Resepi Sambal Tahun Belulang

Resepi Sambal Tahun Belulang

Sambal Tahun Belulang

Sambal Tahun Belulang

Dulu saya pernah bercerita tentang nasi ambeng, hari ini nak bersembang tentang Sambal Tahun. Orang jawa mesti tahu masakan ni tapi tak pasti pula masih ingat cara nak masak. Hari ini menantu jawa nak kongsi resepi masakan tradisi jawa yang hampir dilupakan ini.

Bahan utama :
2 mangkuk lengkuas muda (  orang jawa panggil laos – diricik-ricik )
1 mangkuk cili api ( lombok )
* nisbah 2:1 ( kalau guna sukatan cawan atau apa saja )

Kulit lembu ( orang jawa panggil “belulang” )
– Belulang di bersihkan, di bakar dan di rebus kemudian di potong halus.

Bumbu ( bahan yang ditumbuk halus )
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
segengam bilis
asam jawa
belacan – disangai dulu

Bahan lain :
2 sudu minyak masak
1 biji santan
gula
garam ( orang jawa panggil “uyah” )

Caranya ( coro arek ngawe):

1. Lengkuas di goreng biar layu, ketepikan. Goreng cili api dan diketepikan.
2. Dalam kuali yang sama, bekas minyak tersebut di goreng  bumbu. Terbit bau masukkan santan dan belulang ( kulit lembu ) .
3. Masukkan gula dan garam secukup rasa….karepmu lah…  Biar masak.

Masakan ini tahan lama dan boleh di masukkan apa saja –  perut lembu ( babat ), ikan, kerang , ayam atau bilis pun keneng ( pun boleh ) Lebih sedap selepas berhari-hari diperangat ( panaskan ).

©Kujie – saya hanya tahu di Malaysia ada orang jawa selepas berkahwin …hehehehe, :razz:jakunnya! Selepas 24 tahun hidup.  Kami kenal hanya 6 bulan terus berkahwin dan pada tempuh pertunangan barulah saya tahu dia orang jawa. Kejutan budaya juga le..

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. resepi pun dalam bahasa jawa… huhu~
    ini yang terasa nak cuba buat nih…
    Jom terjah post menarik dari Akuro San ..Kontes Review Klinik CintaMy Profile

  2. macam sedap jer..terliur pulak tiba2..
    Jom terjah post menarik dari BUNDA ..Herbal Cina / Pil ‘Chi Kit’ Teck Aun….My Profile

  3. kali pertama dengan sambal belulang ni..
    Jom terjah post menarik dari encik bakul ..Buat Duit Online dari JobdirumahMy Profile

  4. nenek saya selalu buat,,makan dengan nasi panas2 memang umpph.
    Jom terjah post menarik dari afif ..Sure White Beauty Plus KolagenMy Profile

  5. mohalin says:

    kue mong jowo edi kok iso gawe sambel toun.

  6. mohalin says:

    Seng enyong ngereti sambel taoun gawene karo iwak bilis …
    karo udang gareng ..laus nya dikethok-kethok (Potong)cilik-cilik kayo iwak bilis gedinya..

    menah sigi ….sambel tauun (sambal sepanjang Tahun lamanya)rencah nya penak wae Laus, lombok empleng karo iwak bilis and uyah,bumbu perasa.
    madang karo kue wae…. orak kilingan karo mertuona..hehehe.

  7. hehehe………….saya ni
    dah bertunang baru tau dia orang jawa dan ada orang jawa kt M’sia ni

    lamanya tak makan sambal tahun……..nak kena cari lengkuslah. 😆

  8. adilanoor says:

    saya pn menantu org jawa. Yg lucunya masa nk kenal nagn suami dia bgtau namanye yanto..ingatkn org jepun heheh…1st time rasa sambal tahun terus terpikat. Walaupn pedas giler tp tetap nak bertambah.tiap2 kali raya suh mak mentua buatkn.

