa tanpa memikirkan sensitiviti orang lain.

  37. baguslah kalau dia dah minta maaf.. harap ikhlas lah maaf yg dipinta tu..
    .-= syazni´s last blog ..Rumah Arwah Din Beramboi dimasuki pencuri? =-.

    • harap-harap sgt – beberapa kejadian ‘popular semusim’ ini dijadikan pengajaran utk kita – kita pun ada keluarga, kesan yg timbul bukan membabitkan diri sendiri tetapi orang-orang yang kita sayang juga

  38. TMUkmkd says:

    emm saya rasa ada kisah lain dsebalik tu.
    tapi banyak juga blog yang mendapat impak daripada tu. entah kenapa saya tak gemar tulis pasal dia.

    mungkin sebab page fan yang kutuk dia tu lebih kurang sama je kurang ajarnya.
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Kamu Semua Dengar Sini! =-.

    • Sebab itu entri ini diterbitkan…sebab baca semua org tulis mengutuk sesama sendiri….tujuan entri ini untuk peringatan sesama kita bukan untuk menjadi ‘batu api’

      sebab itulah screenshot asal perkataan kurang elok dia tidak diletakkan di sini…

      • TMUkmkd says:

        heh saya setuju yang ni 😀
        entah la. benda dah berlaku
        .-= TMUkmkd´s last blog ..Kamu Semua Dengar Sini! =-.

  39. dr semlm mintak maaf…da terlajak taip dan enter kt fb…nak remove balik da terlambat kot..huhu..pe2 jek lah..hope die xwat lg..n insaf…
    .-= eiyda´s last blog ..eiyDa:: Bila banyak masalah..ape nak buat??arrgghh!!!::: =-.

  40. psstt!! kakjie..sapa yg nk popular tu 😆

  41. itu la!! facebook banyak meng “glamour” kan seseorang…
    kak jie ada pun glamour gak…
    tp dlm dunia blog,..
    hehehee
    .-= mie´s last blog ..:: MALAYSIA : result formula one 2010 :: =-.

  42. nuaeman says:

    “Terlajak Taip Boleh ‘Backspace’. Terlajak enter..

    Budak kampung saya yang merupakan cucu kepada cikgu mengaji saya pernah popular pasal isu bom gereja beberapa bulan lepas. Juga dari facebook.. tetapi kampung saya tak dipopularkan pulak.. apatah lagi blog saya..

    berbalik kepada soalan di atas bagaimana nak popular mcm kak jie? 🙂

  43. kita tak tahu kan niat sebenar dia, mungkin pasni sape2 boleh korek rahsia dia, banyak kemungkinan kita boleh kata, samada nak glamer, ataupun memang satu nak mencetuskan provokasi..ataupun sebagainya

    banyak yg kita boleh tafsir…

    erm…by the way, pasni boleh la kak jie buat satu artikel mcm mana nak jadi org glamer mcm akak, biar sampai bandwith…tahap limit, heheh
    .-= mijie´s last blog ..Melihat hidden file mengunakan command prompt =-.

  44. popular tu dtg dgn positif dan negatif impact

    • Azizuan says:

      Kalau dia popular sebab provoke benda tak elok, kompom2 negative la impact.. 🙄
      .-= Azizuan´s last blog ..Tiga Siri TV Mesti Tonton =-.

  45. Wan Perlis says:

    jgn kita terlalu kejar nama
    yg penting kita ikhlas menulis.
    berkongsi ilmu,pendapat,idea,pengalaman
    semoga generasi blogger akan datang dapat ikut jejak langkah yg baik
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Bagaimana cristiano ronaldo ajar aku blogging =-.

  46. Popular dengan cara tak betul mudah je 😆

  47. Dauspozi says:

    Ikhlas ke budak hingusan tu mintak maaf, dengar kata dia bukan Islam, betul ke? huhu ❓
    .-= Dauspozi´s last blog ..5 Cara Kurangkan Load Time Blog Yang Terlampau Lama =-.

    • tak maulah mempertikaikan Islam ke, Ikhlas ke…. ambil pengajaran “terlajak perahu boleh diundur, terlajak cakap …”

  48. rafiqin tu glamer tak bertempat..hehe..tu ar kak, nak tau jugak cmner nak jadi glamer macam akak..hehe

    • mana de glamernya aihh…PR tak pernah naik2 sejak setahun dulu, dok tang 3 je…org lain tiap kali update , tiap kali ‘melompat lebih tinggi’