Lelaki juga mahukan sokongan

Lelaki yang saya kenali….

Sebenarnya lelaki lebih mudah cara hidupnya berbanding wanita sebab itu jika ingin sampaikan sesuatu , jangan berkias. Jelaskan dengan bahasa yang mudah secara berterus-terang.

Lelaki tidak pandai melahirkan rasa hatinya dalam bentuk kata-kata jadi lebih baik memahami lelaki dari apa yang dilakukannya berbanding dari apa yang dikatakannya. Jadi gadis² berhati² dengan lelaki yang cakapnya seperti ‘penternak lebah madu atau pun peladang tebu ‘

Kita kaum perempuan selalu menganggap lelaki sebagai kompleks, tetapi sebenamya kehendak lelaki adalah mudah. Jangan mendesak lelaki agar mendedahkan perasaan mereka kerana dia mungkin akan bercakap sesuatu yang kita tidak suka mendengarnya.

Kita lebih mudah untuk bercakap dengan kawan perempuan yang lain mengenai masalah, harapan dan kebimbangan yang amat rahsia dan peribadi, tetapi tidak bagi lelaki untuk menjadi mesra secara verbal sedemikian rupa.

Lelaki tidak begitu terbuka untuk menerima kritikan. Cara yang baik untuk mengkritik lelaki ialah dengan berjenaka dan lembut disulami dengan sedikit pujian.

Ramai lelaki menunjukkan egonya di dua masa, pertama di dalam kerja, dan kedua di atas ranjang dan lelaki mahu wanita memberitahu bahawa sumbangannya diiktiraf dan dinilai.  Bila lelaki menghadapi masalah dan mengadu, kita harus menunjukkan perasaan ambil berat dan membuatkan dia merasakan masih diperlukan.

“Tidak kira apa yang terjadi, saya tetap bersama abang …..”.

Lelaki lambat mencapai kemesraan emosi berbanding wanita.   Kita boleh berbual mesra dengan kawan perempuan yang baru dikenali tanpa apa² masalah sedangkan  lelaki memberi keutamaan yang rendah kepada kemesraan emosi.

Dan saya perlu akui bahawa lelaki biasanya seorang sahabat yang baik.

Men are from Mars , Women are from Venus

Men are from Mars , Women are from Venus

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. guys kadang2 act cool n mcm xde perasaan…tp sebenarnyer diorg ade jer….. 😳

  2. Kujie………

    Dari awal2 lagi Tie dah agak… entri pasal lelaki ni memang topik favourite pokcik sebelah rumah tu…. kih kih ….. :mrgreen:

    Ties last blog post..Jom teka teka…….

  3. 🙂

    tras last blog post..scholarship UPDATED!!!

  4. KampungBoy says:

    Yaya…betul tu mak cik Kujie….lelaki xsuka bunga2….sekali aja cakap. Jarang mengungkit….pompuan plak seorang insan yang cukup teliti tu sbbnya diorang lebih banyak bercakap aka……………………….m****bel 😛

    KampungBoys last blog post..Kisah Orang-orang Yang Positif

  5. spontan menyanyi lagu ‘lelaki ini’ nyanyian anuar zain itu.
    tapi dok bayang lagu tu sang suami yang menyanyikannya dan ditujukan kepada sang isteri di sini.

    ewahh!!

    fiezabaiduris last blog post..Trip to Terengganu

  6. Jie… aje ngan iye… tapi anney tu, kalau kita nak sesuatu, kena auta dia baru dapat. Kalau direct je, memang flatly dia kata “NO!”. Sabar aje aku.
    About that For Men Who Haven’t A Clue thingy… erm…
    1 to 5 is so true in my book. But 6 is a no-no. Anney suka ‘terpecahkan’ pinggan. Buat opah lagi mengamuk adalah!
    7 true walaupun anney tak pernah dapatkan tiket untuk play/concert kat sini. Mahal nak mampus!
    8 is a no-no. I probably will say to anney: “WHAT ARE YOU DOING HERE? GET THE H*** OUF OF MY KITCHEN!”
    9 true walaupun kadang tu, bila anney massage, rasa nak mampus aku dibuatnya. Sakit ooo…
    10 is a no-no. I can clean cars better than anney!
    11 and 12 is sooooo true. Especially number 12. That’s all a woman need. Her man to tell her that he loves her. That’s enough to make a woman’s life and the man’s too. Tak percaya, do it and then, tengoklah harimu, lelaki. Pasti akan ceria. Apa saja yang kau mahukan (kecuali bernikah lagi satu) pasti akan dipenuhi oleh isterimu. Tak gitu, Kujie?

    ODs last blog post..Di Malam Sepi, Aku Bermimpi…

  7. Salam hormat wahai Kuije2.

    Maklumat yang berfakta. InysaAllah, Abang long hanya menunggu untuk memasukkan entri tentang – LELAKI GATAL.

    • wahhh..abang long..saya tak berani nak tulis topik tu…takuttt……sbb antiseptik dah habis…takut tak dapat sental kuman2 kegatalan tu

  8. satu lain…..
    Perempuan suko komplen…..tak cayo?! poie lah kek majlis kahwin yg melambak sekarang nie ha, ado jo la tu tak keno eh!…..komplen sano komplen sini….heheh

    Lelaki lak, suko tindakan, ….mano2 ada komplen biaso eh secara senyap2 atau terang2 dio poie betulkan….tak pun buek la sesuatu….

    yg pompuan lak, dah lah komlen itu ini, mengadu sanun sini….tapi bilo time bertindak…..main pass sanun….pass sinin…..

    ” biarlah dio buekkan ‘pembetulan’ tu ha, kito tak payahlah sibuk. sikit jo tu” – ayat biaso yg kita selalu dongar dek mulut pompuan….pada hal sebelum tu dio pot pet pot pet pottt pettt……mcm masalah tu bosar botul.

    cth paling ketaro, bila dio nampak lori bawak lebihan muatan…..dalam keto si pumpan tu, punyo lah bising….bilo suami eh nak buat repot kek polis ko, buek apo ko, ….”tak payahlah bang, tak mau panjang2 biar org lain report…”huhuhu

    Diri susah sikit tak mau (demi utk kemasyarakat), suruh org lain buekkan utk atasi masalah tu,….. bilo terkeno mushibah di batang hidung sendiri….baru lah nak terjorit2 mintak tolong…maso org lain keno, masing2 buek pandang muko ngeri jo. Nak tolong.. hmm?!

    camno tu?!

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  9. nie ha! den nak kobarkan kek ekau semuo….

    lelaki rasional nya eh 9
    emosi nyo eh 1

    sbb tu la, kekadang lelaki mudah tak do emosi dlm sesuatu kes, yg perempuan lak tak abis2 memleleh air mato eh…yg lelaki buat tak tau jo….hehehehe]

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  10. deb makhluk simple……

    sapo2 lah yg berkonan kek den nie…..cakap jo terus terang eh! I leb u….hehehhe

    mano2 yg bonci kat den….”lantak ekau la, bukan ekau yg bagi makan kek den!”

    wakakaka

    maza: lelaki sejati yg ganazzzz……

    heheheh

    • Lelaki yang sejati tu cakapnya lembut, tingkahlakunya amat disenangi……bak kata zino, gentleman gitu………tak de ganas2 ni……..

      Cuba contohi Nabi kita SAW………Ganas pun bertempat gak ….! Kih kih …!!

      Ties last blog post..MIMPI

      • den kalau menganas pun ado tompek eh!

        biorlah jadi rahsio suami isteri jo……….wakakakaka

        “Lelaki yang sejati tu cakapnya lembut, tingkahlakunya amat disenangi……bak kata zino, gentleman gitu………tak de ganas2 ni……..”

        uik….itu persepi wanita tertentu jo……hehehhe
        silap hari bulan dapat yg :-
        “patah2, bergoyang pica-pica, mengapa body poco-poco”

        ewah ewah…ewah ewah..poco-POCO!!!

        :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

        • 😆 Ramai lelaki menunjukkan egonya di dua masa, pertama di dalam kerja, dan kedua di atas ranjang …………hahahaha

          mmg lelaki sejati :mrgreen:

          • La?!

            salah ker menjadi lelaki sejati?

            atau ada yang jeles kot?
            ker memang suka mencari lelaki yg tiruan ni? atau memang plan nak lahirkan lelaki2 klon, ikut selera sendirik?

            wakakkkaka

  11. kak jie begitu memahami lelaki… 😳 terharunye :mrgreen:

    zariels last blog post..Skim Cepat Kaya Ke?

