Hidup Ini Indah Dan Sedap!

Take a break occasionally and go for a walk.  Assume that you have come from another planet.  Take a fresh look at the clouds, the colors of sky at sunset and sunrise.  Look at the plants, trees, leaves, flowers and how they sway when wind blows..!  Look at water how it shakes and shape itself in the vessel it’s stored..  Look at numerous forms of life – insects, animals, birds and human. This exercise will clear off the dead memories and monotony that kills the joy of living.

Everyday is unique, like the blossoming clouds.  It’s never the same, but always beautiful. Release your negative energy that holds you back, your past failures, embrace whatever life offers you. Desires, obsessions and possessions possess you. Free yourself of inhibitions. Make an active decision to have simple daily needs.

Accept change as a positive thing in life. At times, go with the flow that is before you. Pondering death brings appreciation to life. Take time to appreciate the expanse and beauty of your life and our earth. Let go peacefully.

©Kujie – talian internet sangat kejam – saya gagal untuk akses blog sendiri sejak 3-4 hari sudah. Mengikut memo dari TM, kesulitan talian internet akan berlangsung sehingga 2hn Mei 2010.

p/s – quote ini di copy paste untuk motivasi diri dari wikihow.  Image milik saya sendiri – rumah saya di celah² kawasan berbumbung biru.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Azizuan says:

    best gila..sebelah bukit..sebelah tasik..pagi2 kompim sejuk yg malas bangun tuh..haha
    .-= Azizuan´s last blog ..Aku Benci Pop-Up Ads, Menyemakkan Monitor! =-.

  2. serenity, huhuhu nyaman je rasa tgk gambar – gambar tu.
    .-= akuvision´s last blog ..Gangguan Hyperhidrosis =-.

  3. menarik quote ni. penuh makna. 😀
    .-= Amir´s last blog ..2 Pengulas Tegar Bakal Menerima Hadiah Istimewa Dari Australia =-.

  4. Syafrizal says:

    Lawanya. Saya sukakan gambar pemandangan. Sejuk mata memandang sambil menghargai kebesaran Allah.
    .-= Syafrizal´s last blog ..Tingkatkan komen di blog anda dengan CommentLuv =-.

  5. mmm..sedapnya bau rumput pagi. Salah satu bau kegemaran [selain bau baby 😉 ]
    ooo..patut ar susah naw nk masuk jengah k.jie 2,3 arini.
    .-= Yoa´s last blog ..Pamela Anderson dan Dot Dot Dot =-.

    • kak jie pun suka bau rumput baru di potong
      lagi satu daun2 kering yg kita bakar…sedap bau dia!

      yup..mmg adalah masalah server antara streamyx dan US

  6. chentatiku says:

    subhanaAllah~
    .-= chentatiku´s last blog ..:: contest "couple; sweet + sengal" :: =-.

  7. Hidup ini indah dah sedap bila kita tahu menghargainya.. hargailah masa sekarang, jangan biarkan ianya berlalu begitu sahaja.. 😉
    .-= Suraya´s last blog ..Contest dan hadiah Laptop Acer Aspire One =-.

    • salam kak..
      sy selalu katakan pada diri sy, seteruk mana pun hari ini, esok masih ada untuk kita jalani. perubahan ke arah hidup yg lebih baik perlu dilakukan…

      yg bestnya, semakin kita membesar,semakin kita sedar yg kita perlu berubah….hehehe

  8. senja yg unggu buat hati rasa pilu..
    .-= Jiji´s last blog ..INI BLOG BAPAK PRIHATIN. =-.

  9. sejuk mata memandang bila tengok gambar yang mendamaikan
    .-= mijie´s last blog ..Menu masakan orang lelaki =-.

  10. indah sungguh alam semesta ciptaan Allah S.W.T….
    interntet masih problems?di sini sudah okeyh..

  11. Wan Perlis says:

    kelajuan internet seperti dail up
    please tm cepat perbaiki
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Soaljawab bersama Wan Perlis =-.

  12. wah..indahnya kata-kata itu kak jie..memberi semangat..indahnya alam ciptaan Allah..subhanallah..
    .-= Bb Hussain´s last blog ..30 minutes left =-.

  13. aiseh..rasa macam dah komen..tapi takde pula..
    .-= Faizal @ FTN´s last blog ..Kepada Adik-adik Tak Cukup Umur Yang Merancang Nak Bunuh Diri =-.

  14. oh!! selamat pagi 😉 bestnya tgk pemandangan!!

  15. denaihati says:

    Hidup ini terlalu sebentar ibarat berteduh sebentar di bawah pohon dalam perjalanan yg jauh. Jadi jangan sesekali abaikan hidup ini dengan perkara yg membawa kita kejurang Neraka. Insyallah.
    .-= denaihati´s last blog ..Plagiat Komen Bahasa Melayu semakin menjadi-jadi. =-.

  16. slow sikit baca entri english ini..
    hehe

    life is indeed beautiful!
    .-= Faizal @ FTN´s last blog ..Kepada Adik-adik Tak Cukup Umur Yang Merancang Nak Bunuh Diri =-.

  17. Salam Rabu Kak Jie..

    Memang betul.. “little things are often simple life pleasures”. Aha ye.. kalau bangun pagi lepas tuu layan tengok awan berubah warna sambil jalan2 hirup udara segar memang menusuk kalbu 🙂
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Easy Cookie Recipes Make My Day =-.

  18. cantiknya pemandangan…Accept change as a positive thing in life…agreed with this…
    .-= eyriqazz´s last blog ..Tips Untuk Mengingat/Menghafal 2 Benda Yang Berbeza =-.

  19. amik masa jap utk abiskan entry ni..hehe sbbclemah dlm bi..hohoho
    .-= x-po´s last blog ..PATUTKAH ADA MAAF UNTUK KALI KEDUA? =-.