Menghadapi Perlakuan Buruk Si Dia

Rasulullah SAW juga bersabda “Siapa yang sabar menghadapi perlakuan buruk isterinya, Allah akan memberinya balasan pahala seperti yang diberikanNya kepada Nabi Ayub atas ketabahannya menghadapi cubaan dan sikap isterinya, manakala isteri yang sabar menghadapi perlakuan buruk suaminya, Allah akan memberinya balasan pahala seperti yang diberikanNya kepada Asiah, isteri Firaun.”

Petikan: Buku Mutiara Perkahwinan

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. dalam pada membesarkan anak-anak juga…

    besar peranan suami ni kan kan kan.. ihik!

    (maza yg selalu terlupa.. aduhaiiii)
    Jom terjah post menarik dari maza ..Pokok pun jadi mangsaMy Profile

  2. sbb tu dasar perkahwinan perlu disertakan dgn kecintaan pada Allah dan RasulNya. bila kita dpt belajar serba sedikit daripada sabda Baginda, maka dasar rumahtangga ttp utuh walau badai dtg melanda ๐Ÿ˜‰
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..The IKEA Catalogue 2012 Telah Dilancarkan Di MalaysiaMy Profile

  3. jom sama2 bersabar dibulan ramadhan ini
    Jom terjah post menarik dari TopiJerami ..Kerajaan P Pinang tidak sensitif agama Islam โ€“ Ahmad ZahidMy Profile

  4. kebanyakkan isteri baik2 belaka , tapi ada juga isteri yng buruk perangai .. dan jarang ada suami yang tahan , maklumlah ego lelaki kan tinggi menggunung… ๐Ÿ˜ณ
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Senyum Terima Testimoni VCO (Virgin Coconut Oil)My Profile

  5. walaupun sy bwu 15 thun.. tpi rsanya artikel ni mnarik la juga.. huh.. adakah prangai mreka buruk sgt sampai x sbar?? ntahla.. tunggu mungkin 15 thun lgi kowt bwu tau.. (msa tu 30 thun dh..) ๐Ÿ˜•
    Jom terjah post menarik dari hidayat ..Cara Tukar Kpd Facebook Chat Yang LamaMy Profile

  6. Pacifista - X says:

    uih…besar pahala tu kak jie.pahala sebesar Nabi Allah Ayub tu ๐Ÿ˜€
    Jom terjah post menarik dari Pacifista – X ..Jom Jadi Rakan Blogger PacifistaMy Profile

  7. wandisini says:

    buat baik dibalas baik
    Jom terjah post menarik dari wandisini ..Visual Editor ErrorMy Profile

  8. sabar tuh banyak hikmahnya.

  9. Suami isteri kena saling memahami antara satu sama lain.. ๐Ÿ™‚
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Need favour boxes? Check out #MilkADeal , #OleOleManis is on!My Profile

  10. Suami & isteri kena saling memahami.. ๐Ÿ˜ฎ
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Ibu Saudara Timbalan Menteri Mati DisamunMy Profile

  11. sebaik2 manusia adalah yg melayan isterinya dgn baik.. ๐Ÿ˜Ž
    Jom terjah post menarik dari adele ..Jangan Makan Makanan Orang Tak SolatMy Profile

  12. Yang penting ada kesefahaman … tetapi jangan la pulak bersabar terus tanpa ada usaha untuk membetulkan keadaan …..
    Jom terjah post menarik dari syaffroni safar ..COGITO ALLAH SUM : ENTRI EDISI JAWIMy Profile

  13. semua dah tercatit dalam kitab (al-quran), sebab menjadi rujukan utama kita jika ada kekeliruan. apatah lagi bab-bab psikologi kan?
    Jom terjah post menarik dari megat ..Makcik Hajjah Sitt AlWuzara dibongkar!My Profile

  14. hakimfaridzul says:

    saling berpesan dan mengingati antara satu sama lain… ๐Ÿ™‚
    Jom terjah post menarik dari hakimfaridzul ..Kadar Zakat Fitrah 2011 Tahun 1432 HijrahMy Profile

  15. bertolak ansur tu penting dalam membina rumah tangga bahagia. si suami tak habis2 dengan sifat panas baran dan egonya, si isteri pulak terlalu mengikut perasaan. jadi kenalah belajar sabar. dengan sabar semuanya akan OK. insha Allah.
    Jom terjah post menarik dari afiq aiman ..Bagaimana Blogger Buat Duit Dengan Blog?My Profile

  16. Terima kasih kak jie utk entri ni…

    Mmg ingatkan saye ttg amanah yg dipikul saat ijab dan qabul ๐Ÿ™‚
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Wordless Wednesday: Izinkan ku pergiโ€ฆMy Profile

  17. hehe…setuju ngn maza :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..5 cara untuk belai komputerโ€ฆMy Profile

  18. masing2 ada tanggungjawab untuk tidak berkelakuan buruk terhadap pasangan.walaupun suami ada hak atas isteri , tak bermakna dia boleh buat apa sahaja sampai melukakan hati pasangan ๐Ÿ˜‰
    Jom terjah post menarik dari izwannizam ..Peluang Kerja Di Intel MalaysiaMy Profile

  19. ..apa yang penting? kerjasama….

    hehehehe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Pokok pun jadi mangsaMy Profile

  20. 1) isteri bersabar ngan suami yg main judi?
    err.. ni patut katok jer si laki tu… potong loan dia.

    2) Suami bersabar ngan isteri yg shopaholic?
    err.. ni patut amik balik kad kredit dia…

    dah saper nak pegang household financial management responsibility?

    nice post kak jie, so saper nak bersabar ngan pocket angkat tangan!!?
    Jom terjah post menarik dari Pocket ..368. KalauHati Nak..My Profile

  21. Kdg2, bila bersabar dan makin keterlaluan tu sakit kepala gak kujie… lalu jadilah serba salah…
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Curi setin makanan kucing. Seorang nenek kena ‘banned’ seumur hidup.My Profile

  22. Berpesan2 dan saling mengingati. Terima kasih kak jee.
    Jom terjah post menarik dari AziE ..Pitstop perjalananMy Profile

  23. Sabar ehhh sabar betul… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Dulu Lain Sekarang Lain ..Seni Cinemagraphs Yang UnikMy Profile

  24. terima kasih kak…as a non-malay muslim i think this is the good thing that should be shared mostly to the people like us…all this while saya ingatkan hanya isteri sahaja yg perlu obey their husband without any guidance untuk para suami…rupanya God’s law itu memang lengkap-selengkapnya. Terima Kasih.
    Jom terjah post menarik dari DiDa ..Lust & LoveMy Profile