Jadual UPSR 2011 Dan Permohonan Online Ke Sekolah Berasrama Penuh 2012

 

UPSR pun tak lama lagi , bermula pada 13/9/2011 hingga 15/9/2011.  Ini jadual UPSR Intan, sama saja dengan SK atau SJKT.

JADUAL WAKTU PEPERIKSAAN BERTULIS UPSR 2011

SELASA 13 September 2011

  • 08:15 pagi — 09:05 pagi – Bahasa Melayu Pemahaman (SJKC)
  • 09:45 pagi — 11:00 pagi – Bahasa Melayu Penulisan (SJKC)
  • 11:45 pagi — 12:25 tengah hari – Mathematics Kertas 2 (SJKC)

RABU 14 September 2011

  • 08:15 pagi — 09:15 pagi – Mathematics Kertas 1 (SJKC)
  • 09:55 pagi — 10:45 pagi – Bahasa Cina Pemahaman (SJKC)
  • 11:45 pagi — 01:00 petang = Bahasa Cina Penulisan (SJKC)

KHAMIS 15 September 2011

  • 08:15 pagi — 09:30 pagi – Science (SJKC)
  • 10:15 pagi — 11:05 pagi – Bahasa Inggeris Kertas 1 (SJKC)
  • 11:45 pagi — 01:00 petang – Bahasa Inggeris Kertas 2 (SJKC)
  • 02:30 petang— 04:00 petang – Ujian Aptitud Tahun Enam (SJKC)

Selepas melihat jadual dari laman web Kementerian Pelajaran Malaysia, saya tertanya-tanya juga apa itu Ujian Aptitud Tahun Enam. Nak kena jumpa cikgu kelas Intan untuk tahu lebih lanjut.

Ujian Aptitud Tahun Enam diperkenalkan sepenuhnya pada tahun 2009 bersama peperiksaan UPSR. Ujian Aptitud Sekolah Rendah ( UASR) adalah satu kertas ujian objektif aneka pilihan mengandungi tiga Bahagian yang mengambil masa – 1 jam 30 minit .

Tiga bahagian adalah seperti berikut:

  • Bahagian I: Kemahiran Berfikir
  • Bahagian II: Kemahiran Menyelesaikan  Masalah dan Membuat Keputusan
  • Bahagian III: Minat, Kecenderungan dan Kesediaan

Hari tu ada pertemuan ibubapa dengan guru² sekolah,  saya tanya mengenai Ujian Aptitud ini.  Menurut cikgu, ujian ini tiada jawapan yang salah.  Ujian ini seperti soalan survey untuk menilai kecenderungan atau kemahiran murid kepada sesuatu perkara.

Contoh soalan :  Apa warna kegemaran

A : Merah  B: Biru C: Kuning D: Putih

Maklmuat :

Permohonan Secara Online Kemasukan Murid Ke Sekolah Berasrama Penuh  bagi Tahun 2012 akan dibuka pada 1hb September hingga 15hb Oktober 2011.

 

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. bulan hadapan saya UPSR?

  2. guru Besar saya pun menang macam tu dia mesti hari sabtu mesti buat latihan kokulikelum

  3. 😉 result upsr 16/11 nh kn? huhuuuu adik ku 2 mcm ne ler……….

  4. nervous jgk skrg nie..anak sulung sya nak ambik UPSR tahun nie..target nak masukkan dia ke MRSM yg terletak didepan rumah ajer..hrp2 dptlah jawab periksa dgn tenang & cemerlang…
    Jom terjah post menarik dari Nadri ..Santai di Ulek Beach Resort, DungunMy Profile

  5. Tahun ni tak ada anak yg ambik UPSR tapi PMR adalah. Kita doakan semuga anak-anak kita semua sukses. Pesan guru besar supaya ibubapa rajin solat malam insyAllah anak mudah menghadap exam.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..Cara nak popularkan blog di Google, Yahoo dan BingMy Profile

  6. kak jie , saya rasa mcm sekolah intan lagi murah pulak bayaran yuran2 dari sekolah melayu ni .. intan sekolah cina kan.. dah set dlm kepala sekolah mahal ..tp tengok dr komen2 kak jie cam murah lah pulak
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..4 Hari Dah DemamMy Profile

  7. hehe. terimbau semula kenangan masa amik UPSR dulu. kebetulan lepas jerebu di KL reda.
    semoga berjaya anak kak jie :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Syazwan Sarawak ..Pertandingan Menghias Blog Sempena Bulan Kemerdekaan [UPDATED]My Profile

