Ada Tak Majlis Khatam Al-Quran Untuk Pengantin Lelaki?

Musim orang kahwin ni, kan… selalu sangat jumpa majlis khatam Al- Quran belah pihak pengantin perempuan. Meriah. Biasanya dengan baju putih suci murni bertudung ayu duduk tersimpuh penuh sopan adap melayu diraikan oleh kaum wanita kebiasaannya kawan-kawan si ibu pengantin perempuan.

Dalam sibuk bermajlis, tiba-tiba saya terfikir. Ada tak majlis seperti ini untuk pengantin lelaki?

Lelaki yang akan menjadi khalifah rumahtangga perlukah khatam Al- Quran?

  • p/s – dalam mood bercuti – hanya update ringkas dan simple.
    p/s – adik datang sekeluarga bercuti di rumah.
    p/s – untuk kamu , ye…kamu…bukan dia ..kamu..baca ni!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. X pernah khatam pun.sebab x pandai mengaji..huhu

  2. Khairin says:

    Salam kak,

    ada sekali saya jumpa pengantin lelaki khatam Quran, sebabnya pengantin pompuan period. πŸ˜†

  3. saya bakal khatam quran di rumah pengantin lelaki iaitu abang saudara saya… πŸ™‚ so x mustahil bila nak buat khatam quran di rumah pengantin lelaki… πŸ™‚

  4. jawatan kosong says:

    hmm ada ke majlis macam ni tuk pengantin lelaki? Atau mesti diadakan?
    .-= Post terbaru jawatan kosong ..AMD Jobs Vacancies June 2010 Bayan Lepas Penang =-.

  5. de jugak rasanya kak jie.. lau de lagi bagus kan.. suka bab yg kena baca tu.. pasal kawan tu..

  6. ade juge rasenye yg pengantin lelaki kene khatam al-quran..macam saye dulu, dibuat juga beberapa hari sebelum akad nikah..tapi sederhana sahaja..berbaju melayu tanpa sampin dan ditemani adik2 yg tumpang berkhatam sekali..

    p/s – alangkah indahnye kalau kite khatam setiap tahun..ameen
    .-= Post terbaru hafizmd ..Malaysia ke Piala Dunia Afrika Selatan! =-.

  7. salam.

    akak, rasa cam ada kot khatam di sebelah pihak lelaki, tapi selalunya dibuat marhaban, untuk menggantikan khatam alquran tu.

    wallahu a’laam…

    tapi cool juga bila tengok pengantin lelaki turut sama ada majlis khatam di sebelah pihaknya. πŸ™‚

    kalau kat johor, bakal pengantin lelaki dikehendaki membaca tulisan jawi untuk bacaan taklik. tapi tu kat majlis perempuan..

    mungkin juga kat pihak lelaki, lebih kesederhanaan.

    kalau dulu, pihak lelaki, just kenduri doa selamat/kesyukuran. tu lebih memadai.

    lebih suka majlis yang simple tapi bermakna. πŸ™‚
    .-= Post terbaru ikoko ..A user edited the wiki page Omeka Basics =-.

  8. eh, kat kampung saya kat kelantan memang biasa majlis khatam quran untuk tak kira lelaki atau pompuan. Kecuali kalau dah pernah buat majlis khatam quran sebelum ni.

    Kadang-kadang ada adik-adik / sedara yang baru khatam quran tumpang sekali untuk majlis khatam quran.
    .-= Post terbaru zuls ..Isu nabi dihina di facebook – Ramai Yang Peduli =-.

  9. ada~
    hehheeee~
    dulu Paksu kena khatam gak~
    kih3~
    dia malu2~
    .-= Post terbaru Lord Zara ..Misi Kemanusiaan Diserang – LIFELINE 4 GAZA | Break The Siege. Apa Tindakan Kita Sahabat? =-.

  10. Salam kak jie..Arm pun tak pernah jgk jumpa org yg kawin pengantin lelakinya buat majlis khatam Al-Quran..

    Tetapi apa pun, si suami tue sepatutnya mesti khatam jgk Al-Quran sebelum kahwin, bukan apa..dia kan bakal menjadi ketua keluarga…

    Klu isteri yg pandai mengaji Quran tue oklah, buatnya isteri yg kurg pndai..payah gak tue..Nnti nak minta ajar kat suami, suami pun 2×5 ..tak ke haru tue…
    .-= Post terbaru Arm ..Hati-Hati Teknik Menyamun Guna Najis Manusia…!!! =-.

  11. kenapa nak kahwin baru buat majlis khatam?
    sepatutnya semua orang dah khatam sewaktu kecik2 lagi dan bukannya masa nak kahwin baru nak khatam .. nak buat juga majlis khatam, suruh je bebudak yg nak khatam ngaji ..

    saya dulu suruh bebudak je yang khatam sbb saya dah khatam masa saya umur 12 tahun lagi πŸ™‚
    .-= Post terbaru hydir ..Menambah keintiman dengan menaiki keretapi! =-.

