Gula-gula Kapas Atau Kepompong Hantu


Macam gula-gula kapas, kan?

Ini sebenarnya sarang labah-labah. Banjir besar tahun 2010 yang menengelamkan perkampungan Sindh , Pakistan menyebabkan  fenomena berjuta² labah-labah menyelimuti pokok² seperti kepompong hantu.

Banjir besar setelah berminggu² hujan lebat menyebabkan air lambat surut sehingga membentuk takungan dan kolam besar.


Kepompong hantu yang diseliputi sarang labah² ini sebenarnya  tidak pernah ditemui di Pakistan sebelum ini.  Ada saintis melapurkan kes begini pernah ditemui di Tasik Tawokoni State Park di Texas pada tahun 2007.

Jaringan kepompong yang besar ini mampu membunuh pokok yang diselimutinya tetapi dalam masa yang sama membantu memerangkap nyamuk sehingga mengurangkan risiko malaria.

Biasanya setelah banjir, sisa air yang tergenang akan menyediakan lebih banyak peluang bagi nyamuk untuk berkembang biak. Tetapi penduduk di Sindh melaporkan nyamuk jauh lebih sedikit daripada kebiasaan.

*Russell Watkins, a multimedia editor with the U.K.’s Department for International Development (DFID)

Dipetik dan diterjemah secara bebas oleh kujie dari Trees Cocooned in Spider Webs After Flood (news.nationalgeographic.com)

Persahabatan bagai kepompong
Mengubah ulat menjadi kupu-kupu
Persahabatan bagai kepompong
Hal yang tak mudah berubah jadi indah

Apesal Tak Klik?

Comments

  1. says

    Anak saya kalau terserempak labah-labah melompat-lompat menjerit. Kadangkala terkejut dibuatnya.Pada hal tidak besar mana labah-labah yang dijeritkan. Sian labah-labh pun hendak hidup :-)

  2. says

    berapa ekor la agak nya labah2 kat satu pokok tuu..
    SUBHANALLAH.. kalau kak jie ditempat kejadian apa benda pertama yg kak jie pk lepas tgk benda ni depan mata??

  3. says

    seranggan memang Allah naikkan darjatnya sehinggakan ada surrah mengenai mereka..untuk manusia berfikir dan mengkaji, semut lebah ape lagi labah2…

    tp yg terdapat di animal planet mahupun nat geo semua bukan islam yg kaji..wassalam haha..kalau ade buih2 macam gula kapas dalam air..org kata itu muntah hantu haha..itulah org kite suka tahyul mahyul haha

    ewah pes taim buat entry kat ruangan komen
    Jom terjah post menarik dari mijae ..Pedoman dari Secebis Nota Bunuh Diri Pelajar Unimas 30032011My Profile

  4. azura says

    Sarang labah-labah mampu memerangkap serangga yang memasuki jaringnya. Itu rantaian makanan. Tuhan nak tunjukkan, bila kita bersatu maka akan wujud sebuah kumpulan yang besar…
    Jom terjah post menarik dari azura ..Avatar dan FaviconMy Profile

  5. denaihati says

    MAHA BESAR ALLAH dengan setiap kejadian pasti ada hikmahnya. Sarang labah2 yang dapat membunuh nyamuk secara biologi bayangkan kalau tak de ni masti ramai manusia akan mati akibat malaria. Begitulah Allah sayangkan manusia lebih dari pokok.
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Bantu Jadi Blogger no 1My Profile

  6. says

    abaikan terjemahan ceruk dapur tu..tak pandai nak susun ayat macam org suratkhabar.

    image ni cantik dan ada kisah yang terselubung, tu yang kak jie cuba berkongsi.

    tiap keburukan yang kita nampak, ada kebaikan kepada pihak lain.

  7. says

    erhh…lagi perbendaharaan kata baru ni, tak pernah dengar pun ‘halwa semitai’

    tapi kalau gula gula kapas yang pink tu sedap..selalu beli utk anak sedara, tapi dia secubit, kak jie lima cubit..haha :lol:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge