Macam Ranting – Cuba Teka

Siri Mari Kenali Budaya

Kalau sambut Aidilfitri, kita selalu nampak dekorasi ketupat dan pelita . Kalau sambutan Tahun Baru Cina, kita selalu nampak pokok ini.

Soalan mudah – tahu tak nama pokok macam ranting yang menjadi salah satu pokok popular pada perayaan Tahun Baru Cina?

Kenapa orang cina suka menghias rumah mereka dengan pokok ini?

©kujie – entri baru balik Tesco

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. ranting akar kayu belakang rumah je tu..he
    Jom terjah post menarik dari myCeloteh ..Watie Elite hidap penyakit strokMy Profile

  2. uhuks.. maza tak perasan.. kalau perasan pun maza main langgar jer.. hehehe

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Dingin selepas banjir di kampong…My Profile

  3. buat hiasan kat rumah cantik wooo

  4. Bukan kering tu..hidup
    letak air, dia berkembang bunga – keluar macam kapas

  5. 😳 hik hik hik… malu dong ahh…

    Teka-teki yang paling 😳 …
    Jom terjah post menarik dari Abang Zul (9W2FLY) ..JOM TERJAH – Bangku Kosong !My Profile

  6. Ada teka-teki Tahun Baru Cina rupanya..
    Jumpa juga jawapannya.
    p/s Kalau jawapan tepat,nak bagi hadiah ranting tu tak? 😀
    Jom terjah post menarik dari Kak Long Mawar Merah ..Payung NegeriMy Profile

  7. Owhhh..dah dapat isi tempat kosong dah..selamat tak p tanya kawan² yang chinese nun..ahahahaha
    Jom terjah post menarik dari Nadya ..Heyy! I’m BackMy Profile

  8. awat nama pokok/ranting ini lucah sangat.hahahahhaa
    Jom terjah post menarik dari haiqal ..Segmen Gaya Hidup-Lagu Romantik Sempena Februarimaaf-gua tak sambut valentineMy Profile

  9. Macamana nak teka dekat rumah anak-anak masih kecil lagi kalau hias pun habis dikutinya bunga nanti.

    Maaf memang tidak tahu nama pokok hiasan kering ini walaupun pernah nampak dijual di pasaraya 🙂
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Jom Review izwanyusofdotcomMy Profile

  10. angkat tangan ada dua makna tuu.. 🙂
    Jom terjah post menarik dari cikgu isza ..Bila anak berdendam sambil mengacukan tutnya – Hilang pertimbanganMy Profile

  11. pu_ _ y willow. isi lah sndiri ye. haha 😆
    hari sblm raya cina tu mak saya ada beli 2. sgt2 murah, RM0.99 satu. reduce to clear punya, tapi elok je lagi.. apa lagi, byk auntie cina pakat angkut 🙂

  12. cuba tanya dgn promoter dkt Tesco tuu..mgkn mereka tau nama ranting tuu…
    Jom terjah post menarik dari Nadri ..Krisis di Mesir Keadaan Sebenar Pelajar Malaysia @ NajibRazakMy Profile

  13. bila musim CNY je kerap kita nampak, kan…
    pokok ni kena siram air , baru bunga dia berkembang macam kapas

  14. dia gelak tak hengat bila sebut nama pokok ni 😆

  15. selalu nampak, kan…

  16. boleh ek angkat tangan kt komen? hehe… saya perasan gak pokok ni .. tapi tak ambik tahu langsung. tak prihatin sungguh saya!
    Jom terjah post menarik dari Effa ..Penilaian PeribadiMy Profile

  17. nak jawap lah tu ye…. 😆

  18. ok kakjie.. angkat tangan ni..
    Jom terjah post menarik dari cikgu isza ..Bila anak berdendam sambil mengacukan tutnya – Hilang pertimbanganMy Profile

  19. Kenapa mesti malu nak sebut? heran aihhh…:)
    Jom terjah post menarik dari azieazah ..“Mesra di Maya Tidak Mesti Harus Mesra di Luar”My Profile

  20. princeduyong says:

    memang tak tau kak jie…ape nama dia..?
    Jom terjah post menarik dari princeduyong ..BUKAN SALAH BABIMy Profile

  21. saya pun tatau, tadi kebetulan ternampak
    baru perasan nama dia…
    balik google lah baru dapat mcm info :mrgreen:

  22. dia saja nak koner2 cikgu…. 😆

  23. 😛 ape malunya..nama pokok tu
    dipatenkan

  24. abang ann tau ha… tapi taknak sebut pulak kujie. mmm, tunggu kujie bagi tau lah
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..monyokMy Profile

  25. puas mencari kujie…. memang tak tahu. tunggu kujie bagi jawapan….
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..monyokMy Profile

  26. tau tau tau….tapi malu nk sebut….ha ha ha.

Trackbacks

  1. […] : http://www.nparks.gov.sg/blogs/garden_voices/Azween dah jawap dengan betul dalam post sebelum ni, Macam Ranting, Cuba Teka.  Tak ada yang kelakar pun  sebenarnya, cuma suami saya gelak tak hengat bila dia sebut nama […]