    • khatam masa kecil tanda sudah menguasai asas membaca Al-Quran.Sepatutnya paling kurang kita dapat khatam AL-Quran setahun 2 kali sudah dikira baik(sekali bulan puasa sekali bulan-bulan lain)
      .-= Post terbaru muhammad fakhruddin ..Otak Muzik Jiwa Daie =-.

  12. wanmus says:

    wahh kak jie..theme baru lagi ek..
    mungkin amalan ni diamalkan dari dulu sebab nak tunjuk isteri tu baik dan boleh mengaji..mungkin dulu utamakan kaum wanita je kot yg penting mengaji, sebab mereka akan ajar anak2 nanti..hmmm, tapi sekarang ada juga suami yang duk ajar anak n istri cari nafkah..hohoho..wallahualam πŸ™‚
    .-= Post terbaru wanmus ..Jangan Biarkan 777!!Bahaya! =-.

  13. Mus DK says:

    Budaya khatam ini perlu diteruskan..
    tak kisah pihak lelaki ke perempuan..

  14. Benrauf says:

    Betul jugak. Biasanya dalam adat orang Melayu perempuan je yg khatam Quran sebelum kawin. Lelaki tak pernah nampak pun. Padahal lelaki yang nak jadi ketua keluarga. Pelik kan?
    .-= Post terbaru Benrauf ..Raja Adil Raja Disembah, Raja Zalim Raja Disanggah =-.

  15. tempat kami biasa juga orang buat majlis khatam al-Quran sebelah pengantin lelaki.. perempuan pun sama..
    .-= Post terbaru kulanz ..Rasionalkah Kenaikan Kos Belajar Memandu? =-.

  16. hehehe… Lelaki selalu khatam kat mesjid masa bulan Ramadhan gitew.. hehehe

    lelaki awal2 lagi khatam sebelum masuk ‘jawi’ hehehheh

    psst: pengatin perempuan diadakan majlis khatam waktu malam berinai menandakan dia ‘suci’….alahai lelaki itew kanzz. hehehhe
    .-= Post terbaru maza ..Judi Siput Babi di Negeri Berantah =-.

  17. Setakat ni belum pernah jumpa lagi. Tapi kenapa nak buat majlis khatam semasa nak kawen je?? 1 persoalan yang sering berligar di fikiran πŸ˜€

  18. Ada Jie.. ada.

    Suami Tie la, hi hi hi………….

    Masa tu, tika Tie datang bertandang buat pertama kali sebagai menantu. Majlis yang serba ringkas tu dimulakan dengan suami Tie duduk bersila di tengah tengah dikelilingi oleh orang2 veteran (lelaki je). Tie dah tak berapa ingat, tapi kalau tak silap dia lepas dia baca beberapa buah surah, dia bangun dan duduk mengadap seorang demi seorang(tapi taklah semua yang hadir) yang duduk mengelilingi dia , membaca beberapa buah surah lagi… . Bunga telur dan pulut kuning diberi kepada tetamu yang ‘mengambil bahagian’….

    Tie ada niat nak buat majlis gitu untuk anak2 Tie, tengoklah bila ada rezeki nanti… nak buat ketiga-tiga sekali gus. Insyaallah….
    .-= Post terbaru Tie ..Bila yang dikendong berciciran =-.

    • Bagus kalau buat macam tu. Tapi yang biasa kita tengok, memang pengantin perempuan yang buat khatam Quran. Lepas ni, patut dua-dua sekali khatam. Khatam banyak kalipun apa salahnya kan?
      .-= Post terbaru Kak Long Mawar Merah ..Kedai kek mana yang harus ditutup? =-.

  19. bagus kalau majlis khatam al quran untuk pengantin lelaki ni

  20. pengating lelaki perlu khatam quran?
    tak de lah wajib perlu, tapi seeloknya perlu.

    lama tak datang sini, dah lain theme..hehe
    .-= Post terbaru Izzat Aziz ..Aku adalah Putera Parsi =-.

  21. actually satu idea yg bagus kan?
    khatam sama2..pengantin lelaki n perempuan..lepas nikah..khatam dulu..then..baru wat acara batal air sembahyang..
    hehehe..ok..ok..boleh dilaksanakan…
    *wink*wink*
    .-= Post terbaru izzah ..Apa yang mereka fikirkan? =-.

  22. sha rasa kalau orang tak buat, sha nak buatlah. mahu jugak kalau si suami mulakan mahligai dengan benda2 yang baik:)
    .-= Post terbaru cheryna ..sha: the romance section =-.

  23. kreuger says:

    konfem berpeluh pengantin lelaki kalau kene khatam qursan sebelum nikah.. hahaha.. tapi kalau kawin dengan orang jawa memang ade. abang saya sendiri dah pernah kena. sebab kawin dengan orang jenjarom, banting. tapi dah prektis awal-awal la. mujur abah jugak tukang ajar orang mengaji. kene balik berguru balik ah lembutkan lidah…

    P/S: alhamdulillah dah khatam quran. masa darjah 5. 3x. tapi sekarang ni dok sebok dengan blog je… ish ish ish.. ape nak jadi nih… baca pon macam orang baru dapat LESEN L yang bawak kereta. Insyaallah akan diperbetulkan dari masa ke masa kelemahan tersebut. INSAF kejap!!!

