Note RM 50 Yang Tak Laku

Dah seminggu saya dapat duit ni – dari ATM sebuah bank.

Pergi beli tempe kat kedai Maniam, dia tak nak duit ni.

Saya pergi 2 bank untuk tukar kertas berqualiti tinggi ini –  bank pun tak nak.

Eh………..ada sesiapa tau, duit ni laku kat negara mana?

Saya cari maklumat di Bank Negara Malaysia – semua maklumat kewangan peringkat tinggi , untuk orang bijak pandai berurus niaga juta-juta..

RM 50 ni boleh beli 30 kilo gula untuk kegunaan setahun.  Tapi kalau bawa anak-anak keluar makan, sekali hadap je… :lol:

Kita orang awam nak rujuk kat mana ye? Tolong …sesiapa yang tahu.

Edit :

artikel daripada BNM di [sini]

antara butiran yg diperolehi,
wang lusuh dan cacat boleh ditukar di mana2 cawangan BNM. wang yang mengalami kecacatan dan kerosakan yang teruk akan diteliti dan menjalani pemeriksaan rapi perihal ketulenannya. Namun keputusan untuk memberi nilai itu tertakluk kepada BNM…

Terimakasih Maza atas info ini.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. ternyata di Malaysia juga ada bergantian uang kertas ke yang baru..
    Jom terjah post menarik dari Jefry ..Memahami Sekilas Tentang Bakteri Clostridium DifficileMy Profile

  2. Susah-susah sangat letak je dalam tabung surau.

    • ait…. niat mcm tu boleh ke?

      kalau nk derma/sedekah – lebih baik rasanya kita bagi apa yg paling kita sayang..yg paling cantik..yg paling elok…

      • Bukan macam tu, tapi kalau orang surau/masjid yang bagi kat bank, mungkin bank terima kot(pendapat bodoh saya)

  3. sejauh mana kualiti kertas untuk membuat duit?
    .-= Mus´s last blog ..Awas! Gajah Melintas (Jalan Sepulut-Kalabakan) =-.

  4. Masih ok $$ tu, cuma terconteng 😆
    .-= Eldy´s last blog ..Contest blogspot template jejaktrend + Ang Pao =-.

  5. pelik pulak ye.. bile cacat terus tak de nilai.. isk
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..kerana kamu aku jadi begini~ =-.

  6. Saya rasa kalau derma kan kak pengemis lagi baik kan kak? Mana tau dia boleh pakai kan? Haha 😀
    .-= tekkaus´s last blog ..Flour Cake For Dinner =-.

  7. Kenapa pulak? Kalau ambil dari bank sepatutnya boleh tukar kan?
    .-= tekkaus´s last blog ..Flour Cake For Dinner =-.

  8. denaihati says:

    Kak jie masuk je balik dalam ATM mesin dengan cara cash deposit..kembalikan kepada asal boleh kot.

  9. buat isi minyak ron97 xjadi ke…? lipat2…kasi xnmpk cat…haha..pastu g kat petronas..

  10. ini bukan duit ke? haha
    .-= mohdisa´s last blog ..Debaran Contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL =-.

  11. Beberapa minggu lepas mak saya punya duit habis dimamah anai-anai. nilainya RM 500 . berlubang-lubang duit tu.. yang tinggal separuh pun ada.. alhamdulillah bila dibawa ke bank terdekat.. boleh diganti semula dengan wang kertas baru.. kerana eksiden tu termasuk dlm kes bencana alam..

    Pengajaran untuk mak saya.. duit banyak-banyak kene simpan dekat bank.. ataupun bagi anak mak ni pegang.. hehe..
    .-= nuaeman´s last blog ..Sultan Johor Mangkat =-.

  12. Pertama kali tengok atm keluar duit mcm ni…
    .-= Najib Hassan´s last blog ..Embedded Tour Stop with Zee Avi =-.

  13. mana2 bank takkan tukar tu kak jie..nak buat mcm mana.. dulu tpinky pernah juga mcm ni.. ada member kt maybank, saja la tanya kt dia kot2 boleh kawtim ..tp dia ckp mmg tak boleh..paling2 pun g la mana2 kedai yg ‘terterima” duit tu.. tapi tak sampai hati pula. sampai sekarang still simpan duit tu buat kenangan huhuhu.. (sbb mmg tak laku) dan tak sampai hati nak bg laku.. 😛
    .-= tpinky´s last blog ..Separuh Jiwaku Pergi….. =-.

  14. Kak. Jie cuba cara ni:
    1. rendam dalam air kurang 1 minit.
    2. keluarkan, ambil kapas, cicah dengan baby bath cream, sapu perlahan2 pada duit tu untuk hilangkan mana2 kekotoran.
    3. Lapik pada saputangan, gosok ketika masih lembab (guna iron ).
    4. Kalau kesan tak hilang.. masuk balik CDM..

    Ada lagi step 2.1, saya tak ingat… tips ni daripada ‘old notes collector’.
    .-= samdaddycool´s last blog ..Tirai sebuah surau di Muar terbakar =-.

