Jangan Tunggu Lama-Lama

sumber : sfweekly.com

Kalau ada anak-anak kecil, selalu kan hadapi situasi macam ni… budak tu selamber je kutip balik apalagi kalau cokelat yang lembek tu.

Makan je…kuman tak sempat nak hinggap! :lol:

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. aku ni bapak…so, selalu makan bekas2 anak2 dan bini…jadi tong sampah perut ku ini
    .-= Cyza´s last blog ..Aduka Taruna Caught!!! =-.

  2. yeah… jangan tunggu lama-lama. sempat lagi sambar sebelum hinggap ke lantai.. makan je sebelum kuman terbang melayang layang datang meronda-ronda…..
    .-= abdfatah´s last blog ..Research Affiliate Products – The Best Product To Market =-.

  3. ader undang undang tiga saat tu kan?
    kalau belum tiga saat touching the floor.
    buleh la makan:)
    tp mind map tu amat lah besh nyer 🙂
    tp apakah itu megalosaurus?
    .-= Pocket´s last blog ..257. Hurt =-.

  4. anak2 selalu buat mcm tu.. dah jatuh, kutip balik dan makan… susah nak kawal… kadang tu siap bagi suap kucing separuh, pastu separuh diorang makan.. xpa la.. mana tau dapat berkat ckit2…
    .-= kulanz´s last blog ..Why I Like It Longer =-.

  5. complicated jugak erk.. hehehe 😆
    .-= ery´s last blog ..Airport Hong Kong Ada PlayStation 3 =-.

  6. denaihati says:

    Biasa dalam makanan kita ada yang nilainya biasa sahaja dan ada yang ada barakah. Syaitan biasanya akan tepis yang ada barakah jatuh kelantai supaya kita tidak memakan makanan yg ada barakah. Ikut sunnnah nabi sunat makanan yang jatuh dikutip dan diembus dan dimakan. Oleh kerana itu nabi makan guna saprah jadi Baginda akan kutip makanan yang jatuh atas saprah dan makan.
    .-= denaihati´s last blog ..Tahukah ANDA negara apa yang aku kunjungi =-.

  7. ya…saya lah salah sorang budak yg suke kutip makanan tu.. ^_^
    .-= Liyana´s last blog ..…Tumpang Bangga… =-.

  8. Roslan Nazri says:

    bab makanan saya mmg sensitip skit.mmg sedaye upaya takkan membazirkan makanan..kalo duk bujang jadi student loan takde..tau la hargai wang dan makanan tu macamane..huhu..

    kalo setakat jatuh atas lantai yg bersih atau atas meje..saya tak kisah lagi la..tapi dah jatuh dalam lecah..atas jalan tu buruk bebenor la rupernyer..nampak sangat makan pun tak beradab sampai jalan pun mkn..huhu
    .-= Roslan Nazri´s last blog ..Kenapa Hosting Murah Tak Patut Dibeli? =-.

    • @Roslan Nazri, perlu ke kita fikir rumit2 untuk ambek semula makanan tu..hehehe

      betul ke nak tengok kiri kanan dulu…ade ke org nengok..hahaha

  9. 😉 ape-ape pun.. pendek kate, jangan membazir!! slagi bleh jimat.. kite berjimat sajork. hehehe.. :mrgreen:
    .-= oshinz´s last blog ..hangin btulla!! =-.

  10. Salam KakJie,

    Bukan budak-budak kecik aje, ni haaa pun kadang2 Rizal dok kutip jugak kalau jatuh, lelebih lagi kalau tgh makan jajan. Tapi kalau jatuh depan khalayak ramai tak la kutip. Kalau depan member tu, ada laa jugak buat.

    Bila depa tegur, selamba jawab, sebab nak bagi antibodi badan kuat, yer laa kuman masuk, badan pun cuba sistem imunisasi la.. tak bagik kuman kang terkejut… kira cam konsep bersukan. Ahak ahak! :mrgreen: :mrgreen:
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Saya Suka IKan PAUS @ I Love Whale =-.

