Kenapa katak berbunyi malam ini?

MySpace Codes

Bila musim hujan, suasana malam di persekitaran rumah saya kembali meriah dengan orkestra philharmonic katak, maklumlah dikelilingi sumber air. Owng…. owng…. bersahutan.

Mungkin saya perlu bela buaya. :lol:

Kenapa katak berbunyi? Betul ke nak panggil hujan atau takut dengan ular ?


Angah cakap, katak bernafas melalui paru-paru walaupun katak juga boleh bernafas melalui kulit. Pada musim hujan, kelembapan udara sangat tinggi , jadi katak sukar bernafas. Oleh sebab itu katak akan menggelembungkan lehernya untuk menyedut lebih banyak udara. Proses menggelembung dan mengerutkan leher akan mengeluarkan bunyi.

Cikgu sains , sila betulkan fakta ini.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. katak tahu..waktu hujan..banyak ular. tu dia nyanyi lagu tu.biar ular takuttt..
    Jom terjah post menarik dari titan ..iPhone 5 Gadget ImpianMy Profile

  2. terjumpa link ni melalui bro akubiomed.
    katak bukannya panggil hujan.

    tetapi memuji (berzikir) kerana Allah telah menurunkan rahmat-Nya menerusi hujan.

  3. tak tahu plak pasal fakta ni.. macam ada logiknya juga… katak oh katak…
    .-= beliamuda´s last blog ..Inspirasi Malam =-.

  4. Kalau dekat kampung meriah dengar suara katak time-time musim hujan camni.. sampai ada yang tumpang berteduh kat dalam rumah pun ada.. hehe tapi kat kawsan perumahan saya ni kurang pulak.. rindu juga dengan suara katak tu..

  5. katak yang berbunyi waktu hujan kerana ia mencari cinta sejati sang puteri kerana dia adalah putera raja yang di sumpah, percaya tak. Jangan tak percaya miahaha :mrgreen:

  6. ishak hasimi says:

    :mrgreen: rasa 2 nya mungkin sebab,hujan emas akan turun kat malaysia kot
    .-= ishak hasimi´s last blog ..RM31 million Swisscash return to investors =-.

  7. mungkin jugak ada org meyanyi tahap panggil petir kat langit :mrgreen:
    .-= yonna´s last blog ..Y571 : Cara-Cara Membuat Protected Entry di Blogspot =-.

  8. masa kecik-kecik.. marah kat katak bila berbunyi masa musim hujan.. marah sebab macam katak tu jer yang sebabkan hujan.. bila hujan tak dapat main :)) pemikiran budak2 umo 6 tahun mcm tu lah hisss :oops:
    .-= yati´s last blog ..Bertukar wajah =-.

  9. lepas ni jenuhlah kujie buang telor2 katak yang ala-ala Len Chee Kang tu…

  10. War…pandainya. Pasti banyak orang yang tak tahu kan! :D
    .-= tekkaus´s last blog ..Goodbye to You My Trusted Friend =-.

  11. lor .. tu bukan proses mangorat mencari pasangan?
    sejuk2 tuuuuuu…

  12. Yang paling orang ingat dulu2 sikit adalah perihal lompat si katak.
    .-= Toknabe´s last blog ..Kasih Suami Kepada Isteri =-.

  13. ditengah bandaraya ni nak dengar katak bunyi pun payah, kami pernah cari berudu, lepaskan dalam kolam, hinggalah membesar, best sangat bila mereka riuh berbunyi bila hujan. sekali sekala seram juga kalau2 ular pulak bertandang.
    .-= zany´s last blog ..Sajak Lepaskan Tension =-.

  14. dh mmg lumrah kata ong ong aje!! hehe
    .-= sitie bum bum´s last blog ..ipoh saturday jam =-.

  15. syedapnye dibuai mimpi sambil diiringi orkestra katak :mrgreen:

    chop2.. buaya makan katak ke kak?
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..ku ingin terbang~ =-.

    • @~mrs azmi~, tak sampai 5 minit……………..katak ke mana, ownk…ownk..ke mana
      alih2 suara kita sendiri yg berdengkur :lol:

  16. ok..boleh bela buaya pasni..hehe ;)
    .-= cikepal´s last blog ..couple couple?? pegang tangan..cium cium peluk peluk..ohh…sweet sangat sangat you ni…. =-.

  17. katak. sha suka bunyi katak. dulu tak suka. sekarang suka. dari bunyi bising kenderaan dan machine.

    dok terleka pandang buaya dan katak. eh, buaya makan katak?
    .-= cheryna´s last blog ..orkid’s cafe: blair waldorf’s ayam masak merah =-.

