Hari Pertama Di Kuching

image

Akhirnya kami selamat mendarat di Bandaraya Kuching seperti yang dijadualkan.

image

Check in di Berambih Lodge sebuah penginapan backpacker yang telah dibooking sejak awal.  Saya memilih tempat yang terletak di tengah bandaraya berhampiran Waterfront kerana mudah untuk menjelajah berjalan kaki.

image

Antara bangunan menarik di sekitar bandaraya.

image

Sebagai peminat muzium, lokasi yang tak dilepaskan adalah melawat Muzium Sarawak.

image

Birthday girl merenung masa depan dari catatan sejarah semalam di Muzium Sejarah Semulajadi.

Esok dah dapat kereta..  paginya ada majlis jemputan Aidil Fitri dan selepas itu kami akan ke Santubong.

Nota : tadi dah naik perahu menyeberang Sungai Sarawak dan makan kek lapis sarawak.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. chris adam says:

    hello2…juz nak promote yer.. im chris adam from kuching sarawak.. juz nak bagitau yg i boleh tlg jd tourist guide korg,n sesape yg nk ke kuching sarawak.. rm230 utk 6jam,termasu::
    -car rent:: myvi n waja..kalau ramai, kreta Alza tambah rm50 jer..
    -minyak
    -driver
    i blh bawa kemana sja yg u all nk pergi, or i blh intro tmpt yg best2, cth ::
    1; kampung budaya
    2: gunung santubong (jika ingin mengetahui sejarah puteri santubong,or ingin melihat bentuk gunong tersebut)
    3: serikin , tebedu / sempadan indonesia,barangan murah,sperti beg,baju,kraf tangan, buah tangan,smua murah2..n bnda yg korg xpernah lihat d tmpt lain..
    4:wind cave, fairy cave ,
    5: menikmati rumah bidayuh (baruk)..rumah iban (rumah panjang)
    6: tmpt picnic yg paling sesuai seperti (family park, jambatan merah, sungai rayu, sematan, lundu,
    7: jln2 d sekitar kuching,tmpt shopping,
    8: budget hotel,standard hotel,i boleh tlg cari..
    9: n nak kemane jer,i blh bawa..nk uturn,nk singgah,berhenti,up to u..hehe
    BANYAK LAGI SAMPAI XDPT NK LIST KAN.HEH ..
    sorry Aesya Zealous, i juz nk promote..kot2 nk pg kuching lagi kan? i blh bawa..dont worry,im friendly..love to make friend. N THANKS..U MAY CALL ME
    0149957036
    Adam.
    facebook : chreez_devil88@yahoo.com

  2. Orang cakap river cruise di sungai sarawak pun best, betul ke kak?
    Jom terjah post menarik dari Earnic ..Harga Emas Semasa – Analisis Harga Emas Bagi Ogos 2013My Profile

  3. belum pernah sampai di sarawak. selalu plan tetapi blm pernah terlaksana
    Jom terjah post menarik dari Ladfe Amir ..Simpan Gambar Kekasih LamaMy Profile

  4. teringin juga nak pergi kuching..
    Jom terjah post menarik dari encik bakul ..Tips Hapus Bakar Lemak dengan mudah.My Profile

  5. pergh! kek lapis sarawak memangs sedap..hehe
    Jom terjah post menarik dari Bahrain ..Tenang Bersama Zikir Terapi Diri 2My Profile

  6. PM teringin juga suatu hari bercuti ke Kuching , tak sampai2 lagi ke sana…huhu
    Jom terjah post menarik dari papa mifz ..Makan-makan di Rumah Terbuka Kak JuMy Profile

  7. paling menggamit ialah ayat “kek lapis sarawak”

    sekian =)

    selamat bercuti buat kak jie sefamili
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Khasiat Minyak Habbatus Sauda!My Profile

  8. tak pernah jejak lagi ke Kuching…..selamat berjimba di sana yea….
    Jom terjah post menarik dari sukma ..Deejay Era FM diarah mohon maaf isu ‘cap ayam’My Profile

  9. Jangan lupa cerita pasal ambuyat… macam best je nampak..
    Jom terjah post menarik dari elly-daily ..Jangan ikut saya!!! Ke saya agent perisik terpilih? Uuuu…best tuh.My Profile

