Buah Tampoi Buah Larah

Dalam perjalanan balik dari sekolah tadi, nampak orang jual buah ini.  Saya beli 2 ikat untuk bagi peluang anak² mengenal buah²an  exotik yang jarang ditemui.
Kenal?
Ini lah buah larah @ laghah – sebut dengan loghat Perak. Isinya warna oren. Kalau isinya putih, itu namanya buah tampoi @ Baccaurea spp.. Pakcik kedai tu cakap.. Saya belum tau macam mana rasanya.  Kalau buah tampoi tu pernahlah makan.  Tunggu malam baru rasa, sekarang ni jeling² manja je….

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Alahaiii.. lama tak makan buah laghah ni. Mengidam la pulak… 😛 😳

    ODs last blog post..What Opah Did Last Summer… Ceh… Last 3 Days Laa…

  2. Thanks ye. Arap2 dpt la jmp buah ni nnt.

  3. Salam, akak mana sy blh dpt buah tu? coz ada sedara sy ngidam nk mkn buah tu. Dh lama dia ngidam. Siap mimpi2 lagi. Tlg saya ye kak. Cian sy tgk dia dok mintak ngan hubby dia tiap2 ari smp naik pening hubby dia nk cari xtau kt mana. 🙁

    • @Nora, sekarang bukan musim kot… semalam saya ke cameron highland pun tak nampak orang asli berjual tepi jalan.

      Memang susah nk jumpa buah macam ni, kalau sy terjumpa lagi , sy update ye.

  4. buah unik,tp nmpk cam keras je…. 😯

    • Isi dia mudah dikopek, dia ade mcm pangsa..mcm durian tu
      kita tekan je..dia boleh terbuka ikut iranya sendiri
      senang sgt nak buka…kulit dia tebal
      isi dia sejemput tu je

  5. Adeh…terasa sgt kejakunan diriku. Buah exotik yg glam tu pun x kenal, apatah lagi nak merasa..huhu.

    Selamat bertadarus K.Jie, moga khatam pada tarikh yg diingini… 😉

  6. uiks… first time nampak buah tu… sedap ker??

    Slamat bertadarus… 😀

  7. aeropama dot com says:

    sudah lama saya tak join tadarus. dahulu masa belajar kat asrama, memang tiap-tiap hari di bulan ramadhan saya join tadarus bersama kawan-kawan. boleh perbaiki thp bacaan dan tajwid. lbh best dpt belajar sedikit taranum dr mereka yg pandai bertaranum. owh! saya rindu zaman skolah dulu

    • Kak Jie masih tahap belajar ‘ merangkak’
      sebab itu selalu buat entri mcm ni, pesanan utk adik2 jangan spt Kak jie
      dah tua2 bangka mcm ni baru nak belajar

  8. Salam Jie..

    pekaba?

    Selamat berpuasa…

  9. macam buah salak atau dokong/duku jek :)) macammmm lah kan.

  10. huhuhu..
    saya jer la yang sengal kot..
    sebab buah tampoi pun tak pernah makan..
    apa lagi buah yg ni..
    tgk pun tak pernah 😀

    salam kak jie..

  11. huhuhu..
    saya jer la yang sengal kot..
    sebab buah tampoi pun tak pernah makan..
    apa lagi buah yg ni..
    tgk pun tak pernah 😀

  12. aiyo buah tu nampak sedap sesangat… am ingat buat tampoi… tampoi pernahla makan..

  13. Salam Kujie…

    Selamat berjaya Jie…akak sedang bercuti skang nie. 😳 😳 😳

    Junior akak kat SMKJ yea??? Masa Jie kat situ cikgu Wahid ada lagi tak??

    >>> ade lagi…sy kt smkj thn 83/84

  14. saya x pernah lg rasa buah2 tu… kat mana senang jumpa yer? ❓

    >>> ini 1st time jumpa yg isi merah²..selalu yg isi putih..buah tampoi

  15. dah makan ke buah laghah tu.? macamana rasa dia..? ada tak macam buah tampoi…?

    >>> mcm buah tampoi..tapi lain sikitlah..
    tapi entahlah…..laaamaaaaaaaaaaaaaaaaaa sungguh tak mkn buah tampoi 😆

  16. waktu saya kat melb dulu, kami buat tadarus..tapi satu tahun tuh je le..pastuh tak diteruskan lagik.. , maybe kepala dah balik ke malaya time tuh kot..
    saya tak penah tgk buah tuh..apa rasa nya?

    >>> buah tu ade rasa manis, ade rasa masam…kira mcm filem masam manis tu 😆

  17. dah agak dah neeza mesti komen pasal buah ni kan
    susah nak jumpa tu.

