Gula-gula Kapas Atau Kepompong Hantu


Macam gula-gula kapas, kan?

Ini sebenarnya sarang labah-labah. Banjir besar tahun 2010 yang menengelamkan perkampungan Sindh , Pakistan menyebabkan  fenomena berjuta² labah-labah menyelimuti pokok² seperti kepompong hantu.

Banjir besar setelah berminggu² hujan lebat menyebabkan air lambat surut sehingga membentuk takungan dan kolam besar.


Kepompong hantu yang diseliputi sarang labah² ini sebenarnya  tidak pernah ditemui di Pakistan sebelum ini.  Ada saintis melapurkan kes begini pernah ditemui di Tasik Tawokoni State Park di Texas pada tahun 2007.

Jaringan kepompong yang besar ini mampu membunuh pokok yang diselimutinya tetapi dalam masa yang sama membantu memerangkap nyamuk sehingga mengurangkan risiko malaria.

Biasanya setelah banjir, sisa air yang tergenang akan menyediakan lebih banyak peluang bagi nyamuk untuk berkembang biak. Tetapi penduduk di Sindh melaporkan nyamuk jauh lebih sedikit daripada kebiasaan.

*Russell Watkins, a multimedia editor with the U.K.’s Department for International Development (DFID)

Dipetik dan diterjemah secara bebas oleh kujie dari Trees Cocooned in Spider Webs After Flood (news.nationalgeographic.com)

Persahabatan bagai kepompong
Mengubah ulat menjadi kupu-kupu
Persahabatan bagai kepompong
Hal yang tak mudah berubah jadi indah

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. dapat gambar yg bagus coy

  2. Anonymous says:

    comel ya benda tu cam gulali di indon manis and lembutla salam kena je semua

  3. makan banyak gula-gula kapas ni gigi boleh rongok… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari khairil ..Facebook HARAM Kepada Wanita JIKAMy Profile

  4. Anak saya kalau terserempak labah-labah melompat-lompat menjerit. Kadangkala terkejut dibuatnya.Pada hal tidak besar mana labah-labah yang dijeritkan. Sian labah-labh pun hendak hidup :-)

  5. emm..ajaib. ajaib..
    Jom terjah post menarik dari ohcikgu ..Matrikulasi atau Tingkatan 6 Maktab atau UniversitiMy Profile

  6. Inilah hikmah disebalik banjir yg berlaku. nyamuk kurang :)
    Jom terjah post menarik dari Nini Hartini ..Kepentingan Duit SelitMy Profile

  7. uish, fenomena pelik ouh! hehe
    Jom terjah post menarik dari kaizen ..ReaLiTi TV- ReLeVaNKaHMy Profile

  8. kita ingat apa la tadi… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari shay ..Gambaq LamaMy Profile

  9. kak ji punya 1 cubit 2 kali ganda besarnya dari dia punya 1 kali cubit :lol:
    Jom terjah post menarik dari syafiq.net ..Pentax Dulu- Pentax SekarangMy Profile

  10. Assalamualaikum,
    Walaupun semua ni berlaku selepas musibah bagi negara dan rakyat ini, tapi…gambar2 tu memang cantik.
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Memberi dan minta maaf semudah lafaz kataMy Profile

  11. cantiknya….besarnya kuasa Allah…
    Jom terjah post menarik dari faisal ..dR or DRMy Profile

  12. macam dalam cite katon pooh
    Jom terjah post menarik dari stanza harapan ..Bicara Orang LamaMy Profile

  13. berapa ekor la agak nya labah2 kat satu pokok tuu..
    SUBHANALLAH.. kalau kak jie ditempat kejadian apa benda pertama yg kak jie pk lepas tgk benda ni depan mata??

  14. mak ai.. geli plak tengok :D

  15. kalau kaler pink mesti lagi menarik tuu..ehhe

    tak pernah dengar/tengok lagi ni
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Keywords Keputusan Penuh ABPBH 2010 terlalu banyak saingannyaMy Profile

  16. As salam..
    Fuhh, dasyat betul labah2 tu, boleh buat sarang sebanyak tu..
    Jom terjah post menarik dari iza ..Ku Tinggalkan DikauMy Profile

  17. seranggan memang Allah naikkan darjatnya sehinggakan ada surrah mengenai mereka..untuk manusia berfikir dan mengkaji, semut lebah ape lagi labah2…

    tp yg terdapat di animal planet mahupun nat geo semua bukan islam yg kaji..wassalam haha..kalau ade buih2 macam gula kapas dalam air..org kata itu muntah hantu haha..itulah org kite suka tahyul mahyul haha

    ewah pes taim buat entry kat ruangan komen
    Jom terjah post menarik dari mijae ..Pedoman dari Secebis Nota Bunuh Diri Pelajar Unimas 30032011My Profile

  18. pasti labah-labah di sana/pokok banyak walaupun tidak sebyk myamun yg membiak.

