Kenapa anak-anak Sindrom Down kelihatan serupa?

Anak akan menerima ‘maklumat’ genetik dari ibu bapanya dalam bentuk 46 kromosom iaitu 23 dari ibu dan 23 dari bapa. Dalam Sindrom Down, anak itu mendapat kromosom lebih (iaitu pada kromosom 21) menjadikan jumlah kromosom 47 dan bukannya 46.

Bahan genetik yang berlebihan inilah yang menyebabkan ciri-ciri fizikal serta lambat perkembangan anak Sindrom Down.

Tiada siapa mengetahui punca sebenarnya Sindrom Down dan tiada kaedah yang dapat menghalangnya dari berlaku. Menurut saintis, wanita berumur 35 tahun ke atas mengalami risiko lebih tinggi untuk mempunyai anak seperti ini.

Anak-anak Sindrom Down berkongsi beberapa ciri raut wajah seperti profil muka yang rata, mata sepet ke atas, telinga kecil dan lidah terjelir.

Mereka juga mempamer tonus otot yang lemah (dikenali sebagai hipotonia).

Oleh itu anak Sindrom Down kelihatan ‘lembik’ dan mereka akan mencapai pergerakan tanda perkembangan seperti duduk, merangkak dan berjalan lebih lambat berbanding anak yang normal.

Pembesaran mereka juga adalah lebih lambat menyebabkan mereka kelihatan lebih kecil dari anak-anak yang sebaya. Ketika bayi, hipotonia mungkin menyebabkan kesukaran menghisap dan makan dan ini boleh membawa kepada sembelit serta masalah penghadaman yang lain.

Anak-anak Sindrom Down juga mengalami kelewatan dalam kebolehan pertuturan dan penjagaan diri selain dari makan, memakai baju serta pengajaran tandas.

p/s – saya ada adik  ‘down sindrom’ yang telah meninggal dunia.
p/s – rencana asal petikan dari Loo Ai Choo, Pengerusi Yayasan Sindrom Down Kiwanis-Pusat Nasional (KDSF-NC)
p/s – Hari Sindrom Down Dunia pada 21 Mac.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. disini sy tak nampak pun mcmana gambaran kesian awak.setakat ni yg sy tahu dan lihat sekalian makbapak down’s takde pulak yg buat perkara haram.pasal kurang atau lebihnya chromosome ni hanya penyebab,selebihnya adalah ketentuan ALLAH dik.jgn lupa dan jgn ketepikan..qada dan qadar..

  2. salam buat rosnah dan ibu2 yg ada anak SD.anak2 SD ni memang perlu diberi latihan sedari awal ataupun dihtr ke pdk.tapi masa dia lebih dirumah,jadi terapi dgn ahli keluarga amat penting.dari umurnya sthn hingga 5-6 thn kita perlu berkorban masa dan tenaga,agak penat ckt kerana jadual pemantauan sepenuhnya.mklm saja mereka tak seperti anak normal.bagi parents yg dpt anak SD yg agak cerdik,jgn biarkan begitu sj.asas yg perlu diterapkan berkaitan kebersihan diri(mandi dan pakaian).ajar mkn sendiri seeloknya(guna sudu,basuh tgn dan lap mulut).jgn lupa pemakanannya penting(beri susu yg baik ckit dan jgn putus susu sehingga dia melepasi tahap rendah),jika mahu berikan sekali vitamin tambahan utk iQ.semasa proses terapi,cara kita perlu lembut dgn sepenuh kasih.tetapi manja dan tegas perlu seiring,baru anak ini belajar brtindakbalas secara normal.utk pringkat ni biarkan masanya dgn permainan yg dpt menguji minda.anak SD sy rapat dgn abgnya,jadi minat dgn buku.secara tak langsung sy dedahkannya buku2 mewarna,pencil dan majalah.selalu bercakap dan bercerita dgnnya,layan anak ini sama seperti anak2 kita yg normal.jgn lupa berdoa kpd ALLAH agar kita berjaya membentuk dan membesarkannya seiring anak normal.insyaalah..amin.dan skrg ni utk peringkat rendah,sy dah tak penat lagi dan amat bersyukur..ALHAMDULILLAH..segala usaha sy berhasil,anak SD sy bertambah cerdik.selepas ini sy perlu memikirkan peringkat seterusnya pula.mudah2an sy dan dia panjang umur utk melalui cabaran akan dtg.amin.

