Tersandung Bukannya Terjatuh

Ini entri biasa-biasa bagi kamu, tetapi luar biasa bagi saya.

Semalam Along telefon lagi. Sejak abahnya ke Algeria, selang sehari dia telefon walaupun hanya bercakap seminit.

” Along rasa macam nak melompat , nak peluk mama…nak cium mama….”

” Along dapat Math 88 – A , LK ( Lukisan Kejuruteraan ) pun dapat A, FIzik pun ”

88 – mungkin bagi orang lain yang sentiasa straight A’s mungkin tiada ghairahan atau keterujaan melampau seperti itu. Nilai A bagi Add Math dalam Peperiksaan Percubaan SPM sangat memberi momentum yang kuat kerana sebelum ini markah paling tinggi pernah dia capai sekitar 40+.

Semua mata pelajaran yang dia ambil mendapat keputusan yang meningkat. Saya ucapkan tahniah dan semoga momentum peningkatan ini berada pada waktu yang tepat.

Dua bulan lepas, dia telah membuat satu kesalahan yang membuatkan kami berdua menangis. Dia menyesal dan berjanji akan menjadikan peristiwa tersebut sebagai pengajaran dan akan membuktikan bahawa dia benarΒ² menyesal. Ketika dia betul-betul down, kami suami isteri sentiasa bersama dengannya memberi kekuatan, memberi dorongan dan semangat. Saya katakan pada Along, dia patut bersyukur kerana diberi kesempatan untuk memandang ‘mana yang betul , mana yang salah’ dan berpeluang untuk memperbetulkan keadaan sebelum terlewat.

Itulah hikmah yang tersembunyi dari setiap kejadian. Saya berharap dia akan menjadi lelaki yang teguh untuk terima apa saja dugaan dan cabaran dalam kehidupan.

p/s – Β rasa nak peluk anakΒ² sekarang …. kucing parsi gembeng lagi !

Gambar yang diemail oleh suami untuk anak-anaknya.

awan berbentuk geruda di Setif, Algeria semalam 09/10/09

awan berbentuk geruda di Setif, Algeria semalam 09/10/09

Dua hari lepas sewaktu berYM, Angah bertanya tentang rumah yang dibina dari tanah. Mungkin dia pernah melihat di tv atau membaca artikel di internet.

rumah  tradisi yang di bina dengan tanah

rumah tradisi yang di bina dengan tanah

dan haaaa tu dia rumah yang angah nak tu rumah dinding tanah. utk info camp1 terletak bersebelahan dgn kawasan perumahan Assasia. Inilah yang paling awal sekali dibina tapi yang lain adalah lebih moden dan dibuat dgn concrete dan semua buat rumah dengan memikirkan akan membina sehingga 5 tingkat – direct copy email.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. nr zwn ysf says:

    well well well.
    boy memang hebadd:)

  2. salammm…!!
    mirul mmg pndaiii..
    .-= dla´s last blog ..3 minggu di hostelll… =-.

  3. hah? 88?? 😯 😯 😯 ya Allah!! yonna dulu, dapat 20 pun rasa nak sujud syukur dah!!! kalau yonna dapat 80, mungkin yonna akan duduk dalam tanah terus HAHAHHA. congrats utk Along πŸ™‚ ishh.yonna sangat respect org pandai add maths ni. bukan 1 subjek yang mudah.

    nama pun budak kan ma? kita yg dah tua ni pun buat salah. apa yang penting,dia learn from mistake πŸ™‚ hee
    .-= yonna´s last blog ..Y550 : Jamuan Raya BPMKPT 2009 =-.

  4. fuhh, skor addmath! bijak bijak!
    .-= naz´s last blog ..Chillaxing with Yoga! =-.

  5. uish!! hebat tu… susah nak dpt add math markah cenggitu.
    sib bek saya tak amik. tapi math spm pun dah cukup susah. huehuehu…

    penah gak menangis masa form 4, 1st time exam math, boleh fail??
    terus nekad nak berubah. πŸ˜€
    .-= Zana´s last blog ..Love this pic! =-.

  6. tahniah along!

    teringat zaman muda dulu 😎
    b4 spm ~ add math tak penah lulus
    bile spm
    tekejut tgk result
    siap ckp kat chekgu..
    “cikgu salah bagi slip kat saye ke?”
    πŸ˜† πŸ˜† πŸ˜†

    kenangan itu sangat indah!
    .-= mrs azmi´s last blog ..……… =-.

  7. kak,
    saya juga mempunyai seorang Along, dulu upsr 5As, masuk sek asrama penuh integrasi, tapi cuma bertahan 2 minggu, balik terus kerana tak tahan.. now pelajarannya setakat gitu2 je, harap dia meningkat macam Alang kak jie gak…
    .-= AyKay´s last blog ..Dah bersih tapi najis lagi =-.