    Allah telah mengibangkan setiap kekurangan dgn kebaikan dan faedah
    Jom terjah post menarik dari Langkahmindapositif ..Pesan Imam Al-Hussain bin Ali raMy Profile

  19. Faizal Fredley says:

    perghhh..sekali tgk rasa nak makan jer dua kali tgk amazing giler…
    Jom terjah post menarik dari Faizal Fredley ..JASMINE SELALU HEPY HINA NABI MUHAMMAD SAWMy Profile

  20. salam kak jie,

    Bagaimanalah agaknya ye labah-labah ni membuat sarang dengan sebegini besar.Kuasa Allah semuanya tu.
    Jom terjah post menarik dari PakarBuahPinggang ..Awas serangan Kanser ProstatMy Profile

  21. :smile: sy follower baru.. slmt hari isnin
    ade pernah nmpk sarang labah2 ni kat album kawan mase die pegi Pakistan dulu. mmg mcm pokok yg selaputi habuk pun ade gak :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari fara ..Fruitheart Cares – Donated To The Red Crescent Disaster Response In JapanMy Profile

  22. Sarang labah-labah mampu memerangkap serangga yang memasuki jaringnya. Itu rantaian makanan. Tuhan nak tunjukkan, bila kita bersatu maka akan wujud sebuah kumpulan yang besar…
    Jom terjah post menarik dari azura ..Avatar dan FaviconMy Profile

  23. fuyooo dasatnya !

  24. Mrs.Ayie says:

    Kuasa Allah. :) Cantik pulak pemandangan tu. Moment yang susah nak dapat ;)

    *Setiap kejadian Allah pasti ada hikmah
    Jom terjah post menarik dari Mrs.Ayie ..10 sen dan 10 ringgitMy Profile

  25. Dalam al Quran ada kisah ttg labah2.. tontu ada kebaikan yg hebat kan? hehehe

    psst: tak der ke org nak cuba2 jilat2 gula2 kapas semulajadi itew.. hehehhe

    maza lantun-lantun lah fulaks.. hehehe
    Jom terjah post menarik dari maza ..Penerbitan buku foto oleh Maza &amp companyMy Profile

  26. ingat pe tadi rupanya labah-labah bersarang kat pokok. setiap kejadian ada himahnya
    Jom terjah post menarik dari nasslimdiet2 ..Sperma tidak normalMy Profile

  27. MasyaAllah… Hikmah disebalik kejadian..
    posting berinformasi… thanks kak jie
    Jom terjah post menarik dari tpinky ..5 Blog paling kerap dilawati 2011My Profile

  28. fuhhhh ……..ciptaa-Nya mengagumkan :)
    Jom terjah post menarik dari meaw ..MAHA MELIHATMy Profile

  29. Subhanallah..kagum dengan keupayaan makhluk kecil ini..thanks ye kak for sharing…bagus juga kan dr segi kesihatan :)
    Jom terjah post menarik dari yana ..Photo Collage Yang Memang Da VoomMy Profile

  30. denaihati says:

    MAHA BESAR ALLAH dengan setiap kejadian pasti ada hikmahnya. Sarang labah2 yang dapat membunuh nyamuk secara biologi bayangkan kalau tak de ni masti ramai manusia akan mati akibat malaria. Begitulah Allah sayangkan manusia lebih dari pokok.
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Bantu Jadi Blogger no 1My Profile

  31. tak perlu pun nak susun ayat macam orang suratkhabar… yang penting maklumat diterima… :D terjemahan ceruk dapur ni lagi menarik untuk di baca, santai dan memudahkan… :D
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..WordPress – Antara menggunakan plugin ataupun tidak- manakah lebih baikMy Profile

  32. abaikan terjemahan ceruk dapur tu..tak pandai nak susun ayat macam org suratkhabar.

    image ni cantik dan ada kisah yang terselubung, tu yang kak jie cuba berkongsi.

    tiap keburukan yang kita nampak, ada kebaikan kepada pihak lain.

  33. erhh…lagi perbendaharaan kata baru ni, tak pernah dengar pun ‘halwa semitai’

    tapi kalau gula gula kapas yang pink tu sedap..selalu beli utk anak sedara, tapi dia secubit, kak jie lima cubit..haha :lol:

  34. Owhh… kiranya fenomena semulajadi untuk memerangi wabak erk, menarik… tak pernah baca dan lihat mengenai perkara ni di mana-mana. Terima kasih atas perkongsian
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..WordPress – Antara menggunakan plugin ataupun tidak- manakah lebih baikMy Profile

  35. salam isnin kak jie…hmm mula2 pun ingat gula2 kapas…betul ke kak, ada yang panggil gula2 kapas ni “halwa semitai”..erkk.. :grin:
    Jom terjah post menarik dari MAT GEBU ..LONTONGSARAPAN ORANG JOHORMy Profile

Speak Your Mind

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam