Soal Hati

Sebenarnya soalan yang terbuku di hati telah lama terpendam, kadang² bila rasa itu memuncak, hati bagai dironta², jiwa bergelora tetapi segala teka teki yang bermain dibenakku luruh sia².

Tiap kali bertatapan denganmu lewat bicara di Teratak Santai atau sewaktu kita berselorah gelak ketawa bila engkau memBUZZ YMku… segala persoalan ini lupus seperti kabus pagi disirami cahaya mentari.

Kenangan indah di suatu petang di Pantai Lido, Johor Baharu

Huhuhu..nampak macam berat jer kan persoalan hati ni… Sebenarnya bukan apa pun, saja je!

Semalam akhirnya segala persoalan yang berbulan² bermain² berlegar² dalam fikiranku juga anak² akhirnya terjawap. Selama kami sering berulang alik ke Johor, tiap kali kali melewati daerah selatan itu, pertanyaan ini sering terpacul dari bibir anak²ku.

” Apa beza warna² plat kereta dari Singapura tu…mama”

Apa makna plat warna merah?

Apa maksud plat warna kuning?

Apa erti plat warna hitam?

Akhirnya semalam aku berkesempatan bertanya pada Datin Jazz mengenai teka teki ini, dan rasa yang amat lega dan puas bila mendapat sebuah kenyataan.

Anda Tahu?

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Tak tahu! Kongsilah cerita. Jangan tanya soklan aje lepas tu dah dapat info, tak nak kabor kat opah. Penat aku tunggu tau!!! 😈

    ODs last blog post..Di Malam Sepi, Aku Bermimpi…

  2. kak teh yo la kak teh..senang keje , tak berlemoih la muda dok ngadap sawang dapo..jerang air..wat milo cicah roti..senang kan…leh gebang lama² kat blog..:p

    kak red ooo kak, aku ni peminat ijau tapi meyah tu pun aku suka..ko ingat mecing tak merah dgn ijau?

    chii awk tu mmg semedang lewat..org nk kemas kusi nk blik..baru sampai…

    huhu..chii..org tu dh blk mesia, tak jumpa ke?

    soklan panassss….

  3. errr..jap2..chii lost la..tatau ape yg dibincangkan kat sini..

    owh ye..pasal iklan tu..terbaca gak..bagus gak kerajaan amik tindakan kan…tatau la camne leh lepas..

  4. syu[g]haz says:

    aaaa syu tao~

    kuning : number plat bahagian belakang

    hitam : number plat bahagian depan

    (hitam ngan kuning ni private cars..and user leh pilih wether nak dua2 same kaler [hitam putih] or satu kuning satu hitam)

    merah : weekends car.cheaper tax.tapi,leh gune atas jalan 7pm-7am on weekdays,3pm and above on saturdays,all days during sundays and public holidays.

    hehehhe..betulkan syu kalo salah 🙂

  5. Red Mummy says:

    motif merah lagi?

    takkan x geti2 kak oi

    merah is the diva lah

  6. tehbunga says:

    KakJie
    Thanks jengok blog teh..blog tu dah bersawang weh..go thru ur last entry pasal pakcik 104 tahun tu..tu kat daerah koi la tu..
    moh le kita makan roti cicah milo pasni..hikkhikkk

  7. Lestat Ada point yg hampir tepat ..huhu…:p

    mikaounik Budak² dia tgok apa je mesti nak tanya..kadang² dia ingat kita yg tua² ni semua tau…kita yg dewasa ni tgok mcm tu je..malas nk fikir² sbb byk lagi benda penting yg kita nk fikir ….

    MyHeart tatau ngape tak pernah tanya..erk..erk..tak der dlm silibus peperiksaan ye..hehe:p

    jelly Ada sebab mcm no plate kereta kat M’sia jugak ..A utk Perak, B utk Selangor..mcm tu la..

    eh..agaknya org S’pore terfikir tak ye ttg abjad pertama plat kereta di Malaysia?

    mz oooo pakcik..ingat teka kacang ke dpt kacang sebalang…

  8. err … ader adiah tak kalo pak cik tahu? 😀

  9. pernah tanya sedara kat spore tapi dia kata tadek apa2 makna… tapi mcm ada ekk… entah la…

  10. MyHeart says:

    errr…errr….shaye pon tatau nih…wo pu che taw!!

  11. mikaounik says:

    huhuuuiii..anak mama ni bagus laaa..berfikiran jauh..

  12. MERAH – Roadtax murah dan hanya leh bawa di beberapa tempat sahaja dan ikut hari²nya

    KUNING – Roadtax sederhana murah dan leh guna ikut tempat² tertentu.

    HITAM – Roadtax mahal amat dan leh g mana² dan ikut suka.

    **Entah..main belasah jer nie kak.

  13. fireflies hampir tepat! cuba lagi….:p

    sayda jawapannya..tungguuu…

    indah abis tu warna kuning….bersedia utk frust..hehehe:p

    zino huhu hampir² mcm tu tapi jawapan tak tepat dan lengkap…:p

  14. skrg ni dah jarang sangat masuk singapore.. kalau masa kecik2 dulu boleh kata setiap kali cuti sekolah.. hehe

    warna tu ikut kegunaan kot.. ada kereta hujung minggu.. ada kereta tak masuk town dan sebagainya..

    ada hadiah tak? hehe

  15. IndahSakura says:

    merah itu tanda CINTA KakJie.. cinta yang hangat
    membara :D~gurau

    Salam 🙂

  16. ape ek k’jie?

  17. fireflies says:

    mmg ada kaler beza beza sbb ada yg pay lebih ada yg kuar weekend jer..

  18. syutatau la syu….. hadiah meningkat ..:p

    tu la syu… budak² dia tengok, mmg akan keluar banyak soalan ..otak dia fresh lagi..banyak benda baru yg dia nak isi…:p

  19. syu[g]haz says:

    erk tatao..ade beza ke?ingatkan xde beza pun.. =.=’