Wahai Pili Bomba, Saya Rasa Bersalah

Saya rasa bersalah selepas park kereta di sini kerana saya tahu Akta Perkhidmatan Bomba 1998 (Akta 341) Seksyen 26 menyatakan :

Mengikut Akta Perkhidmatan Bomba 1998 (Akta 341), Seksyen 26, mana-mana orang menutup, mengepung atau menyembunyikan mana-mana pili bomba hingga menjadikan tempatnya sukar dipastikan, atau mengganggu mana-mana pili bomba, atau menggunakan pili bomba selain daripada tujuan menentang kebakaran adalah melakukan suatu kesalahan.

Saya betul² tak nampak pili bomba yang terletak disitu kerana memang ada petak parkir disediakan oleh majlis daerah.  Bila dah memandu memasuki petak parkir, baru perasan petak ini ada kecacatan.   Terlalu hampir dengan tiang papan tanda jalan dan tiang elektrik juga pili bomba.

Maafkan saya pili bomba.

Saya baru call En Sham Ondscene mengenai peraduan pili bomba yang pernah dianjurkan. Mengikut En Sham , semuanya dah ada , cuma kesibukan dengan kerja utama yang menghalang beliau menguruskan blog seperti biasa.  Senarai pemenang akan diumumkan sedikit masa lagi.  [ Baca : doakan semoga kes kemalangan semakin berkurangan ]

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. mungkin kita perlukan pili bomba mudah gerak..
    next time boleh lah dialihkan pili bomba itu di tempat strategik apabila pakir menjadi taruhan dan mendesak..

    apa mcm ok tak? ahaks..

    hehehehe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Menyingkap Kemerdekaan dari JendalaMy Profile

  2. pili bomba yg patut rasa bersalah sbb macam tak dihiraukan oleh majikannya… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Kronologi & simptom blog nak kena godam…My Profile

  3. kena saman tak ni kak jie? :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Pacifista ..Highlight Bonus PacifistaMy Profile

  4. sila alihkan kereta anda, heheh
    Jom terjah post menarik dari Juan ..Software Al-QuranMy Profile

  5. Mr Leypark says:

    kalau pili bomba tu boleh bercakap, ini tempat saya.. saya mahu saman anda! hakhak
    Jom terjah post menarik dari Mr Leypark ..[Gambar] Wajah Selebriti Malaysia Seiras Selebriti HollywoodMy Profile

  6. Kalau saya salahkan kontraktor yang dilantik oleh PBT kerana ketika membuat garisan tempat letak kereta tidak ambil kira pili bomba berdekatan
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Amitabh Bachchan tidak mahu terima bayaranMy Profile

  7. Kesilapan yang tak disengajakan… 😆
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Suspek Samun Ditembak PolisMy Profile

  8. laaa disorok plak no plat kete tu..haha

    kalau macam tu punya parking rasanya takdela masalah sebab ada je ruang untuk bomba guna pili tu
    Jom terjah post menarik dari ROJAK ..Malaysian Boy or American Boy?My Profile

  9. Belum berkesempatan nak dapatkan gambar macam ni lagi
    hehe,kadang-kadang takut jugak nak parking sebelah pili bomba
    Jom terjah post menarik dari wazy ..Internet Download Manager 6.07 Build 10My Profile

  10. jawapan tu ada dlm perenggan ni

    Saya betul² tak nampak pili bomba yang terletak disitu kerana memang ada petak parkir disediakan oleh majlis daerah. Bila dah memandu memasuki petak parkir, baru perasan petak ini ada kecacatan. Terlalu hampir dengan tiang papan tanda jalan dan tiang elektrik juga pili bomba.

    Maafkan saya pili bomba.
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Motivasi Pilihan Pagi JumaatMy Profile

  11. Takyah sorok plate nombor kete tu. Biar orang tau kete sape. Bkn kete tuan punya blog yer. Hik3.
    Jom terjah post menarik dari Pakar aka hannah tots ..Mesti cuba! Google GravityMy Profile

  12. yerlah.. bukan sepatutnya ada line kuning ke?
    Jom terjah post menarik dari madammondoq ..Contest Duit Raya CERIA AIDILFITRI 2011 dari shakiddo.comMy Profile

  13. Kalau ada kejadian kebakaran ke, pihak bomba tidak bertanggungjawab jika kereta yang diparkir di situ rosak ke apa ke. Saya pun selalu juga parking tak kena pada tempat uhuh..
    Jom terjah post menarik dari arena84 ..Tanda Pilihanraya Umum (PRU) 13 Sudah DekatMy Profile

  14. Zarul Umbrella says:

    eh mcmana boleh ada petak parking kat pili bomba?
    Jom terjah post menarik dari Zarul Umbrella ..Aku Syukur Menjadi Rakyat MalaysiaMy Profile

