Semakan Daftar Pemilih

Semua dah cukup umur untuk mengundi? Dah daftar? Kalau belum sekarang ni kat pejabat pos pun dah boleh mendaftar.

Saya percaya pilihanraya tak lama lagi …. riuh rendah dan perubahan sekeliling memberi tanda² tak lama lagi dah ni.. dah dekat dah tarikh tu.

( tetiba balairaya dicat baru, surau dibesarkan..jalan nak ke sekolah hujung ceruk tu ditar baru… pejabat penghulu orang keluar masuk macam ada megasale … tadika kemas di kemaskini di kemas semak samun dan di tebas segala lalang, pagar di betulkan…dsbnya…)

Kalau dah mendaftar, mari kita buat semakan daftar mengundi .

Klik Semakan Daftar Pengundi SPR

 

Pendaftaran pemilih

  • Warganegara Malaysia;
  • Berumur tidak kurang daripada 21 tahun pada tarikh kelayakan;
  • Seorang penduduk di mana-mana bahagian pilihan raya di Malaysia; dan
  • Tidak hilang kelayakan.

Hilang kelayakan

Seseorang pemilih akan hilang kelayakan jika:-

  • Pada tarikh kelayakan, ditahan kerana tidak siuman atau sedang menjalani hukuman penjara; atau
  • Sebelum tarikh kelayakan, telah didapati bersalah dan dihukum mati atau penjara untuk tempoh lebih 12 bulan dan masih menjalani hukuman pada tarikh kelayakan; atau
  • Telah didapati bersalah di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954; atau
  • Telah memperoleh kerakyatan asing.
About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. sama-sama kita tunaikan tanggung jawab kita bersama
    Jom terjah post menarik dari HafizAmri ..Kelebihan Memeluk IsteriMy Profile

  2. tunaikan tanggungjawab anda..

  3. Selamat Mengundi.. Undilah dengan berkhemah.. hehe
    Jom terjah post menarik dari Bobby Pian ..Khidmat Jurugambar Sambilan – Kawasan Lembah KlangMy Profile

  4. Anonymous says:

    WEI KAMI TAK TAU MACAM MANA NAK DAFTAR MENGUNDI

    • Di pusat-pusat pendaftaran

      i) Ibu Pejabat SPR Putrajaya.
      ii) Pejabat Pilihan Raya Negeri.
      iii) Pejabat Pos Berkomputer Terpilih.
      iv) Unit Pendaftaran Bergerak Di Tempat-Tempat Umum.
      v) Penolong Pendaftar (Sementara) yang dilantik oleh SPR.
      vi ) Penolong Pendaftar Luar Bandar.
      vii) Pusat-pusat Membeli Belah atau Pasaraya.

  5. okey 😀

  6. sama apa..sat2 nk p tgok…:D

  7. apasal sama dgn aku?

  8. Zana >> Maaf Puan…puan salah kaunter…puan kena pergi JPN…hahaha..kaunter ditutup sbb staff nak membuta pagi² ni, sejuk….

    :p

    Ien >> Makasih ye cik Ien…rasanya utk visitors comment tak moh letak colour backgroung la…satgi comot la pulak… mcm cat tumpah..sok lusa kalo teringin nk ubah² kakjie godek² la…

    thanks ye…

  9. just checking.. dah jadik dah tu komen colournyaa.. boleh tambah gark background colour untuk pelawat. ada di bahagian /* Comments
    ———————————————– */.

    so dari situ leh baca dah skit2.. just try and error.. well done! 🙂

  10. Zana Sadri says:

    zana dah cek semalam kak jie. tapi… ic dah tukar address tahun 2005. bila cek kuar address lama lagi. cemane tu ek?

    kena bagitau spr ke? (kaunter pertanyaan nie available ke tak nie? ekekeke)

  11. zura >> actullay bkn 600Km tp 600 meter sajorkkkkkkkkk la dik non…:p

    rugi oo tak mengundi!

  12. zura lias says:

    sy dh daftar tp x pernah ngundi..hikss..xtau nk undi yg mane..dedue calon kawasan..dedue sy x sukerk..hahahaha…kak jie, sy doa akak dpt project tu n dpt sambar pesona..leh tumpang duduk sebelah..hikss..

  13. bp a’aha…betul tu..best tau mengundi nie…sbb semua org dewasa..org yg cukup umo…

    lily aitt…tgok org mcm dh terlebih umo…awat tak register lagi.. itu hak mutlak kita …p cepat register…nnt leh mengundi

    merak Baguih..baguih…kt Kedutaan sana tak der undi pos ke merak…:p

  14. Merakemas says:

    hehehe Kak Jie….Merak dah daftar dah……tapi, tak pernah gi mengundi…..pasal duduk merantau, tak dan nak ngundi…… Tapi, Merak tak lupa tanggungjawab dan hak merak sebagai rakyat Malaysia……. 😀

  15. Lily.Lulu. says:

    errrrrrrrr .. x penah mengundi. agagagaga 😀

  16. blackpurple @ jowopinter says:

    Saya dah. Dan pernah mengundi sekali! Bangganya…

  17. 13may sebelum bln april 2008..hahahaha…:p

    umie lum daftar sbb tak cukup umo ke mie….:p

    actually 600 meter je..hahahahaha…kalolah 600km tu….kakjie mmg bawa mie nek persona baru kakjie

    mz aminnn….. pakcik nk Persona ke nk project 600km tu…:D

  18. insya’allah. moga2 di murahkan rezeki cik kujie. ameennnn.

  19. .::{ uMIe }::. says:

    saya lom daftar pilihanraya.. 😀 hehe bila ek piliharaya tu?

    Projek 600KM?? projek lumbe kete ke kak.. huhu nak beli persona ek? leh la bawak umie jalan2.. :p

  20. bila pilihanraya hah???

Trackbacks

  1. […] Sungai Air Tawar. Masa ni semua adik beradik balik untuk mengundi.  Kalau boleh, buat semakan awal Daftar Pemilih untuk mengetahui kawasan pengundian yang […]