    • aiseh..ni payah nak komen ni..saya bukan pakar wanita..dan juga bukan pakar lelaki..

      |1f34|-|1r3s last blog post..The obsession for rugs

    • zariel…kita akan hidup bertahun2..berpuluh2 tahun dgn pasangan kita….mesti masing2 berusaha meminimumkan konflik…mmg ada tp masing2 kena selaraskan pergeseran yg ada………..bahagia adalah pilihan kita. :mrgreen:

  12. part penternak lebah madu, peladang tebu di bibir tu yang kena berjaga, isteri pun kena berwaspada, he, he….. baik ada makna oooo.

    yang saya tak nafikan lelaki suka pendam rasa tak puashati, perempuan senang lepaskan, habis kat situ juga apa nak diluahkan. kajian menyatakan lelaki lebih cepat mati berbanding perempuan, memendam rasa kot, ha, ha….

    zanys last blog post..Tahniah Elia…

    • :mrgreen: tu tgok tu…buat baik pun dah berprasangka…. kalau suami yg tiba2 ‘lembut gigi dari lidah’ sebagai isteri yg bertahun2 kenal peribadi dia…kita mesti dpt kesan….ala…org yg berpura2 tu berapa lama sgt boleh cover… 😆

  13. Kalau sume memang dah buat kira boleh bangga lah ya? Kan ego dah kuar dah tu… 😆

    kruel74s last blog post..Last minute

  14. lelaki ni gentleman.. hehe

    zinos last blog post..seharian di SJMC..part2

    • owh…kalau gentleman………… tak perlu buat list berjela2 lah ye
      sbb dia dah memahami…. 😆

      keserasian perhubungan – berjaya atau tidak bergantung kepada kedua belah pihak….tak boleh seorang saja yg berusaha menjadikan hubungan mereka ‘riang ria, bahagia dan ceria’ sedangkan yang seorang lagi tiada matlamat yg sama.

  15. Ho ho……lelaki…..

    Betul tu… lelaki boleh menjadi seorang sahabat yang baik. Lelaki mudah difahami, berbanding dengan perempuan. Kita boleh tahu perasaannya dari percakapannya, reaksi dan gelagatnya…Hihi… 😆

  16. lelaki mmg tak suke didesak…
    dier akan simpan ape yg difikirkan…
    dan kalau didesak utk bgtau, jgn panas telinga dah le…

    chekguBHs last blog post..Terima Kasih Cinta. Untuk segalanya.

    • tu yg selalu jadi gaduh tu…kena desak berkali2..
      tapi cekgu…………..
      kalau ckp sekali dia buat pekak badak…mcm mana? 😆

      • I got home from work yesterday afetnroon and mowed the lawn and blew leaves before the rain came today. After I mowed my lawn, I went next door to my neighbors house and mowed his lawn and blew the leaves off his property. I slipped a pay it forward card under his door mat when I was finished. He came over and thanked me for what I’d done, and also asked me about pay it forward. I often do things for other people, but yesterday it felt a little different because it gave me the opportunity to tell him about paying it forward; also in hopes that it would have a chain reaction and many lives would be effected by such a positive and simple notion of paying it forward .

  17. dari list 1-12 tuh..nombo 1 je , laki saya penah buat..nnt saya nk suh dia baca le artikel nih..

    • arin… tak boleh berkias2 dgn lelaki, kena cakap direct apa yg kita nak…kalau dia tak faham apa kehendak kita, mcm mana dia boleh memenuhi ?

      so……..p cakap kt cik abg tu….saya nk…bla..bla..bla..bla….. 😆
      tapi kalau dah minta…tak de la surprise lagi..tak nampak le pula keromantisannya… 😆

      mudah sebenarnya…….kedua belah pihak perlu memahami…. belajar ilmu rumahtangga 😆

  18. cikgu jawe says:

    org lelaki kdgkala tk reti zahirkan kasih sayang dgn kata2. dr tindakan dn respon fizikal dh cukup yg dia amat mengasihi wanita itu. 🙂

    • mcm cikgu selalu buat tu la………..cuci baju..sidai…kutip bile nengok langit dah mendung..tak payahlah nk menjerit2….” ani…..hari nak hujan…..” :mrgreen:

      lelaki kalau kerap sgt brcakap manis….i lebiu u….i lebiu u…akan diragui…sbb tu dia tak moh ckp byk…pompuan ni kan ‘conplicated’…tak ckp dia kata tak syg…bile dah selalu ckp dia ingat ‘ ada udang disebalik mee ‘