Kali pertama

.

.

World First Digital Camera (1975): Created by Kodak’s engineer Steve Sasson

Pada Disember 1975, jurutera Kodak Steve Sasson mencipta sesuatu yang bermanfaat dalam revolusi fotografi ; kamera digital pertama di dunia yang berukuran sebesar pemanggang roti, dan boleh menangkap gambar hitam dan putih pada resolusi 100 × 100 – atau 0,01 megapixels dalam terminologi pemasaran hari ini. Gambar yang disimpan didalam pita kaset, mengambil masa 23 minit untuk dicetak. Kamera yang menggunakan ADC dari Alcatel, lensa dari kamera filem Kodak, dan sebuah cip CCD daripada Fairchild Semiconductor – teknologi yang sama dengan kamera digital yang masih digunakan hari ini. Untuk pemutaran imej, sebuah komputer khusus dan tape reader dibina dan akan keluarkan imej .  Ianya memerlukan 23 minit untuk membaca setiap gambar dari kaset.

.

.

World’s First Photograph (1826): “View from the Window at Le Gras”

Pada tahun 1826, saintis Perancis Joseph Nicéphore Niépce, mengambil foto yang bertajuk View from the Window at Le Gras di rumah keluarganya. Foto pemandangan sebuah laman dan bangunan luar, dilihat dari jendela tingkat atas rumah.
.

.

World’s First Web Server and Web Site (1990): a NeXT computer at CERN

Info.cern.ch adalah alamat sebuah laman web dan web server pertama di dunia, berjalan pada sebuah komputer NeXT di CERN. Laman web pertama beralamat http://info. cern.ch/hypertex t/WWW/TheProject .html, yang dicipta oleh Tim Berners-Lee.
.

.

World’s First MP3 Player (1998): MPMan 32MB

Dihasilkan pada tahun 1998, Eiger Labs MPMan adalah MP3 player pertama di dunia – boasting memori dalaman 32MB – expandable to 64MB. Tersedia dalam model F10 atau F20 , boasting SmartMedia yang terkini dan berharga $ 69 + shipping . Berukuran tipis 91 x 70 x 16.5 mm.
.

.

World’s First Computer Mouse (1964): by Douglas Engelbart

Tetikus komputer pertama di dunia dicipta oleh Douglas Engelbart pada tahun 1964,  terdiri dari dua gigi roda yang diposisikan tegak lurus satu sama lain – membolehkan gerakan pada satu paksi dan diperbuat daripada kayu.
.

.

World’s First X-Ray (1895): Röntgen’s wife hand

Pada tahun 1895 Wilhelm Conrad Röntgen, profesor fizik Universiti Wurburg di Jerman, sedang melakukan eksperimen dengan elektrik di dalam tabung kaca dievakuasi . Akhir tahun 1895 Wilhelm Röntgen sendirian di malam hari menjalankan percubaan, kali ini didalam gelap dan melihat cahaya dihasilkan di dinding, yang dia tahu bukan disebabkan oleh cahaya lampu neon . Dia namakan pertemuan baru ini sebagai sinar ‘X’ atau lebih dikenali dengan ‘ X-ray’. Selepas beberapa bulan bermain dengan penemuan tersebut, beliau melihat benda-benda tersebut menghasilkan gambar-gambar di dinding. Kemudian dia menggunakan pinggan dan isterinya, Frau Röntgen dan  meletakkan tangannya di pusat X-ray dan menghasilkan gambar sinar-X pertama di dunia. Pada tahun 1901 Wilhelm Röntgen dianugerahkan Hadiah Nobel Pertama dalam Fizik untuk penemuan ini.
.

.

World’s First Crossword (1913): Arthur Wynne’s Invention

Pada tahun 1913, Arthur Wynne mempunyai tugas merancang halaman teka-teki mingguan for Fun, komik lapan halaman di New York World, sebuah akhbar yang terkenal pada masa itu. Ketika itu dia mencipta apa yang disebut Word-cross untuk edisi Christmas dan diterbitkan pada 21 Disember.