  24. TMUkmkd says:

    hebat la kak jie. boleh pulak terpikir kan pasal tu.. hahaha

    betul gak kenapa khatam quran tu selalunya gurl bukannya boy yang nak kawen tu.
    .-= Post terbaru TMUkmkd ..Kenapa Aku Daftar MillatFacebook? =-.

  25. khatam quran bagi lelaki tak pernah kudengar…ada kot…
    .-= Post terbaru Mr Fathi ..[Benar] saya nak cashout Nuffnang la…betul… =-.

  26. spatutnya laki lah yg kne khatam quran.dua2 laki and perempuan.tp keutamaan patut laki sbb dia ketua.dia yg t/jwb bimbing isteri pastu anak

  27. entah..tak pasti la pulak..khatan pasti lah ada..hehe
    .-= Post terbaru aizuddin ..Logo Crocs Yang Menyerupai Kalimah Allah? =-.

  28. Ye la Ka Jie. Kalau lelaki majlis khatam tak der, khatan jer yang selalu dengar…

    Selamat hepi2 dalam mood bercuti

  29. haaaaaaaa kan dah keluar madah berhelah bersama bunga T_____________T

    after all, sendiri jugak πŸ˜€ hihi

    mama,mana kek sikret resipi mama ni? penat yonna tunggu hahaha :p

    *hugsss*
    .-= Post terbaru yonna ..24 =-.

  30. xd kot

  31. luth textile says:

    saya dah khatam.. tak perlu la kot nak khatam lagi masa nak kawin nanti. lalalala.
    .-= Post terbaru luth textile ..Awas! Berpada – pada dalam menjana pendapatan internet! Ingat halal dan haram! =-.

  32. sebaiknya pihak lelaki pun buat juga. Harus untuk kaum lelaki khatam Al – Quran sebelum kahwin
    .-= Post terbaru akuvision ..Candy Grabber Permainan Unik! ( REPOST ) =-.

  33. tak pernah pula jumpa belah lelaki khatam al quran..

    em mungkin ini amalan tradisi or anjuran agama… πŸ™‚ sy kurang arif
    .-= Post terbaru mijie ..Selamat berhujung minggu buat semua =-.

  34. ps…dalam mood kahwin juga. adeh. bulan ni aku pun suka cakap tentang perempuan.huu

  35. itulah.. ada juga saya terfikir bila saya nak buat majlis khatam al-quran untuk anak saya nanti.. patutnya.. org laki lah yang lebih utama kan..
    .-= Post terbaru cikgu isza ..Najis dalam sinki – Asal usul teruknya tandas di Malaysia =-.

  36. amat jarang dengar pengantin lelaki khatam al-quran..adik saya yg baru kawin pun tak khatam al-quran..mgkn lelaki tak lancar baca al-quran kots
    .-= Post terbaru Nadri ..Fakta Menarik Tentang Piala Dunia =-.

  37. salam kak jie.
    ha’ah kan, patutnya bakal pengantin lelaki lebih patut buat khatam Quran ni.
    kat sini tak pernah la pulak dibuat majlis khatam Quran ni sebab kecik2 dulu dah berapa kali khatam dah.
    .-= Post terbaru kakchik of keluargaku sayang ..Hebatnya Perkataan ‘SALE’ =-.

  38. Nak jumpa lelaki pegi mengaji memang rare. Time tadarus bulan ramadhan pun yang ramainya adalah dari kalangan kaum hawa even tok guru yang leadnya adalah seorang lelaki.

    Aku masa kecik-kecik dulu rajin la join benda-benda tadarus ni. Dah besar ni. Haih, hatiku sudah tidak sekudus sewaktu kecil dahulu.
    .-= Post terbaru Sylarius ..Ucapan Epik Selamat Tinggal =-.

  39. tu yang pelik tu.. nape takde eh?
    .-= Post terbaru eiman ..Makan Coklat Percuma Sepuas Hati di BERYL’S =-.

  40. yang lelaki specialnya majlis berkhatan je lah..
    dah nak kahwin yang pompuannya pulak..
    khatam quran..
    .-= Post terbaru klcitizen ..Melambak- lambak =-.

  41. Belum pernah dengar khatam untuk lelaki, tak aci betui kan.

    p/s: Kak Jie, Kalau ada kesempatan jom ler jalan2 carik makan kat De Limau esok yer. Abang sampai malam kan. Iza tunggu signal dari Kak Jie.. Kalau sibuk tak pe lah, kot2 ler sembang2 di rumah kakak Kak Jie tu tak pe laah hihi πŸ™‚
    .-= Post terbaru iza~de~bintang ..Perjalanan Di Aceh 14-17 May 2010…. =-.