Aiman…..Mak Long tak kesahhh….

Entri  ini khas untuk Aiman (anak menakan / pembaca sengap),

Tengah bulan ni cuti sekolah seminggu. Aiman mailah ghumah Mak Long no…. ajak mama, abah dengan Kak Mira.  Ajak Tok , Tokwan , Makteh, Pakteh, Esyah, Adam dan  Wani sekali.

Tok sah naik bas macam haghi tu,   naik keretapi malam dari Sugai Petani, isoknya pagi dah sampai ghumah Mak Long dah.

ikan meghemut
ikan meghemut

Kita mengae.   Pak Long baru lepaih ikan lampam meghenyut , besaq-besaq jugaklah….

Ikan talapia Mak Long pun segagan besaq dia, besaq tapak kaki Kak Mira kot. Kalau tak gheti mengae pun tak pa, kita pakat p teghjun gagau, belemoih pun tak pa aih.

Kita buleh  teghebe bughung pun…banyak bughung yang dok singah.

Tak payah bawa cangkoi pasai ikan Mak Long tak makan cacing.  Depa cheghedek² tak kebuloq  tengok cacing.

Mai tau…kalau Aiman tak mai, Mak Long takut tak dan kat hang, habeyh pupuih dah semua ikan tu. Berbaloilah kalau hang mai la ni….la ni dok beghaleh musim.

Buah berry depan rumah  Mak Long tu pun dok masak dah. Kemaghin Intan kutip, maneh melecaih. Intan  baru beli gey-ghek hang tau…syoklah buleh naik gon main lajak-lajak.  Jangan tetomoih sudah.

Aiman nak dok seminggu, sebulan berkubang beseleghak kat ghumah Mak Long pun tak pa…Mak Long tak kesahhhh…… haghi-haghi Mak Long dok soghang soghang  la  ni.

Hahahaha…Mak Long cèwi dok tayang ikan! peqhak tak kena ghaya. Dok pulun nak pujuk Aiman… Aiman mai ghumah Mak Long noooo……

© Kujie… sesiapa nak  glossary?

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

46 thoughts on “Aiman…..Mak Long tak kesahhh….”

  1. pasai takdan nak mai masa time yg sepatutnya, jadilah komen ni komen terlepaih baih.. hahhaa. tapi mmg nak tergelak.. ada perkataan yg dah lama tak guna, bila baca balik dok tersengih soghang2 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  2. Fuh… jenuh teman nak memahamkannya. Kalau berlabun biasa, teman reti ler apa maksud miker. Ni… jenuh mengeja. Ha ha ha…

    1. marberi…kalau dah warna biru gelap tu…maneh neeza oiii…kak jie buat jem..letak gula..jadilah maneh melecaih..hahahaha

      nk cong budak2 :mrgreen:

  3. akak macam mana nak buat perkataan bergerak macam kat header akak tu… ❓

    shays last blog post..TukaR laYouT LaGi….

    1. Kak Jie ni….. mmg dah susah sikit…. dah kejawaan dah..hehehe

      kedah dgn penang tu tak jauh sgt beza…ada lain sikit je

  4. sAlam kak kujie,

    mujur dalam kolam tu ikan mengemut gitu…. 😀 😀
    kalau kat rumah yus ikan 5-6 ekor kecik2 nak mengael apanye… 🙄
    kat mana si Aiman tu tinggal… ❓
    jauh gak rumahnye sampai kena naik ketapi… ❗

    😆 😆
    salam perkenalan…..

    yuss last blog post..MAULIDUR RASUL

    1. Salam Yus, terimakasih kerana sudi singgah … mola2 ikan kak jie pun 3-4 ekoq juga..pastu membiak sakan..subur mcm tuan dia…..

      kak jie tak makan, tu yg dok pelawa aiman suruh mai…

      depa dok sugai petani….nek ketapi senang sikit

    1. oghang balik cakap lagu lain…loghat dia lain…tak semua Balinglah…yang dekat² Siong sempadan Sik cakap lagu len :mrgreen:

  5. Kak Jie,

    Mengael ka mengae ?