  3. :smile: Salam sejahtera utk semua pembaca budiman. Apabila akak terbaca komen2 dan soalan di atas, akak rasa terpanggil utk sama2 berkongsi pengalaman ttg anak SD. Tanggal 28 Jan 2009 akak juga telah dikurniakan anak SD, girl. Kini berusia 1tahun 5bulan.akak reda dgn anugerah Allah ini dan syukur kerana dia tidak ada masalah kesihatan.Cuma selalu demam/selsema.memang mereka tak kuat antibodi.Mudah berjangkit kalau ada pembawa. Anak akak ni orgnya cergas, periang dan cerdik.Dia mudah memberi respon apabila diagah oleh kakak atau abang.Perkembangan dia mmg lambat darpd anak2 normal. Dia boleh meniarap ketika berusia 4 bulan. 8bulan dia menyulur, 10 bulan boleh duduk, 1 tahun boleh bangun dgn berpaut pd sesuatu, 1 tahun 4 bulan mula tumbuh gigi(3 batang), 1 tahun 5 bulan boleh pegang botol susu sendiri.Dia juga cepat menguasai apa2 yg diajar pergerakan tangan spt tepuk tangan, bye2, bo leo, dan faham arahan yg diberi. Kalau ada apa2 cadagan dan pendpt apa lg yg perlu akak buat utk anak ini, akak sedia terima. Satu lagi, utk makluman ibu2 yg lain, anak akak ni akak hantar dia ke PDK sejak dia berusia 3 bulan.Di situ dia mula di beri latihan awal.

    • Anonymous says:

      salam akak…PDK tu apa? saya pun ada anak buah SD tapi alhamdullilah sume nye ok cuma sekarang dh 2 thn masih belum ber cakap uelah di ahanya kuarkan bahasa dia jer lah…huhuhuh

  4. hai jie,sesiapa yg ada family DS aje yg memahami siapa dan apa istimewanya mereka.sy juga ada anak DS,umur 8 thn.perkmbgn lain dah okey,skrg tgh ajar berckp ngan gi tandas.memang muka diorg serupa,syukur sy dpt girl(ceria dan brtndkbls dgn dunia normal).nak sng jaga anak DS perlu dimulakan dari awal lagi,jgn perlekehkan dia ketika membesarkannya.sy sentiasa “make-over”,ubah rambut dan fesyenkan pakaiannya.hasilnya my “special girl”jadi cute dan tak ketara yg dia anak DS.mereka ini adalah dugaan dari ALLAH.sahutlah cabaran dgn yakin dan tabah.

  5. enfathul says:

    Saya ada anak down sindrom yang berusia 2 thn 8 bulan. Sesungguhnya sebagai ibu tunggal Allah byk menguji saya. Anak saya menghadapi berbagai penyakit seprti jantung berlubang, jangkitan kuman paru-paru,paru-paru kronik.sekarang ni hidup dengan bantuan alat pernafasan yang bernilai beribu-ribu ringgit, kos rawatan pun tinggi.

    Minum susu masih lagi dengan tiub… moga Allah memberi aku banyak kesabaran dalam menjaga anak yang sangat kukasihi dan doakan agar dia diberi Allah agar dapat meneruskan hidup bersama ku selagi ada hayat dikandung badan.

    Amin…

    • sabar ye puan…mgkn nampak macam perkataan biasa tetapi itu pun yg sepatutnya. Dugaan Allah tu selalunya berkadar dgn kemampuan kita, ganjarannya tak kita nampak skrg ni
      ada org diuji dgn ujian fizikal
      ada org diuji dgn ujian mental
      ada org diuji dgn ujian perasaan

  6. ibu atie says:

    :!: ibu da ank dwn sndrom kni msuk 9bln usinya.pda mulanya ibu susuh utk mnrima tpi kni prsaan ksih n syng itu dtg ngan sndiri mkin da hkmah juga rhsia dri allah yg kta x kthui…pa2 pon ibu redha akn ktentuanny!!!!!

  7. teringat plak tahun lepas blja bio pasal ni. huhu memang kesian kat anak2 yg down sindrom, tp mak bapak jugak. sila jgn buat perkara2 haram. kang terlari pulak chromosome. elok2 ade 46, jdi 45 plak. adooii
    .-= zida´s last blog ..I’m going to the Gatsby Deodorant Street Fair =-.