    >>> mmg susah nak jumpa..kalau buah tampoi tu… kadang2 terjumpa juga
    ini 1st time..sbb tu beli 😆

  18. salam~
    smoga ramadhan kali ni lebih baik dari yang sebelumnya 😀
    eh, tak penah tgk la buah2 tu..

    slamat bbuka puasa.

    >>> Salam…
    Insyaallah…
    ramai betul ye yg tak pernah tgok buah tu..

  19. Bagus Jie, sama-samalah kita rebut peluang di bulan yang mulia ini. Banyak ganjaran pahala di bulan ini. Mana tahu esok lusa kita tiada lagi.

    >>> syukur saya diberi kelapangan untuk menghadirinya….suri rumah abg putra…pagi2 masa free
    ptg tu..tido la kejap..sebelum asar..
    nakmasak pun..bkn ada apa sgt..sy masak mcm makan mlm hari2 biasa je
    tak de yg special2…kalo hari2 biasa menunya itu..bln puasa pun mcm tu je

  20. Salam k’jie. Terima kasih ya atas sebaran maklumat bengkel ilmu tu.

    Jeles dgn k’jie… boleh tadarus waktu pagi. Su punya tadarus lepas solat terawih sampai pukul 12 mlm.
    Kadang tu lajak sampai pukul 12.30 sesambil tunggu hubby punya group tadarus selesai.
    Balik rumah, siap utk tdo dah pukul 1 pagi. Pukul 4.30 kena bangun untuk masak sahur. Antara pukul 6.45 dan 7.15 kena bersiap untuk keluar keje… Car poll dgn opismate, nak jimat punya pasal. Balik keje sampai umah pukul 6.30, terus masuk dapur utk masak. Ini pun sbb nak elakkan nafsu pembaziran bulan Ramadhan. Aduhh… letih sgt. Sesetengah n3 blog su pun di schedule dari awal lagi, macam k’jie jugak sbb masa terhad sgt skrg.
    Moga Allah berikan kekuatan untuk su istiqamah sehingga ke akhirnya…

    Kami akan khatam pd 27/9 nanti. InsyaAllah. Tapi masa tu Su dah balik kg pun. huhu…
    Mulanya letih nak kejar masa, tapi lepas tu Ustaz cakap, jgn tergesa-gesa baca hingga banyak bacaan salah. Paling penting bacaan mesti betul, tak habis tak pe. Kerana tujuan utama tadarus ialah nak perbaiki bacaan, lebih tepat macam yg kak jie tulis tuh… Dan su punya bacaan, paling banyak kena tegur… huhu.

    ps: kalau su tadarus dgn kak jie, mesti su akan mintak kak jie luku je kepala su bila salah… baru cepat belajar. 🙂

    >>> kak jie suri rumah su…waktu pagi free… kak jie pun baru belajar gak…orang yg selalu kena tegur…tapi kalau org tegur tu maksudnya org bagi perhatian apa yg kita baca, kan..
    membaiki dan berusaha menjadi lebih baik..
    dalam kelas tu , kak jie yang paling terkebelakang…hehehehehe,,,orang lain lancar je
    tahun ini sgt lain……..rasa lebih lapang, lebih terbuka hatinya.. Insya allah moga menjadi lebih baik dari tahun2 yg lepas…

  21. selamat berjaya Jie 🙂

    >>>insya allah maksu

  22. salam Jie. selamat berpuasa.

    lama betoi saya tak singgah sini. dan perkara yg membuatkan saya teringat nak singgah sini ..

    guest what .. i was thinking about having sotong masak kicap for iftar dan tetiba teringat cerita .. labu masak kicap! kim slm bro tu.

    haha ..

    >>> Salam Jeff..wahhhhhh…lama tul tak nampak..erk…masuk blog ni keyword ” kicap masak sotong “ ye..hahahaha
    tapi yang jumpa labu masak sotong… 😆

  23. apa rasanya buah laghah tu kak jie???masam?manis? masammanis?

    >>> a’ah…masam manis…mcm buah rambai kot..tapi lagi sedap…. 😆

  24. Teringat ms skolah dl bleh la tadarus ramai2,dh keje ni tak sempat.Buah larah tu spesis rambai,duku ke? Npk sdp.

    >>>buah tu mcm buah tampoi…macam buah jentek²..isi dia bentuk mcm buah duku..eeee..mcm mana nk cite ye 😉

  25. Kak Jie.. yang pasal period dekat2 tu kan.. neeza rasa faktor persekitaran.. orang yang dekat2 ni makan benda yang lebih kurang, cuaca lebih kurang.. period pun akan jadi lebih kurang..
    that’s why kalau kita travel, period kita akan berubah sikit..

    best nya buah tu.. neeza ingat tampoi tadi.. hehehe..

    >>> itulah…. kadang2 bila blk kg…ehhh…serentak pula dgn ipar duai.. 😆
    mmg mcm buah tampoi …. cuma isi dia je kalar oren2..kemerahan