Bulan Si Kaloi Yang Montel


Ini Bulan, ikan kaloi saya sewaktu baru dibeli 2 tahun lepas.   Saya beli sepasang dengan harga RM 3.50 seekor, tetapi hanya Bulan yang hidup manakala Bintang mati beberapa bulan selepas itu. 

Ikan Kaloi merupakan ikan air tawar. Nama sainsnya Osphronemus goramy.

Ini Bulan yang montel sekarang.  Saya tak berhajat pun nak melaukkan si Bulan.  Tak sanggup kerana Bulan antara makhluk kesayangan yang menjadi teman berbual satu hala waktu pagi .  Saya berleter dia diam tak menjawab. :p

* Dori yang hilang sebulan lepas dah dijumpai ( masuk dalam kolam besar ).  Sekarang tunggu Nemo saja yang mungkin akan pulang berhari raya…kehkeh

28 Replies to “Bulan Si Kaloi Yang Montel”

  1. humang aih besor nyer ikan kak!!
    sila bagi makan ngan penuh diet dan nutrisi wokeh
    (Cacing, ulat kayu, cengkerik, kulit tumit sendiri)

    taruk pokok dlm air sikit untuk kurangkan kadar nitrate dlm air okeh 😀
    Jom terjah post menarik dari Pocket ..373. Survival Tips No.1My Profile

  2. kak jie, sekarang sy pelihara “angel fish”… dah berbulan2 tak besar2 juga mereka itu.. next nak cari kaloi. sy suka ikan kaloi. tapi sy tak de kolam. ada akuarium kecik je ..hehehe
    Jom terjah post menarik dari Effa ..Iftar – TogethernessMy Profile

  3. ..kalau dah nama ikan peliharaan, memang maza tak sanggup nak meratah.. rasa kasihan yg mendalam gitew..

    err… maza kan penyayang orangnya … ahaks (perasan sudah!) hehehehhe

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Satu Hari Di Hari RayaMy Profile

  4. Nemo dan Dori tu kura-kura jenis red eyes slider….hilang, kemungkinan masuk dalam kolam ikan.

    Tadi terjumpa Dori, tapi Nemo tak jumpa² – adeihh… nunggu dia balik raya :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Dah Baik DahMy Profile

Comments are closed.