  9. Salam, sambal tawon kiye enak banget. Tp nek wes mangan, weteng ne kayak keneng taun.. Orak patek tahan pedes.. Teringat masa bujang dulu, bawa balik smbl tawon kulit lembu lebihan lauk knduri kawen kakak ke rumah sewa. Housemate bila dbgtau yg sambal itu kulit lembu, dia lgsg x jamah dn pndg dgn rasa agak jijik. Skali 2 3 hari lps tu dia btanya lg lauk apa yg saya msk, saya beritau smbl sotong kering, barula dia jamah. Lepas mkn komennya, sedapnya! Tp smpi ke hari ini saya x bgtau cerita sbnrnya pd dia.

  10. Kak Kujie
    Saya tahu wujudnya orang jawa kat malaysia ni tapi saya tak tahu ada keturunan bugis sampaila saya kahwin dengan suami saya orang Johor. Adik-beradik Jawa dan bugis memang ramai… sampai tak kenal ni sapa… tu sapa. Nama diaorang pun lain bunyinya… kalau diaorang ‘speaking’ habih laaa…. tak paham

    • @azana, kak jie ni…dah kenal dah bertunang pun belum tahu….tak pernah pergi pun kampung dia, tak kenal pun adik beradik yang lain kecualilah mak/bapa dan abang/kakak sulung masa dia org dtg meminang…percaya sungguh pada jodoh.

      masa tempuh bertunang tu, dtg sekali ke rumah bakal suami..masa itu barulah tahu….dia org speaking lain…huwaaa……… jakun betul, tak tahu itulah orang jawa 😆

  11. kak jie…..sambal tahun tuh makanan kegemaran saya tuh….tapi kalau keranglah! 😀

    cakap kosongs last blog post..Tercapai ker target aku nih noksssssssss!!!!

    • @cakap kosong, oooooooo…akhirnya ada juga yg tahu.
      kerang pun boleh…kalau kuah dah abis
      tambah santan tambah bumbu lagi, kan… :mrgreen:

  12. hehehe..nak try lah!

    Richies last blog post..Awie Bengang Dituduh Gengster Naga Merah

  13. first time nengok resepi ni kak…waaa namanya pun unik 😀

    angrianis last blog post..Lonely…uhuksss

    • @angriani, orang jawa pun sendiri tak pernah jumpa resepi mcm gini riani..meh lah..esok2 masa berkorban, kulit lembu banyak…. boleh simpan lama tu

  14. kulit lembu tu ada lagi tak bulu dia kak jie? apa rasa ye? neeza tak pernah makan.. nak try pun rasanya, tak berani 😀

    Neezas last blog post..She’s gone!!!

  15. makan pun sodap.. 😯

    affuans last blog post..Picasa 3: Kool..!

  16. kak jie..asyik citer pasal makanan jer..bila masa nak ajak saya & callister pegi umah makan ?

    |1f34|-|1r3s last blog post..HOT : Thunder Cats The Movie trailer released !

  17. wong jowo says:

    :mrgreen: ahaksss….ngomong jowooo..wong jowo rupaneyy…

    • @wong jowo, saya orang melayu berasal dari Baling, Kedah tetapi menjadi menantu kepada orang jawa sejak 17 tahun dulu…..orak iso ngomong jowo..sitik-sitik waey paham

  18. Kulit lembu ? Alahaiii … rumpun Melayu, nama makanan pun banyak yang pelik – pelik.

    • @Abang Long, kulit lembu buat kompang saje ye..

      kata suami hanya tahi lembu dan bulu lembu saja tak di makan..hehehe

      orang jawa banyak masakan yg berbagai..

  19. resipi ape ni. nanti sy try ek. hehehe

  20. Wow! Khalil Gibran….

    kruel74s last blog post..How to receive compliments

  21. kujie..
    teringat zino kisah masa student dulu.. ikut sorang kawan balik ke kampong dia.. bila sampai di rumah dia minta duduk sekejap sementara dia keluar jumpa kawan.. tiba tiba nenek dia ajak berbual..

    tapi kan sepatah pun zino tak paham sebab dia spiking german hehe.. terkulat2 di buatnya..baru le zino tau kawan zino tu jawa.. hehe..

    zinos last blog post..Percutian singkat..atau di singkatkan…..