  8. hakimfaridzul says:

    all the best intan!
    Jom terjah post menarik dari hakimfaridzul ..Program Pemutihan (PATI) 2011 | Johor Darul Takzim (ADV)My Profile

  9. Teringat masa ambil UPSR dulu,kelas tambahan cikgu buat setiap hari isnin sampai ahad,memang tak dapat ke mana-mana ,cuma pergi ke kelas tambahan je
    Jom terjah post menarik dari wazy ..Hijjaz-Rahmat RamadhanMy Profile

  10. betul .. form 1 masih muda lagi … lepas PMR masa terbaik untuk mengenali asrama dan belajar berjauhan … dlu tyka tak nak masuk asrama sbb nnt rindu keluarga .. anak bongsu katakan .. tetapi masa masuk Universiti , 1st day di asrama memang rasa sangat sangat sedih .. 🙁 🙁 … lama lama dah ok …
    Jom terjah post menarik dari Datin Tyka ..Contest Aidilfitri | Hosting, Domain, Duit RayaMy Profile

  11. insyallah akan berjaya..kita doakan bersama2

  12. bagus plan kak jie tu. smoga intan akan jadi intan yg terpilih satu hari nnt, insyaAllah
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..The Strand Craft 122: Super Bot Yang Memuatkan Super CarMy Profile

  13. Kak Jie pindah duduk area sini yang aman damai untuk membesarkan anak2 dalam persekitaran yang sihat….jadi no point kalau anak2 pula keluar belajar kt luar…hihihi :mrgreen:

    lepas PMR rasanya waktu yang elok, persediaan utk berdikari waktu di kolej
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Jadual Waktu SPM 2011My Profile

  14. itu kelas tambahan yang dibayar tau…. guru besar tu memang mcm tu sejak dulu
    malas nak ambil hal..intan pun dah lali.
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Jadual Waktu SPM 2011My Profile

  15. Sekolah Intan yuran bulanan RM 11, seminggu sekali dan ada peperiksaan dalam jadual peperiksaan sekolah. Hujung tahun ada peperiksaan utama dan diberikan sijil. Kelas diuruskan oleh pihak luar, bukan guru sekolah. Setakat ini tak ada masalah…sebab lab dia ada cukup komputer.

    Kalau dah wajib, susah nak pertikaikan sebab membabitkan majoriti. Bincang dengan PIBG dalam mesyuarat.
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Jadual Waktu SPM 2011My Profile

  16. yer la..nanti mama kak jie cian tinggal kat umah sorang2…. 😆
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Kanak-kanak Buta Sebab BisulMy Profile

  17. Kat sekolah anak saya diwajibkan membayar RM50 untuk kelas komputer..kelas komputer 4 kali dalam sebulan..seminggu sekali kelas (1 jam).

    Cuma agak terkilannya anak saya mengadu tak dapat sit dalam lab komputer sebab tak cukup komputer untuk pelajar.2…sedangkan yuran kena WAJIB bayar…berbaloi ke kak jie kita nak bayar RM50 tu?.
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Kanak-kanak Buta Sebab BisulMy Profile

  18. Kemungkinan besar memang tak mohon…lebih suka anak ke asrama selepas PMR
    2 tahun cukup persediaan dan pengalaman selepas SPM untuk ke kolej.
    Anak tak ramai…kalau dah ke asrama, Kak Jie nak jaga sapa? hehehehe
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Mengawal NafsuMy Profile

  19. Anak² Kak Jie tak ke asrama lepas UPSR
    Tingkatan 1 terlalu muda bagi Kak Jie, semuanya ke asrama selepas PMR
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Mengawal NafsuMy Profile

  20. ponteng kelas tambahan memang ada peraturan ke kena rotan… ❓

  21. fuhhh..upsr dah keluar..tak lama lagi SPM pula..hoho
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Business Kad Ceritamamat.comMy Profile

  22. smoga anak kak jie dpt masuk SBP. syor masuk ke STF, skolah lama wife saya 😉
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..The Strand Craft 122: Super Bot Yang Memuatkan Super CarMy Profile

  23. kena rotan?
    kesian nya Intan ..
    kak tyka doakan anak anak kak jie berjaya dalam segalanya ..
    insyaAllah dapat lah asrama penuh tu ..
    tyka masuk seminggu asrama penuh pastu keluar..
    rasa menyesal pula ..
    Jom terjah post menarik dari Datin Tyka ..Ok Tak Wajah Baru sitiatikah.com Sekarang??My Profile

Trackbacks

  1. […] saya salin cetak Jadual UPSR 2011 Intan, kali nk kena hafal Jadual SPM 2011 Angah […]