Kenali CDN Bersama Kak Jie

Post hari ini sangat teknikal. Kalau sesiapa yang rasa loya dan alergik bila menerima info terknikal seperti ini, tak perlu risau. Penerangan ini terlalu makcik-makcik dengan menggunakan bahasa yang mudah diporses oleh otak tanpa akronim yang ganjil.

Subjek yang nak difokus kali ini adalah CDN. Bukan Cindai lagu Dato’ Siti Norhaliza tu , tetapi CDN ini adalah singkatan kepada Content Delivery Network.

Contoh : Blog saya di hostkan di server lokasi A .  Katakan pada suatu hari Lisa Surihani atau Farid Kamil mengakses blog saya di lokasi B , server CDN yang terdekat dengan meraka secara automatik akan synchronizekan data tentang blog saya kepada pc mereka dengan cepat tanpa perlu disambungkan kepada origin server di lokasi A.

Faham ye kawan-kawan?

Kenapa perlu gunakan CDN?

Bayangkan sebuah laman web yang menerima pengunjung serentak terlalu ramai seperti google, youtube atau pun facebook – terfikirkan pada satu ketika terjadi overload atau server down. Jika laman web ini menggunakan prinsip tradisi dengan host pada satu server sahaja – keseluruhan operasi laman web tersebut gagal untuk diakses.

Dengan menggunakan CDN,  sekiranya   satu server down, pengunjung masih dapat mengakses laman web tersebut dengan server CDN yang terdekat dengan mereka dari seluruh dunia.

Antara kebaikan lain  menggunakan CDN , kita dapat menjimatkan bandwidth. Contoh untuk blog kujie2.com bulan April.  Bandwidth yang kujie2.com gunakan pada bulan April berkurangan berbanding bulan Mac walaupun pengunjung melebihi bulan Mac.

Lihat perbezaan antara sebelum dan selepas menggunakan CDN.  Pada 5hb saya telah menggunakan CDN.   Saya boleh jimatkan bandwidth di sini.

Senang je kan… bukan susah sangat pun nak faham CDN ni.  Blogger mesti ‘one step ahead’ dari non-blogger kerana kita mengamalkan prinsip ‘sharing is caring’.

Untuk melihat CDN yang saya gunakan di blog ini, dengan browser firefox klik kanan dan pilih properties akan nampak image location http://cdn.kujie.com /…./….

Saya bukanlah pakar mengenai IT tetapi sangat beruntung kerana berada dikalangan kawan-kawan blogger yang mahir dalam bidang tersebut.  Tweet saja – berduyun tiba…. membantu!

Kepada mereka  yang berminat untuk menggunakan perkhidmatan CDN dan  memerlukan lebih maklumat dan penerangan, saya syorkan mereka menghubungi Mr.Kay di orange4k.com

Tanyalah beliau maklumat lanjut dan penerangan yang lebih mendalam mengenai CDN (Content Delivery Network) ini dengan terus menghantarkan email kepada Mrkay di sini.

©kujie – pandai sayang baca !  I feel good!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. saya cari cara nak jimatkan bandwidth .. tk tahan ..sekarang dah guna 45GB sebulan .. kalau guna CDN mungkin boleh kurang kot.. tapi tu lah mcm mana ..
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Selamat Hari Raya Dari Famili Puanbee.comMy Profile

  2. satu penerangan yang ringkas tapi padat. bila baca terus faham. amat sesuai kepada blogger yang tiap-tiap bulan bandwith nya lebih 90% sebulan. agak-agaklaa kn kalau guna CDN ni dapat bantu dalam SERP tak?? sebab google kan letak syarat kepada blog yang lebih cepat untuk loading tuk berada dalam first page dalam SERP.
    Jom terjah post menarik dari Master Pak Pandir ..Komen Dan Menang! RM350 Menanti Anda di WanmusComMy Profile

  3. baru faham sikit ape itu CDN..thanks kak jie
    Jom terjah post menarik dari farah ..Sahabat Macam Iklan Astro – Macam-macam Ada!My Profile

  4. laa CDN pulak…baru nk belajar fasal hosting tp tk per baca jer dulu simpan di dada !

