Jangan Tunggu Lama-Lama

sumber : sfweekly.com

Kalau ada anak-anak kecil, selalu kan hadapi situasi macam ni… budak tu selamber je kutip balik apalagi kalau cokelat yang lembek tu.

Makan je…kuman tak sempat nak hinggap! :lol:

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

62 thoughts on “Jangan Tunggu Lama-Lama”

  1. yeah… jangan tunggu lama-lama. sempat lagi sambar sebelum hinggap ke lantai.. makan je sebelum kuman terbang melayang layang datang meronda-ronda…..
    .-= abdfatah´s last blog ..Research Affiliate Products – The Best Product To Market =-.

  2. ader undang undang tiga saat tu kan?
    kalau belum tiga saat touching the floor.
    buleh la makan:)
    tp mind map tu amat lah besh nyer 🙂
    tp apakah itu megalosaurus?
    .-= Pocket´s last blog ..257. Hurt =-.

  3. anak2 selalu buat mcm tu.. dah jatuh, kutip balik dan makan… susah nak kawal… kadang tu siap bagi suap kucing separuh, pastu separuh diorang makan.. xpa la.. mana tau dapat berkat ckit2…
    .-= kulanz´s last blog ..Why I Like It Longer =-.

  4. Biasa dalam makanan kita ada yang nilainya biasa sahaja dan ada yang ada barakah. Syaitan biasanya akan tepis yang ada barakah jatuh kelantai supaya kita tidak memakan makanan yg ada barakah. Ikut sunnnah nabi sunat makanan yang jatuh dikutip dan diembus dan dimakan. Oleh kerana itu nabi makan guna saprah jadi Baginda akan kutip makanan yang jatuh atas saprah dan makan.
    .-= denaihati´s last blog ..Tahukah ANDA negara apa yang aku kunjungi =-.

  5. bab makanan saya mmg sensitip skit.mmg sedaye upaya takkan membazirkan makanan..kalo duk bujang jadi student loan takde..tau la hargai wang dan makanan tu macamane..huhu..

    kalo setakat jatuh atas lantai yg bersih atau atas meje..saya tak kisah lagi la..tapi dah jatuh dalam lecah..atas jalan tu buruk bebenor la rupernyer..nampak sangat makan pun tak beradab sampai jalan pun mkn..huhu
    .-= Roslan Nazri´s last blog ..Kenapa Hosting Murah Tak Patut Dibeli? =-.

    1. @Roslan Nazri, perlu ke kita fikir rumit2 untuk ambek semula makanan tu..hehehe

      betul ke nak tengok kiri kanan dulu…ade ke org nengok..hahaha

  6. Salam KakJie,

    Bukan budak-budak kecik aje, ni haaa pun kadang2 Rizal dok kutip jugak kalau jatuh, lelebih lagi kalau tgh makan jajan. Tapi kalau jatuh depan khalayak ramai tak la kutip. Kalau depan member tu, ada laa jugak buat.

    Bila depa tegur, selamba jawab, sebab nak bagi antibodi badan kuat, yer laa kuman masuk, badan pun cuba sistem imunisasi la.. tak bagik kuman kang terkejut… kira cam konsep bersukan. Ahak ahak! :mrgreen: :mrgreen:
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Saya Suka IKan PAUS @ I Love Whale =-.

  7. angkat balik cokelat tu, pg basuh. dulu kecik-kecik mak suruh tiup.
    .-= Fahmishah´s last blog ..Saya Generalist Photographer =-.

    1. @kutaksempurna, kena nilai harga dulu ye…sebab tu budak2 dia tak kisah…mesti nak ambek balik..sebab dia tak kisah pun berapa harga :mrgreen:

  8. dulu time kecik2 mmg slamber jer kutip balik.. kadang2 gula yg kita dpt jatuh, sggup basuh balik, hahahha.. tp da besar ni kan da bley pk.. takder la wat camtu.. cumer kalu jatuh kt atas meja tu bley lg la diterima nk amik blk.. tu pun tgk aper yg jatuh~ huhuh
    .-= de_petai´s last blog ..Aduka Teruna – Apakah yang akan terjadi selanjutnya? =-.

  9. ohh.. kita dewasa banyak sekali fikirnya , benda simple pun boleh jadi kompleks..
    .-= zuls´s last blog ..Jom Tukar Link =-.