  11. Fahmishah says:

    angkat balik cokelat tu, pg basuh. dulu kecik-kecik mak suruh tiup.
    .-= Fahmishah´s last blog ..Saya Generalist Photographer =-.

  12. tengok gak cekelat… klu mahal, angkat balik… masuk mulut…
    klu yg murah tu, biarkan je la…

    tp cekelat dah lembik eh… errr… mcm tak sanggup je nak masuk mulut… nak2 lantai yg dah sebulan tak mop…

    😀
    .-= kutaksempurna´s last blog ..Tuan Hamba menang. YA.Sungguh! Bermula ‘saat itu’ lagi Hamba sudah salutkan kemenangan buat Tuan Hamba… Bergembiralah kerana Hamba pun gembira tika ini. Sangat-sangat. =-.

    • @kutaksempurna, kena nilai harga dulu ye…sebab tu budak2 dia tak kisah…mesti nak ambek balik..sebab dia tak kisah pun berapa harga :mrgreen:

  13. dulu time kecik2 mmg slamber jer kutip balik.. kadang2 gula yg kita dpt jatuh, sggup basuh balik, hahahha.. tp da besar ni kan da bley pk.. takder la wat camtu.. cumer kalu jatuh kt atas meja tu bley lg la diterima nk amik blk.. tu pun tgk aper yg jatuh~ huhuh
    .-= de_petai´s last blog ..Aduka Teruna – Apakah yang akan terjadi selanjutnya? =-.

  14. ohh.. kita dewasa banyak sekali fikirnya , benda simple pun boleh jadi kompleks..
    .-= zuls´s last blog ..Jom Tukar Link =-.

  15. complicated gambar kat atas tu.haha 😎
    .-= Aelfi´s last blog ..kereta api tanah melayu =-.

  16. dah dididik dari kecik.. bende makan jangan bazir2.. kalau jatuh atas tempat yang sesuaaaai.. angkat tiup sikit2.. makan! heheh halaaaal
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..kerana kamu aku jadi begini~ =-.

  17. Hehehe…kak ji,
    saye pulak siap selawat tigak kali…tiup cikit pastu ngappp!
    selamatttt…. 😀

  18. Mr.Bintang says:

    toleh kiri.. toleh kanan.. tapi bukan belakang…~ 😆
    .-= Mr.Bintang´s last blog ..By: Mr.Bintang =-.

  19. mengikut teori maza,
    selagi punyai gigi tajam
    dan makanan itu baru dua saat jatuh ke lantai,
    masih boleh dingap makanan itu…

    alasan, kuman tak sempat hinggap
    kalau hinggap, masih tak banyak.. antibody boleh lawan..
    lagipun, dgn gigi kacip yg tajam, kuman takut
    sbb kuman mati kena gigit..

    wakakakaka :mrgreen: :mrgreen:

    (ajaran sesat dari maza ..hehehhe)
    .-= maza´s last blog ..maza Cuba Perbaiki Kedudukan =-.

  20. Teringat dulu-dulu.. memang mcm tulah keadaannya saya.. kalau makanan jatuh cepat-cepat amik alasannya kuman belum sempat ambil tangga..
    .-= nuaeman´s last blog ..AdukaTaruna – Keceluparannya Digelincirkan Syaitan =-.

    • @nuaeman, rupanya semua orang fikir macam tu..he he he…

      tapi kalau di tempat awam..anak2 jatuhkan makanan, nak cover , tak ambil tu 😆

  21. lawak 2 😀
    .-= Eldy´s last blog ..Contest blogspot template jejaktrend + Ang Pao =-.

  22. mrs sufian says:

    kalau jatuh kat meja @ lantai kat rumah boleh la consider.. .tiup sikit2 terus ngap masuk mulut 😉 mak saya ajar cam tu.. hehehe
    tapi kalau yg cair2 ke lembik2 ke kena pikir dulu lah sblum amik..

  23. ahah kak…
    kalau zah tak silap…takpe kita kutip balik makanan yg jatuh…

    mcm anak zah yg baru nak masuk setahun ni…kadang2 suka lempar buah..pastu kuitp balik…kalau kat umah asnediri zah biarkan ajer..kalau kat luar tu tak la..

    budak2 kan mmg camtu…
    .-= izzah´s last blog ..entry makan =-.

    • @izzah, biasalah budak2..memang macam tu…. lagi satu apa yang dia jumpa..memang nak masuk dalam mulut je..itu deria utama dia 😆

  24. Betul tu.. kuman lom sempat hinggap..

    p/s – Tak sanggup tgk Joey dlm Friends selamba kutip spaghetti yang dia tumpahkan atas lantai, pastu ckp “Joey don’t waste food’… terus ngap
    .-= samdaddycool´s last blog ..Blog hina Sultan Johor =-.

  25. makan jer … rezeki jgn ditolak melainkan dah kena pijak or kena lumpur ..
    sedangkan air bersemut di warung2 pon orang telan jugak ..
    sedangkan orang selamba badak je makan diwarung2 tepi longkang ..
    sedangkan selamba jer orang makan diluar kedai kononnya open air tapi asap kereta terbang sana-sini ..

    makan jangan tak makan!
    .-= hydir´s last blog ..Aku dan Astro b.yond [Part 1] =-.

    • @hydir, bergantung jenis makanan juga, kan..kalau yang keras macam roti atau buah tu…tiup2 sikit2…telan je

      lagi satu kalau permukaan yang jatuh atas lantai tu lebih banyak…tak sanggup juga 😆

  26. ku pon selalu wat.. kalo kuih jatuh kat lantai.. ku makan jugak.. ehehehe
    .-= Jard´s last blog ..Jom sayang-menyayangi…. =-.

  27. Anonymous says:

    heh..kalau tak lebih 3 saat blh lagi kut..haha..ada ker..sempat lgi mengira tu..
    lepas kutip..tiup2 skit dulu..

    tapi kajian mengatakan…perempuan lbih suka kutip n makan beranding lelaki..heh..

    • @, sebab perempuan biasa dengan anak2..membesar bersama anak2..dia tahu tabiat anak2 yang selalu sepah2 kan makanan, buang sana sini dan kutip balik :mrgreen:

  28. Ayah Aiman says:

    kena tengok jenis makanan jugak . klu makanan yang kering boleh consider lagi terutamanya kalau kat rumah sendiri.

    kalau berlaku dkt luar rumah kita, mungkin kena fikir 2-3 kali kots…
    .-= Ayah Aiman´s last blog ..AKU Tengah Berkabung… =-.

  29. .D.d L a L a. says:

    bila makanan jatuh atas meja saya cepat-cepat kutip. mak saya kata kuman terkejut therefore dia tak sempat nak hinggap. saya ingat mak saya sorang je cakap camtu, rupanya ada org lain berfikiran sama…

  30. betul, kuman tak sempat lagi hinggap. ambil, masuk mulut terus. haha~ 😛
    .-= beliamuda´s last blog ..Senarai 20 Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) 2010 =-.

    • @beliamuda, kita yang dewasa ni boleh lagilah….redha…rezeki kurniaan Allah..kalau depan mulut pun , kalau bukan rezeki memang tak leh makan

      tapi..kadang2 fikir gak..eeee..sayangnya..bukan kotor pun..tak nampak pun dgn mata ade kotor.. 😆

      selalu nampak budak2 kutip ice cream dia…hehehe tindakbalas yang aktif tu :mrgreen:

  31. hehe sy slalu je kutip makanan yg jatuh..tp bkn yg jatuh kat lantai la..just yg jatuh kt ats meja je..hehe
    .-= x-po´s last blog ..MULUT KORANG CAMNE? LASERKAH? =-.