  5. datang membaca
    Jom terjah post menarik dari suffer8zine ..Fakta Menarik Tentang TidurMy Profile

  6. melompat dari blog zaid, rasanya dh tiba waktunya untuk menggunakan cdn nie 😆
    Jom terjah post menarik dari yanmie ..Cara ajar anak tidur asing dari ibubapaMy Profile

  7. setakat hari ini maza masih menggunakan hosting free..hehhe

    tunggu budget worait sikit baru berubah kot..
    sepekara lagi, kengkawan kat blog sana belum ramai..

    jadi kengkawan kat sini jangan terlepas peluang pulang mahu menjadi kengkawan maza.. rebut seh rebut!

    hehehehhe
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Dah bayar pada majlis tempatan- tapi masih tak terbelaMy Profile

  8. paham la jugak serba sedikit pasal CDN ni.. blog yang guna bandwidth byk cam kak jie kiranya bagus la kan kalau pakai CDN..
    .-= Post terbaru beliamuda ..Bermain Google Pacman Untuk Selamanya =-.

  9. Azizuan says:

    seb baik blogspot free hosting..keke
    .-= Azizuan´s last blog ..Ukur Populariti Blog Dengan Popuri =-.

  10. tunggu jadi otai blog dulu baru bleh pkai cdn nih.. 😛
    .-= Anarm´s last blog ..Pasang Button Facebook Like di Blog =-.

  11. CDN ni berfungsi sebagai proxy ke?, atau ada kembar blog? ❓
    .-= akuvision´s last blog ..Gangguan Hyperhidrosis =-.

  12. info yang menarik kak jie. 😉

  13. ok..saye faham kak jie..walaupun ade gangguan si maya kat situ..hahahaa..

    thanks kak jie berkongsi..
    .-= hafizmd´s last blog ..Abah..kami sayang abah =-.

  14. Kay, aku pon konpius ni. Aku ngk ramai blogger guna w3-edge punya plugin. Dari situ boleh buat cdn dari web luar atau sobdomain semata2? Sekadar tarik data dari subfolder berlainan atau camana tu?

    • w3-edge ni company yg buat plugin w3-total-cache kan? plugin tu bukan plugin cdn sbnrnya. itu utk simpan cache blog dan compress semua file css/js. so tujuan dia utk lajukan loading. kelebihan w3-total-cache sbb ada option utk memudahkan penggunaan cdn kat wp. ikutkan, kalau pakai cdn, kena tuka semua url image utk load dari cdn. so lecehla kan kalau nak tuka semua url nak2 kalau blog dah lama. lepas tu kalau nak offkan cdn pon kene tuka semua balik. lagi satu cara, pakai .htaccess utk load image dan css dari url cdn. pon agak leceh sbb tak ramai reti buat code .htaccess (aku pon tak berapa reti).

      so, w3-total-cache ni, ada option utk set url cdn. lepas tu masa load blog, plugin tu akan overite url2 image dan css/js semua utk load dari url cdn. itu je sebenarnya. 🙂
      .-= mrkay´s last blog ..Vote untuk penyertaan popular – Tulis Dan Menang =-.

  15. Sampai masanya nanti memang nak juga aplikasikan CDN ni utk website..
    .-= kulanz´s last blog ..PC Buruk Tukar OS Windows 7 =-.

  16. Dah faham skit konsep CDN ni,ade rezeki satu hari nanti nak guna gak kat blog ,thanks for the info kak jie
    .-= wazy´s last blog ..Ruffedge-Bila Rindu =-.

  17. meezwan says:

    saya yang budak IT pun tak tahu apa itu CDN..hahaha 😆 Tq 4 sharing
    .-= meezwan´s last blog ..Jom Join Kempen Ni.. 🙂 =-.

  18. sob..sob..org yg UVnya 100-200 perday sekadar baca je la..hehe
    .-= chekgu naman´s last blog ..Luka di muka orang nak ambil tahu,luka di hati siapa yang tahu.. =-.

  19. untuk pengetahuan semua, tujuan asal CDN wujud adalah untuk mempercepatkan loading website terutama yang banyak image dan multimedia file (flash dan sbgnya) bila di access dari mana2 ceruk rantau kat dunia ni dan lagi satu untuk mengurangkan hit pada server asal (di mana semua file original di hostkan).

    bagi kes blogger di Malaysia, termasuk Kak Jie, penggunaan bandwidth sangat tinggi dan kadang2 melebihi dari quota bandwidth yg diberi oleh hosting. Harga bandwidth di Malaysia masih lagi tinggi. So, penggunaan CDN dari luar negara boleh kurangkan kos membayar bandwidth yg tinggi.

    Saya dah lama nak buat entry pasal CDN ni. Tapi sebab saya kerja dengan company yg buat CDN ni, kalau saya buat entry pasal CDN banyak pantang larang. Kalau tak ikut pantang larang kang, masalah plak. tu yang tak terbuat entry pasal CDN ni. Saya mungkin akan cuba bagi talk dekat mana2 perjumpaan blogger/tweetup atau Lepak IT. InsyaAllah
    .-= mrkay´s last blog ..Vote untuk penyertaan popular – Tulis Dan Menang =-.

  20. kene bayar berapa. kalau hit 400 sehari tak perlukan?? ke kene ada jugak
    .-= matjoe´s last blog ..Redirect =-.

    • harga ikut company. company luar murah sikit. company malaysia tinggi sikit sebab harga bandwidth kat malaysia still tinggi.

      nak tau perlukan cdn ke tak, cuba jawab 2 soalan basic ni dulu :

      1) blog tu target visitor orang malaysia/international. Kalau blog bahasa melayu, point ni kira 0.
      2) penggunaan bandwidth tinggi atau rendah. Contoh kalau hosting ada quota bandwidth 10GB, tiap2 bulan lebih tak 90%? kalau lebih, dan rasa pakej yg besar sikit dari pakej hosting yg sekarang ni terlalu mahal, so boleh consider untuk pakai CDN.
      .-= mrkay´s last blog ..Vote untuk penyertaan popular – Tulis Dan Menang =-.

  21. terbeliak biji mata nak baca satu persatu..


    OK faham dah kak! 🙂
    .-= Faizal @ FTN´s last blog ..Kelakar Habis!! Kantoi Whatever Lyrics – Dari Afdlin Shauki (AIM 17) =-.

  22. pergh~
    nak pitam dua minit~
    T___T
    .-= Lord Zara´s last blog ..Temuduga : Mengapa Memilih Bidang Perguruan Dan Pengalaman Interaksi Kanak-Kanak Dan Remaja =-.

  23. Terimakasih berkongsi info..

    wpun saya mengaku memang tak faham… hehehe.. sungguh, saya memang tak faham. Mungkin suatu hari nanti saya akan faham agaknya…

  24. nanti bila bandwith blog saya nazak tertiap bulan atau Lisa Surihani baca blog saya,saya akan ke entri ini lagi.hehe.. 😆
    .-= penyubiru´s last blog ..Batriysia = Kitaro to be?? =-.

  25. salam kak jie..

    mmg tak di nafikan..kak jie seorang guru yang baik..dan sangat suka berkongsi ilmu…baguih3…
    .-= izzah´s last blog ..Kurang Ajar..tapi..Tak nak belajar! =-.

  26. Infolayan says:

    Yang lain tak paham sangat … yang paham cuma kat Lisa Surihani tu jer … hehehe .. 😆

  27. kak jie dah pakai cdn ke? nak gak, cam mana nak dapatkan dia? hehe
    .-= mohdisa´s last blog ..Cara Mudah Melihat Google PageRank =-.

  28. MrRollies says:

    penerangan yang menarik..
    entah bila nak guna haha
    .-= MrRollies´s last blog ..Blog Minggu Ini : Syahirul.Com =-.

  29. denaihati says:

    ILMU baru mungkin suatu hari DH pun kena pakai juga CDN ni .. suatu hari tu entah bila lah…
    .-= denaihati´s last blog ..10Malaysia Top Commentators April untuk Acer Aspire One =-.

    • masih ada quota dari akaun aku untuk aku sponser kalau ko berminat 🙂
      .-= mrkay´s last blog ..Vote untuk penyertaan popular – Tulis Dan Menang =-.

  30. Flying Pixel says:

    tq for da sharing kak jie. mudah dan padat =)
    .-= Flying Pixel´s last blog ..So, You’re a Designer? Try Adobe CS5 =-.

    • korang tengok nama Lisa Surihani je masing2 angguk2 faham ye…ngelat ni 😆

      • Flying Pixel says:

        haha..x kenal pon sape tu :p

        btw, cmne nak apply CDN kat blog kite ni?
        .-= Flying Pixel´s last blog ..So, You’re a Designer? Try Adobe CS5 =-.

  31. hydir says:

    owh .. baru ku tahu
    ingatkan tentang LAN tadi .. hoho

    Thanks for the info .. maybe later baru nak gunakan CDN ni 🙂
    .-= hydir´s last blog ..EPL: Arsenal tersungkur, Hull tersingkir ke divisyen dua =-.

  32. Nadri says:

    kena baca betul2 nie..cikgu dah turunkan ilmu blogging…
    .-= Nadri´s last blog ..Rumah Kampung Yang Paling Mahal =-.