    Cacing? bukan cacin.. hehehe

    Gey ghek kat ghumah saya, tak dak sapa nak main dah.. la ni depa dok ghalit main badminten. Tu yg gegham tu. Masa nak gey ghek tak sabaq-sabaq, dah dapat main sat saja.

    heheheh .. sekali skala lawan sembang, chek sukaa!

    sallys last blog post..Aku kah yg lambat atau waktu yg tercepat?

    1. tambah huruf l tu utk jamak… 😆

      samalah….lagu tu jugak, masa depa nak tergedik2 tak dan dan…
      dah beli, dok situlah tak dak sapa pun nak kayuh :mrgreen:

  6. amboi..
    piau nya bahasia dia!!!
    tu baru tulih,bukan cakap lagi tu!
    hahahhaa

    mama,
    tulis bahasa baling :p
    yonna dulu g baling,tercengang2 dengar org2 tua ckp.

    yonnas last blog post..Akif Mohd Wafi

  7. Alamak !

    Tie tak lulus lagi kecek kedah ni ooii! Baru je dapat lesen L dari Klate, ni pun cuma paham2 gitu je, nak kecek pun bunyi macam orang siam…hu hu…. 😳

    Kalau Tie join ngail kat situ boleh ke ? Takkan nak pelawa Aiman sorang je ?

    Ties last blog post..Pencuri! Pencuri !

  8. bestnyer kalau ada kolam ikan keliling rumah mcm tuh kan
    saya pun nak buat la nanti. hehe
    nak bela ikan talapia ngan koi. sekali gus. hehe 🙂

  9. Ayyooo…
    Dah 2 tahun dok kedah…Tapi masih fail lg r upenye…Byk lg yg x faham..hihihi… :mrgreen:
    Pasni nak kena b`guru ngan pak cik mak cik yg dok area Kuala Kedah r…
    Dgr2 dorg pny “slang” original…huhuhuhu :mrgreen:

  10. laa mak Long ni suka dok bela ikan kaa .. ni saya pun ingat masa dulu pak saya boh ikan kaloi dlm telaga… lama lama jadi besaq ..sampai bila nak cedok ayaq ..dia tumbuh timba tuuu sampai degheluibbb …ha ha ha ahh

  11. Kena tunggu masuk sempadan ke baru lidah tukar? Kawan2 universiti saya dulu antara lawak diorang is org utara mana boleh tukar loghat. So, sapa yang pekat tu, diorg suruh semua ‘q’ jadi ‘r’. Contoh – lapaq jadi lapar. ayaq jadi ayar. Tak ke haru lagu tu…lepas tu mcm awat jadi kenapa (tapi loghat utara)

    kruel74s last blog post..Is customer STILL always right?

  12. >>Intan baru beli gey-ghek hang tau…syoklah buleh naik gon main lajak-lajak. Jangan tetomoih sudah.<<

    keliru sket dengan ayat tu. banyak perkataan yang bai tak tahu.
    tapi mujur ada jurubahasa utara kat sebelah. tak yah tunggu mama.hehe..

    syok gak baca entri cakap utara ni.

    fiezabaiduris last blog post..Jawab tag ‘orang jauh’

    1. lama sungguh tak cakap lagu ni
      tergeliat lidah…..susah…ckp loghat mcm ni tak dak respon
      tu tak kena ghaya …..
      dia…bila blk kampung…lepas Kroh ja…msk sempadan Baling
      otometik lidah tukar :mrgreen:

    1. hat tu saja maklong ada…nak buat lagu mana ceQ oiiii

      cikgu sejak dua menjak ni selalu buat entri soal hati jiwa ..cintan cintun
      tgh darah maneh ka? 😆

Comments are closed.