Amaran : Virus Curi Kata Laluan Facebook

Amaran dari McAfee Inc bahawa ada pengodam internet sedang dibangunkan dengan tujuan khusus iaitu mencuri kata laluan perbankan dan mengumpul maklumat sensitif pelanggan.

Caranya dengan menghantar e-mel mengarahkan kata laluan akaun Facebook perlu diset semula dan pengguna diarahkan membuka lampiran supaya daftar masuk baru (login) diperoleh.

Sekiranya lampiran itu dibuka, ia akan memuat turun beberapa jenis perisian yang boleh mengancam keselamatan maklumat penting seperti kemungkinan kata laluan dicuri.

Sumber : berita online dan mcafee.com

©Kujie – Saya ada akaun dummy facebook hanya untuk login ke GengBlogger saja.

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

33 thoughts on “Amaran : Virus Curi Kata Laluan Facebook”

  1. thanks kak jie atas info ni.
    pesbook saya pon pasal untuk login ke beberapa
    blog je. itupon tak penting sangat. saya lebih prefer
    pada akun google dan twitter. 😛
    .-= kreuger´s last blog ..Mari merendek dengan baju-T “Blogger We Care” =-.

  2. terima kasih kak jie tolong ingatkan. bahaya btul virus skang ni. silap2 akaun tinggal kosong sen.
    .-= zaiMi´s last blog ..Kisah Azean Irdawaty, Benjy Dan Dadah =-.

  3. bagi saya kalu kena curi password facebook ok lagi, sebab takde ape yg penting sgt, tapi kalu kena curi maklumat perbankan tu yg scarry tu.huhu..

  4. Hari tuh pun dah ada application yang pelik… unknown application… dia hantar semua friend list kita… member punya fb la… dia ter accept unknown application. So jangan approve application yang kita tak kenali…
    .-= zik´s last blog ..Sayangi haiwan peliharaan. =-.

    1. inilah kerja org yg nak hidup senang tp malas nak kerja..
      .-= Nadri´s last blog ..Keajaiban Manusia Akhir Zaman =-.

    1. mgkn drp fb pencuri cyber blh dpt mcm2 info..& tak mustahil juga klu diorg blh dpt password internet bkg kita sekali..
      .-= Nadri´s last blog ..Keajaiban Manusia Akhir Zaman =-.

  5. klulah betul statement tu, lps nie kena nyah fb jauh2..saya tak rela org curi duit dlm akaun saya…
    .-= Nadri´s last blog ..Keajaiban Manusia Akhir Zaman =-.

    1. typo… bahaya actually..
      .-= Amir´s last blog ..Maintain trafik blog: Cabaran buat blogger baru =-.

Comments are closed.