Sumber email – artikel asal dalam Bahasa Inggeris dan diterjemah secara bebas oleh Kujie dari www.kujie2.com.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Memang saya terima kasih banyak-banyak pada semua pencipta-pencipta di atas.. kalau tak, mesti saya rasa bosan sekarang tak boleh guna teknologi-teknologi tu.
    .-= samdaddycool´s last blog ..Serangan Jantung dan Minum Air Suam =-.

  2. Good info..Hari hari yg BZ …amcam keter..cik as da bwa kan then ade problem ea ari tuh.. 😈

  3. Kali pertama…..ekekeke….. banyak perkara yang bermain-main dalam fikiran Tie.

    Teringat kali pertama perkenalan kita, bila tengok avatar Jie, hati tertanya-tanya, betul ke itu empunya diri……. nampak cute dok mengintai.

    Juga… baru teringat, perkenalan kita di sebabkan Lochoe. Entah mana pergi budak romeo tu….
    .-= Tie´s last blog ..Cerita tentang makan =-.

  4. camera dabaknya mama! HAHAHA sumpah yonna x sanggup nak bawak tp kalau SLR besar gajah pon yonna nak bawak T__T
    .-= yonna´s last blog ..Y564 : Latihan Memplagiat Entry =-.

  5. yang mouse tu yang best sekali..tahun 1964 tue…hehe..tapi time tuh comp takde lagi kut ..ke ada dah ? 🙂
    .-= Nine´s last blog ..Aku Dan Twitter =-.

  6. waaa selama ni tau usung IRIS pi mai pi mai ja, lupa kat org yg mula2 buat dan evolusi penciptaan barang tu. betapa kita bertuah menikmati hasil tersebut tanpa perlu pecah kepala memikirkannya.

    bayangkan IRIS sebesar ketuhar, tak dapek si Intan nak menerai klik klik klik waktu kat air terjun ari tuu 😆 :mrgreen:
    .-= iza~de~bintang´s last blog ..Flora Cinta… =-.

  7. translation yang sangat2 baik!!!
    tahniah kak jie….

    sekarang tgk banyak benda dah semakin kecil..hasil teknologi kan.
    harap2nya semakin kecil dan semakin murah.
    banyak impian yang belum terlaksana sejak yang pertama dicipta!

    bilalah nak ada dslr nieh..adehhh….
    .-= cheryna´s last blog ..orkid’s cafe: awan dania’s sambal belacan =-.

    • @cheryna, ini pun entri pertama kali kak jie buat terjemahan…

      saya mencuba.

      betul tu sha….sekarang telefon makin kecil makin mudah hilang..hehehe
      dulu thn 1991 guna hp motorola sebesar batu bata tu….

      wahh..impian dslr ye? hope ur dream come true 😀 biar kak jie jadi yang pertama jadi model..hakhak

    • @cheryna, Sha cari lah satu dslr tu , pastu leh kita gi hunting sama2 :mrgreen: ..
      serbu umah kak jie pun ok sebab dia dah offer nak jadi model tu 😆
      .-= iza~de~bintang´s last blog ..Flora Cinta… =-.

  8. Roslan Nazri says:

    wah kak jie the wikipedia in BM ke? :mrgreen:
    kalo sesape nak wat assignment ni bleh la search “kali pertama” :mrgreen:
    takut tgk barang2 antik ni..macam berantu.. :roll:
    .-= Roslan Nazri´s last blog ..Final Exam Week, Wish Me Luck =-.

    • @Roslan Nazri, kak jie suka membaca online..segala jurnal nak dibaca
      kadang2 nak share dengan pengunjung blog tetapi blog kak jie dalam BM

  9. Salam hormat wahai kujie.

    Apakah gambar foto pertama kujie masih disimpan ?

  10. siapakah orang pertamam yang mencipta kasut tumit tinggi?
    .-= jiji´s last blog ..Kadang tak perlu bombastic sangat.. =-.

  11. Caiyolah kak Jie.
    Jadik tukang terjemah plak.
    Kekeke!!! 😆
    .-= Eriyza´s last blog ..Kita Bertemu Kerana Ilmu =-.

