Hi – Tea Raya

meriah sambut raya bersama jiran

Ini aktiviti kejiranan saya.  Kebiasaan minggu kedua selepas Aidilfitri kami akan saling kunjung mengunjungi sesama sendiri di waktu petang.  Lebih kurang macam hi-tea raya , ,minum petang sambil beramah mesra bersama kawan-kawan di kejiranan.

Biasanya kami bermula selepas jam 2.30 petang , selepas semua urusan menghantar anak-anak ke sekolah selesai. Sementara suami akan pulang kerja petangnya.

Beberapa tahun dahulu, aktiviti berselawat dan membaca doa di majlis macam ini akan dihadiri antara 20-30 jiran tetangga bersama anak-anak kecil masing-masing.

raya menziarah jiran

Semalam kami kunjungi 5 buah rumah. Hari ini giliran rumah saya pula….

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Hari raya adalah hari yang pas untuk menjalin silaturahmi dan keakraban

  2. amalan ini perlu diamalkan selalu kerana boleh mengeratkan silaturahim.
    Jom terjah post menarik dari hatiputera ..Carta Kedudukan Pasukan Piala Malaysia 2012My Profile

  3. Jelesnya! Serius jeles!
    Saye nak sgt jiran2 camni, tp apakan daya…jiran byk 1 Malaysia 😀
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..E-book Pilihan:Tak Kenal Maka Tak CintaMy Profile

  4. Gambar yang terakhir kakak yang memakai baju biru paling kiri sekali pernah satu kumpulan belajar pembuatan soya, nugget, fish ball dan fish cake anjuran Kolej Komuniti.
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Baby Aslah Oppa Gangnam StyleMy Profile

  5. saya nmpk mee kari. mesti sedap ni
    Jom terjah post menarik dari matjoe ..Say YES to S. H. S. UMy Profile

  6. ikatan kekeluargaan wujud dalam satu komuniti macam ni memang bagus. kalau macam ni, anak keluar rumah pun tak kisah, masing-masing tahu itu anak siapa, boleh tolong tengok-tengokkan
    Jom terjah post menarik dari wandisini ..Apa Yang Tidak Best Rumah Terbuka?My Profile

  7. Memanjangkan silaturrahim yang sedia ada. Kata suami perjumpaan kaum ibu.
    Jom terjah post menarik dari Jun ..Lestary – Bukan BidadariMy Profile

  8. Ibu Mifzal Arsyad says:

    bagus tu mengeratkan silaturahim
    Jom terjah post menarik dari Ibu Mifzal Arsyad ..Ikan Oh IkanMy Profile

  9. mee kari ?? wow..sedapnya juadah..

    aktiviti kejiranan camni memang patut dijadikan amalan berterusan bukan hanya di kampung-kampung tapi di bandar-bandar pun sepatutnya..dan biar ianya diteruskan hingga generasi pelapis..
    Jom terjah post menarik dari pipoq ..Entri yang terlalu lucahMy Profile

  10. Salam,

    Amboiii makcik2 ni, meriahnya tengok gambar2 tu semua 😀
    Jom terjah post menarik dari yanmie ..Resepi Cupcake Cheese Dutch Lady Untuk Si ManjaMy Profile

  11. open beraya , kali ini hi tea raya pulak.. hihi
    Jom terjah post menarik dari muazfaris ..Sudah tonton Fetih 1453?My Profile

  12. ada di antaranya blogger tak kak jie?hehe
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..Hujung Minggu Tak Payah MasakMy Profile

  13. wahhh seronoknya menjalinkan kemesraan antara jiran tetangga disamping mengeratkan lagi silaturrahim sesama jiran..memang terbaik la kejiranan kak jie tu..hehe
    Jom terjah post menarik dari Hafizul ..Bungkusan Apa Ni? Cam Pelik JerMy Profile