Bulan Si Kaloi Yang Montel


Ini Bulan, ikan kaloi saya sewaktu baru dibeli 2 tahun lepas.   Saya beli sepasang dengan harga RM 3.50 seekor, tetapi hanya Bulan yang hidup manakala Bintang mati beberapa bulan selepas itu. 

Ikan Kaloi merupakan ikan air tawar. Nama sainsnya Osphronemus goramy.

Ini Bulan yang montel sekarang.  Saya tak berhajat pun nak melaukkan si Bulan.  Tak sanggup kerana Bulan antara makhluk kesayangan yang menjadi teman berbual satu hala waktu pagi .  Saya berleter dia diam tak menjawab. :p

* Dori yang hilang sebulan lepas dah dijumpai ( masuk dalam kolam besar ).  Sekarang tunggu Nemo saja yang mungkin akan pulang berhari raya…kehkeh

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Besarnya ikan kaloi kak Jie. Jinak atau garang dengan siapa si kaloi ini lebih manja?

  2. ikan kaloi mahal kan?hehe
    Jom terjah post menarik dari mamat ..8 Tips Untuk Menghasilkan Entri Yang BerkualitiMy Profile

  3. dah besar nampaknya 😛
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Take a quick break, log on to Facebook & play Maybank’s #MyRaya & u might jz win a share of RM25,000!My Profile

  4. Aku pernah bela kaloi camni dalam kolam bersama-sama kap Jepun ..selepas beberapa tahun mati sebab kemurungan. (geng dia mati, dia x nak kawan ngan ikan koi, cuma keluar dari celah batu time makan je..)
    Jom terjah post menarik dari adamfaiz ..Selamat Datang Sayang, Dah Dekat Dah NiMy Profile

  5. saya kalau ikan bela saya x makan atau buat lauk, sebab rasa pelik jer, hehe
    Jom terjah post menarik dari Juan ..Hujan Renyai – CerpenMy Profile

  6. humang aih besor nyer ikan kak!!
    sila bagi makan ngan penuh diet dan nutrisi wokeh
    (Cacing, ulat kayu, cengkerik, kulit tumit sendiri)

    taruk pokok dlm air sikit untuk kurangkan kadar nitrate dlm air okeh 😀
    Jom terjah post menarik dari Pocket ..373. Survival Tips No.1My Profile

  7. ha ha ha…hang di tangkap kerana minum di siang hari…kan dah kena….

  8. ikan Ara saya baru jer mati akibat buat terjunan sesuka hati (melompat keluar aquarium). Sedih sangat 🙁
    Udah ler ikan tu yang paling montel. Masih teringat.. kalau ikan tu makan.. sampai pening kerana makan yang melampau..
    Jom terjah post menarik dari isza ..Tahanan Harta Alih – Kenapalah tuntut masa nak dekat-dekat raya ni?My Profile

  9. Assalamualaikum,
    Ikan Kaloi??? Ohhhhh nanti tumbuh pokok boleh naik buai sambil nyanyi “Akuuuu nak kawinnnn dengan anak rajaaaaaaa”

    tak buat report ke Nemo dah lari dari rumah?
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Tawaran Mengikuti Kursus Jangka Pendek Sesi 2011/2012 di ASWARAMy Profile

  10. waah..bila ada gmbr sebelum dan selepas..mmg hebatlah tuan yg menjaganya 😆
    Jom terjah post menarik dari adele ..Lapan Punca Rumahtangga BergolakMy Profile

  11. Pacifista - X says:

    dengan ikan pun jadi kalau nak teman berbual di waktu lapang.saya pun ada ikan jugak.nama dia messi dengan febregas.haha…diorang ni adik beradik.dua2 jantan 😀
    Jom terjah post menarik dari Pacifista – X ..Contest: Review Alexa @ Pacifista.myMy Profile

  12. kak jie, sekarang sy pelihara “angel fish”… dah berbulan2 tak besar2 juga mereka itu.. next nak cari kaloi. sy suka ikan kaloi. tapi sy tak de kolam. ada akuarium kecik je ..hehehe
    Jom terjah post menarik dari Effa ..Iftar – TogethernessMy Profile

  13. Salam.
    Akak tak try timbang kilo ke ikan tu? Besarnya si kaloi. Kenapa orang suka bela ikan kaloi yer?
    Jom terjah post menarik dari Baju Kurung Budak ..Baju raya harga borongMy Profile

  14. err kalau tak silap saya, pernah dengar orang cakap bela ikan kaloi ni boleh elak pencuri dari masuk rumah. xtau pulak sebab apa
    Jom terjah post menarik dari afiq aiman ..Forum Sebagai Penjana Trafik Kedua TerbesarMy Profile

  15. ikan kaloi tak perlukan oksigen dlm akuarium, senang nak jaga
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Pengalaman Menggunakan Lebuhraya LATAR My Profile

  16. wah besarnya si kaloi tu

  17. Wah! Nama punyalah best ni kakak. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Lord Zara ..#18 #Ramadhan : Awak Sedang Sakiti Diri SendiriMy Profile

  18. saya cuba jugak nak bela ikan kat sini. tapi sini byk kali xde letrik la. takut mati je ikan2 tuh semua hehe
    Jom terjah post menarik dari KNizam ..Lasbela Dari Balochistan, Kisah Klasik Untuk Masa Depan | Sabzi Mandi, Sector I10 | Islamabad, PakistanMy Profile

  19. bulan depan cukup umur 2 tahun….nk kena wat party potong kek..hahaha
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Koleksi Iklan Raya Petronas My Profile

  20. itu pun kalau dia ingat jalan balik..hehe :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Koleksi Iklan Raya Petronas My Profile

  21. ..kalau dah nama ikan peliharaan, memang maza tak sanggup nak meratah.. rasa kasihan yg mendalam gitew..

    err… maza kan penyayang orangnya … ahaks (perasan sudah!) hehehehhe

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Satu Hari Di Hari RayaMy Profile

  22. hahaha..udah namanya mak tiri bawang besar. Kak Jie tinggal sorang…. cakap dgn bunga, ckp dgn pokok , ckp dgn ikan….. 😆
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Koleksi Iklan Raya Petronas My Profile

  23. Nemo dan Dori tu kura-kura jenis red eyes slider….hilang, kemungkinan masuk dalam kolam ikan.

    Tadi terjumpa Dori, tapi Nemo tak jumpa² – adeihh… nunggu dia balik raya :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Dah Baik DahMy Profile

  24. wah.macam2 nama ikan kak jie ni ye 🙂
    Jom terjah post menarik dari myilham ..Tindakan Bodoh : Antara Taubat Dan Putus AsaMy Profile

  25. First time saya tgk ikan kaloi yang besar ni..teringat pula citer bawang merah bawang putih…

    P/s: oh, ada teman berbicara di waktu pagi…
    Jom terjah post menarik dari eyriqazz ..Pantun Buat Rakan Bloggers Lagi | Hari ini Hari Berpantun ke?My Profile

  26. pulang berhari raya???
    heheheh…
    semoga dia dapat tiket bas..
    ekekekek

  27. wah2 ada ikan kaloi la. hehe 🙂

Trackbacks

  1. […] Kisah Si Bulan 2 Kisah Si Bulan 1 […]