    • Anonymous says:

      Cik Zida, anda memang tak belajar agama saya rasa. Anak2 DS ini telah dijanjikan syurga, syurga kepada ibubapa yg memeliharanya dengan baik. Bukan disebabkan oleh mak bapanya buat benda haram dapat anak DS. HANYA ibubapa yg terpilih diberikan Allah Anak DS.

  8. salam jie…lama x mai sini…sihat? terpanggil nk dtg sini bila tgk tajuk tu….mmg salute kat parent yg jaga anak2 yg kurang sempurna ni….
    .-= jun´s last blog ..Talam labu =-.

  9. saya ada ank buah sindrom down.. tapi lasak dia hu3 tatau nak cakap.. lg satu mudah kene penyakit..
    kalo demam tu nak baik punya la lama..
    .-= yash´s last blog ..Sapa Nak Sony Ericsson G900? =-.

  10. salam..kenape yer..kalau anak2 yg sindrom down ni mesti terlibat dengan penyakit jantung,hati dan paru2.Adakah semue tu yg menyebabkan mereka cepat meninggalkan kite..

  11. Dr Azwan says:

    Syndrom bermakna kumpulan gejala-gejala yang akhirnya merujuk kepada sesuatu penyakit atau keadaan. Ini bermakna dalam Down’s, ada beberapa ciri-ciri utama yang SAMA yang menyebabkan seseorang itu dikategorikan sebagai Down’s Syndrome. Oleh itu, tidak hairanlah muka mereka sama, kerana meeka mempunyai ciri-ciri wajah atau fizikal yang sama untuk dikelaskan kepada ciri-ciri Dowm’s Syndrome.

    Masalah kepada anak-anak Down’s ialah, masalah jantung. Selain daripada ciri yang Kak Jie sebutkan di atas, mereka ada masalah kecacatan jantung yang kadang2 serius yang menyebabkan mereka tidak dapat hidup dlam jangka masa yang lama. Masalah seperti jantung berlubang adalah salah satu masalah yang banyak memenuhi IJN dan memerlukan pembedahan.

    Wallahu Alam.

    • ciri-ciri seorang doktor…ada waktu diperluka.. :lol:

      Lama sungguh tak nampak Doktor di sini, sibuk dengan berbagai-bagai priotity kita dalam hidup.

      Adik lelaki saya meninggal awal usia 20’an. Dia tidak boleh berjalan kerana tapak kakinya tidak dapat memijak rata dipermukaan. Hanya boleh duduk dan mengesot juga tidak boleh bercakap.

      Tiap kali terpandang anak-anak down sindrom, mesti teringat pada arwah..al-fatihah.

  12. Biasanya kalau kita jumpa budak down sindrom mesti ciri-cir macam kat atas. Tapi, adik kawan saya, ada sindrom, tapi memang ligat ;-)
    .-= samdaddycool´s last blog ..Hukum analisa pola tarikh lahir =-.

  13. Salam…
    Aku kesian kalau tengok budak2 down ni..
    Dulu masa aku sekolah ada seorang budak down suka dtg sekolah, kemudian dia akan berdiri tepi tingkap atau pun pintu, tengok org belajar. Aku kesian, tp bila aku nak dekat kawan2 yg lain kata … jgn dekat, org gila tu…! Salah faham ni tak sepatutnya ada.. kan..
    .-= Zoul´s last blog ..Ujian Memandu =-.

  14. kesian tengok orang sindrom down ni. ramai yang silap faham ingat orang sindrom down ni gila. padahal dia tak gila. dia normal cuma otak dia lembam. jadi diorang ni cuma lambat nak berfikir tak macam orang normal. tu je.
    .-= zaiMi´s last blog ..Perhatian! Ancaman Terhadap Blogger =-.

  15. PakarLuahHati says:

    Saya ada saudara yang Down Sindrom,
    namun, berkat kasih sayang, susah payah dan didikan ibu bapanya,
    budak itu tampaknya lebih cerdik dari abang/kakaknya…
    .-= PakarLuahHati´s last blog ..Hati yang dilukai, bolehkah diubati? =-.

  16. anak saya yang kedua alhamdulillah sempurna, tapi.. ada yang menegur anak sindrom downkah dia melalui paras rupa? bagaimana?

    ya, saya jega cukup kagum dengan ibu2 yang tenang menjaga anak ini. Sememangnya betul sperti yang tertulis, AllAh takkan menguji seseorang itu sekiranya dia tidak mampu menghadapi…
    .-= cikgu isza´s last blog ..Esok, subuh gajah kan ku terpacak di hospital =-.

