Ulat Limau Mandarin

Nampak tak , ulat-ulat yang hampir sama dengan ulas limau.  Yang berkepala hitan tu….

BEWARE OF CNY ORANGES FROM CHINA .WORM INSIDE THE ORANGES …

Chinese new year is drawing near. When buy Chinese oranges please beware of the worms inside. These worms are very similar to the texture of the orange and therefore can only be observe if you look carefully (long sighted person may not notice).

The Chinese government had in fact made effort to destroy hundreds of tons of these oranges and compensate the farmers for these. But however some culprit may still sell it illegally. That’s why we need to be careful.

Whether the worms is harmful to the human body or not is still questionable. But generally if few numbers are consumed it should not make any harm according to doctors. It is advisable to be careful about it.

p/s – email tahun lepas, relevan untuk musim dung dung ceng….!! tapikan mungkin ulat tu dari buah lain…saje je datang nak berposing dengan buah limau, kan…………..kan…………..kan……….. ( rugilah nak mandang je limau  dalam kotak tu )

66 Replies to “Ulat Limau Mandarin”

  1. ::: ahhh memang scary ye bila ada gak ulat dlm limau CNY nih.. saya pakai makan jer
    ::: tak tengok betul2 pon masa masuk mulut.. kopek then terus ngap! [huhuhu] eeishh
    ::: menakutkan ler [hehehe] limau mandarin favourite saya tuh! tukar pisang plak ler
    .-= ::: ReActivate :::´s last blog ..Kong Kong Laut & Pasir Putih =-.

    1. @zool, kat sini saya pun dapat banyak limau, siap bawak balik lagi, nampaknya kena hati2 lepas ni kalau nak makan limau, huhuhuh
      .-= mijie´s last blog ..Macam mana nak beli Domain dan Hosting =-.

  2. Rupa ulat tu memang nak sama ngan limau…
    Ntah-ntah dah berkoyan-koyan kak long telan tak perasan pun! 🙄
    .-= Kak Long´s last blog ..Desa di celah bandar =-.

  3. haha~… orang pun prasan, k,jie penah masuk entry pasal ulat limau mandarin ni thn lepas…

    p/s : tetap telan limau mandarin gak walaupun bace entry ni… satu kotak setiap hari diorang hantar kat ofis cik kaseh… huhuhu~~
    .-= kaseh Esmiralda´s last blog ..Don’t Be Silly~~ =-.

  4. mama,entry recycle? 😆 hahaha mcm penah ada last year

    ok lepas type komen,baru bc p/s mama :p
    .-= yonna´s last blog ..Puas =-.

  5. Tgh makan limau smbil baca blog kak kujie ni. sedap je limau ni. jenuh lak nak belek 1 1 tgk ada ulat ke tak sblom makan. takpe ulat buat halal di makan. hehehe
    .-= fazemy´s last blog ..Cuci Mata =-.

  6. Rumah gua beli yang mahal punye xD mmg ada kes sebab limao pun ada class 😛
    .-= Eldy´s last blog ..Contest JT + Angpau tinggal 2 hari.. =-.

  7. errr…

    kalau tak silap maza, kalau ada ulat kat dalam buah tu, lagi elok. sbb ini membuktikan mereka tak gunakan racun perosak dan bahan kimia yang membahayakan kesihatan..

    jadinya, elok lah tu .. hehehhehe… kira kita makan yg organik punya lorrr…

    dung. dung .. chenngggg.. kebaboommmm
    hehehhehe

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    .-= maza´s last blog ..Misteri: Mentera di Pemakaman Kubur Lama! =-.

        1. @sayahappyslalu,

          wahhh.. pengajaran yang maza dapat..

          1) nak limau free, kena sebut kuat-kuat ‘nak limau free’.

          2) kalau nak limau free satu kotak, kena sebut limau free berkoyan-koyan banyaknya..

          hehehehhe

          thought for today from maza yg entah apa-apa entah!
          wakakakaka
          .-= maza´s last blog ..Misteri: Mentera di Pemakaman Kubur Lama! =-.

  8. kena check n recheck sebelum makan limau.
    huh. 😕
    .-= sepisendirian´s last blog ..update.. =-.

  9. wooo, macam CSI r, gambar2 zoom camnie.. hehe kesian kte kat sini, raya cina pun cam tak raya.. limau pun daa lame x sentuh… hihi
    .-= samanosuke_04´s last blog ..Dunia Orang Takde Awek “DotA” =-.

  10. Semalam ada makan limau mandarin. ada lagi beberapa biji

    Kena check nampaknya. Kalau betul2 ada, termakan sket jer tak pe.. boleh badan makin kuat antibodi sebab dalam badan ada unsur2 pencemaran yang bukan akut. Ahaks, makan sket kira macam konsep makanan jatuh tiup2 seperti dalam entri kak jie sebelum ni kan?

    :mrgreen: :mrgreen:
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Saya Baca Blog Anda, Bosan.. Lalu Saya.. =-.

  11. erkk xpernah terfikir pun ade ulat…patut l;a makin lame makin sedap je limau neh
    .-= atie´s last blog ..there are still a light =-.

  12. Teringat saya masa belajar kat Kelantan dulu.. kitaorang beli tepung gandum timbang.. pastu dah lepas beberapa minggu kami buat jemput-jemput.. lepas goreng.. dalam keadaan panas-panas.. punyalah sedap makan.. tapi..

    Masa saya nak simpan balik tepung tu.. baru terperasan rupanya ada ribuan ulat-ulat kecil yang mana mungkin ulat tepung.. sebahagian yang dah dibuat jemput-jemput tu.. semuanya dah jadi isi perut kami.. Ya Allah.. bila tengok ulat tu meliuk-liuk dlm tepung.. rasa nak termuntah pun ada.
    .-= nuaeman´s last blog ..Perihal Limau Mandarin dan Tahun Baru Cina =-.

      1. @maza,
        Wah, teringatlak cerita dongeng dulu-dulu yea…

        Bagus erk kalau tanam limau tumbuh kacang ajaib…. :mrgreen:
        .-= Kak Long´s last blog ..Desa di celah bandar =-.

Comments are closed.