Siapa Yang Makan Cili, Dialah Rasa Pedasnya.


Kenal tak ni?

Cili api, cabai melaka, cabai burung, cili padi,  lada burung, cabai rawit, cabe, lombok , bird’s eye chili , atau apa saja takrifnya ianya mempunyai satu sifat yang serupa – pedas.

( sapa le yang nak kena cili kali ni…..)

Sekilo RM 13.  Saya beli RM15 – semua yang ada di kedai runcit tadi.   Nak buat apa ni Kak? Bersoal jawap pula dengan budak Aceh tu.

Along………. sebelum pergi kerja, tolong mama dulu.

“Yelah…nak masak ape tu Makcik Jie…? “

psst ! Korang jangan cirit-birit kat sini sudahh..:lol:

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. tak suka makan makanan pedas yang bercili. orang kelantan suka makanan manis2 je.. ^_^
    .-= beliamuda´s last blog ..Kenapa Kau Menulis Blog? =-.

  2. hehe..teringat 1st time makan cili padi…3 gelas air suam..rase terbakar tekak..adeh..nasib baik tak mencirit-birit..

  3. cuba tanam pokok cili, tapi tak tumbuh-tumbuh.. camne nak makan? beli kat kedai la..
    .-= fiezaradzi´s last blog ..Seksa Jadi Guru =-.

  4. Siapa makan cili terasa pedasnya. Kalau tak makan mesti tak rasa, kan?

    Kadangkala orang bukan menipu tetapi terlebih jujur.

    Umpan termakan..

  5. Hafiz Mohd says:

    belakang rumah saya melambak cili padi.. nak? hehehe
    .-= Hafiz Mohd´s last blog .."Cap Kaki" Breads & Cakes. =-.

  6. Wan Perlis says:

    tak pandai sgt la kak kujie nak tafsir
    .-= Wan Perlis´s last blog ..WanPerlis – ini blog baru saya =-.

  7. Buat jeruk sedap cili ni. Jeruk cili best dilayan dengan kicap buat cecah ikan bakar.
    .-= Dr House´s last blog ..Ini test saja oke!!! =-.

  8. wah ini macam mau antar ke algeria, mau berkenduri di bilik air org2 di sana..

    wakakkaka…
    .-= maza´s last blog ..Pantai Lido, Tanjung Puteri =-.

  9. dah lama tak tengok cili banyak mcm tuh. sini takde pun k jie ehe :)
    .-= KNizam´s last blog ..Dried Fruits Balochistan at Aabpara Mkt =-.

  10. kat sini cili api mahal tau. rm15 tu rasanya tak sampai 200g. moskow.. moskow..
    .-= ariff´s last blog ..Moscow Metro Kena Bom =-.

    • kat adelaide ni cili segengam dah RM15… mahal… tak mampu nak beli selalu.. :sad: :sad:
      .-= Amir´s last blog ..(GAMBAR) Adelaide Festival 2010: Northern Lights =-.

  11. saya selalu dengki ammar masa suapkan nasi.. selitkan cili sekali sekala.. hehe.. papa jahat..
    .-= nuaeman´s last blog ..Projek Elektronik Pertama Nuaeman Junior =-.

  12. samanosuke_04 says:

    waaaaa… tak aci! Hantar Moscow skali cili tue, kalo bleh bagi ikan bilis skali.. gian nak makan nasik lemak nie.. sini takde ikan bilis!
    .-= samanosuke_04´s last blog ..2 Warga Malaysia Cedera Dalam Letupan Bom di Moscow =-.

  13. tahan ke k jie, cili tu sampai algeria?
    .-= CikLilyPutih´s last blog ..My Date Night =-.

    • Kak Jie dah blend, masak sampai kering…flight esok malam

      ini kali ke-2 Kak Jie kirim ‘pembuka selera’ ke sana :lol:

  14. adamfaiz says:

    Cili tu same je kalau beli kat mana-mana..bab kasih sayang tu yang mahal

  15. wah banyak betul cili tu. kakjie nak sambut menantu penjual laksa untuk angah ke? hehe
    .-= zaiMi´s last blog ..Layakkah Aku Dapat Title Top Blogger 2010? =-.

  16. Wowwww..banyaknyaa cili…psst, nak buat kenduri yea. menu apa lah tu agaknya….Tapi kan, kehidupan kita dengan cili tak boleh dipisahkan…selama saya hidup ni, stok cili padi kekal ada dalam peti sejuk..tak pernah putus!!..tu tak masuk yang kat pokok…
    .-= ah mat gebu´s last blog ..NASI BERIANI JUS OREN & ACAR NENAS.. =-.

    • Mat…lepas ramai sgt meneka dalam kesamaran – mentafsir tajuk entri bukan isi kandungan… Kak Jie nak pecah rahsia malam ni juga

      jangan bagitau org lain tau.. hehehe

      Kak Jie blend cili tu…masuk dalam kuali, masak sampai kering

      pack – bagi pada seorang kawan – dia bawa ke Algeria untuk suami Kak Jie
      hahaha…itulah cerita sebenar
      tak de makna2 tersirat ke tersurat ke

      derang ni saje je nak ‘read between the lines’ :mrgreen:

  17. nak kata nak buat kenduri terima menantu, rasa tak jugakss..tak pun kak G dah jadi usahawan buat “Cili Boh”..

  18. boleh menyebabkan cirit membirit nie..hehehe
    .-= Mr Kamikaze´s last blog ..Atlet Takraw Servis Pil Kuda… =-.

  19. kenduri cili??

    .
    .

    ;D
    .-= kutaksempurna´s last blog ..Kiss from a rose………………………… and they lived happily ever after ;D =-.

  20. suka makan nasi goreng cili api….lg pedas lg masyuk
    .-= nursarah´s last blog ..wedding abang Udin. =-.

  21. nathrah says:

    baca tajuk jer pun dah takut..larik! :lol:

  22. ratah cili pun sedap!!!!
    baru terasa nikmat kepedasan tu..
    hahahaaa
    .-= mie´s last blog ..:: saturday, 3 in 1 :: =-.

    • teringat iklan “jangan monyet”
      iklan zaman kak jie dulu-dulu
      tapi monyet degil tu makan juga cili
      akhirnya…berdesing telinga

      • nak kata nak buat kenduri terima menantu, rasa tak jugakss..tak pun kak G dah jadi usahawan buat “Cili Boh”..

  23. potong n cecah ngn budu pon soodaappp
    .-= Hafizd´s last blog ..Happy birthday Abah! =-.

  24. Hahaha :D Jangan cirit birit kat sini?
    .-= tekkaus´s last blog ..Peri-fying Earth Hour Dinner At Nandos! =-.

  25. denaihati says:

    Pasti ada maksud yang tersirat dari entri ni…yang tahu je tahu.
    .-= denaihati´s last blog ..Blog Emilayusof.com menang Peugeot 308 VTi =-.

  26. Banyak sungguh cili tu. Macam nak buat kenduri sempena kemasukan anak ke IPTA je :D

  27. Entry penuh tanda tnya hehe
    :?:
    .-= fana164´s last blog ..~Sesungguhnya Rumah Adalah Tempat Paling Indah Di Dunia~ =-.

  28. fuhh…saya tak mkn podeh..nnti saket perot..hehhe :mrgreen:
    .-= eiyda´s last blog ..eiyDa:: Best ke ada Blog dan bergelar Blogger:: =-.

  29. Aik Kak Jie.. macam nak buat makan2 jer..? atau berkias memang ada yg nak kene cili nih..? hi hi
    .-= zoul´s last blog ..Drama dan Filem Paling Meletup =-.

    • tak …tak ..entri ni tak de double triple meaning
      terang dan jelas kak jie beli cili selambak….ada projek juta2

  30. nak wat sambal taun ngan belulang ke kak??
    antola ke sg buaya sikit! :mrgreen:
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..jom carik perkataan! =-.

    • uik……..sedapnya
      sambal taun kerang pun sedap gak
      nk kena cari lengkuas ( laos ) le pula

      ni projek lain…projek kasih sayang

  31. perghh lombok….pedes kuwi….kuwi urong mangan…nek mangan yo ados trus…hehe :smile:

    nak wat pe tu kak???sambal cili ker??
    .-= Lover Mr Fathi´s last blog ..[DaLaM DiLEmMa] nak cashout Nuffnang,tapi… =-.

  32. nak berkenduri ker?

  33. MrRollies says:

    huhu.
    best tol kalau buat sambal cili padi ;-)
    .-= MrRollies´s last blog ..Facebook Alternatif Membangkitkan Isu Perkauman Dan Penghinaan? =-.

  34. pergh..mau tak nya berpijar. tengok le banyak sungguh cili. entry arin yang ini : http://lemprica.com/?s=pijar+tangan
    ada pasal cemana nak hilangkan pijar di tangan.
    p/s: masak untuk kenduri ke kak jie?

    • terimakasih arin…petua tu
      kak jie rendam tangan dlm beras…mak ckp dulu2

      tak lah arin..kak jie nk kirim kat abg…ada org blk M’sia

  35. wah! ni mesti nak jemput maza datang ke rumah sempena cek yg diperolehi itew.. heheheh

    maza suka makan asam pedas.. atau tomyam.. pendek kata yg pedas2 itew kegemaran maza..

    terima kasih kerana sudi menghidangkan makanan lazat itu untuk kami telan esok hari…

    kuikukui
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    .-= maza´s last blog ..Pantai Lido, Tanjung Puteri =-.

  36. hik3,mendalam maknanya
    .-= eyriqazz´s last blog ..Trafik Konsisten Pertama Kali =-.

  37. denaihati says:

    Kak jie pegi je kat bukit beruntung kawan saya ada ladang cili pasti dapat murah nak selori pun boleh….
    .-= denaihati´s last blog ..2010 FORMULA 1 PETRONAS MALAYSIAN GRAND PRIX =-.

    • tadi kat kedai tu ada yg sekilo rm 8
      cili hijau lagi
      tapi yg ni kak jie nak kirim kat abg, jadi beli yang mahal dan eloklah

  38. TMUkmkd says:

    wow! ni kalau buat sambal besar2 an ni mesti menarik :D
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Statistik Pelayar Web =-.

  39. kalau nak tumbuk nanti pakai spek itam..hehe

    **ke kak jie blend je? :?:
    .-= chekgu naman´s last blog ..Beli, belah dan Earth Hour =-.

    • pengsan kalau tumbuk manual kat lesung tu………!

      blend je …bukan nak buat sambal belacan..kalau sambal belacan mmg power kalau tumbuk

  40. kak jie, saya xde deria ke-enam mcm kak jie….tak mampu nak takrif yang tersirat dalam yang tersurat…hehehe
    .-= HURULAINI´s last blog ..[Fancam] Junsu at ZUNO showcase, Beijing =-.

    • no no no..entri ni clear
      tak perlu deria pun
      deria rasa lagi tak perlu
      nnt terover pedas..hehehehe

      tak de maksud lain pun..entri ni, betulllllllllllll

  41. hmmm .. cili api .. cabai.. cili boh ..
    pedas tapi nak lagi :)
    .-= hydir´s last blog ..[IT] Blogger memperkenalkan Blogger Template Designer – LIVE Edit template anda! =-.

  42. akak…nak mintak skit…nak lumur kat si sewel bermulut longkang yg meroyan kat blog saya…muehehe…kesian dia kak…kekurangan susu badan sewaktu kecil… (^_^)
    .-= Azrul´s last blog ..Duduk bergelap tu jangan meraba-raba pulak…muehehe =-.

  43. Khusyuknya Along dok peghisi cabai tu kat Ruang Rindu, dia wat derk ja mak dia skodeng dia dari jauh :mrgreen:

    Banyak tu, nak wat kenuri ka Kak Jie ;-)
    .-= iza~de~bintang´s last blog ..Intai Sang Kerengga… =-.

    • dia nak cepat2 siap tu Iza
      nk msk keje kul 3

      hehehe…cabai tu nk blend…masak sampai kering
      hantar ke Algeria..ada org blk M’sia

  44. mak aih banyak nye kak jie… nak wat ape cili bebanyak tu..huhu..
    .-= aini´s last blog ..I Wanna Be a Project Alpha TV Star! =-.

Trackbacks

  1. [...] selesaikan apa yang sepatutnya di buat hari ini. Cili merah menyala yang korang ‘terasa’ pedasnya tu saya dah blend, masak sampai kering dan kirim ke Algeria melalui seorang kawan yang [...]