  17. saya kadang2 terpikir, camne kalau anak2 sindrom ni dikumpulkan ramai2, mesti parents ssh nk cam anak masing2 kan..huhu

  18. i use to deal with this kids.. kene sgt sabar.. dan sy sgt kagum dgn ibubapa mereka.. sgt tabah & kasih syg mereka tak berbelah bahagi
    .-= Liyana´s last blog .."I wish….." Giveaway =-.

  19. diorang adalah anugerah istimewa dari tuhan..
    .-= jmr´s last blog ..Benjy, son of Azean Irdawaty dilanjutkan tempoh tahanan..kesian JIBEK… =-.

  20. Kuasa Allah menjadikan mereka ini serupa sahaja.. ;-)
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Arissa loves the camera =-.

  21. sepupu saya syndrom down… kdg2 kesian tengok dorang. saya cepat tersentuh bila tgk kanak2 istimewa ni.. bimbang dgn masa depan dorang.. lagi2 kalo parents dah xde..
    .-= Amir´s last blog ..(PANAS) Isu Fan Page All Entertainment Reporters In Malaysia Sucks =-.

  22. org kt dlm dunia ni ad 7 org srupa.
    tu kdg2 tpkir sal anak2 sindrom down ni. hmm.
    kak, sy blum jlas ttg knapa rupa mereka hmpir serupa. :???:
    .-= hadio´s last blog ..ChildPro2010 =-.

    • Tunggu ada org nak tanya soalan ini :lol:

      “Mungkin inilah cara Tuhan memberitahu kita bahawa kita bukannya berbeza dari apa-apa bangsa atau keturunan etnik”, kata Loo Ai Choo, Pengerusi Yayasan Sindrom Down Kiwanis-Pusat Nasional (KDSF-NC).

      Apa bangsa dan etinik, down sindrom kelihatan serupa.

      • eh mama dah reply ke hahaha.tu la padahnya tak baca komen,terus nak hantar komen T___T
        .-= yonna´s last blog ..Cuba Belek Diri Sendiri Dulu =-.

    • ye mama,yonna pun tak dpt dgn jelas kenapa muka diorang sama T_______________T
      .-= yonna´s last blog ..Cuba Belek Diri Sendiri Dulu =-.

      • true true. msih blur. hehe.
        ke kromosom yg lbih tu mmg ad ciri2 yg sme dlm sume kes (yg bntuk rupa bayi tu), n ckup kuat utk dominasi ciri2 akhir bayi tu nnt?
        just tekaan~~ ngee~
        ada jwpn utk ni x kak kujie?
        .-= hadio´s last blog ..ChildPro2010 =-.

  23. Extremist Thinker says:

    kujie2.com patut review pasal hari diebetes sedunia merangkap hari ginjal sedunia 11/12mac setiap tahun. benda nie da jd barah dalam idop. huuuu :lol:

  24. Terima kasih kerana berkongsi kak! :( Kadang-kala saya sedih juga kalau lihat mereka. :cry:
    .-= tekkaus´s last blog ..Lee Chong Wei Wins All England 2010 Badminton Crown! =-.

  25. Salam Kak Jie.

    Salam Jumaat. Rizal pun ada jiran yang ada anak down sindrom ni. Bila sembahyang raya, nampak si dia, seronok-seronok terlari sana-sini.

    Sekarang dah besar dah.

    Orang kata, satu kaki mereka ini sudah di dalam syurga. Betul?
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Blogging is No Longer Fun =-.

    • Insyaallah…. adik kak jie tak boleh berjalan, bercakap – hanya terbaring..tetapi selepas dilahih dia boleh ke bilik air dengan sendirinya.

      Mak selalu cakap ..”kalau mak tak de, siapalah nak jaga dia nanti”

      Doa mak dimakbulkan Allah…dalam usia lebih 20 tahun, dia meninggal dunia pada 14/2 – waktu tu mak tak de kat rumah..pergi meminang untuk seorang adik yang lain.

Trackbacks

  1. […] anak seramai 9 orang termasuk seorang Down Syndrome ( yang telah meninggal dunia pada usia 20′an- al-fatihah) membuatkan keseluruhan hidup ayah […]

  2. […] anak seramai 9 orang termasuk seorang Down Syndrome ( yang telah meninggal dunia pada usia 20′an- al-fatihah) membuatkan keseluruhan hidup ayah […]