Peraduan mencipta makna perkataan ‘EZORA’

Proton perjelas nama MPV Exora

Proton perjelas nama MPV Exora

Carian saya di dalam kamus Inggeris atau kamus Dewan Bahasa dan Pustaka gagal menemui makna EZORA. Mungkin  Proton mpv EZORA adalah singkatan kepada sesuatu maksud seperti :

GTi – Grand Touring injection
VTEC – Variable Valve Timing and Lift Electronic Control
DOHC – Dual Over Head Cam
SI – Sport Injection
GSR – Grand Sport Touring
CVT – Continuously Variable Transmission
RS – Race Spec
V-Spec / Spec-V – Victory Specification
MIVEC – Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control system
DVVT – Dynamic Variable Valve Timing
EXORA = ?

Mari kita mencipta  makna Exora supaya perkataan baru dapat dicatatkan didalam kamus.   Tiada syarat tiada hadiah hanya ikut undang² ISA ( Ikut Suka Aku )

Kita imbau nama² produk proton yang terdahulu mengikut carian di Pusat Rujukan Persuratan Melayu DBP

Proton – selain singkatan kepada Perusahaan Otomobil Nasional Berhad, proton bermaksud zarah bercas positif yang membentuk sebahagian daripada atom.

Wira – Bersinonim dengan pahlawan, lelaki, jaguh, perwira, pendekar, kesateria, wirawan, bahadur, jago;,

Waja – besi ~ besi yg kuat dan keras; baja, semangat yg kuat;hati yg keras:

Satria – knighthood – rank of a knight, pangkat (ke)satria; 2. body of knights, golongan (ke)satria.

Saga – nama sejenis pokok atau buahnya (biji buahnya kecil dan berwarna merah) , satuan yang beratnya 1/12 mayam dan digunakan untuk menyukat berat emas.

Juara – johan, jaguh, pemenang, jago, campian;,

Savvy – akal: the boy is sadly lacking in ~, budak itu langsung tak ada akal;

Arena – gelanggang, lapangan, dunia, alam, medan, kancah.,

Perdana – paling tinggi tarafnya atau pangkatnya: ~ Menteri. 2 yg mula-mula; yang pertama: tayangan ~ tayangan bagi pertama kalinya.

Iswara diambil dari nama sejenis rama-rama yang terkenal di Sarawak

Iswara sejenis rama-rama

Iswara sejenis rama-rama

.
.
.
.
.
.

Menurut Ustaz Zaharuddin Abd Rahman , Tempahan dibuat sedangkan ‘subject matter’ atau kenderaan itu belum diketahui bentuk sebenar luar dalamnya, harga tepat, tempoh serahan boleh dibuat dan pelbagai lagi. Menurut beliau, hukum asal bagi setiap pembelian sebegini adalah haram disebabkan wujudnya gharar iaitu ‘uncertainty’ atau ketidaktentuan harga, bentuk, tempoh serahan dan ciri-ciri spesifik kereta berkenaan.

  1. Pingback: Inspirasi Hidup Dengan Proton Inspira | Hidup Biar Sedap

  2. Pingback: Tempah Ezora haram | Hidup Biar Sedap

  3. awat bg nama berunsurkan luar. bagi la nama berunsurkan kebangsaan malaysia kete malaysia nama luar.

  4. Orang yg paling frust dlm keluargo den ialah isteri den…..

    heheheh

    dio jugaklah yang beriyo2 poie sertai kempen bagi namo kek MPV baru tu ha…heheheh

    den…… tumpah tuah jo…

    mazas last blog post..Konspirasi Menjatuhkan Maza

    • @abdfatah, baca statement dr Proton..exora tu tak de maksud apa2..tak merujuk kepada apa2…

      so…………tak de maknanyaaaaaaaaaaa! 😆

  5. sempena nama citer Ezora lakonan Fazura tak lama dulu…haha :mrgreen:

    amans last blog post..Blogtitude Mula Mengintegrasikan Facebook Connect

    • @aman, uikkk……….aman pn layan citer ezora tu ke?

