Amaran : Virus Curi Kata Laluan Facebook

Amaran dari McAfee Inc bahawa ada pengodam internet sedang dibangunkan dengan tujuan khusus iaitu mencuri kata laluan perbankan dan mengumpul maklumat sensitif pelanggan.

Caranya dengan menghantar e-mel mengarahkan kata laluan akaun Facebook perlu diset semula dan pengguna diarahkan membuka lampiran supaya daftar masuk baru (login) diperoleh.

Sekiranya lampiran itu dibuka, ia akan memuat turun beberapa jenis perisian yang boleh mengancam keselamatan maklumat penting seperti kemungkinan kata laluan dicuri.

Sumber : berita online dan mcafee.com

©Kujie – Saya ada akaun dummy facebook hanya untuk login ke GengBlogger saja.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. cam ala-ala email jahat soh login bank ek.. macam2 la..
    .-= fiezaradzi´s last blog ..Tokyo Dogs =-.

  2. terima kasih atas info..kena ambil langkah berhati-hati ni.

  3. ia juga dikenali Mongolia Syndrome

    kak jie boleh la amik alih kelas sains saya ye..hehe
    .-= chekgu naman´s last blog ..Menangi Fridge Magnet Comel dan Keychain Dengan Meneka Tulisan Chekgu =-.

  4. lor….
    patut la….
    ada member2 fb kata barang utk game diorang hilang…
    hehehee
    .-= mie´s last blog ..:: adakah anda bertuah :: =-.

  5. Memang bahaya tu.. kengkadang application kat fb pun belum tau keselamatannya..
    takut gak penjenayah siber ni..

  6. dasyat phishing ni..nak menipu org je.

    kalau Fishing takpela, wat balik ikan soh bini masak kan kak jie?
    .-= chekgu naman´s last blog ..Menangi Fridge Magnet Comel dan Keychain Dengan Meneka Tulisan Chekgu =-.

  7. thanks kak jie atas info ni.
    pesbook saya pon pasal untuk login ke beberapa
    blog je. itupon tak penting sangat. saya lebih prefer
    pada akun google dan twitter. 😛
    .-= kreuger´s last blog ..Mari merendek dengan baju-T “Blogger We Care” =-.

  8. Ohhhh..ni yg dok heboh kat brita td ya..
    nice entry k.Jie =)
    FB da xbest skng…
    sronok lg Twitter =P
    .-= fana164´s last blog ..~Bila Rasaku Ini Bukan Rasamu~ =-.

  9. Tau2 jer ini kali pertama… 😆 btw, thanks kak dengan info ni…:)

  10. ish ye ke..emm..mcm2 application la ni..bahaya sungguh..
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Arissa loves the camera =-.

  11. terima kasih kak jie tolong ingatkan. bahaya btul virus skang ni. silap2 akaun tinggal kosong sen.
    .-= zaiMi´s last blog ..Kisah Azean Irdawaty, Benjy Dan Dadah =-.

  12. bagi saya kalu kena curi password facebook ok lagi, sebab takde ape yg penting sgt, tapi kalu kena curi maklumat perbankan tu yg scarry tu.huhu..

  13. emel macam ni mmg selalu je menjelma nak rosakkan orang lain.
    hati-hati ye.
    .-= dr.aku.la´s last blog ..Ubuntu: Grub Not Detect Windows =-.

  14. Hari tuh pun dah ada application yang pelik… unknown application… dia hantar semua friend list kita… member punya fb la… dia ter accept unknown application. So jangan approve application yang kita tak kenali…
    .-= zik´s last blog ..Sayangi haiwan peliharaan. =-.

  15. macam2 benda sekarang ni kanns 🙄
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..alfatihah =-.

    • inilah kerja org yg nak hidup senang tp malas nak kerja..
      .-= Nadri´s last blog ..Keajaiban Manusia Akhir Zaman =-.

  16. Virus ni wujud di mana-mana. Apa yang best sangat diorang nak curi password FB ni? ❓

    Lain la kalau curi password internet banking 😎
    .-= imran´s last blog ..Fatwa Membaca Talqin Ke Atas Mayat =-.

    • mgkn drp fb pencuri cyber blh dpt mcm2 info..& tak mustahil juga klu diorg blh dpt password internet bkg kita sekali..
      .-= Nadri´s last blog ..Keajaiban Manusia Akhir Zaman =-.

  17. bahaya giler ni

  18. siap bagi zip file tu.. giler ahh..
    .-= Anarm´s last blog ..Internet lebih laju dengan Pale Moon Project =-.

  19. klulah betul statement tu, lps nie kena nyah fb jauh2..saya tak rela org curi duit dlm akaun saya…
    .-= Nadri´s last blog ..Keajaiban Manusia Akhir Zaman =-.

  20. ish ish ish… ada jer sang virus ni.. huhuhu 😈
    .-= Hajib´s last blog ..Liverpool FC X Best =-.

  21. Kak sekarang pasang Advertlets? tak takut nanti mereka tak bayar ke?
    .-= tekkaus´s last blog ..Lee Chong Wei Wins All England 2010 Badminton Crown! =-.

  22. ganasnya. 🙁 jadi sekarang kitakena lagi berhati-hati lar kan?
    .-= tekkaus´s last blog ..Lee Chong Wei Wins All England 2010 Badminton Crown! =-.

  23. perlu berhati-hati bila dapat email yang mencurigakan. Thanks for the info kak..

  24. bahaya kalau macam ni..thanks kak jie atas info tu 🙂
    .-= Azrul Hisham´s last blog ..Ehh…eh…ada accident lagi ke?? =-.

  25. bahanya kak jie….
    .-= Amir´s last blog ..Maintain trafik blog: Cabaran buat blogger baru =-.

    • typo… bahaya actually..
      .-= Amir´s last blog ..Maintain trafik blog: Cabaran buat blogger baru =-.

  26. oh!dawie says:

    Thanks 4 da info kak jie..
    .-= oh!dawie´s last blog ..Tutorial : Rays of Lights =-.

  27. memang bahaya btol…org kalau nk buat jahat tu macam2 cara…
    .-= ejam´s last blog ..Apa Faedah Saya Dapat. =-.

  28. fuh nasib baik dh tak addicted fb… 😆

Trackbacks

  1. […] awal di [sini]Post Lain Yang BerkaitanAmaran : Virus Curi Kata Laluan Facebook (30) adv_username = "kujie"; […]