  10. toleh kiri.. toleh kanan.. tapi bukan belakang…~ 😆
    .-= Mr.Bintang´s last blog ..By: Mr.Bintang =-.

  11. mengikut teori maza,
    selagi punyai gigi tajam
    dan makanan itu baru dua saat jatuh ke lantai,
    masih boleh dingap makanan itu…

    alasan, kuman tak sempat hinggap
    kalau hinggap, masih tak banyak.. antibody boleh lawan..
    lagipun, dgn gigi kacip yg tajam, kuman takut
    sbb kuman mati kena gigit..

    wakakakaka :mrgreen: :mrgreen:

    (ajaran sesat dari maza ..hehehhe)
    .-= maza´s last blog ..maza Cuba Perbaiki Kedudukan =-.

  12. Teringat dulu-dulu.. memang mcm tulah keadaannya saya.. kalau makanan jatuh cepat-cepat amik alasannya kuman belum sempat ambil tangga..
    .-= nuaeman´s last blog ..AdukaTaruna – Keceluparannya Digelincirkan Syaitan =-.

    1. @nuaeman, rupanya semua orang fikir macam tu..he he he…

      tapi kalau di tempat awam..anak2 jatuhkan makanan, nak cover , tak ambil tu 😆

  13. kalau jatuh kat meja @ lantai kat rumah boleh la consider.. .tiup sikit2 terus ngap masuk mulut 😉 mak saya ajar cam tu.. hehehe
    tapi kalau yg cair2 ke lembik2 ke kena pikir dulu lah sblum amik..

  14. ahah kak…
    kalau zah tak silap…takpe kita kutip balik makanan yg jatuh…

    mcm anak zah yg baru nak masuk setahun ni…kadang2 suka lempar buah..pastu kuitp balik…kalau kat umah asnediri zah biarkan ajer..kalau kat luar tu tak la..

    budak2 kan mmg camtu…
    .-= izzah´s last blog ..entry makan =-.

    1. @izzah, biasalah budak2..memang macam tu…. lagi satu apa yang dia jumpa..memang nak masuk dalam mulut je..itu deria utama dia 😆

  15. makan jer … rezeki jgn ditolak melainkan dah kena pijak or kena lumpur ..
    sedangkan air bersemut di warung2 pon orang telan jugak ..
    sedangkan orang selamba badak je makan diwarung2 tepi longkang ..
    sedangkan selamba jer orang makan diluar kedai kononnya open air tapi asap kereta terbang sana-sini ..

    makan jangan tak makan!
    .-= hydir´s last blog ..Aku dan Astro b.yond [Part 1] =-.

    1. @hydir, bergantung jenis makanan juga, kan..kalau yang keras macam roti atau buah tu…tiup2 sikit2…telan je

      lagi satu kalau permukaan yang jatuh atas lantai tu lebih banyak…tak sanggup juga 😆

  16. heh..kalau tak lebih 3 saat blh lagi kut..haha..ada ker..sempat lgi mengira tu..
    lepas kutip..tiup2 skit dulu..

    tapi kajian mengatakan…perempuan lbih suka kutip n makan beranding lelaki..heh..

    1. @, sebab perempuan biasa dengan anak2..membesar bersama anak2..dia tahu tabiat anak2 yang selalu sepah2 kan makanan, buang sana sini dan kutip balik :mrgreen:

  17. kena tengok jenis makanan jugak . klu makanan yang kering boleh consider lagi terutamanya kalau kat rumah sendiri.

    kalau berlaku dkt luar rumah kita, mungkin kena fikir 2-3 kali kots…
    .-= Ayah Aiman´s last blog ..AKU Tengah Berkabung… =-.

  18. bila makanan jatuh atas meja saya cepat-cepat kutip. mak saya kata kuman terkejut therefore dia tak sempat nak hinggap. saya ingat mak saya sorang je cakap camtu, rupanya ada org lain berfikiran sama…

    1. @beliamuda, kita yang dewasa ni boleh lagilah….redha…rezeki kurniaan Allah..kalau depan mulut pun , kalau bukan rezeki memang tak leh makan

      tapi..kadang2 fikir gak..eeee..sayangnya..bukan kotor pun..tak nampak pun dgn mata ade kotor.. 😆

      selalu nampak budak2 kutip ice cream dia…hehehe tindakbalas yang aktif tu :mrgreen:

Comments are closed.