    • @cheryna, sejak katak menjadi sebahagian dari ‘ahli keluarga’ kami, kak jie dah belajar menerima kehadiran dia secara terbuka :lol:

      dah belajar menghayati muzik yang dialunkan..ownk…ownk… :mrgreen:

  18. Katak tu nak ajak kak jie menyanyi sama kot..
    Jom nyanyi sekali…

  19. Kat sini, kalau dah riuh rendah gitu memang dah mula rasa bimbang… takut sipanjang tu datang …….
    .-= Tie´s last blog ..Mek Jak =-.

  20. hehe, tak tahu la plak pasal katak ni. tak jaga kot. :P
    .-= mohdisa´s last blog ..Penulisan Di Waktu Kecil =-.

    • @mohdisa, kadang2 kita tak ambil kisah dgn hal2 yg dekat dgn kita….contohnya katak le

      tapi bab paus biru, jerung mata satu…hehehe…segala fakta kita tau :lol:

      • @Kujie, betul tu. just tahu. katak berbunyi camtu tuk panggil hujan jerk. hehe
        .-= mohdisa´s last blog ..Penulisan Di Waktu Kecil =-.

  21. samanosuke_04 says:

    mengikut pengetahuan kita yang tahap gaban genius nie.. senanye musim hujan tue musim mengawan katak.. haha, katak laki jer yang owng2 tue.. untuk tarik katak pompuan, dan pada masa yang sama untuk bagitau katak2 lain yang territory tue dia yang punye.. hohohohoho
    .-= samanosuke_04´s last blog ..Lama dah tak update!!~ =-.

    • @samanosuke_04, wahhhhhhhhhhhhhhhh…yg paling ramai org ingat

      katak bnyi sebab nak mengawan…hehehehe….:p

      oppsss!

      kalau mcm tu Angah le lagi genius tahap gaban kuasa dua :lol:

  22. seriously kawasan rumah pocket tak der bunyi katak,
    hang ujan pi la macam mana pun,
    tak dak nya katak tu nak ‘uuh’ kaa..
    nak ‘eek’ pun dak…

    rindu plak bunyi kata kat kampung…

    explanation anda membuatkan tiada lagi fantasi dlm diri ini…
    oh hujan oh hujan, kenapa engkau turun?
    macam mana aku tak turun, katak panggil aku,

    gitu yek lagunyer? dah tak ingat plak.. heheheh:D
    .-= Pocket´s last blog ..226. Janda Baik punyaaa =-.

    • @Pocket, awat tak dak?
      area ghumah hang ujan esit kot ( asid) :lol:

      info tu bukan apa, kot² ada yang dok cari soalan bocor spm 2009 pasai katak

      tapi bila baca balik, jawapan tu mcm level upsr je :lol:

  23. Katak itu sesuai dijadikan umpan memancing ikan haruan terutamanya katak askar.
    .-= Dr House´s last blog ..OpenSuSE 11.2: Pandangan pertama =-.

  24. Saya suka bunyi katak lepas hujan, tapi ‘kuranggggg suka’ bila tersentuh katak! :razz:
    .-= samdaddycool´s last blog ..Broadband cheapest package OR Best broadband packages? =-.

  25. bela buaya? drastik betul tindakan hehehe :p

    ooo, satu pelajaran baru tu..
    saya pun pernah terbaca yang katak berbunyi sebab nak menarik perhatian katak betina, untuk tujuan mengawan. dan untuk warning katak jantan lain pergi jauh-jauh..
    .-= haida_s_h´s last blog ..we found water at the moon =-.

  26. chentatiku says:

    katak hepi sebab skrg musim hujan..
    jadi mereka berpesta beramai2
    .-= chentatiku´s last blog ..::menghapus jejakmu..shhuhhhhhhhhh:: =-.

  27. Kalau kat kampung memang konfem tidur di iringini orkestra katak lah malam ni.
    Kat sini takde bunyi2 tu huhuhu. Pelik betul badan kecik bunyi punyalah kuat. Duk buat koir sepanjang malam huhu ;-)

  28. “katak oh katak kenapa kau panggil huja?
    “macam mana aku tak panggil hujan, ular nak makan aku!!!

    • @denaihati, bab ni kak jie tak sanggup nyanyi sebenarnya….

      bayangkan………..kalau katak kt rumah ni berbunyi sebab takut ular nak makan dia…

      huhuhu…halaman rumah kak jie dalam keadaan bahaya ni..banyak ular :lol:

      seram pula nak p intai ikan :lol:

  29. tittibe saya pun mengahayati bunyi2 okestra tika ini..sebelum baca entry ni tak perasan sangat… :mrgreen: sedap jugak katak nie bersahutan..mungkin boleh bagi ilham kat komposer nak compose lagu plak…

    saya pun kurang arif dengan fakta ‘katak panggil hujan’
    sebab selalunya selepas hujan baru kedengaran sahutan katak..
    sebelum hujan tak de dengar plak… :roll:
    .-= izzah´s last blog ..Yang Indah itu Sementara =-.

  30. walaupun di kejiranan kota tinggi ini hujan mencurah-curah tapi belum kedengaran bunyi-bunyian orkestra tersebut.

    sentiasa bimbang kerana berada dikawasan yang pernah melakar sejarah banjir teruk pada 2007 (hu3).

    • @megat, bukankah biasanya katak berbunyi selepas hujan atau ketika hujan renyai2 …kalau hujan lebat katak pun pegi melepak kat celah2 batu kot

      • @denaihati,
        Kak Long pun fikir cam tu gak. Kalau hujan lebat, katak2 tu pun tak sempat main okestra lagi.

        • @Kak Long, hehehe. yalah kak long. tapi sebelum mencurah-curah sepatutnya derang ada bikin orkestra kan?

          mungkin derang cancel konsert sebab takut banjir kot? kahkahkah
          .-= megat´s last blog ..Pendapatan Dari Blog, Halal Atau Haram Menjadi Isu? =-.

      • @denaihati, betul juga ek? baru katak nak tarik nafas, hujan mencurah-curah hentam kepala… cancel persembahan (kah3)
        .-= megat´s last blog ..Pendapatan Dari Blog, Halal Atau Haram Menjadi Isu? =-.

        • @megat, hehehe..baca komen pasal katak ni, boleh gelak sorang2..

          katak – eja dari depan ke, dari belakang ke bunyi sama :lol:

          • @Kujie, hebatkan bahasa kak (he3). klu dieja dlm bahasa lain atau umpamanya inggeris, pasti tak boleh (keh3).

            perkataan simbolik orang kita juga (he3)
            .-= megat´s last blog ..Pendapatan Dari Blog, Halal Atau Haram Menjadi Isu? =-.

    • @megat, tahun 2007 tu kak jie pun kerap berulang alik ke Pasir Gudang…mmg sepanjang pemandangan nampak ‘ air teh tarik ‘ je..hehehe

      • @Kujie, tu lah kak, tahun tersebut saya tidak berada dalam kelompok tanah rendah yang boleh air naik. tp skang ni saya dah dok kota tinggi yang terang-terang kawasan banjir (hu3)
        .-= megat´s last blog ..Pendapatan Dari Blog, Halal Atau Haram Menjadi Isu? =-.

        • @megat, nama saja Kota Tinggi kan
          terbalik la pula, nama tempat Kak Jie – Serendah
          tapi kawasan tanah tinggi..hehehe :lol:

          • @Kujie,
            Cam ni, bolehlah kata, “Apa ada pada nama….”, kan!
            Serendah yang tak rendah manakala Kota Tinggi yang tak tinggi mana pun sebab boleh dilanda banjir.

            @Megat,
            Kena sentiasa berhati-hati dan bersiap sedia.
            .-= Kak Long´s last blog ..Kaduk Naik Junjung : Serupa tapi tak sama =-.

            • @Kak Long, terima kasih kak, insya allah sudah siap sedia. tunggu meriam ‘ghaib’ bunyi.

              macam banjir besar yang lalu, meriam ajaib telah buat bedilan sebanyak 3 kali. ramai yang dengar dan pelik sebab selalu hanya bunyi sekali dan paling byk pun 2 kali.
              .-= megat´s last blog ..Pendapatan Dari Blog, Halal Atau Haram Menjadi Isu? =-.

          • @Kujie, tu lah dia kak, apa pasal nama kota tinggi pun saya tak faham. baru banjir kilat atau air pasang besar, bandar dah penuh air (hu3).
            .-= megat´s last blog ..Pendapatan Dari Blog, Halal Atau Haram Menjadi Isu? =-.

  31. mungkin juga petanda banjir kot!

    banjir musim kedua. huhuhu
    hari ini perak juga dilanda banjir.. aderkkkk

Trackbacks

  1. [...] Kadang² ada backlink yang saya terlepas pandang, contoh seperti entri ini – sweet sangat! Entri asal di sini Kenapa katak berbunyi malam ini? [...]

  2. [...] ini mesti merujuk kepada entri di sini – kenapa katak berbunyi malam ini alahai , rupanya orkestra katak juga boleh memberi idea kepada pujangga menrangkai [...]

  3. [...] Yang masih di rumah saya sekarang. 3 dara sunti – Intan, Wani ( anak Kuina dan Naomi Campbell ( anak kakak ipar saya) dan iringan orkestra philharmonic. [...]