Anak Kucing Kejar Tikus, Lepas Kencing Sila Jirus!

Sewaktu pelawak dan penyampai radio popular ERA FM Allahyarham Din Beramboi meninggal dunia kerana pada mula disyaki dijangkiti virus kencing tikus atau Leptospirosis ( kemudiannya disahkan mengidap Dengue Shock Syndrome ( Denggi Berdarah ) barulah saya tahu serba sedikit mengenai bahaya jangkitan kencing tikus atau leptospirosis.


Setelah senyap seketika, pada 10/07/2010 sekali lagi kita dikejutkan dengan kematian enam orang penduduk Lubuk Yu, Maran akibat jangkitan bakteria leptospirosis (air kencing tikus) dan melioidosis (bakteria disebabkan air dan tanah) . Antara simptom utama adalah demam, batuk, sakit-sakit otot, cirit-birit.

Kerana wabak ini, pusat perkelahan Hutan Lipur Lubuk Yu ditutup serta merta. Sehingga semalam , jumlah mangsa yang terdedah kepada jangkitan tersebut adalah 110 orang.

Walaupun saya tak pernah nampak tikus di rumah ni, risau juga takut ada seekor dua yang berhijrah. Harap-harap Puan Cing yang merayau disekeliling rumah tu boleh jadi pengawal.

Mengikut fakta, tikus dikesan sebagai penyebar utama bakteria ini kerana kitaran hidupnya yang suka makan dan tinggal di tempat kotor iaitu tempat bakteria Leptospira membiak.

Bakteria Leptospira akan tersebar melalui cecair yang dikeluarkan oleh tikus seperti air kencing, air liur, darah, air mani dan najis.

p/s- saya keliru antara virus kencing tikus atau bakteria kencing tikus

Β©kujie – kata kunci untuk kes ini adalah kebersihan.

  1. saya ada belajar pasal virus n bakteria. 2 benda ni tak sama. ubat utk virus ialah antivirus, ubat untuk bakteria ialah antibakteria. rasanya yg virus lagi bahaya sebab virus ni self-limiting…
    Jom terjah post menarik dari Amir ..Penjenamaan Semula Oh MalaysiaMy Profile

    • lagi satu, kalau terkena bacterial infection, kena guna antibakteria je mcm penicillin. kalau guna antiviral xde efek apa2..

  2. Tikus… memang sya akan melompat kalau lalu sebelah, aritu dah racun.. mati semua. Tetiba muncul lagi (masuk ikut stor kat luar)… memang menggelikan eeeerrkkk..

  3. Tikus lari gigit ekor, dpt kat en Cing mmg rezeki la hehe. err.. taik tikus bhy tuh, hitam2 bujur2 gitu. selalu belakang dapur ada, belakang lemari pun ada.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Adamariam – 12My Profile

  4. kak jie..kwn sy masa kursus pun kena, nyaris2 nak kiok..nasib cepat g spital..virus kencing tikus ni lambat detect…paling cepat lam10hr..tu yg berlaku kat arwah din n budak ptd ug meninggal kat jugra..

  5. term yang tepat untuk disease leptospirosis adalah bakteria kencing tikus. bakteria dan virus berbeza dari banyak segi, senang cerita bakteria adalah benda hidup yg boleh membawa kebaikan atau keburukan kepada tubuh badan. virus pula lebih kepada pembawa maklumat dan memerlukan host untuk hidup. :mrgreen:

    kalau beli makanan/minuman dalam tin, jangan lupa cuci bahagian buka dia. kadang-kadang, sebelum packaging kat kilang/kedai, boleh jadi tikus duk merayap merata-rata kat atas tin tu. huhu… sama2 kita berhati2..
    Jom terjah post menarik dari Azah ..Response cached until Tue 13 @ 18:10 GMT (Refreshes in 60 Minutes)My Profile

    • leptospirosis adalah penyakit yg disebabkan oleh bakteria leptospira. bakteria tersebut merebak antara tikus-tikus dan boleh merebak ke manusia melalui kencing tikus. basically, air. so mandi kt sungai/tasik/air terjun itu mmg ada sedikit bahaya kalau tempat tu tercemar. tikus juga boleh menjadi host kpd sejenis virus; hantavirus. dan menyebarkannya jg melalui air kencingnya. klo xsilap, msia blum lg ade kes hantavirus nih. tp xbermaksud kite slmt. amalkan gaya hidup yg sehat
      Jom terjah post menarik dari jack ..Ubahsuai Rutin Harian Anda Hari IniMy Profile

      • baca suratkhabar, ada yang tulis virus, ada yang tulis bakteria sebab setahu kak jie, bakteria dan virus tu berbeza.

        terimakasih kerana berkongsi – moga ilmunya mendapat keberkatan

    • Dah baca artikel dan komen ni baru lebih jelas pasal benda ni, sebelum ni macam tak ambil berat walaupun kat kampung tu memang banyak jer tikus berkejaran… huhuhu
      Jom terjah post menarik dari Eizil ..Resepi- Mee Sup DagingMy Profile

  6. memang bahaya la kak kencing tikus nie~
    huhuhu..
    dulu nbiel pnah dgr cite..
    ade sorang tuh beli air tin kat kedai..
    kte nie biase la kan,klu dah dahaga tuh teros bukak dan minum~
    tp naseb orang tuh agak malang..
    sebab kat atas tin tuh,kirenye bahagian luar tu kan?
    ade kencing tikus yang dah kering..dia minum gitu jek..
    last2 sakit dan meninggal..kesian..

    the moral is kalau beli air tin sila minum pakai straw..
    atau basuh dulu~=)
    Jom terjah post menarik dari Nabiel ..LAWAK – Awak boleh main pada hari S sajeMy Profile

  7. Kak Jie,

    Satu lagi, kalau beli air tebu kat gerai kena perhati jugak sebab kadang kadang tebu tu dia letak ja atas tanah atau sandarkan pada dinding. Kadang kadang tikus berkeliaran dan kencing kat tebu tu.

    Lagi satu air tin, kalau boleh elak minum terus dari tin, baik gunakan penyedut minuman. Dalam gudang gudang pun banyak tikus jugak.

    Kalau beli beras, baik gunakan guni plastik bukan guna tali, takut tikus kencing jugak.

    Walaupun dia dah kencing lama tapi bakteria tu masih ada melekat disitu.

  8. rumah saya kalau area luar ada cik Ti ni. since rumah dekat ngan sawah, and ada jiran2 yang mmg tahap bersih nya diragui ( tengok dari area luar dah tau ) plus ada abandon house sederet dengan rumah saya. Takut sangat Cik Ti masuk rumah . Kadang2 phobia sendiri.

  9. Nampak macam simple je kebersihan ni. Tapi bawa banyak kesan kalau diambil mudah. Saya ada terbaca kat blog tapi tak ingat kat mana cerita pasal virus ni la. Ada seorang ayah tu beli dan minum air tin di sebuah kedai. Sehari dua lepas tu jatuh sakit dan seterusnya meninggal. Doktor sah kan yang dia diracuni virus kencing tikus. Nauzubillah. Doa sebelum makan/minum itu perlu moga Allah lindungi kita.
    Jom terjah post menarik dari fahmi ibrahim ..Ulangtahun Yang Ke-5-My Profile

  10. sebenarnya bakteria , kujie..
    memang bahaya
    kekadang boleh juga berjangkit kalau terkena secara sentuhan kulit yang luka pada najis…
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..Makan pilMy Profile