  15. kalau tak perasan tak apa.. 🙂 tapi kena beringat… tak nak pisang berbuah 2 kali…..:)
    Jom terjah post menarik dari eddy ..Penjelasan Berhubung Dakwaan Kilang Munchy’s Diserbu JAKIMMy Profile

  16. ooohh… di kota bharu pun ada petak parking bermeter di pili-pili bomba, petak parking di garisan putih tepi jalan.. dan paling teruk, petak parking bermeter dalam tanah orang awam. rupanya majlis daerah kita sepesen ya perangainya.
    Jom terjah post menarik dari kblog ..Nak beli KEBUN EMAS 2 ekar!!My Profile

  17. oh patut lah … banyak tak blog yg kak jie handle ? hadiah khas ye kakjie .erm erm..
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Bawang putih dan masalah-masalah pernafasanMy Profile

  18. bukan sebab apa..kak jie juga admin blog tu 😆

    tak logik kak jie nak masuk walau kak jie ada submit beberapa entri pasal pili bomba..mgkn kena clain hadiah khas..hehehe 😆

    ( harap2 boss bomba baca ) 😆 😆
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Kenangan 11 September 10 Tahun DuluMy Profile

  19. tak layak kak jie ? betul ke ni ? setuju juga tu kak jie..
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Resepi Ikan Sungai kukus Ala-ala ThaiMy Profile

  20. kak jie tak layak utk join… 😆

    tak…pili bomba patut ada ruang khas dia, ada line warna kuning…tak kisah lah dia tinggi ke rendah. Kalau kak jie tak salahlah..itulah peraturannya.
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Panduan Ringkas Untuk Ibubapa Bila Anak Menduduki Peperiksaan My Profile

  21. hehehe…saman majlis sbb buat petak parking kt situ 😆
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Panduan Ringkas Untuk Ibubapa Bila Anak Menduduki Peperiksaan My Profile

  22. majlis luluskan……jalan 😆
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Panduan Ringkas Untuk Ibubapa Bila Anak Menduduki Peperiksaan My Profile

  23. lawak lah korang ni….. tu ayat hiperbola utk sebuah pili bomba baru yang masih sweet…tu kawasan kedai yang baru dibuka 😆
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Perlukan Maklumat Mengenai Aircraft Maintenance EngineeringMy Profile

  24. sebab tu lah…petak tu dah cacat…bila masuk baru sedar…tak celuih pun. kereta kak jie tu dah rapat sgt dgn tiang 😆 tapi saja je sbb nak snap gambar kenangan
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Perlukan Maklumat Mengenai Aircraft Maintenance EngineeringMy Profile

  25. hilang kelayakan masuk contest tu..huhu
    boleh tengok orang menang je :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Perlukan Maklumat Mengenai Aircraft Maintenance EngineeringMy Profile

  26. atau pun di tinggikan sedikit pili tu baru nampak.. kak jie join contest ke ? moga berjaya ye 😛
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Perutusan Hari Kemerdekaan 2011(Ke- 54) Oleh Perdana MenteriMy Profile

  27. nsb bek xde kbakran kan kak ji..kalau x hbis lah kereta kak jie kna sondol dgn trak bomba..
    Jom terjah post menarik dari Fakarepain ..JASA AKU TERHADAP JEMAAH HAJI MALAYSIAMy Profile

  28. Pernah nampak jugak kes macam ni kat tempat lain. Yang buat parking lot kira untung..hantam sajalah..
    Jom terjah post menarik dari Abgreds ..Musafir di aidil fitri.My Profile

  29. Tak sorok lagi tu, space kelihatan masih banyak 🙂

    Bila dah publish gambar ni, takut kebarangkalian menang kontes tu tergugat plak hehe.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Amaun RM min yang perlu korang ada ketika korang mati.My Profile

  30. Rasanya pili bomba tu dah maafkan sebab dia tau Kujie tak sengaja 🙂
    Jom terjah post menarik dari adamfaiz ..Wordless Wednesday 7 – Kenangan Petang 1 Syawal 2011My Profile

  31. oh tersilap, bukan *minta maaf tapi *rasa bersalah
    Jom terjah post menarik dari myilham.com ..Muslimah Kita Dan Drama KoreaMy Profile

  32. a’ah memang dekat sangat. even bukan kak jie yg salah (sbb mmg ada lot parking) tp still minta maaf 🙂
    Jom terjah post menarik dari myilham.com ..Muslimah Kita Dan Drama KoreaMy Profile

  33. sepatutnya kena ada line kuning utk pili bomba tu…dan reserve parking utknya
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Wordless Wednesday #6 Duit rayaMy Profile

  34. Kadang² pili bomba tu tersorok .. sebab tu tak nampak (“,)
    Jom terjah post menarik dari anastasyea ..Penjelasan Mengenai Kilang Munchy’s Diserbu JAKIM | Biskut dicampur ArakMy Profile