    • @AyKay, Form 1 jgn risau sgtlah…biarkan dia tapi jgn bebas lepas…kalau masih dlm kawalan, masih tak ketinggalan….biar dia terjumpa satu detik yang buat dia sendiri tersedar…. Insyaallah…akan ada waktunya dia boleh berfikir..sbb kalau dia buat sendiri tanpa paksaan…itu lebih baik.

      Anak2 Kak Jie punlah secemerlang orang lain, biasa2 saja..cuma tidaklah ketinggalan.. semua tak pergi kelas tambahan ( tusyen ) , dari UPSR sampailah PMR.

      Insyaalah…. nnt matanglah Along tu

  8. Salam akak.

    jatuh pun boleh bangu pelan2,
    ini kan tersadung^_^

    aiyak, manyak jeles,akk.
    ADD math manyak tu.
    Anem, B pun tak pernah.
    huhu.

    kenangan^_@

    • @arnamee, bangun pelan2 pun kena ada kekuatan yg bukan sedikit..takut jatuh tak larat nk bangun dah…

      Risau BM dia..issshh..taulah budak lelaki, mana rajin nk membaca

  9. maza masih sebak membaca blog kawan yg pegi itu..huhuhu

    tapikan, tanpa titik permulaan takkan jadi lukisan yg indah, kanzz. huhuhuhu

  10. Tahniah..
    Anak kak jie cukup pandai dan baik sungguh..
    Semoga mendapat anak yang beriman.. AMIN.
    .-= zool´s last blog ..Anugerah Darjah, Bintang dan Pingat Kebesaran Melaka =-.

  11. Kalau ada usaha pasti tak susah untuk berjaya. Yang penting diri mahu melakukannya.
    Keputusan percubaan yang begitu pastinya akan menjadi inspirasi untuk mendapatkan yang terbaik untuk SPM nanti.
    Tahniah untuk along. πŸ™‚
    .-= Kak Long´s last blog ..Tiada rumah terbuka untuk tetamu yang itu =-.

  12. War…hebatnya! Tahniah kepada Along! πŸ™‚
    .-= tekkaus´s last blog ..Why Butcher These Poor Dogs? =-.

  13. samanosuke_04 says:

    waaaa.. bestnyer ader anak ngan isteri.. HAHA, cam takde kaitan plak komen aku.. anyway congrats untuk along..

    kak jie, tau x, addmath tue kalo once kite paham, memang takkan payah.. tue pengalaman saya sebagai student, first2 pun dapat 50+ gak addmath, tapi bila dah paham, nak cecah 100 pun x mustahil hohohohoho!!
    .-= samanosuke_04´s last blog ..New Family Member : X360!!!! =-.

    • @samanosuke_04, hehehehehe………… harap2 mcm tulah…yg penting kefahaman.

      Sebulan lebih sikit lagi dah SPM, harap2 dia cukup masa utk lebih faham

  14. Tahniah Along.
    Semoga terus sukses lam pelajaran. πŸ˜‰
    .-= Eriyza´s last blog ..Harga Rokok Makin Menokok =-.

  15. wow…dapat 88 utk add math…memang hebat! πŸ˜€
    .-= Lan Bingka´s last blog ..Langkah bendul =-.

  16. Tahniah Along…caiyok caiyok lakukan yg terbaik untuk SPM nanti biar mama bangga senyum sampai telinga
    *tumpang peluk kucing parsi bley tak πŸ˜€

    • @iza, dia sedang2 je iza, bkn selalu dpt A
      sekali dpt A nk melompat sampai ke langit πŸ˜†

      p/s – kucing parsi geli geleman πŸ˜†

  17. Saja nak info ada hadiah tambahan untuk contest weblog popular 1Malaysia. Contest akan tamat pada 31/10/09. Jangan lupa check ranking anda di google.com.my (keywords “Weblog popular 1Malaysia) kerana mungkin anda adalah pemenangnya dan juga tambahkan denaihati ke bloglist anda untuk update terkini contest. tq

  18. tahniah utk along. bukan mudah utk dpt 88 bg subject add math. semoga kecemerlangan ini berterusan.
    .-= rumah kuning´s last blog ..Makin mengancam =-.

  19. Saya rasa Algeria ni ada kawasan pergunungan…Betul ke? Ramai org France asal di sini (yg Islam)
    .-= kruel74´s last blog .."What’s in it for me?" =-.

