Siapa Yang Makan Cili, Dialah Rasa Pedasnya.


Kenal tak ni?

Cili api, cabai melaka, cabai burung, cili padi,Β  lada burung, cabai rawit, cabe, lombok , bird’s eye chili , atau apa saja takrifnya ianya mempunyai satu sifat yang serupa – pedas.

( sapa le yang nak kena cili kali ni…..)

Sekilo RM 13.Β  Saya beli RM15 – semua yang ada di kedai runcit tadi.Β Β  Nak buat apa ni Kak? Bersoal jawap pula dengan budak Aceh tu.

Along………. sebelum pergi kerja, tolong mama dulu.

“Yelah…nak masak ape tu Makcik Jie…? “

psst ! Korang jangan cirit-birit kat sini sudahh..:lol:

87 Replies to “Siapa Yang Makan Cili, Dialah Rasa Pedasnya.”

  1. Siapa makan cili terasa pedasnya. Kalau tak makan mesti tak rasa, kan?

    Kadangkala orang bukan menipu tetapi terlebih jujur.

    Umpan termakan..

  2. belakang rumah saya melambak cili padi.. nak? hehehe
    .-= Hafiz Mohd´s last blog .."Cap Kaki" Breads & Cakes. =-.

  3. tak pandai sgt la kak kujie nak tafsir
    .-= Wan Perlis´s last blog ..WanPerlis – ini blog baru saya =-.

  4. kat sini cili api mahal tau. rm15 tu rasanya tak sampai 200g. moskow.. moskow..
    .-= ariff´s last blog ..Moscow Metro Kena Bom =-.

    1. kat adelaide ni cili segengam dah RM15… mahal… tak mampu nak beli selalu.. πŸ™ πŸ™
      .-= Amir´s last blog ..(GAMBAR) Adelaide Festival 2010: Northern Lights =-.

  5. saya selalu dengki ammar masa suapkan nasi.. selitkan cili sekali sekala.. hehe.. papa jahat..
    .-= nuaeman´s last blog ..Projek Elektronik Pertama Nuaeman Junior =-.

  6. waaaaa… tak aci! Hantar Moscow skali cili tue, kalo bleh bagi ikan bilis skali.. gian nak makan nasik lemak nie.. sini takde ikan bilis!
    .-= samanosuke_04´s last blog ..2 Warga Malaysia Cedera Dalam Letupan Bom di Moscow =-.

    1. Kak Jie dah blend, masak sampai kering…flight esok malam

      ini kali ke-2 Kak Jie kirim ‘pembuka selera’ ke sana πŸ˜†

  7. wah banyak betul cili tu. kakjie nak sambut menantu penjual laksa untuk angah ke? hehe
    .-= zaiMi´s last blog ..Layakkah Aku Dapat Title Top Blogger 2010? =-.

  8. Wowwww..banyaknyaa cili…psst, nak buat kenduri yea. menu apa lah tu agaknya….Tapi kan, kehidupan kita dengan cili tak boleh dipisahkan…selama saya hidup ni, stok cili padi kekal ada dalam peti sejuk..tak pernah putus!!..tu tak masuk yang kat pokok…
    .-= ah mat gebu´s last blog ..NASI BERIANI JUS OREN & ACAR NENAS.. =-.

    1. Mat…lepas ramai sgt meneka dalam kesamaran – mentafsir tajuk entri bukan isi kandungan… Kak Jie nak pecah rahsia malam ni juga

      jangan bagitau org lain tau.. hehehe

      Kak Jie blend cili tu…masuk dalam kuali, masak sampai kering

      pack – bagi pada seorang kawan – dia bawa ke Algeria untuk suami Kak Jie
      hahaha…itulah cerita sebenar
      tak de makna2 tersirat ke tersurat ke

      derang ni saje je nak ‘read between the lines’ :mrgreen:

  9. nak kata nak buat kenduri terima menantu, rasa tak jugakss..tak pun kak G dah jadi usahawan buat β€œCili Boh”..

    1. teringat iklan “jangan monyet”
      iklan zaman kak jie dulu-dulu
      tapi monyet degil tu makan juga cili
      akhirnya…berdesing telinga

      1. nak kata nak buat kenduri terima menantu, rasa tak jugakss..tak pun kak G dah jadi usahawan buat “Cili Boh”..

  10. Pasti ada maksud yang tersirat dari entri ni…yang tahu je tahu.
    .-= denaihati´s last blog ..Blog Emilayusof.com menang Peugeot 308 VTi =-.

  11. fuhh…saya tak mkn podeh..nnti saket perot..hehhe :mrgreen:
    .-= eiyda´s last blog ..eiyDa:: Best ke ada Blog dan bergelar Blogger:: =-.

  12. Aik Kak Jie.. macam nak buat makan2 jer..? atau berkias memang ada yg nak kene cili nih..? hi hi
    .-= zoul´s last blog ..Drama dan Filem Paling Meletup =-.

    1. uik……..sedapnya
      sambal taun kerang pun sedap gak
      nk kena cari lengkuas ( laos ) le pula

      ni projek lain…projek kasih sayang

  13. huhu.
    best tol kalau buat sambal cili padi πŸ˜‰
    .-= MrRollies´s last blog ..Facebook Alternatif Membangkitkan Isu Perkauman Dan Penghinaan? =-.

    1. terimakasih arin…petua tu
      kak jie rendam tangan dlm beras…mak ckp dulu2

      tak lah arin..kak jie nk kirim kat abg…ada org blk M’sia

  14. wah! ni mesti nak jemput maza datang ke rumah sempena cek yg diperolehi itew.. heheheh

    maza suka makan asam pedas.. atau tomyam.. pendek kata yg pedas2 itew kegemaran maza..

    terima kasih kerana sudi menghidangkan makanan lazat itu untuk kami telan esok hari…

    kuikukui
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    .-= maza´s last blog ..Pantai Lido, Tanjung Puteri =-.

    1. dengar2nya nama en. maza takde dalam list..mcmana tuhhh???
      .-= Nadri´s last blog ..Teknik Penipuan 3 Dalam 1 =-.

    1. mendalam cena bro?aku x paham pown..keke
      .-= Azizuan´s last blog ..Contest Magnolia : Makan Aiskrim dan Menang RM 400,000 =-.

    1. tadi kat kedai tu ada yg sekilo rm 8
      cili hijau lagi
      tapi yg ni kak jie nak kirim kat abg, jadi beli yang mahal dan eloklah

  15. wow! ni kalau buat sambal besar2 an ni mesti menarik πŸ˜€
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Statistik Pelayar Web =-.

    1. pengsan kalau tumbuk manual kat lesung tu………!

      blend je …bukan nak buat sambal belacan..kalau sambal belacan mmg power kalau tumbuk

  16. kak jie, saya xde deria ke-enam mcm kak jie….tak mampu nak takrif yang tersirat dalam yang tersurat…hehehe
    .-= HURULAINI´s last blog ..[Fancam] Junsu at ZUNO showcase, Beijing =-.

    1. no no no..entri ni clear
      tak perlu deria pun
      deria rasa lagi tak perlu
      nnt terover pedas..hehehehe

      tak de maksud lain pun..entri ni, betulllllllllllll

  17. hmmm .. cili api .. cabai.. cili boh ..
    pedas tapi nak lagi πŸ™‚
    .-= hydir´s last blog ..[IT] Blogger memperkenalkan Blogger Template Designer – LIVE Edit template anda! =-.

    1. dia nak cepat2 siap tu Iza
      nk msk keje kul 3

      hehehe…cabai tu nk blend…masak sampai kering
      hantar ke Algeria..ada org blk M’sia

Comments are closed.