    • @zino, sy ni lagi dasat…dah bertunang…itu pun 3 bulan saja..baru tau ada orang jawa..heheheh

      jenis pasrah…ketentuan itulah jodoh :mrgreen:

  22. salam.mama!
    akhirnya saffa dapat jugak recipi ni.
    pernah makan sekali dulu, sgt sedap, lagi2 bila dia gunakan ayam

    my fren once remarked, nama dia sambal tahun sebab bole tahan bertahun2.huhu~
    panaskan je, pastu add yang lain!

    sila menjaga diri:)

    saffas last blog post..Dilanda Kesepetan

    • @saffa, owhh..ada org suka ke resepi ini
      ingat ke ramai yg tatau
      ye betul tu…kalau baki2 ikan semlm, campak je dlm tu
      tambah bumbu, santan….

  23. Salam kenal…

    sy menantu jawa gak tapi tak tau pulak resepi ni… mungkin mak mertua belum abis perturunkan ilmunya kot…

    • @nazilyn, salam nazilyn..terimakasih krn singgah

      hehehe… mungkin juga tak pernah buat..sbb mak mertua saya selalu masak mcm gini
      rasanya tak semua org jawa tahu kot 😆

  24. kak jie dah lama kahwinkan, fasih dak cakap jerman? 😀

  25. nampak sedap la..nk sikit..

    aleh49s last blog post..blog "Great Target" aku di page depan google

  26. aderkkk…..meleleh air liur den..

    ahaks..

    😀

    mazas last blog post..Di Sebuah Perhentian Bas

  27. cikgu jawe says:

    aku tahu itu masakan. mmg sedap. tp aku x bleh makan byk sgt. sbb pedas. hehe 😆

    belulang tu juga sedap kalau masak tumis cili hijau. perggghh..

    • @cikgu jawe, akhirnya……..cikgu jawe dh dtg
      mampirlah omah ku cj
      aku pun orak reti sgt. Nek takon karo wong tuo-tuo yo reti agak ee
      suwi tenan orak mangan sambel tawon :mrgreen:

  28. alamak!org jawa tapi tak pernah tahu pun..kak jie menantu jawa lagi expert..siap leh cakap jawa..sellute la kak jie… :mrgreen:

    izzahs last blog post.."Ayah…pulangkan balik tangan Ita…"

    • @izzah, tak de la tau sgt..kak jie mmg rapat dgn famly mertua
      so..kata org ikat suami ikut perut dia
      so..kena le belajar masakan kegemaran dgn mertua.. 😛

  29. Kali pertama juga tahu pasal resepi ini..

    eidas last blog post..Makan malam ala western

  30. Sup depa warna kuning2. First time tengok saya tak boleh terima, first time rasa tekak saya pulak takleh terima..hehee. lepas tu baru ok :mrgreen:

    • @iza, kuning sebab dia ade santan..tumis2..lengkuas bagai tu
      tak de kunyit pun…

      kak jie 1st rasa masa kendiri pengantin kak jie..hehehe
      ade mcm tu

  31. Oh…first time tahu hal ni.. Rasa camna, ekk?? Pedas?

    Ties last blog post..Pengkalan Kubor

  32. sedap ke sambal tahun belulang tu??
    x pnh dgr pn..pelik nyer..
    extlly mak sy pn jawa gak..
    hehe

    wanies last blog post..aku yg kerinduan!!

    • @wanie, huhu…. sambal tahun tu biasa sgt
      belulang tu yg susah nk jumpa
      sbb sambal tahun tu tak semestinya letak belulang
      kerang pun boleh….

  33. wow! tak sangka, ada resepi begitu. saya ni nenekmoyang katanya jawa ler… tapi saya sendiri pun tak tahu menahu, hahaha 😉

    Mak Sus last blog post..Wah…. Banyak cuti kita ni (eerrrrr, Aku lah tu)

  34. tak nampak macam sambal pun.. :mrgreen:

    Lan Bingkas last blog post..Aishah pun cuti

  35. err..rosone wong jowo ngomong lauk iki, sambel tawon rak??
    Ngerti tak??

    hehe…
    Sambal tahun=sambel tawon…

    ChekguBHs last blog post..Yang Manakah Saya?

  36. oppppsss…. lagi satu. org jawab masak belacan tak tinggaii… ekekekeke
    betol tak kak jie??? 😉

    Zanas last blog post..Kenapa Saya Ambil Herbalife?

  37. 😉 salam perkenalan,

    Teringin nak rasa sambal tahun belulang tu, kalu nak buat sendiri entah bila tahun bole siap.

  38. byk guna lengkuas ek kak jie??? 😆

    Zana mmg kagum ngan org jawa. diorg mkn apa sahaja. kata mil zana la tapinya. dr mak mertua dia jugak la dia tau mkn perut, mata lembu. kulit lembu nie ada org masak cuma cara deme bersihkan tu yg boleh elak rasa/bau2 yg tak enak. tapi kulit lembu ada bau ke kak jie??? 🙄

    nie kalau masak kat umah takde siapa yg nak mkn. ekekeke… leh anto semangkuk ke subang?? ekekeekeke

    Zanas last blog post..Kenapa Saya Ambil Herbalife?

    • @Zana, a’aa..lengkuas muda. seperdu kena korek tu.

      betul tu zana…sayur2 petik je keliling rumah. rajin pula tu memasak…kak jie org melayu kalau raya masak sejenis je..lauk dgn lemang ketupatnya..tapi kalau org jawa penuh meja..mcm2 di masaknya.

      tak de la bau pun zana…sedap je..kehkeh..sbb kak jie yg masak tu 😆

  39. walaupun saya jawa, saya sendiri tak pernah dengar resepi ini walaupun segala bahagian lembu tue saya pernah bedal…

    cuma ada jual belulang ke kat pasar?

    abahfatehs last blog post..Kisah Mat Bangla

    • @abahfateh, erk..jawa mane tu wak?

      Orak ketemu sambel tawon koyok iki nang bandar . Nek kabeh wong Jowo seng tuo-tuo wes orak eneng mengko, pupus agak’e…..

  40. thanks dah amik award… part lembu yg saya makan selain daging adalah perut, ekor, kulit… lagi satu, ni makanan tradisi orang surabaya, rojak cingur yg mana main ingredient adalah cingur atau muncung hidung lembu… best giler!

    papabears last blog post..The Sweetness of Blogging

  41. 1st time dgr sambal tahun belulang ni…

    p/s : dasatnya, masa bertunang br tau dia org jawa… 😀 tentulah kejutan budaya…

    kutaksempurnas last blog post..Terima kasih, Tok.

    • @kutaksempurna, memang payah nak jumpa sekarang ini tapi rezeki kak jie , masa balik jemput mak di kampung baru ni, ada saudara bagi…wahhhh..sakan 2 kali kak jie masak sambal tahun tu…

      amaran ; sambal tahun sangatlah pedas!

      tulah…tak tanya pula selidik …brutal betul..dia ajak kawen je….jommm….hahahaha :mrgreen:

  42. Hashim Habeed says:

    Alamak Kulit Lembu… Rasa loya pulak tekak.
    Ada ke orang makan kulit lembu ??

    Hashim Habeeds last blog post..Special Puttu for En Halym

  43. 1st time dengar pasal resipi ni. hehe 🙂

    • @MakanMalaya, selalu belulang ( kulit lembu ) orang buat kompang je ke?

      sedap tau… tapi itulah remeh sikit nak menyediakan

Trackbacks

  1. […] Kalau nak resepi, baca di sini – Sambal Tahun Belulang […]

  2. […] Kekasih Lewat Usia Rumahtangga – Abang, I know what you did last night! Resepi – Sambal Tahun Belulang Peribadi – Cari duit jangan hilang kawan Perayaan – Ramadan dalam hidup saya Nuffnang […]