Resepi Trifle Peach

puding peach sedap

 

Potong swiss roll, susun dalam bekas . Potong buah peach tabur atas swiss roll .

trifle peach
Masak agar², siram atas swiss roll tu…Biar beku

kastard peach trifle
Masak dengan api perlahan tepung kastard dengan susu cair sampai berkilat.

puding trifle peach
Siram atas swiss roll yang dah beku. Tadakkkk………. siaplah Peach Trifle.
Resepi Trifle Peach
  • 1 swiss roll ( potong nipis lebih kurang 1/2 inci ) susun dalam bekas ( bulat, empat segi, enam segi pun boleh )
  • 1 tin buah peach – potong kiub tabur atas swiss roll yang telah disusun.
  • 1 paket agar2 ( clear colour ) masak + gula, siram atas swiss roll, ketepikan. BEKUKAN sekejap supaya tidak bercampur dengan kastard yang akan dituang nanti tetapi jangan TERLALU LAMA, nanti dia terpisah² pula

Tip : kalau terlalu keras – cucuk agar2 tersebut dgn sudu, garfu atau pisau supaya ada ruang untuk kastard bercantum bersama².

Bahan-bahan Untuk Puding Kastard

  • 2 tin susu cair + 1 cawan tepung kastard + 1/2 cawan gula di masak.
  • Kacau dengan api perlahan sehingga berkilat.
  • Siram ke atas swiss roll yang telah ditabur buah peach dan agar-agar tadi
  • Sejukkan dalam peti sejuk.
About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. SA nak cuba ni…kalau x jadi jugak mmg tangan bangku la ni…
    Jom terjah post menarik dari suriaamanda ..Pucuk Keledek Goreng Belacan…My Profile

  2. lazatt!
    *jilat air liur yg meleleh*

  3. ulam2 tu ..yg kt sini ke? yg tu kerabu…

  4. che sayda try la senang sgt2…tak de la sampai berpeluh2…anak2 pun suka…

    jelly kena boh dlm peti sejuk la..biar sejuk baru best…mkn tu cedok msk lam piring je…dia nya kastard tu mmg lembut..kalo kt otel biasanya dia org wat cair..dia siram…atas swiss roll tu…tp kalo kita wat kt rumah..kastard tu kita pekatkan sikit….

  5. kak jie lepas jirus kuah tu tak yah buh lam peti ais ekk… cedok2 makan dgn kuah tu sekalik ekk… ke lepas curah kuah tu kena keraihkan….

    kak jie ada resepi kuah gado-gado tak.. nampak ulam2 tu mcm gado-gado jerk….

  6. che sayda says:

    mak aih.sedapnye. nk kene try nih

  7. ks issshhh..kami bawa makanan ade la 2-3 tupperware je..tp yg datang tu ..serombongan cik kiah…mkn tak henti²…

    abgLong ala…abglong lewat la…nnt raya kita buat lagi ye

    chii uik..pagi²kan selalu mkn nasi lemak…:p

    kakjie tak masak nasi lemak…:)

    umi mia ok set…senang sgt nk buat tu….heheheh…sik bek tak di mintannya bukan²…berpeluh gak tu 🙂

    zura bkn mcm best…mmg best pun……….ayat membakar kalori nie..:)

    mz ngabiskan cite klasik dulu² tu dulu ye…pastu baru msk dapo :p

    13 may tak best..tak jadi tak der snap gambo..hehehehe…:p

    lestat abis ….ko ingat soklan spm je pandai bocor² ni..ko ingat parlimen je ke bocor? ngeh..ngeh….

    my heart resepi tu tak de…dpt dr kawan..dia men ckp2 je..agak² la katanya…so pandai² buat sendiri la…trial & error…. kalo org dh besa memasak tu…agak² jadi la..biasa lah org melayu…resepi dia agak²…tak caya tanya mak kt kampung..dia ckp..masuk kan je la…..agak²..mana de timbang² sukat² nie..hahahaha

  8. ya ampun kak jie….peach triffle tu ngancam sangat….tepek resepi skit…

  9. Voila..!!Jawapan teka-teki ngarut aku dah bocor..ahakss.

  10. wooohhoooo!!!!

    best best 😀

  11. ni yg pak cik nak tunjuk plak resepi pak cik nih … ;)) hik hik hik

  12. zura lias says:

    waah..mmcm bestnye resipi kak jie kasik tu..aduii..makan2 lagi..bestnyee..

  13. Kalau ada plan nak buat pot luck…kak jie kena bwk triffle tuh..baru cunnnn

  14. adoii..triffle akak wat chii rasa sgt lapa pagi2…nak gakk

  15. Abang Long says:

    kuih tu ada lagi tak ?

  16. K@ssim Sel@m@t says:

    jie triffle light [bunyi mcm trafic lights] tuu sedap ler.

    mekasih byk2..susah2 jer buat,lenkali dtg umah sy bawak badan jer yer.

  17. lily anak lulu hehehehe..tatau la dlm seminggu dua ni rezeki murah je…bulan Rejab kan..

    Elin sedappp..sampai piuk2 kena jilat dgn anak²

    lestat nnt bile kita free wat potluck kita makan² ye 🙂

    syu kalo p cari, mmg tak jumpa yg mcm tu syu..yg tu limited edition arr…:p

    zana tu bkn kumpulan marhaban…tu ahli muslimah taman perumahan kami, kami selalu berkumpul untuk baca yassin & tahlil di rumah kawan²…

    tu baju yg ke 4, sebelum ni kaler biru, hijau, pink .

  18. Zana Sadri says:

    mkn lagik????(dlm nada jeles.. muahahahaa)

    siyes.. baju kumpulan marhaban tu(iye ke kumpulan marhaban??:D)sgt cantik. hehe.. siap tudung bagai… waaaaaaaaaaa

  19. syu[G]haz says:

    wuuuu triffle tu buat syu rase nak makan..nasib baik pose kalo x pi carik skang gak.ekekek~

  20. fuh..menarik sungguh Triffle kak jie tu..nyam²

  21. kak jie yg nih mmg sedap…. adehhhhh x tahan laaaaa

  22. Lily . Lulu . says:

    tengok tuh !! kak jie nih keje dia makannnnnnnnnnnnn aje 😛

    kalau x makan, dia pergi makan .. cari makan, saje makan .. kenduri makan makan 😀

    heeeeeeeeeeeeeee. cabuts !!

Trackbacks

  1. Tag dari Encik Eddie Gigi Jarang | Hidup Biar Sedap says:

    […] Saya pandai – buat Trifle Peach – klik untuk dapatkan […]

  2. | Hidup Biar Sedap says:

    […] Saya buat 3 dulang Trifle Peach dan tu tangan cik Intan tengah masak kek cokelat.  Saya menaip posting ini sambil tunggu kek cokelat saya dalam microvawe.   Nak buat trifle peach yang simple  tu, klik sini […]