chi krasang tomhom

bunga kantan

Saya ada banyak bunga kantan kat ‘kebun sekangkang anak kera’ tu, tapi saya perlukan daun kesom ( daun laksa ) …boleh kita amalkan sistem barter?

Tak kenal daun kesom? Nama Vietnamnya ” rau răm “ atau di Kemboja dipanggil “chi krasang tomhom”

p/s – mcm le baru blk beraya kat negara2 alien tu….:lol:

29 Replies to “chi krasang tomhom”

  1. Kat kampung saya berlambak daun kesum kat belakang umah kak. Dulu2 ada gak mak tanam bunga kantan, skang takde dah rasanya. Tinggal daun kesum, pokok pisang, cili padi, serai dan ntahapa2 lagi.

    Camner nak buat barter pun Kak Jie..?
    .-= kakeru´s last blog ..Special Report: Boleh Bantu Saya? =-.

    1. @kenari, kak jie tak buat rumah terbuka secara formal pun…rumah mmg terbuka je….ada saja org yg dtg… rasa baru 2 hari blk dah lebih 40 org

      kira tangan tak dan nak kering 😆

  2. Memang susah nak cari daun kesum sekarang sebab dulu orang tanam dekat dengan parit. Sekarang semua parit dah bersimin, daun kesum pun susah nak tumbuh.Cari kat pasar sekarang ni pun bukannya selalu ada. Kat rumah ayahanda kak long pun banyak bunga kantan tapi tak ada daun kesum…tak dapatlah kita tukar kan?
    .-= Kak Long´s last blog ..Minggu Raya =-.

    1. @Kak Long, bila tak nak mmg mcm dok nampak saja depan mata, masa nak guna sehelai pun tak nampak…

      kalau tak dak daun kesom mcm tak kena je laksa ni

  3. kak jie, kat kg mak tanam banyak bunga kantan & pokok putat, pokok gajus saya tanam, best je ada semua bahan utk laksa. kalau takde bunga kantan, ambil tombak yang baru keluar tu, lagi lembut dan wangi. daun kesum hidup sat2 je kat tengah bandar ni, kalau kat sawah baru membiak sakan.

    1. @zany, kt kg semua ada…ni dh blk dok taman2 perumahan…semua org dok tanam pokok mangga saja…. 😆

      betoilah tu..sat2 je hidup…kuruih2 pulak tu

  4. bestnya dapat tanam2 macam tu… umah saya ni tanah pun takde hehehe

    sadis sadis… :mrgreen:
    .-= Mommy Lyna´s last blog ..Good News For MySuperKids Aidilfitri Giveaway! =-.

      1. @Kujie, agak tak best jugalah. hehe. munkin kena singgah ke pasar lama kot. kalau dekat sini, pasar Datok Keramat KL banyak je daun2 tu.

  5. ………………… daun kesom kaa yang orang rebus skali ngan ubat nyamuk pastue minum tue?
    .-= samanosuke_04´s last blog ..Impian Seorang Geek ~~ =-.

  6. hahahhaha buat laksa sdp nih….kalau mak dulu tnm daun kesum kat tepi longkang blakang umah je, gemok2 jadinya dek kerana khasiat air longkang tu…hehehehhe…

    1. @epop, kak jie tgh buat laksa la ni….time2 mcm ni..bunga kantan tu sekuntum pun rm 1.80 satu tau.

      rumah kak jie tak de longkang…tapi ada tanam dlm pasu, tak membiak lagi..sayang nak petik..hehehehe 😆

Comments are closed.