    • @kruel74, 2nd language dia France…tgok gambar yg dikirim, di kawasan pembinaanlah…mcm gurun..sayup2 pemandangan “kosong”

  20. harus dijadikan cth kpd semua keputusan A A A tu πŸ™‚
    .-= eldy´s last blog ..Papan jerit cute rabbit =-.

  21. Tahniah untuk Along! Teringat zaman sekolah dulu, kakchik pun semasa di tingkatan 4 selalu dapat markah antara 40 – 50 untuk Add Math tapi lepas cikgu selalu kata, “macamanalah kakak awak selalu jadi pelajar terbaik subjek ni?” terus je kakchik ubah startegi belajar. Masa tu terasa hina je… alhamdulillah selepas tu keputusannya sangat baik.
    Tentu Kujie gembira dengan perubahan Along selepas kesilapannya. Ibubapa mana tak gembira bila anak remaja berubah ke arah yang lebih baik. Terutama di zaman anak-anak remaja ramai yang memberontak sekarang ni. Kakchik tumpang gembira.
    Semoga Along terus sukses dalam akademik dan peribadinya.

    p/s: cantiknya pemandangan di Algeria tu.
    .-= kakchik´s last blog ..Ke Bandar =-.

    • @kakchik, itulah … kadang2 kita ni tak tersandung tak ingat pun….tapi kalau berubah ke arah kebaikan, itu dah cukup positif sebab ramai yg tak cukup kuat, malah terus menjadi lemah

  22. Very impressive results!!! Congrats Along, keep up the good momentum.

    Kita semua belajar dari kesilapan. People make mistakes, that’s why pencils have erasers.
    .-= Mamamia´s last blog ..Kata-kata peransang buat anak-anak… =-.

    • @Mamamia, saya kadang2 risau anak2 lalai dgn keputusan yg bagus…takut dia lepas pandang dan over confident.

      Batul tu, sy sgt bersyukur krn dia ambil sisi yang positif atas apa yg berlaku dulu…puas juga kami suami isteri memberi dorongan dan meyakinkan dia….buktikan kemampuan along..

    • @Mamamia, ‘orang pandai belajar dari kesilapan orang lain, orang bangang belajar dari kesalahan diri sendiri…pengalaman adalah guru terbaik!’
      ‘pensil biasanya digunakan budak tadika & murid sekolah rendah tahap 1…pelajar di tahap lebih tinggi menggunakan pen!’
      p/s- siapakah yg tak belajar apa2 & tak menggunakan apa2?

      • Anak Rusa Nani says:

        @Poziabb, orang bangang belajar dari kesalahan diri sendiri…pengalaman adalah guru terbaik!’

        dari manakah kita akan dapat pengalaman jika takut menjadi bangang kerana takut melakukan kesilapan? :roll:

        • @Anak Rusa Nani, bangang namanya jika masih berani melakukan sesuatu yg dah terang & nyata “suatu kesilapan!”
          pengalaman adalah guru terbaik; maksudnya menjadikan pengalaman orang lain melakukan kesilapan sebagai pengajaran agar kita tidak berbuat sedemikian… bukannya melakukan sesuatu sebagai eksperimen untuk menentukan sesuatu kesilapan tersebut!

      • @Poziabb, risau juga takut ramai yg tak berani mencuba, takug buat kesilapan…

  23. selalu jadikan cerita anak ku sazali sebagai iktibar untuk mendidik anak-anak, bila kita sayang mereka bukan bermakna kita beri apa sahaja yang mereka mahu sedang kan ALLAH itu memberikan cubaan yang susah amat sangat kepada HAMBA yang Dia sayangi inikan kita manusia…
    .-= denaihati´s last blog ..Contest Weblog Popular 1Malaysia : Hadiah Tambahan =-.

  24. alhamdulillah…gembira sha dengar. bukan macam nieh:

    “cikgu, saya dah taknak blaja matematik lagi. biarkanlah…dah susah, blaja pun tak guna.”

    bagus along~!
    .-= cheryna´s last blog ..sha: fly your paper planes =-.

  25. tahniah diatas peningkatan yang diperolehi Along. Bukan mudah untuk berubah, tapi tidak susah juga. Bagi yang berusaha, ada sinar kejayaan untuknya…Teruskan momentum itu!
    .-= beliamuda´s last blog ..Jom tukar pautan dengan beliamuda.com =-.

    • @beliamuda, peristiwa 2 bulan lepas benar2 mengubah dia, lebih bertanggungjawap dan lebih bersemangat..syukur krn dia memandang dr sisi yg positif

Trackbacks

  1. […] dan Hiburan – Norman Hakim ditangkap khalwat Artikel – Menu apa tadi? Anak – Tersandung bukannya terjatuh Lawak – How to get white hair Lirik Lagu – November […]