Kenapa katak berbunyi malam ini?

MySpace Codes

Bila musim hujan, suasana malam di persekitaran rumah saya kembali meriah dengan orkestra philharmonic katak, maklumlah dikelilingi sumber air. Owng…. owng…. bersahutan.

Mungkin saya perlu bela buaya. :lol:

Kenapa katak berbunyi? Betul ke nak panggil hujan atau takut dengan ular ?


Angah cakap, katak bernafas melalui paru-paru walaupun katak juga boleh bernafas melalui kulit. Pada musim hujan, kelembapan udara sangat tinggi , jadi katak sukar bernafas. Oleh sebab itu katak akan menggelembungkan lehernya untuk menyedut lebih banyak udara. Proses menggelembung dan mengerutkan leher akan mengeluarkan bunyi.

Cikgu sains , sila betulkan fakta ini.

Apesal Tak Klik?

Comments

  1. nuaeman says

    Kalau dekat kampung meriah dengar suara katak time-time musim hujan camni.. sampai ada yang tumpang berteduh kat dalam rumah pun ada.. hehe tapi kat kawsan perumahan saya ni kurang pulak.. rindu juga dengan suara katak tu..

  2. haritz says

    katak yang berbunyi waktu hujan kerana ia mencari cinta sejati sang puteri kerana dia adalah putera raja yang di sumpah, percaya tak. Jangan tak percaya miahaha :mrgreen:

  3. ishak hasimi says

    :mrgreen: rasa 2 nya mungkin sebab,hujan emas akan turun kat malaysia kot
    .-= ishak hasimi´s last blog ..RM31 million Swisscash return to investors =-.

  4. yati says

    masa kecik-kecik.. marah kat katak bila berbunyi masa musim hujan.. marah sebab macam katak tu jer yang sebabkan hujan.. bila hujan tak dapat main :)) pemikiran budak2 umo 6 tahun mcm tu lah hisss :oops:
    .-= yati´s last blog ..Bertukar wajah =-.

  5. says

    ditengah bandaraya ni nak dengar katak bunyi pun payah, kami pernah cari berudu, lepaskan dalam kolam, hinggalah membesar, best sangat bila mereka riuh berbunyi bila hujan. sekali sekala seram juga kalau2 ular pulak bertandang.
    .-= zany´s last blog ..Sajak Lepaskan Tension =-.

    • says

      @cheryna, sejak katak menjadi sebahagian dari ‘ahli keluarga’ kami, kak jie dah belajar menerima kehadiran dia secara terbuka :lol:

      dah belajar menghayati muzik yang dialunkan..ownk…ownk… :mrgreen:

  6. says

    Kat sini, kalau dah riuh rendah gitu memang dah mula rasa bimbang… takut sipanjang tu datang …….
    .-= Tie´s last blog ..Mek Jak =-.

    • says

      @mohdisa, kadang2 kita tak ambil kisah dgn hal2 yg dekat dgn kita….contohnya katak le

      tapi bab paus biru, jerung mata satu…hehehe…segala fakta kita tau :lol:

  7. samanosuke_04 says

    mengikut pengetahuan kita yang tahap gaban genius nie.. senanye musim hujan tue musim mengawan katak.. haha, katak laki jer yang owng2 tue.. untuk tarik katak pompuan, dan pada masa yang sama untuk bagitau katak2 lain yang territory tue dia yang punye.. hohohohoho
    .-= samanosuke_04´s last blog ..Lama dah tak update!!~ =-.

    • says

      @samanosuke_04, wahhhhhhhhhhhhhhhh…yg paling ramai org ingat

      katak bnyi sebab nak mengawan…hehehehe….:p

      oppsss!

      kalau mcm tu Angah le lagi genius tahap gaban kuasa dua :lol:

  8. says

    seriously kawasan rumah pocket tak der bunyi katak,
    hang ujan pi la macam mana pun,
    tak dak nya katak tu nak ‘uuh’ kaa..
    nak ‘eek’ pun dak…

    rindu plak bunyi kata kat kampung…

    explanation anda membuatkan tiada lagi fantasi dlm diri ini…
    oh hujan oh hujan, kenapa engkau turun?
    macam mana aku tak turun, katak panggil aku,

    gitu yek lagunyer? dah tak ingat plak.. heheheh:D
    .-= Pocket´s last blog ..226. Janda Baik punyaaa =-.

