Semakan tawaran ke Sekolah Menengah Teknik

EDIT 08/10/2010 : Permohonan Kemasukan Sekolah Teknik dan Vokasional 2011 dibuka sekarang. Klik Permohonan Dalam Talian Sekolah Teknik Dan Vokasional 2010

EDIT : 18/01/2010

Semakan Kemasukan Ke Sekolah Menengah Teknik Dan Vokasional 2010 dan pendaftaran pelajar bermula pada 25hb Jan 2010 ( Isnin ).

Semakan tawaran kemasukan ke Sekolah Menengah Teknik (SMT) boleh diketahui keputusan secara online mulai 10 Februari 2009. Ini diikuti oleh pendaftaran kemasukan pelajar baru serentak di semua SMT pada 23 Februari 2009.

Untuk menyemak kemasukkan ke Sekolah Menengah Teknik dan Vokasional , klik sini, masuk laman web http://apps.emoe.gov.my

Masukkan Angka Giliran atau No. Kad Pengenalan dan klik butang Semakan.

Jika berjaya- tahniah anak-anak!

Jika gagal,  jangan kecewa ye anak-anak.  Isikan borang rayuan. Semoga berjaya dilain kali.

Kalau dah berjaya, mesti cari  maklumat untuk ke sekolah, kan?  Jangan risau anak-anak, Makcik  Jie akan ajarkan cara menggunakan google map::lol:

Klik  http://maps.google.com
Cari kedudukan anda. (Tips: Gunakan “Search” untuk lebih cepat – Contoh taip ‘ Serdang, Kajang atau dari mana nak bermula’
Right click dan pilih “Directions from here”
Cari destinasi dengan menaip tempat yang hendak dituju ( tool di sebelah kiri)
Right click dan pilih “Directions to here”.

Kita boleh drag route untuk pilih jalan lain.  Contoh di bawah adalah dari UPM Serdang ke SMT Sepang sejauh 17.5km dan mengambil  masa kira-kira 23 minit dengan kereta.

©Kujie ~ teringat saya tahun lepas pun macam ni juga…search sana search sini

Entri lain :
SMT Sepang
SMT Sepang II

EDIT : WordPress Thread Comment plugin saya dah “kebah demam” :mrgreen:

EDIT : Laman web rasmi Sekolah Menengah Teknik Sepang -> septechs.edu.my

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Muhammad Yazid Bin Abu Bakar says:

    KENAPA SYE BUAT RAYUAN TEKNIK X DPT2….BENCI LA MCM NI…MLS KAWAN….. 😥 😥 😳

  2. Nur Liyana says:

    sy dah buat rayuan nak masuk ke teknik brash, Ipoh ..
    tp, kwn sy dah dpt surat . asl sy x dpt lg ?
    kena tggu ke ? 🙁

  3. Anonymous says:

    kenapa sy xley teknik ?
    kwn sy yg dpt result rendah daripada sy boleh..
    pelik larr..

  4. macam mana nak mendaftar secara online lagi ha???
    boleh ker kalo kter daftar selepas dapat result 😐

  5. salam,
    anak saya baru ditawarkan mengikuti pengajian km di SMTSS…saya dimaklumkan bahawa sekolah ini menduduki tangga ke 9 terbaik dari 90 buah sekolah teknik…cuma di sini anak saya berbelah bagi untuk menerimanya….masih lagi menunggu tawaran dari SMBP dan MRSM..

  6. saye pon nk masuk skolah teknik tp dah terlambat…
    bleh buat rayuan ke?

  7. kalau nak buat rayuan boleh tukar skolah tak?maksud saya,saya mohon skolah a tapi tak dpt.mase nak buat rayuan saya mohon skolah b. boleh ke?

  8. Sye ingin ke sekolah teknik . ttp permohonan telah di tutup .
    Sedih nyee . Nak buat camnerr . Slh sye jugaaa .v 😥 😥 😥

  9. salam
    saya ingt nk memohan utk ke smts…bagaimane nk mohon asrama tersebut?

  10. zainab binti abd aziz says:

    😯 jika sy terpilih sila hantar pemberitahuan ke email sy

  11. maaf..tumpang tanya..
    skolah teknik kajang ada kursus apa je ekh ?? ❓

  12. Anonymous says:

    cam mane nak daFTAr masuk sklah teknik ah ? 😕

  13. Sepanjang yang saya tahu, mata pelajaran teknik dan vokasional untuk Tingkatan Satu baru dalam peringkat cadangan belum dilaksanakan lagi.

  14. mimi sharmiing says:

    sye nk daftar untuk ke skolah teknik
    untuk form 1
    plese 😛

  15. Klik link di atas – Permohonan Dalam Talian Sekolah Teknik Dan Vokasional 2010

    Isi borang online.

    Tunggu result PMR

    Tunggu keputusan permohonan.

  16. che zizzie says:

    camner nak daftar masuk sek men teknik utk form 4 2011???? pls….

  17. mane nk mohon?? plis help me

    • @daksmkeh, apa kata awak berhubung direct dengan sekolah teknik yang berdekatan
      tak pastilah…cuma cadangan saat akhir 😉

  18. zubrine says:

    😳 sori..err..kan skarang minimum subjek spm 10 jer..kalau ambik 8 blh ke?x ykin plak..nak tanya,skola tknik mna yg bgus?(grunya ajr fhm,plajar yg tak ganster,dan ….)APa yg blh bwk ksna?btul ke ada org blh stress msuk sna?jdi tkut plak msuk sna?cuti 2 minggu skali?btul ke????? 😉

  19. zubrine says:

    🙄 err boleh saya tahu,kalau saya dapat 5a je dlm pmr boleh ke?subjek apa yg dia tgok agk pnting ya?sya form 2,klu blh tahun dpn nak msuk skolah tknik.cousin sya dpt srt kmasukkan stelah mohon tapi dia tolak sbb skolah tknik ajar yg teras je..btul ke???

  20. kujie..cpt ckit reply ek>>
    sy perlukan nsht n opinion from kujie..
    but kwn sy ckp ade yg student dpt 1a dh msk..tu yg sy plik skrg ni..1st intake plak tu!
    smt sepang tu!! 😡
    yg sy nie dpt lbh dr bdk tu..x dpt msk pon..
    >>bengang2<<
    n kwn sy tu kate smt sepang ambik smpai fifth intake..x tau btol ke x..
    coz die dh dpt msk smt tu..

  21. kujie….sy dh byk kali wat ryuan tp x dpt pon…sy sbnrnye nk sgt study kat skola tknk tu(nk cube nasib.hehe)sy dh x thn ngan skola lame sy nie…byk problem!!ade kemasukan lg x??? 😥

  22. Anonymous says:

    😛 🙄 😮 😆 😡 ❓ 😳 :mrgreen: 😐 😈 😯 🙂 😕 😎 👿

  23. acik yah says:

    tima kasih banyaak atas maklum balas dan info 🙂 smuga jasa baik kujie diberkati ILAHI..AMIN..

  24. acik yah says:

    🙂 salam.acik yah nak pandangan skit.. camna nak convince kan anak acik yah utk masuk sek teknik sepang..skrg dia form 3 .ada baca jugak perkembangan teknik sepang ni..bagus gak, ada dapat anugerah dlm pertandingan peringkat kebangsaan.

    boleh bagi info tak krusus apae yang ada kat teknik sepang ni.. 😉

  25. pemohonan sekolah takni dah abis keh ?

  26. x dpt r tknik sepang…
    de x owg leh tgk kn rsult ryuan..
    😥

  27. askum..pleezz..tolng balas.. 😥 😕

  28. askum,,sya wt rayuan ke sekolah teknik tapi macam mana nak tahu kite dapat ke x??

  29. bnyak plajar skolah harian biasa pergi ke teknik tapi 2,3 bulan patah balik ke skolah asal sebab peraturan di teknik terlalu ketat bnyak cikgu yng berkasar lebih dgn anak muridnya berbanding cikgu di skolah menengah biasa…

  30. Anonymous says:

    teknik mengarut saja perabih duit mak dan bapak saja, ckap orang teknik kalau msuk senang dapat kerja, tipu je semua tu orang university bnyak yng menganggur tambahan pula pelajar bkas sekolah teknik….

    • alahai…………sekolah tinggi tu bukan jaminan dapat kerja
      kena betulkan niat dulu
      untuk dapatkan ilmu

      Allah tak turunkan rezeki gedebuk nasi seguni, ayam seekor dari langit
      tapi Allah bagi kita ilmu
      dari ilmu itulah kita cari rezeki…….dimuka bumi Allah yg luas ini.

      Semua itu perlukan keberkatan…macam mana nak dapatkan keberkatan?
      tanya ustaz awak ye….

  31. Anonymous says:

    😆 👿

  32. ALAH AK PON CM KOWG GAK…SUBJEK AKAUN KNE DROP BLE BACK SKOOL LAME

  33. AK DLU LARI TEKNIK……

  34. Assalamualikum.. 🙂
    saya dapat tawaran ke teknik sepang..
    saya harap saya dapat catch up smue subject kat sane..
    mmg minat saye.. 🙂
    saya sekarang ni dalam aliran science stream..
    tapi 23 feb 2009 nanti saya akan betukar ke kejuteraan mekanikal..
    saye harapa saya berjaye dengan demerlang di sane.. 🙂
    doakan saye berjaye.. InsyaAllah.. 🙂
    23 feb 2009 ni saye pegi..

  35. ade tak cra tuk isi rayuan dalm internet nih?? 😐

  36. stay cute says:

    kujie mcmne ny..

    • @stay cute, dah lupa mcm mana cara
      tapi kat situ
      bila kita check….. gagal
      ada form untuk rayuan , kan?

      isilah rayuan..data2 yg dia minta, klik submit
      e-rayuan..online saja

  37. stay cute says:

    saya bosan a dok kat sekolah harian..da 3 thn dduk asrama..tp???? 🙁 saya kena tndng sbb rsult sains saya dpt B… saya mhon tknik..tp x dpt jge… mcmmne nie…

    • @stay cute, berdoa lah ye…insyaallah…selalunya pengambilan ke-2, ke-3 masih ada…
      masih ada peluang utk buat rayuan

  38. stay cute says:

    jangan sedey ma… 😥 t i turut sedey…nak masuk teknik gak..tpi???

    • @stay cute, jgn sedih dulu…kan boleh buat rayuan
      ramai juga yg masuk teknik untuk pengambilan ke-2, ke-3

      cuba dulu ye…..jgn sedey tau..selagi masih ada peluang

  39. salam…..
    saya dah chet kat online dan pmohonan saya ke teknik dah lulus……tp masih tak dapat surat yg mengatakan sya kne pergi ke sekolah tersebut……………?

    • @afiq,
      tahniah…

      surat ambil masa untuk sampai, jgn risau..sehari dua lagi mesti dapat surat.
      surat tu ada senarai barang2 yg perlu dibawa
      sediakan je barang2 peribadi mcm
      sabun, baldi,penyangkut baju, manga utk kunci loker
      bantal , cadar, sarung bantal tak perlu beli
      nnt beli kat koperasi

      ini yuran anak saya tahun lepas 2008

      Yuran sekolah :
      Bayaran TambahanPakej B : RM 44.50
      Bayaran Yuran Asrama : RM 250
      Bayaran Koperasi : RM 272 – ini termasuk baju asrama, batik, cadar dan sarung bantal
      Bayaran Yuran PIBG : RM 50

      Jumlah : 616.50 > tidak termasuk kasut hitam, uniform sekolah, alat tulis, buku latihan dll

  40. Sekolah teknik biasanya untuk menceburi bidang kejuruteraan. kalau SBP ni lebih cenderung bidang sains.. (tapi schoolmate saya ramai menceburi bidang ekonomi / akaun walaupun mula-mulanya asas sains tulen)..

    samdaddycools last blog post..Geng the Movie : Lets go watch

  41. Saya skarang berskolah di sekolah harian biasa, 😥 sy mengambil sains tulen dan subjek tambahan ialah prinsip akaun,sy minat dalam masakan tetapi sy tkut akan gagal bila ke sekolah teknik…………..tolong st kak jie.. 🙁

    • @MIN, ehhh..kenapa mesti gagal? Kalau kita tetap dan yakin dengan pilihan tak perlu fikir yang negatif, fikir yang positif dulu…. Kegagalan hanyalah salah satu cara untuk belajar menghargai nilai dari suatu keberhasilan.

      kegagalan itu hanyalah bencana kecil tapi patah semangat adalah bencana besar.

      Jadi..jangan patah semangat.

  42. Yeah.. saya dapat tawaran ke sekolah teknik..
    Ops.. apa tua2 pun nak dapat tawaran kan.. Mabuk ke si Zool ni.. 😈

    zools last blog post..Nelayan Sungai dan Petani Jagung

  43. salam kakjie…baru dapat komen kat blog ni. dah banyak kali singgah minggu ni.

    ***harap2 makayah kakjie dah beransur sihat ya. sy doakan kesejahteraan kakjie sekeluarga.

    iss last blog post..terkejut

    • @is, salam… insyaallah…mak ok
      ayah tu kalau dah patah tulang, lambat sikit baik..maklum dah org tua.

      Terimakasih ye

  44. Oh…anak Tie dapat masuk SMT Terengganu (form 4), dekat airport tu, aliran eletrikal. Harap benar dia boleh sesuaikan diri di sana. Dulu masuk MRSM, cabut lari sebab rindu kat mama dia…

    Tak tahulah corak pembelajaran di sana… Masa kat MRSM dulu memang ketat jadualnya.. Cuma Tie kurang yakin…adakah SMT sama baik dengan SBP? Dia juga yang beria2 mintak nak masuk,atas dorongan kengkawannya… Anak Kujie ok, kan? Study dia macam mana, ekk?

    Ties last blog post..Buah Tin

    • @Tie, anak saya ok Tie, alhamdulillah… walaupun bukan antara pelajar cemerlang tetapi tidaklah “hanyut..”

      Sebenarnya kalau sudah kehendak anak-anak, kita ikutkan saja jika masih dilandasan yang betul.

      Mungkin juga pendedahan awal kerana suami saya mmg terlibat dlm bidang pembinaan dan anak2 saya sudah biasa ke tapak projek.

      Anak saya ambil Kejuruteraan awam. Kita sebagai ibubapa, doakan saja kejayaan mereka, ye Tie

    • pelajar smtt says:

      @Tie, 😛 😛 😀 mmg best sekolah dkt citu mmg akan dapat belajar dengan aman dan temteram