  15. Atm pun kuarkan duit camni…haishhh. Rejected pulak tuh. Kesian kak ji….
    .-= ash´s last blog ..Menguji Kesabaran Sungguh =-.

  16. Ayah Aiman says:

    cuba kak kujie guna note 50 tu utk beli barang dkt pasar lambak. lagi elok pegi belah malam psl keadaan suram2.

    klu tak berjaya jgk, pergilah tukar dkt BNM JB. rasanya boleh tukar pasal note tu masih ada nilai. yg plg penting no siri & benang emas tu masih ada lagie.

    selamat mencuba & semoga berjaya…
    .-= Ayah Aiman´s last blog ..KENAPA? Tak Percaya Ke!!! =-.

  17. maza sempat membaca artikel daripada BNM di http://www.bankinginfo.com.my/_system/media/downloadables/matawang.pdf

    antara butiran yg diperolehi,
    wang lusuh dan cacat boleh ditukar di mana2 cawangan BNM. wang yg mengalami kecacatan dan kerosakan yg teruk akan diteliti dan menjalani pemeriksaan rapi perihal ketulenannya. namun keputusan untuk memberi nilai itu tertakluk kepada BNM…

    Dengar khabar hanya ada 6 cawangan BNM sahaja… parah juga kalau masalah seperti ini berlaku kat insan kerdil..
    huhuhu
    .-= maza´s last blog ..Siapa patut didahulukan?! =-.

  18. saya ada sekali masa shopping kat satu shopping complex tu, saya beli barang kat situ n bayar. diorang bagi baki duit 5ringgit yang burok gile.
    pastu saya round lagi, jumpa lg brg yg nak. bayar pulak yg tu pkai duit rm5 td.
    dorang x nak terima n kata duit ni x laku.
    sy pon bengang jugak la..
    sy kata, “klau x laku, nape bagi saya tadi?”
    die pon malu2 n amek je duit tu.
    x tau la cmne dgn kes duit burok ni.
    susah la klau sume x laku.
    sume duit ada pluang je jd buruk camtu.

  19. duit RM50 nih, masuk kedai..settle habis kena paw ngan anak-anak.
    btw, bank pon tak nak terima?
    bank pon takut gak ek..sebab ada tanda merah2 tuh kot.

  20. biar btl dpt duit ni dr bank? kak leh repot ni..hehe
    .-= x-po´s last blog ..MULUT KORANG CAMNE? LASERKAH? =-.

  21. 50 sekarang ni kejap je habis lebih-lebih lagi kalau duduk kat bandar.
    .-= ariff´s last blog ..Kehidupan Dalam Sejuk Beku, Apa Yang Best & Tak Best =-.

    • @ariff, tau tak pe..pergi pasar pagi2 tu..kalau bawa rm 50 – beli ikan, ayam seekor, sayur , bawang….itu ini..tinggal berapa sen je

  22. bloginformasi says:

    Salam, pernah tukar duit RM100 yang terkoyak teruk di BNM Cawangan Pulau Pinang. Diaorang terima.
    .-= bloginformasi´s last blog ..Sultan Johor Mangkat =-.

    • @bloginformasi, maksudnya memang HANYA BNM saja yang terima? Bank lain tak terima ye……….. susahlah………..kalau nak pergi BNM tambang pun dah RM 50

  23. sepatutnya BNM boleh terima duit untuk ditukar. tak try tanya balik kat tempat draw duit tu?
    .-= beliamuda´s last blog ..Manipulasi Geng Blogger Tahap Maksimum =-.

  24. Mr.Bintang says:

    deposit kan balik dlm ATM lah kak.. :mrgreen:
    .-= Mr.Bintang´s last blog ..Why I Like It Longer =-.

    • @Mr.Bintang, dah try kat mesin , dia rejat patlima kali

      masalahnya..kalaulah terjadi lagi…dekat orang lain ke..apa rujukan kita?

      • Mr.Bintang says:

        @Kujie, cam teruk je kotor duit tu.. sbb tu x diterima.. pe kata kakjie cuci ngan clorox.. x pun vanish.. sure berkilau balik.. hahaha.. 😆 boleh ke erk?

        musykil camne duit yg buruk tu leh sesat dalam ATM machine.. maknanya owg bank lah yg silap kan.. bile nk tukar x diterima.. hurmm..
        .-= Mr.Bintang´s last blog ..Why I Like It Longer =-.

        • @Mr.Bintang, owhh.. nk try gak..esok nak masukkan dlm mesin basuh..hahaha…yg ni selalulah buat..tapi bukan sengaja 😆

Trackbacks

  1. Duit ni laku tak kat Malaysia? says:

    […] duit ni nak bagi licin, konfem jadi besar papedom jer hahaha~ Nota: Tetiber teringat pasal kesah Not RM50 Kak Jie yang tak laku tuh. Aih.. hari tuh gelakkan Kak Jie.. sekarang ni dah kene […]