  12. hush dah boleh jadi translater pulak kak jie ni!! makin glemerla nantiiii!! hehe

  13. Bayangkan bawa kamera digital ke mana2 tahun 1975.
    .-= TokNabe´s last blog ..Siapa Tak kenal Laksam? =-.

    • @TokNabe, pada masa tu , bukan semua orang boleh memiliki…orang2 tertentu2 saja…dan kegunaan tertentu saja..mesti mahal

  14. memula ingat kamera tu mesin fotokopi 😀
    lama tak buat word cross.
    .-= julietchun´s last blog ..Ini saja yg ada =-.

  15. War…post ini sangat special ya. Banyak pertama untuk semua ciptaan di atas kan! 😀 Yang paling mencuit hati adalah tetikus besar itu.
    .-= tekkaus´s last blog ..October 2009 Top Droppers =-.

  16. Tak ada ciptaan pertama. Semua benda ciptaan manusia dicipta dari benda-benda lain. Dari benda-benda yang dah ada.

    • @Dr House, contoh ayam

      kari ayam – ciptaan pertama dari ayam

      nugget

      burger

      ayam masak merah

      ayam masak kurna..
      😆

      • @Kujie, Kali pertama intai2 tajuk dah nampak sipi2 macam malam pertama.:-)
        p/s Boleh ke SEO datang dari komen nie?

        • @Dr House, keyword lebih ganas dari itu pun ada kt blog kak jie…yang tu tak boleh share… kahkah…sebab ramai budak bawah umur kt blog ni 😆

  17. azizan4444 says:

    kak jie..sape yg cipta wp ni ek.?agknye kali pertama mesti kurang mntp ye.hehe
    .-= azizan4444´s last blog ..Wow, 1171 Kali Potong! =-.

    • @azizan4444, sebab itulah wp ni selalu kena update edisi terbaru..kadang2 tak sampai sebulan, dah keluar siri baru

  18. Wah kak Jie buat post gadget la pula sekarang ni..
    .-= zool´s last blog ..Pisau cukur di sekeliling kita =-.

    • @zool, Kak Jie suka artikel ni, dah direct copy kat blog macam tak sesuai..blog kak jie dalam BM…jadi terjemah saja

  19. pertama kali juga negara mempunyai kereta sendiri.. Proton mengeluar dan melancarkan kereta nasional pertama kali pada tahun 1986..

    tak lama lagi, semua kereta proton saga yg model pertama kali itu akan jadi scrap dan besi buruk! Ini gara2 NAP (Dasar Automative baru)… masuk puspakom sbb katanya dah uzur..

    tak der lerrr keta proton saga itew menjadi keta antik, jauh sekali keta pra sejarah! huhuhuh.. semuanya kembali ke asal ke tanah atau ke perdu pokok! huhuhu

    • @maza, depan rumah saya ada 2 kereta lama lebih 20 tahun..sayang oo maza sebab kereta2 itulah yang mendapatkan job, yang ‘cari duit’

      kereta dalam garaj , kereta ‘habiskan duit’
      😉

  20. Internet pun muda lagi tapi macam dah tak leh hidup tanpanya…(ingat kan lagu tadi…)
    .-= kruel74´s last blog ..The Singapore Flyer =-.

  21. mak aih. gedabak beso digital kamera :mrgreen: klau nk amik wedding ni jenuh galas. mau patah pinggang 😆
    .-= zaryl´s last blog ..WordPress: Bahagian 1 – Domain Dan Hosting =-.

  22. pehhh seksa betul nak masuk blog kak jie hari ni … adakah line aku yg teruk atau blog kak jie yg busy dengan pelawat…

    teringat akhir 1990 bila cerita bisnis online ni semua terkebil2 je … bantu kawan buat email pun rasa bangga ..heee

  23. permulaan untuk yang ada skg ni.. entri pertama blog ni pulak? hehe..
    .-= beliamuda´s last blog ..Menulis mengikut emosi =-.

    • @beliamuda, pertama kali juga Kak Jie terjemahkan artikel BI ke BM

      not badlah , kan… ha ha ha

      sebab suka dengan info ini