Peraduan mencipta makna perkataan ‘EZORA’

Proton perjelas nama MPV Exora

Proton perjelas nama MPV Exora

Carian saya di dalam kamus Inggeris atau kamus Dewan Bahasa dan Pustaka gagal menemui makna EZORA. Mungkin  Proton mpv EZORA adalah singkatan kepada sesuatu maksud seperti :

GTi – Grand Touring injection
VTEC – Variable Valve Timing and Lift Electronic Control
DOHC – Dual Over Head Cam
SI – Sport Injection
GSR – Grand Sport Touring
CVT – Continuously Variable Transmission
RS – Race Spec
V-Spec / Spec-V – Victory Specification
MIVEC – Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control system
DVVT – Dynamic Variable Valve Timing
EXORA = ?

Mari kita mencipta  makna Exora supaya perkataan baru dapat dicatatkan didalam kamus.   Tiada syarat tiada hadiah hanya ikut undang² ISA ( Ikut Suka Aku )

Kita imbau nama² produk proton yang terdahulu mengikut carian di Pusat Rujukan Persuratan Melayu DBP

Proton – selain singkatan kepada Perusahaan Otomobil Nasional Berhad, proton bermaksud zarah bercas positif yang membentuk sebahagian daripada atom.

Wira – Bersinonim dengan pahlawan, lelaki, jaguh, perwira, pendekar, kesateria, wirawan, bahadur, jago;,

Waja – besi ~ besi yg kuat dan keras; baja, semangat yg kuat;hati yg keras:

Satria – knighthood – rank of a knight, pangkat (ke)satria; 2. body of knights, golongan (ke)satria.

Saga – nama sejenis pokok atau buahnya (biji buahnya kecil dan berwarna merah) , satuan yang beratnya 1/12 mayam dan digunakan untuk menyukat berat emas.

Juara – johan, jaguh, pemenang, jago, campian;,

Savvy – akal: the boy is sadly lacking in ~, budak itu langsung tak ada akal;

Arena – gelanggang, lapangan, dunia, alam, medan, kancah.,

Perdana – paling tinggi tarafnya atau pangkatnya: ~ Menteri. 2 yg mula-mula; yang pertama: tayangan ~ tayangan bagi pertama kalinya.

Iswara diambil dari nama sejenis rama-rama yang terkenal di Sarawak

Iswara sejenis rama-rama

Iswara sejenis rama-rama

.
.
.
.
.
.

Menurut Ustaz Zaharuddin Abd Rahman , Tempahan dibuat sedangkan ‘subject matter’ atau kenderaan itu belum diketahui bentuk sebenar luar dalamnya, harga tepat, tempoh serahan boleh dibuat dan pelbagai lagi. Menurut beliau, hukum asal bagi setiap pembelian sebegini adalah haram disebabkan wujudnya gharar iaitu ‘uncertainty’ atau ketidaktentuan harga, bentuk, tempoh serahan dan ciri-ciri spesifik kereta berkenaan.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. awat bg nama berunsurkan luar. bagi la nama berunsurkan kebangsaan malaysia kete malaysia nama luar.

  2. Exora tu name group mat rempit kat kampung dulu masa zaman sekolah…tapi saya tak join group tu sebab saya ada basikal jek…. 😀

  3. Orang yg paling frust dlm keluargo den ialah isteri den…..

    heheheh

    dio jugaklah yang beriyo2 poie sertai kempen bagi namo kek MPV baru tu ha…heheheh

    den…… tumpah tuah jo…

    mazas last blog post..Konspirasi Menjatuhkan Maza

  4. Kak Jie,
    EXORA – Exotic and Rational Automobile.

    jgn lupa adiah nyer!!!! 🙂

    sallys last blog post..Kasih

  5. exora? kambing gurun kot?

    • @abdfatah, baca statement dr Proton..exora tu tak de maksud apa2..tak merujuk kepada apa2…

      so…………tak de maknanyaaaaaaaaaaa! 😆

  6. sempena nama citer Ezora lakonan Fazura tak lama dulu…haha :mrgreen:

    amans last blog post..Blogtitude Mula Mengintegrasikan Facebook Connect

    • @aman, uikkk……….aman pn layan citer ezora tu ke?

      cite pompuan lembik…..cinta lurus bendol..
      citer org buta krn cinta :mrgreen:

      erk…apasal yg negatif je arrr

  7. hi,can we exchnage our banner,if u done have banner i still can post yur link,please let me know after it done,thank

    riqzmies last blog post..nurul hilwa anklet(Code-Riqzmie A7)

  8. EZORA = gabungan lima huruf yang berlainan dengan bunyi yang pelik dan catchy.
    EZORA = Eh, ZOo Ramai Antu!

    entah ape2 entah…
    ramai jugak org yg masih concern pasal name ni ek??
    susah2, DBP make up la satu…
    kan??

    chekguBHs last blog post..Lepas Sudah Debar Itu…

    • @chekguBH, hantu difikirnya
      ni mesti baru tgok drama Keliwon :mrgreen:

      kita tgh bagi idea kat DBP ni…mana2 yg sesuai dia boleh ambil
      atau utk proton fikirkan..nnt ade org tanya apa makna EZORA
      bolehlah dia ckp sesuatu makna…

  9. Exora = Ex-ORang-Asli :mrgreen:

  10. ermmm…xbape kretip la nk reka perkataan nih….maybe exora tuh name org@orf penting bagi engineer yg design kete tuh..hehehehe~

    kuros last blog post..Waaaaaaaaaa!!!~*pengsan

  11. seronok baca komen2 yang bermacam2 kelakar pun ada.. :mrgreen:

    izzahs last blog post..Balasan Surat Cinta 🙂

  12. Agaknya, kalau dicari nama orang perempuan atau lelaki di Malaysia ni, ada tak orang bernama EXORA ?

    Kalau ada, diharap proton akan menimbangkan cadangan supaya orang itu diberikan hadiah MPV sebiji.

    Abang Longs last blog post..MEMORI INDAH di TAIPING (10)

  13. Saya rasa exora maksudnya E=eh, X=tidak O=Ori (asli) R=rasa A=aku

  14. exora maksudnya ‘ex’ orang2 proton…hehehe!!! 😀

    rapis last blog post..AHAD 15 FEB 2009

  15. exora adalah jenama sejenis pisau untuk menoreh getah di waktu pagi semasa orang lain sedang nyenyak tidur…

    divas last blog post..Indahnya Jumaat Keliwon

  16. hehe,mesti orang yg bagi name ni tak senang duduk pasal ramai dok tanye pasal name EXORA ni..kita tgk siape yang menanggg!! :mrgreen:

    *tp saye rase name ni macam lembut semacamlah utk sebuah MPV..nak nyebut pun tergeliat lidah..camnelak pendapat kak jie..?

    nadinezuharras last blog post..:: Kembali tersenyum.. ^_^ Mudahkah..?

    • @nadinezuharra, kesian dia…bkn salah dia pun
      ikut suka dia la nk teka nama apa…..

      nama saja…penting tu mesti ada makna

  17. Tp tetap maksudnya bunga jugak kan. Cuma ejaan dia berbeza. Mcm nama saya Emy..ada yg eja Amy..Emi..Emie..tp tetap bermaksud nama saya jugak.

    Pandailah proton tuh. Ixora..Ezora..Exora=Bunga Siantan/Bunga Jejarum

    Exora – Boleh digambarkan sebagai kelembutan kot. Kereta yg sesuai dipakai unt bersantai bersama keluarga. Lembut di jln. Maknanya kena bawak slow. Anak ramai dlm kete takleh nk laju.

    fazemys last blog post..Aku TAK PAHAM!