  33. 2 kali baca sbb terganggu dgn kehadiran lisa surihani n nora danish… 😀

    .
    .

    skrg saya dah faham.. terima kasih cikgu 😀
    .-= kutaksempurna´s last blog ..Memakai pakaian yang ketat seperti sarung NANGKA, sampai nampak segala lekuk dan susuk…. =-.

  34. blog ciput cam saya tak perlulah cdn ni kut,,,
    cnn saya memang faham lebih kujie.

    apa pun memang bagus info ini buat makcik2 spt saya
    .-= klcitizen´s last blog ..jiwa malaysia atau indonesia =-.

    • betul lah tu..jgn takut dgn bahasa2 teknikal ni
      bukan payah sgt pun
      kalau makcik2 …kita faham gaya makcik2.. 😆

  35. Syafrizal says:

    Hehe makin tinggi la trafik Kak Ujie ni. Semua keyword2 panas dan tinggi permintaannya. Hehe.
    .-= Syafrizal´s last blog ..Ganti Shoutbox anda dengan Google Friend Connect Comments =-.

  36. berduyung tiba? ke berduyun tiba? hehehe. kak jie ni banyak sangat terpengaruh dengan radio hot fm ni 😆

    erm. blog saya pun masih belum memerlukan benda macam ni. blog biasa je. trafik bukan macam blog ni. hehehe. mtw, image contoh pertama tu best la. haha
    .-= chokilala´s last blog ..Selamat Ulangbulan Ke-4, 1LirikLagu.com =-.

    • dah betul kan..hehehe..
      tak perlu tak pe, janji baca dan tahu
      maksudnya blogger one ahead dari non blogger..hehehe 😆

  37. Ramdzi says:

    si safuan hilmi pn ada.. terbaik le kak jie bagi penerangan.. hehe.. brapa harga CDN ni sebulan? :mrgreen:
    .-= Ramdzi´s last blog ..Celcom Broadband Bikin Panas =-.

  38. perfect entry!~ ringkas dan padat 😉
    .-= mrkay´s last blog ..Vote untuk penyertaan popular – Tulis Dan Menang =-.

    • ah…. tak paham… perlukan explaination lebih ni.
      tapi blog aku tak macam blog kak jie. just blog
      biasa biasa je. bandwidth pon tak pernah nak jejas.
      nak naik ke 10% pon tak pernah langsung.
      .-= Kreuger´s last blog ..Laptop Acer Aspire One untuk diberi percuma =-.

      • aku cadang nak amik satu slot utk terangkan pasal CDN ni kalau aman jadi buat Lepak IT. ari tu masa lepak IT yg 1st pon aku bagi penerangan pasal ni. 2-3 round aku buat sebab bila dah abes terangkan, ada lagi yg baru datang dan tanya pasal cdn ni. letih aku. lepas ni aku buat 1 round je. lambat, aku tak repeat. :p
        .-= mrkay´s last blog ..Vote untuk penyertaan popular – Tulis Dan Menang =-.

        • hope Lepak IT yang akan datang sesuai dengan masa aku, hehe. nak pelajari juga dengan otai-otai ni. CDN kena bayarkan kay?
          .-= mohdisa´s last blog ..Cara Mudah Melihat Google PageRank =-.

          • yes, kena bayar. banyak company yang offer untuk CDN ni. nak murah, pergi oversea punya company. dalam Malaysia ni mahal sikit. sebab harga mentah bandwidth kat malaysia ni still tinggi.
            .-= mrkay´s last blog ..Vote untuk penyertaan popular – Tulis Dan Menang =-.

        • erm. boleh jer. kang aku roger tempat ngan masa. 😉
          .-= aman´s last blog ..Hanya Dua Versi Utama WordPress Mulai Tahun Hadapan =-.

Trackbacks

  1. […] pasal CDN nie tapi takut pulak korang tak faham, so lebih senang korang rujuk entry KakJie iaitu Kenali CDN Bersama Kak Jie ataupun boleh jugak baca dengan detailnya di blog Roslan Nazri Mengapa Website & Blog perlu […]

  2. Preview dan Gambar Gathering Geng Blogger | Hidup Biar Sedap says:

    […] Untuk mengetahui dan memahami CDN dengan lebih lanjut, baca entri saya di sini Kenali CDN Bersama Kak Jie. […]

  3. Kenali CDN Bersama Kak Jie | Hidup Biar Sedap | rhrv.com says:

    […] Kenali CDN Bersama Kak Jie | Hidup Biar Sedap […]