  10. dah dua tahun tak jejak kuching last sekali stay kat hotel pullman yg baru buka seminggu .. dapatlah special price masa tu.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..SEO dan 5 Kepercayaan Karut Tentang BacklinkMy Profile

  11. suka naik sampan kat waterfront tu then beli kek lapis sarawak kat seberang…boleh dapat harga yang sangat2 murah…
    Jom terjah post menarik dari suriaamanda ..Vitamin C SupplementsMy Profile

  12. Tidak pernah ke sana, tetapi berharap suatu hari nanti.
    Jom terjah post menarik dari Bidadari.my ..Tips Rumah Tangga :Menyemarakkan Asmara Didalam RumahtanggaMy Profile

  13. pernah sampai kat sana…waterfrontnya mmg cantik..bersih je. nak jumpa puntung rokok pun susah… cubalah juga nasi goreng ikan terubuk…
    Jom terjah post menarik dari azmi ..Kuching WaterfrontMy Profile

  14. Happy holiday kak jie..
    Jom terjah post menarik dari Fakarepain ..( SUPER GELI ) JANGAN MAKAN SEBELUM TENGOK !! 18PLMy Profile

  15. Belum ada seru lagi nak sampai sana..layan gambaq dulu lah.. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Hairul Azni ..Watermark Yang Ditempah Sudah SiapMy Profile

  16. Dulu pun saya menginap kat tgh bandar senang nak gi jenjalan
    Jom terjah post menarik dari hafiz ..Membasuh keretaMy Profile

  17. Banyak tempat yang menarik boleh dilawati di Water Front. Rindu rasanya dengan Kuching kerana pernah bertugas suatu ketika dahulu.
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Kehangatan sambutan Merdeka 2013 bersama Astro Celebrates MerdekaMy Profile

  18. Boleh jadikan sumber rujukan.Isteri dah beberapa kali ajak bercuti di Kuching…belum kesampaian lagi…
    Jom terjah post menarik dari eyriqazz ..Blogger Hebat Income LebatMy Profile

  19. Perjalanan Kak Jie begitu padat tapi masih menyempatkan tuk berbagi cerita, best blogger 🙂
    Jom terjah post menarik dari Rina ..How To Create jQuery Featured Content Slider For WebsiteMy Profile

  20. Menarik tengok rupa Berambih Lodge dalam gambar atas sekalu tu…unik !
    Jom terjah post menarik dari Mohd Shubhi ..Suka cari masalah – baik untuk andaMy Profile

  21. bestnye melancong ngn family…
    Jom terjah post menarik dari Norfanil ..Tempahan Simply Sandwiches Ala Australia Untuk EventMy Profile

  22. Cantiknya gambar kak jie. Jangan cakap pakai s3 je….
    Jom terjah post menarik dari profhariz ..MyKad Smart Shopper – Daftar, Diskaun, Point, TebusMy Profile

  23. 5 kupang murah nyer.
    Jom terjah post menarik dari azman ..Kisah Raya – Lubuk PakuMy Profile

  24. perahu 50 sen.masih 50 sen tak?
    Jom terjah post menarik dari arin ..Mabuk Powerpuff GirlsMy Profile

  25. ^_^

    Tak sabar nak tunggu gambor lagi…
    Jom terjah post menarik dari dayah ..Dia ingat dia hensemMy Profile

  26. LinaRahim says:

    akak menyeberang sg sarawak sempat masuk tak ke fort margherita?

  27. Wah, manyak syiokk jalan2.. 😀

  28. wah wah wahhh.. mesti cuba masakan di sana..
    Jom terjah post menarik dari KiD ..Kasih Ayah | Jauh Bukan PenghalangMy Profile

  29. Singgah muzium kucing juga nanti..
    Jom terjah post menarik dari Mus ..Gambar Pembinaan Jambatan Batang Sadong, Asajaya Dan SimunjanMy Profile

  30. teringin nak pi kuching, bawa Bo tunjuk kucing besar dekat dia..hehe
    Jom terjah post menarik dari zuan ..Nampak Sama, Tapi…?My Profile