Amerika

Kenapa Amerika tak guna Bahasa Amerika, kenapa guna Bahasa Inggeris? Kebanyakkan negara ada bahasa masing-masing…kan?

Kalau tadi soalan bocor mathematik PMR Along, sekarang ini soalan dari Angah waktu bersahur tadi. Pembaca blog saya ini diakui bijak bistari lagi dermawan idea dan pandangan….boleh tolong jawapkan soalan ini?
About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Anonymous says:

    Terimakasih makcik/pakcik semua, angah dah faham.

    kalau ada apa soalan nanti angah tanya

    -angah

  2. aku tak kisah bahasa apa pun yg pasti tiap isnin pkl 8 aku tgk America Next Top Model channel brpa aaa… 3 no dah..

  3. echah_syed says:

    sebol..kalo dlm dewan exam combi nk dok sblh meja hg pasai nk tiru..bole? :p

    kena permission wawa dulu nie..takut kena attack ekeke

  4. Aku kagum dengan pendapat mad redo1.

    Di pendekkan cerita, setiap koloni british yang penduduk asal hanya orang asli akan kekal english.

    Manakala koloni British yang ada bahasa tempatan yang agak kuat.

    Bahasa Inggeris akan lebih diutamakan melebihi bahasa tempatan.
    sebagai contoh Malaysia, India, Singapore.

    Akan tetapi jika negara itu tidak dikoloni british tapi dikoloni negara bukan english.

    seperti Belanda di Indonesia, mereka akan mengutamakan bahasa sendiri.

    kerana sebab itu blog Bahasa Indonesia jauh lebih banyak dari blog bahasa Melayu.

    Bagi Rakyat indonesia, mereka selain bahasa Indonesia, mereka ada Bahasa Belanda sebagai bahasa penjajah dan bahasa Inggeris sebagai bahasa global. Maka mereka utamakan bahasa sendiri.

    Tapi bagi bagi bekas koloni Inggeris, Bahasa Penjajah dan Bahasa Antarabangsa adalah sama, oleh itu ada 2 faktor yang membuatkan mereka lebih English dari Negara bukan jajahan Inggeris.

    eh panjang pula.

  5. mad redo1 says:

    Mana-mana negara yang pernah menjadi koloni Inggeris dan tidak mempunyai bahasa pribumi yang digunakan secara meluas di kalangan populasi, akan terus menggunakan bahasa inggeris sebagai bahasa rasmi… mana ada wujud bahasa australia atau bahasa new zealand, kan?

    jawapan dari perspektif lain sket… hehehe…

  6. Wira Nordin says:

    bestnya ada anak-anak bijak

  7. rasenye da tak perlu jawab kot hehe. da byk pandangan kat sini. ;p.

  8. abg putra says:

    Jie,

    Semaju-maju Amerika tapi bab bahasa terpaksa ambil bahasa orang lain dengan sedikit pengubahsuaian (sleng Amerika). Inilah negara uncle sam yang dibangga-banggakan. Fikir-fikirkanlah!

  9. Lily.Lulu. says:

    saya tak pasti la kak.
    xde jawapan ..

    pass lagi

    nexttt pulak !!
    😀

  10. walopun sayda mungkin ada lil bit of features of bijak bistari itu, tp sayda pass soalan ni kt org lain suh tlg jwbkan.

    haha.

    pass!! next!

  11. ala kompem kak jie tau jawapan dier..hehehe..

    org yg jumpa america tu expedisi org britain..sir releigh cook kalo x silap..pas expedisi dia jumpa ramai org britain berhijrah ke amerika..untill there some of them born kat sana and proud to call them as american..

    that why they still use english…hehehe….kalo x silap lah..

  12. the british were the first substantial migrant onto america soil. traditionally english been the medium language. as they welcome more & more migrant onto the vast land, there were a lot of races and languages there and that is how the american formed and constitutes.
    english remain as the principal language as it largely understood regionally from coast to coast.

  13. princesslavender3 says:

    Pergh!! Ini bukan soklan bocor nih.. Ini soklan menguji minda.. adeeh! apsal lah bebudak skang otak derang maju kedepan sgt kn.. Erm.. nape ye???

  14. may ya la…kita bg la kt amerika tu satu bahasa kita ..:p

    sebol ooo..gitu ye :p

    umi mia kesian org amerika tak de bahasa dia :p

    bp Nek bohoso Jowo koyok kue ngomong kuwi sitik-sitik waey aku paham. isin wak…

    noushy amboi..hepinya dia..kembang semangkuk dah tu :p

    uji tu ckp bijak pandai..cakap org yg macam pandai tu yg lain jadi nya

    arin takut berkarat

  15. wah…pepagik kak jie kene test minda ek..

  16. Uji Razali says:

    Bijakpandai ada mengatakan:
    “Bahasa menunjukkan Bangsa” …

  17. noushy syah says:

    hehhehe…cantikkk!!! Americans ciplak English,they just had American dialect…coz they don’t have own identity.

  18. blackpurple @ jowopinter says:

    Bahasa Jawa tetap bahasa Jawa!

    He he he!

  19. Yer lah betul tu uncleJ…lagipun Amerika masa dulu banyak dipengaruhi oleh British (English) so…tu yang diaorang guna pun Bahasa Inggeris…Amerika ni majmuk yang paling majmuk dia lah…dari bahasa, budaya, adat (errmmm..ada adat ker ahhh)….

  20. “Bahasa Amerika” akan ada HANYA bila pemimpin Amerika meniru gaya Sukarno dan Tun Razak, menukar nama Bahsa mengikut nama negara.

  21. kat malaysia pun ada banyak bahasa….kan kakjie kan??? hehhe

  22. mcm tu la sy jawap kt angah tadi..dok pikiaq..lagu mana la dia terpikiaq nak tanya lagu tu…

    pagi2 buta dah nak test otak mama dia..:p

  23. Jie…mana ada bahasa Amerika?..yg dok amerika tu semua berhijrah dari tpt lain…yg duk ori tu org red indian tu…takkan nak guna bahasa dorang plak, tak global ler…so dorang decide pakai BI as a main language. Tu pun nasib baik Spanish tak jadik bahasa rasmi..ramai spanish speaking pun kat US tu…

Trackbacks

  1. […] Amerika 2nd floor Siapa boleh jawap […]