    • says

      @Pocket, awat tak dak?
      area ghumah hang ujan esit kot ( asid) :lol:

      info tu bukan apa, kot² ada yang dok cari soalan bocor spm 2009 pasai katak

      tapi bila baca balik, jawapan tu mcm level upsr je :lol:

  9. says

    bela buaya? drastik betul tindakan hehehe :p

    ooo, satu pelajaran baru tu..
    saya pun pernah terbaca yang katak berbunyi sebab nak menarik perhatian katak betina, untuk tujuan mengawan. dan untuk warning katak jantan lain pergi jauh-jauh..
    .-= haida_s_h´s last blog ..we found water at the moon =-.

  10. chentatiku says

    katak hepi sebab skrg musim hujan..
    jadi mereka berpesta beramai2
    .-= chentatiku´s last blog ..::menghapus jejakmu..shhuhhhhhhhhh:: =-.

  11. says

    Kalau kat kampung memang konfem tidur di iringini orkestra katak lah malam ni.
    Kat sini takde bunyi2 tu huhuhu. Pelik betul badan kecik bunyi punyalah kuat. Duk buat koir sepanjang malam huhu ;-)

    • says

      @denaihati, bab ni kak jie tak sanggup nyanyi sebenarnya….

      bayangkan………..kalau katak kt rumah ni berbunyi sebab takut ular nak makan dia…

      huhuhu…halaman rumah kak jie dalam keadaan bahaya ni..banyak ular :lol:

      seram pula nak p intai ikan :lol:

  12. says

    tittibe saya pun mengahayati bunyi2 okestra tika ini..sebelum baca entry ni tak perasan sangat… :mrgreen: sedap jugak katak nie bersahutan..mungkin boleh bagi ilham kat komposer nak compose lagu plak…

    saya pun kurang arif dengan fakta ‘katak panggil hujan’
    sebab selalunya selepas hujan baru kedengaran sahutan katak..
    sebelum hujan tak de dengar plak… :roll:
    .-= izzah´s last blog ..Yang Indah itu Sementara =-.

  13. megat says

    walaupun di kejiranan kota tinggi ini hujan mencurah-curah tapi belum kedengaran bunyi-bunyian orkestra tersebut.

    sentiasa bimbang kerana berada dikawasan yang pernah melakar sejarah banjir teruk pada 2007 (hu3).

        • megat says

          @Kak Long, hehehe. yalah kak long. tapi sebelum mencurah-curah sepatutnya derang ada bikin orkestra kan?

          mungkin derang cancel konsert sebab takut banjir kot? kahkahkah
          .-= megat´s last blog ..Pendapatan Dari Blog, Halal Atau Haram Menjadi Isu? =-.

      • megat says

        @denaihati, betul juga ek? baru katak nak tarik nafas, hujan mencurah-curah hentam kepala… cancel persembahan (kah3)
        .-= megat´s last blog ..Pendapatan Dari Blog, Halal Atau Haram Menjadi Isu? =-.

          • megat says

            @Kujie, hebatkan bahasa kak (he3). klu dieja dlm bahasa lain atau umpamanya inggeris, pasti tak boleh (keh3).

            perkataan simbolik orang kita juga (he3)
            .-= megat´s last blog ..Pendapatan Dari Blog, Halal Atau Haram Menjadi Isu? =-.

      • megat says

        @Kujie, tu lah kak, tahun tersebut saya tidak berada dalam kelompok tanah rendah yang boleh air naik. tp skang ni saya dah dok kota tinggi yang terang-terang kawasan banjir (hu3)
        .-= megat´s last blog ..Pendapatan Dari Blog, Halal Atau Haram Menjadi Isu? =-.

          • says

            @Kujie,
            Cam ni, bolehlah kata, “Apa ada pada nama….”, kan!
            Serendah yang tak rendah manakala Kota Tinggi yang tak tinggi mana pun sebab boleh dilanda banjir.

            @Megat,
            Kena sentiasa berhati-hati dan bersiap sedia.
            .-= Kak Long´s last blog ..Kaduk Naik Junjung : Serupa tapi tak sama =-.

            • megat says

              @Kak Long, terima kasih kak, insya allah sudah siap sedia. tunggu meriam ‘ghaib’ bunyi.

              macam banjir besar yang lalu, meriam ajaib telah buat bedilan sebanyak 3 kali. ramai yang dengar dan pelik sebab selalu hanya bunyi sekali dan paling byk pun 2 kali.
              .-= megat´s last blog ..Pendapatan Dari Blog, Halal Atau Haram Menjadi Isu? =-.

          • megat says

            @Kujie, tu lah dia kak, apa pasal nama kota tinggi pun saya tak faham. baru banjir kilat atau air pasang besar, bandar dah penuh air (hu3).
            .-= megat´s last blog ..Pendapatan Dari Blog, Halal Atau Haram Menjadi Isu? =-.

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge