Limau mandarinku di tebuk ulat

Saya baru saja makan sebiji limau mandarin.  Kotak pertama untuk musim dung dung ceng 2009.  Bangga bukan main semalam siap potong reben untuk rasmi ‘musim mabuk limau mandarin’

Kemudian buka mail-box suami dan tertengok kiriman gambar ini:

Nampak tak , ulat-ulat yang hampir sama dengan ulas limau.  Yang berkepala hitan tu….

BEWARE OF CNY ORANGES FROM CHINA .WORM INSIDE THE ORANGES …

Chinese new year is drawing near. When buy Chinese oranges please beware of the worms inside. These worms are very similar to the texture of the orange and therefore can only be observe if you look carefully (long sighted person may not notice).

The Chinese government had in fact made effort to destroy hundreds of tons of these oranges and compensate the farmers for these. But however some culprit may still sell it illegally. That’s why we need to be careful.

Whether the worms is harmful to the human body or not is still questionable. But generally if few numbers are consumed it should not make any harm according to doctors. It is advisable to be careful about it.

( Malas nak alihbahasa , kak jie makcik cleaner faham, anda pengunjung yang cerdik pandai  tentu lebih faham )

uwekkk….uweeekkk……….rasa nak korek keluarkan limau yang saya telan sejak semalam.  Hilang satu nikmat sambut Tahun Baru Cina nampaknya. Patutlah semalam beli rasa macam murah je…sekotak saiz M 30 biji rm 7.90 .

EEeeeeeee…ngerilah. Baru saja telan sebiji, tangan pun masih berbau pekat dengan aroma limau yang segar.

Tengok gambar tu buat perut menggelodak macam kapal terumbang ambing dipukul gelora….. alahai…kiasan kelasss gitu!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Erkk…
    Hari-hari su makan limau nih, sbb kat opis ni ramai yg celebrate CNY. aduhai… ada ulat lah pulak. Nak kena hati-hati nih…

    suaras last blog post..Alhamdulillah…

    ©Kujie ~telan saja…pejam mata 😆

  2. nak muntah tengok ulat tu.. mungkin tak semua kot kak Jie.. cumanya.. kena tengok la kot kan..
    tapi rasanya ulat buah boleh makan kan.. tapi kalau dah nampak, memang la tak nak.. hehee..

    Neezas last blog post..Alhamdulillah…

    ©Kujie ~ tak semua tu..kebetulan je kot..pejam mata…telan sudah le… 😆

  3. pernah dpt gak email ni.

    ©Kujie ~ kalau buka email ni time tgh makan lagi best…kan……. :mrgreen:

  4. Salam Jie…apa khabar? Lama x jengah ke mari, bz jugak lately…Hiikkss mmg akak pun ada dapat email pasal citer limau berulat nih! Heee..x terbayang kalu akak tertelan..huaaaa :((…Serik rasa nk makan limau sempena CNY nih!

  5. Boleh bela tak ulat tu ???
    Boleh kawankan dengan YB cacing.. 🙂

  6. aiyaarkkk menakutkan… takmau la makan limau…

    Adrys last blog post..Sekitar demonstrasi…

    Kujie ~ tak mau makan limau boleh makan ulat… :mrgreen:

  7. mad redo1 says:

    kita minum peel fresh je lah nampaknya… hehehe…

    Kujie ~oooo yg tu kita tak nampak mcm mana dia proses..hahahaha
    entah2 mak bapa ulat semua ada 😆

  8. hihihi elin sejak dpt email limau ni…..mmg x sentuh pun buah tu ha…… kembang tekak nk telan gegegeg

    Kujie ~ owh..ye ke elyn..kak jie ingat gak..tp time makan limau tu……..mcm lupa je dah tgok email ni 😉

  9. fiezabaiduri says:

    wah, sangat segar itu buah. ulat pon boleh hidup dalam itu limau.muehehe..
    makan ulat dalam buah tak pe kan.
    pejam mata, kasi telan jer. hehe..

    Kujie ~betul tu…sumber protein 😆

    pejam mata je….. cuma hati2lah kalau kita dah tau
    jgn le sampai tak makan langsung….rugi la….deria rasa yang Allah bagi 😆

  10. … kalau dah termakan takpe… dia tak kotoq pasal memang 100% membesar dlm tu. tapi kalau nak kutip satu2 buat goreng.. sendiri mau ingat ler.. kikiki

    samdaddycools last blog post..From pasar malam to Lelong… now Tudung Ekin on eBay

    Kujie ~ goreng tepung tuuuuu…. 😆

  11. kalau yg tak nampak nya tu kira halal je lah… kena berhati2 lepas ni kalau nak makan limau menderin tu..

    Kujie ~ kalau tak nampak mmg tak kisah pun..telan je…
    tapi kalau lah ternampak…eeee…kembang dah tekak ni 😆

  12. uwaaaa!!
    yek yek yek!!!
    nak termuntah!!!!!

    naseb yonna tak makan buah2 ni
    iyeee!!!!!
    geli la mama!!!

    Kujie ~ weiiii…limau tu banyak khasiat tau..org2 sihat je yg makan limau 😆
    sumber protein….ulat tu

  13. insyaAllah,limau2 yang kak jie mkn tu takde ulat kot..hehe
    saye pun dah makan berpuluh bj 2-3 menjak ni..tak sempat plak nak tgk ade mende asing ke tak dalam tu.. :mrgreen:

    nadinezuharras last blog post..:: Awan gelap di Gaza..