      cite pompuan lembik…..cinta lurus bendol..
      citer org buta krn cinta :mrgreen:

      erk…apasal yg negatif je arrr

  6. EZORA = gabungan lima huruf yang berlainan dengan bunyi yang pelik dan catchy.
    EZORA = Eh, ZOo Ramai Antu!

    entah ape2 entah…
    ramai jugak org yg masih concern pasal name ni ek??
    susah2, DBP make up la satu…
    kan??

    chekguBHs last blog post..Lepas Sudah Debar Itu…

    • @chekguBH, hantu difikirnya
      ni mesti baru tgok drama Keliwon :mrgreen:

      kita tgh bagi idea kat DBP ni…mana2 yg sesuai dia boleh ambil
      atau utk proton fikirkan..nnt ade org tanya apa makna EZORA
      bolehlah dia ckp sesuatu makna…

  7. exora adalah jenama sejenis pisau untuk menoreh getah di waktu pagi semasa orang lain sedang nyenyak tidur…

    divas last blog post..Indahnya Jumaat Keliwon

    • @nadinezuharra, kesian dia…bkn salah dia pun
      ikut suka dia la nk teka nama apa…..

      nama saja…penting tu mesti ada makna

  8. Tp tetap maksudnya bunga jugak kan. Cuma ejaan dia berbeza. Mcm nama saya Emy..ada yg eja Amy..Emi..Emie..tp tetap bermaksud nama saya jugak.

    Pandailah proton tuh. Ixora..Ezora..Exora=Bunga Siantan/Bunga Jejarum

    Exora – Boleh digambarkan sebagai kelembutan kot. Kereta yg sesuai dipakai unt bersantai bersama keluarga. Lembut di jln. Maknanya kena bawak slow. Anak ramai dlm kete takleh nk laju.

    fazemys last blog post..Aku TAK PAHAM!

    • @fazemy, entahlah..tak faham knp mesti berbelit2
      kalau mengaku dab betulkan keadaan, kan senang
      tapi……………kita nilailah sendiri

      ” kalau percaya usah curiga
      kalau curiga usah percaya”

      kan…amy, emi, emie…emee….mamee… 😆

  9. Rasanya nama bunga tu.. sebab kat Jalan Tun Razak ada Ixora Apartment.. memang takda Exora kalau Ixora ada lah… sejenis bunga 💡

    Ajs last blog post..Hinahanap Hanap Kita (I’m Searching For You)-Rivermaya

  10. takleh blah la nama exora..lepas tuh terang2 dia cakap takde kaitan langsung dengan malaysia ? hampagas !! 👿

    |1f34|-|1r3s last blog post..Donations needed for Sembang Komputer

  11. EXtra Occurrence Repair Automobil

    dalam erti kata … Kereta yang mempunyai keupayaan tinggi dalam pembaikian…
    He he he jangan marah bukan nak kutuk tapi hakikat.

    hashims last blog post..Tahukah Anda

  12. Nampaknya kak jie kena buat kajian mendalam. Apakah nama tersebut diambil dari penyertaan!?

    megats last blog post..Transformers 2 Pencari Jejak Rasmi, Semakin Mencemaskan!

    • @megat, tak terfikir sampai ke sini
      kita berprasangka baik semata2…
      tanya apa yg sepatutnya kita tahu…itu saja 😆

      tapi………..eeeemmmmm……boleh difikirkan juga
      hahahaha 😆

    • @TokNabe, saya tak salahkan pencipta
      sbb ikut suka dia nak hantar apa pun…

      tapi bila kita cipta sesuatu mesti lengkap dgn fakta, kan :roll:

    • @TipsGoda, Nama penting….nama yg dipilih mestilah mempunyai makna….
      kita tak buat sesuatu tanpa apa2 makna
      apa lagi kalau untuk dipasarkan :mrgreen:

    • @kruel74, EXORA – Eksiden On Road All over again

      Proton bijak kerana membiarkan kita sendiri bagi nama…hehehe..dan selalunya ikut pengalaman

  13. Ixora opah tahu ler. Nama bunga. Exora ni tak tahu teman. Exhausted Option in Recreating Automobile kot… he he he.

    ODs last blog post..R.E.S.P.E.C.T