    • @fazemy, entahlah..tak faham knp mesti berbelit2
      kalau mengaku dab betulkan keadaan, kan senang
      tapi……………kita nilailah sendiri

      ” kalau percaya usah curiga
      kalau curiga usah percaya”

      kan…amy, emi, emie…emee….mamee… 😆

  18. Rasanya nama bunga tu.. sebab kat Jalan Tun Razak ada Ixora Apartment.. memang takda Exora kalau Ixora ada lah… sejenis bunga 💡

    Ajs last blog post..Hinahanap Hanap Kita (I’m Searching For You)-Rivermaya

  19. takleh blah la nama exora..lepas tuh terang2 dia cakap takde kaitan langsung dengan malaysia ? hampagas !! 👿

    |1f34|-|1r3s last blog post..Donations needed for Sembang Komputer

  20. EXtra Occurrence Repair Automobil

    dalam erti kata … Kereta yang mempunyai keupayaan tinggi dalam pembaikian…
    He he he jangan marah bukan nak kutuk tapi hakikat.

    hashims last blog post..Tahukah Anda

  21. Nampaknya kak jie kena buat kajian mendalam. Apakah nama tersebut diambil dari penyertaan!?

    megats last blog post..Transformers 2 Pencari Jejak Rasmi, Semakin Mencemaskan!

    • @megat, tak terfikir sampai ke sini
      kita berprasangka baik semata2…
      tanya apa yg sepatutnya kita tahu…itu saja 😆

      tapi………..eeeemmmmm……boleh difikirkan juga
      hahahaha 😆

  22. Hmm….entahlah, ekk. Sekarang ni tengah blur! :mrgreen:

    Ties last blog post..Cerita makcik2

  23. hehe… kenapa tak ditanya tuan pencipta nama?

    TokNabes last blog post..Kisah New York

    • @TokNabe, saya tak salahkan pencipta
      sbb ikut suka dia nak hantar apa pun…

      tapi bila kita cipta sesuatu mesti lengkap dgn fakta, kan 🙄

  24. ikut suka lah labu hehe

    zinos last blog post..berhati2 di jalan raya…

  25. tak kisah nama kereta..tapi just harap kualiti yg ada that car tak mengecewakan…

    TipsGodas last blog post..Where Is The Right Place To Approach a Girl? TipsGoda Tells You 16 Best Places For Your First Approach(Dating Series:Part 2)

    • @TipsGoda, Nama penting….nama yg dipilih mestilah mempunyai makna….
      kita tak buat sesuatu tanpa apa2 makna
      apa lagi kalau untuk dipasarkan :mrgreen:

  26. Apa kata kalau maknanya yang ni (Manglish sikit lah) – Eksiden (Ex) On (O) Road (R) All over again (A). Ex.O.R.A. Tidak memberangsangkan tapi terpakai di jalanraya2 di Malaysia

    kruel74s last blog post..Sometimes they come back

    • @kruel74, EXORA – Eksiden On Road All over again

      Proton bijak kerana membiarkan kita sendiri bagi nama…hehehe..dan selalunya ikut pengalaman

    • @kruel74, wakakaka..xleh blah makna tu… :mrgreen:

      spatts last blog post..Saya Suka Topi Hitam…

  27. Ixora opah tahu ler. Nama bunga. Exora ni tak tahu teman. Exhausted Option in Recreating Automobile kot… he he he.

    ODs last blog post..R.E.S.P.E.C.T

  28. Ezora adalah nama panggilan bagi Noor Azurah

    Hasbullah Pits last blog post..Berita Baik Buat jed Yoong, Seminar Dinar Emas /Dirham Perak

Trackbacks

  1. […] ni tak ada lagi peraduan mencipta nama kereta Proton dibuka untuk umum , risau ada kontroversi macam  dulu […]

  2. […] Pengguna sentiasa berisiko untuk menanggung kerugian akibat pihak pengeluar kenderaan dengan sewenang-wenangnya boleh mengubah terma dan kondisi seperti kes kontroversi menamakan EZORA […]