Siapa Yang Makan Cili, Dialah Rasa Pedasnya.


Kenal tak ni?

Cili api, cabai melaka, cabai burung, cili padi,  lada burung, cabai rawit, cabe, lombok , bird’s eye chili , atau apa saja takrifnya ianya mempunyai satu sifat yang serupa – pedas.

( sapa le yang nak kena cili kali ni…..)

Sekilo RM 13.  Saya beli RM15 – semua yang ada di kedai runcit tadi.   Nak buat apa ni Kak? Bersoal jawap pula dengan budak Aceh tu.

Along………. sebelum pergi kerja, tolong mama dulu.

“Yelah…nak masak ape tu Makcik Jie…? “

psst ! Korang jangan cirit-birit kat sini sudahh..:lol:

Apesal Tak Klik?

Comments

  1. leya says

    Siapa makan cili terasa pedasnya. Kalau tak makan mesti tak rasa, kan?

    Kadangkala orang bukan menipu tetapi terlebih jujur.

    Umpan termakan..

  2. Hafiz Mohd says

    belakang rumah saya melambak cili padi.. nak? hehehe
    .-= Hafiz Mohd´s last blog .."Cap Kaki" Breads & Cakes. =-.

  3. Wan Perlis says

    tak pandai sgt la kak kujie nak tafsir
    .-= Wan Perlis´s last blog ..WanPerlis – ini blog baru saya =-.

  4. says

    kat sini cili api mahal tau. rm15 tu rasanya tak sampai 200g. moskow.. moskow..
    .-= ariff´s last blog ..Moscow Metro Kena Bom =-.

  5. nuaeman says

    saya selalu dengki ammar masa suapkan nasi.. selitkan cili sekali sekala.. hehe.. papa jahat..
    .-= nuaeman´s last blog ..Projek Elektronik Pertama Nuaeman Junior =-.

  6. samanosuke_04 says

    waaaaa… tak aci! Hantar Moscow skali cili tue, kalo bleh bagi ikan bilis skali.. gian nak makan nasik lemak nie.. sini takde ikan bilis!
    .-= samanosuke_04´s last blog ..2 Warga Malaysia Cedera Dalam Letupan Bom di Moscow =-.

  7. zaiMi says

    wah banyak betul cili tu. kakjie nak sambut menantu penjual laksa untuk angah ke? hehe
    .-= zaiMi´s last blog ..Layakkah Aku Dapat Title Top Blogger 2010? =-.

    • says

      Mat…lepas ramai sgt meneka dalam kesamaran – mentafsir tajuk entri bukan isi kandungan… Kak Jie nak pecah rahsia malam ni juga

      jangan bagitau org lain tau.. hehehe

      Kak Jie blend cili tu…masuk dalam kuali, masak sampai kering

      pack – bagi pada seorang kawan – dia bawa ke Algeria untuk suami Kak Jie
      hahaha…itulah cerita sebenar
      tak de makna2 tersirat ke tersurat ke

      derang ni saje je nak ‘read between the lines’ :mrgreen:

  8. Nadri says

    nak kata nak buat kenduri terima menantu, rasa tak jugakss..tak pun kak G dah jadi usahawan buat “Cili Boh”..

    • says

      teringat iklan “jangan monyet”
      iklan zaman kak jie dulu-dulu
      tapi monyet degil tu makan juga cili
      akhirnya…berdesing telinga

      • Nadri says

        nak kata nak buat kenduri terima menantu, rasa tak jugakss..tak pun kak G dah jadi usahawan buat “Cili Boh”..

  9. denaihati says

    Pasti ada maksud yang tersirat dari entri ni…yang tahu je tahu.
    .-= denaihati´s last blog ..Blog Emilayusof.com menang Peugeot 308 VTi =-.

  10. eiyda says

    fuhh…saya tak mkn podeh..nnti saket perot..hehhe :mrgreen:
    .-= eiyda´s last blog ..eiyDa:: Best ke ada Blog dan bergelar Blogger:: =-.

  11. zoul says

    Aik Kak Jie.. macam nak buat makan2 jer..? atau berkias memang ada yg nak kene cili nih..? hi hi
    .-= zoul´s last blog ..Drama dan Filem Paling Meletup =-.

    • says

      uik……..sedapnya
      sambal taun kerang pun sedap gak
      nk kena cari lengkuas ( laos ) le pula

      ni projek lain…projek kasih sayang

  12. MrRollies says

    huhu.
    best tol kalau buat sambal cili padi ;-)
    .-= MrRollies´s last blog ..Facebook Alternatif Membangkitkan Isu Perkauman Dan Penghinaan? =-.

    • says

      terimakasih arin…petua tu
      kak jie rendam tangan dlm beras…mak ckp dulu2

      tak lah arin..kak jie nk kirim kat abg…ada org blk M’sia

  13. says

    wah! ni mesti nak jemput maza datang ke rumah sempena cek yg diperolehi itew.. heheheh

    maza suka makan asam pedas.. atau tomyam.. pendek kata yg pedas2 itew kegemaran maza..

    terima kasih kerana sudi menghidangkan makanan lazat itu untuk kami telan esok hari…

    kuikukui
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    .-= maza´s last blog ..Pantai Lido, Tanjung Puteri =-.

  14. TMUkmkd says

    wow! ni kalau buat sambal besar2 an ni mesti menarik :D
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Statistik Pelayar Web =-.

    • says

      pengsan kalau tumbuk manual kat lesung tu………!

      blend je …bukan nak buat sambal belacan..kalau sambal belacan mmg power kalau tumbuk

  15. says

    kak jie, saya xde deria ke-enam mcm kak jie….tak mampu nak takrif yang tersirat dalam yang tersurat…hehehe
    .-= HURULAINI´s last blog ..[Fancam] Junsu at ZUNO showcase, Beijing =-.

    • says

      no no no..entri ni clear
      tak perlu deria pun
      deria rasa lagi tak perlu
      nnt terover pedas..hehehehe

      tak de maksud lain pun..entri ni, betulllllllllllll

  16. hydir says

    hmmm .. cili api .. cabai.. cili boh ..
    pedas tapi nak lagi :)
    .-= hydir´s last blog ..[IT] Blogger memperkenalkan Blogger Template Designer – LIVE Edit template anda! =-.

    • says

      dia nak cepat2 siap tu Iza
      nk msk keje kul 3

      hehehe…cabai tu nk blend…masak sampai kering
      hantar ke Algeria..ada org blk M’sia

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge