Rumah kena pecah

Satu lagi sebab kenapa saya bertambah sibuk ( maaf tak sempat menjengok blog kawan² – update dan upload gambar saja ). Saya buat ubahsuai rumah sikit. Bukan besarkan, cuma tingkap 4 frame tu saya pecahkan dan akan buat sliding door, terus ke bahagian taman hutam rimba dan kolam ikan dan kolam renang rendam.

Rumah ini memang diubahsuai sendiri – ( DIY – berekperimen dengan rumah sendiri, sebab itu ada saja ubah itu ini ) Suami saya gunakan pekerja² dari site bila mereka cuti. Jimat kos. Masalah utama ialah masa, jadi projek yang sepatutnya siap dalam 2 minggu tak pasti bila akan siap bergantung kepada kelapangan tuan rumah.. he he he. Projek sepanjang hayat ni.

Saya memang berminat dengan sliding door. Saya suka memandang bukit bukau depan rumah dan langit biru. Saya tidak suka langsir dan suka rumah yang terbuka, angin atau burung sesat sesekali terbang bebas masuk menyapa. Saya sudah ada 2 sliding door. Satu dari arah dapur terus ke taman, yang satu lagi memang asal sejak saya beli . Sekarang dalam proses menjadi 3. Rumah saya 4 pintu keluar masuk!

Bahagian dapur, saya pecahkan table top sinki dan buat pintu terus ke dapur basah. Bahagian pintu yang dulu ( kiri ) saya kan buat sinki baru di situ.


Abaikan segala pandangan yang berserabut itu ye.. he he be… maklumlah rumah kena pecah….

28 Replies to “Rumah kena pecah”

  1. Pingback: Projek hujung minggu tukar bingkai cermin tingkap Nako.
  2. OD – tapi tak de cantik mcm tukang OD,bersopak sana sini… tapi tulah kata tadi…kalau 2 minggu siap, DIY ni mau 2 bulan baru siap..heheheh

    yg bawah tu..hehehehe…abaikan je lah.

    muaaahhhh…..

    kak ummi – Insya Allah kak ummi, kalau ada rezeki apa salahnya…utk kawan2…utk diri sendiri juga.

  3. lily – org yg keberapa entah…hehehehe

    tu baru tajuk entri..

    intan – duduk Hulu Selangor harga rumah masih murah intan..

    umi mia – mmglah boleh buat sendiri, tapi ambil masa yang lamalah sikit..sebab hujung minggu je free

    carilah kontraktor yg kenal, yg pernah keje kat rumah org lain, yg ada rekod yg baik..

    pelan2 tak pe..rancang elok2..jgn mcm kakjie..tak de rancang apa2 pun..main redah je..tu yg tak siap2 bertahun2 ni..hehehehe

  4. jiji – bis tu skrg umah kt mana? atas awan mcm Goku?

    :p

    cikgu panji – sy bukan pindah rumah baru..tu rumah lama…dah berkenduri 3-4 kali dah..

    tapi InsyaAllah kalau ada rezeki, apa salahnya.

    jiji -biasalah tu perubahan hormon,kena byk bersabar..bertenang..

    9 bulan je dpt le baby. kejap je 9 bulan tu…

    diya – gambo yg cantik malulah nk tempek..hehehe..yg berserabut bersepah mcm ni, oklah..

    hahahaha

    afandi – sy suka rumah yg luas tanpa perabut yg tak perlu..sy hidup secara praktikal..

    hehehe..tangan keras utk susun atur..tak de seni langsung.

    Bila nk blk?

  5. Jie, ko kena panggil kitaorg makan2 bila rmh ko ni dah siap tau..nnt kitaorg mari ramai2 tolong doakan moga rumah ni bawa berkat tuk Jie n fmly..hehe..(*aih sungguh ni..)Sonoknya dpt dapur luas gitu..agak2 dpur akak beso bilik air ko je gamaknyaa..huhuuuuu

  6. Jie…
    Sabar aje aku. Ingatkan rumah kena masuk orang. Isy! Na’uzubillah. Anyway, rajin Jie. Kalau OD nak DIY, sampai sudahlah dinding yang pecah tu tak bertangkup balik. Tu… entry di bawah tu, kenapa Jie? Lahaiii… siapalah yang mengacau Jie ni?

  7. Seronoknya leh renovate rumah kan…ada sumber2 yg boleh dipercayai…kami ni baru setahun jagung dengan rumah ni…byk benda xtau..so nak upah org pun..risau ajer..(tapi kalau risau sgt..sampai bila pun tak ber’renovate’ ek..)

  8. Isshh K.jie ni…bikin suspen je!

    Besar betul rumah K.Jie ni. Agak2nya rumah intan sama besar dgn dapur K.Jie je kot…huhu.

  9. kak jie nih buat saya terkejut baca tajuk ..
    ingatkan masok pencuri ..
    upenya renovate
    :P~

  10. wah-wah semakin cantik dan lapanglah rumah bila dah diubahsuai, huhuhuuu rumah kami kat Malaysia tak sempat nak buat apa lagi, kena tinggalkan..

  11. wah wah. mama tgh bizi dgn ubahsuai umah rupanya. hopefully sume berjalan lancar lah ye. nnt dh siap sume ubahsuai, kasik tempek gambar kat blog ye. 😀

  12. hahaha.. entah la kak jie.. 9 bulan.. ni 2 bulan dah masuk setiap mlm dok kencing mlm. haus tak usah kira laa.. seteguk minom.. baring… bangun.. toilet… tido.. terjaga haus… minom.. baring.. bangun…toilet blabla u get the whole idea already..

    Haih.

  13. Kak Jie,dah siap nanti, buat kenduri doa selamat kat rumah yg cantik itu ye….

  14. riani – bkn besarkan rumah, cuma tukar tingkap jadi sliding door..hehehe rumah mcm tu je..tak tambah apa2 pun

  15. ita itulah…semua perabut dudul dlm kelambu…itu pun berhabuk lagi.

    reez – lor , itu buktikan betapa lama awk tak dtg blog kakjie tau..

    hehehehe…saja gembaQkan tajuk.

    tatau bila projek ni nk siap..biasalah kalau tukangnya diri sendiri…

    neeza – tak cantik, cuma luas je..mmg suka style open mcm ni…nmpk dunia luar

    mz – kali ni bukan..Bangla!
    hehehe

  16. muadz iyolah..nk mengemop pun seksa …huwaaa..bkn ade bibik!

    anak dah besa ni, tak de la nk lari sana sini tp kalo anak sedara dtg mmg brkejar mak bapa derang :p

    mama ranggie – saje tajuk…bkn besarkan rumah, cuma ubah suai sikit.

    semua barang2 dah tolak tepi, nmpk luas lah

    Arin – hehehe..sorang lagi tertipu dgn tajuk

  17. wowwww…mesti makin beso umah kak jie pasni kan…meriah laaa…kolam rendam tu tantekkkk laaaaa

  18. cantik rumah Kak Jie…
    tak sabar nak tengok kesudahannya nanti..
    luas mata memandang..

  19. Salam KaK Jie…

    Adoiiii… Setiap kali Reez lawat akak kat sini, mesti Reez akan baca cite akak renovate rumah… Makin lama, makin besau la umah akak… Best la gini…

    Memula Reez baca tajuk, Reez ingat umah akak kene pecah MASUK… Reez tersalah anggap… Hehehehehe… Reez minta maap ek…

    Pape pun, good luck on this project… Dah siap nanti, bagitau kat Reez, Reez nak tengok hasilnye…

    Hehehehehee….

  20. dari tajuk ingatkan umah kena masuk pencuri..hehe..siot je kak…wah byk belanja ye kak..pastu nak ngemas habuknye..aduhhh

  21. wah, saya ingat umah kak jie kene pecah..aduihh..tajuk seungguh serammm..rupe nye renovate umah!kehkehkeh..

  22. ingatkan rumah kena masuk pencopek…

    gupenye renovate…

    besar nye umah kak jie…

    luas!

  23. mmg bes sesgt umah lapang kan…sana sini buleh lari2 cam citer madu 3..masuk sini kuar sinun…

    p/s: dpt kat anak2 saya ni harus 24 berlarian sesaje kejenya…

Comments are closed.