    Kujie ~ alhamdulillah….mmg boleh dimakan pun
    cumanya…………ngeri je sikit 😆

  14. kat sekolah GB letak limau berkotak2 atas ‘meja pesidangan’..tapi tak tergerak hati lagi nak makan..tapi bau dia jer..menusuk hidung..wangi..

    izzahs last blog post..Ya Allah..Selamatkan mereka..

    Kujie ~makan limau ni tak leh mula
    kalau dah mula…….mmg tak sedar tangan mencapai 3-4 biji dah 😆

  15. huhu…
    kite kdg2 tak pedulik..
    telan je…
    sedap je…
    tp yg skg nih agak masam skit laaa..
    maybe dah nk dekat raye cine kang baru manis semanis madu kut…

    ChekguBHs last blog post..Tak Cukup Dengan PMD, Lepas Ni LADAP Pulak!

    Kujie ~ tu la..fresh lagi skrg ni…kulit pun keras lagi…
    nnt seminggu dua lembut la sikit kot
    tapi..bile lama sgt nnt berbau pula isinya

    rasanya yg beli 2 kotak baru ni..tak de ulat kot
    telan………..sedap je 😆

  16. ulat dalam buah bleh makan kan kak jie…kira halal je 🙂 kan!

    cakap kosongs last blog post..Masak-masak……..

    Kujie ~ eeemmm….kalau ada, dah telan pun..sumber protein 😆

  17. aku dpt berkotak2 nie….

    kuinas last blog post..Pesanan Terakhir Seorang Ibu

    Kujie ~ pos kat aku sekotak

  18. Tahun ni intan still x telan limau ni lagi. Lepas ni kena standby kanta pembesar kat tgn kiri, sambil tgn kanan kopek buah limau.

    Huhu 😯

    intans last blog post..Demam di awal tahun..

    Kujie ~ dgn anak2 tak sempat nak belek lah Intan…. baru kupas sebiji, belum sempat kita makan..anak2 dah tunggu dok nganga

  19. aiyarkkkkkkkkk..saya pon baru makan limau mandarin nih..

    arins last blog post..The Woman

    Kujie ~ kalau dah kenyang..tak de masalah la arin….
    dah baca bismillah kan… 😆

  20. ingatkan silap masuk umah cina mana tadi… tulisan cina… limau cina… 😛

    i loiiikkkeee limau…
    walaupun tgk ulat tu, tetap nak gak limau…
    hehehehehehehe

    kutaksempurnas last blog post..Hari ini hari Jumaat.

    Kujie ~ ye…limau mandarin sudah mali….. mmg tak boleh nak tahan nafsu
    ulat pun ulat lah….mgkn satu dlm sejuta …. 😆

  21. sedapnya!! :mrgreen:

    Lan Bingkas last blog post..Disoal Mazidul

    Kujie ~ ada bahan penambah selera..protin tu

  22. alamakkk akakk…saya biasa nyer ngappp terus jekk… tak tgk dah ada apaa… hahaha

    Kujie ~ itulah…….masalah tu
    lupa pula nk belek2…telan je 😆

  23. Bila ada ulat lah best. Cecah garam sikit. Nyums… Dah sekotak dah. Ada 2, 3 lagi tu…

    kruel74s last blog post..Living among the natives

    Kujie ~ makan limau ni mmg leka..sedar tak sedar dah tinggal setengah kotak..

  24. Gelinya kak jie..eee tak lalu nak makan limau lepas nie..

    Shaffiks last blog post..Jasa Yang Tidak Ternilai

    Kujie ~ rugilah tokey jual limau tu tahun ni
    ala……..pejam mata, telan je 😆

  25. tengah makan..
    erkkkkkkkkkkkkkkkk!
    ok stop la xnak makan
    geli plak haaha

    Kujie ~ hehehe..masa lepas makan
    tertengok email ni mmg seram je tekak
    tapi lepas tu tak ingat le pula mcm mana rupa email ni
    telannnnnn sekotak juga 😆

  26. kak jie : belum dapat hidayah untuk makan limau mandarin tahun ni…

    sebol : ulat buah/pokok memang tak bahye.. tapi kena hati² dengan ulat dari makanan bersumberkan haiwan… itu yang bahye…

    suealeens last blog post..Kenangan Di Bahau

    Kujie ~ ooo…sue belum jumpa limau mandarin lagi ye..
    yg free ke yg beli sendiri? 😆

  27. Bukankah ulat dalam limau itu boleh dimakan?

    Hasbullah Pits last blog post..Orang Melaka, jangan lupa ke masjid negeri

    Kujie ~ boleh….isunya bukan tak leh makan..isunya geli…hehehe 😉

  28. ala kak jie…geli geleman teman nengokkan ..sib baik sempat selamatkan tekakku ini… 😆

    Kujie ~ geli pun, time makan tak ingat dah pernah nengok email ni..huhuhu 😆

  29. ooiitt!!

    Tie dah makan sebijik tadi…..tak tengok pulak…main telan je…hu hu….

    Nak kena check ni…takutnya….

    Kujie ~ mungkin kesan dia tidaklah ketara kalau saya belum makan, atau dah makan 2-3 hari lepas…
    ini…masih lagi terasa pijau2nya limau ditekak dah tengok gambar ni..
    uweekkkk..seram sejuk je rasa tekak ni