Boleh Bawa Telefon Bimbit Ke Sekolah Tahun Depan

boleh bawa telefon ke sekolah

Inilah isu  paling hangat yang sedang dibincangkan  – patutkah murid diberarkan membawa telefon bimbit ke sekolah ?  Timbalan Menteri Pelajaran menyatakan di dalam Draft PeraturanPendidikan Disiplin Murid 2012,  kemungkinan murid dibenarkan membawa telefon bimbit ke sekolah pada tahun 2013.

Sebagai ibubapa, jawapan saya tidak patut.

Saya tanya anak remaja saya yang berumur 18 tahun yang sedang melanjutkan pelajaran di kolej – Tidak patut, jawapannya.  Semua perkara mempunyai kebaikan dan keburukan, tetapi dalam kes ini keburukannya melebihi kebaikan secara purata.

Masalah sedia ada yang perlu ditanggani oleh pihak sekolah pun sudah cukup membebankan,  kes kehilangan telefon bimbit akan menambahkan sakit kepala pihak sekolah untuk mengawalnya.

Jika faktor keselamatan menyebabkan peraturan ini dibenarkan , ianya menimbulkan satu tanda tanya adakah sekolah kita sudah tidak selamat.    Dari maklumat dan cerita cikgu  yang saya kenal, ada kes murid bergaduh di dalam kawasan sekolah.  Sekelip mata dia menghubungi pihak luar dan kekecohan berlaku di luar pagar sekolah bila tiba waktu pulang.

Salah satu alasan yang sering digunakan adalah untuk kes kecemasan.  Apakah kes kecemasan yang dimaksudkan?  Ibubapa cuma perlu menghubungi sekolah.  Simpan nombor telefon sekolah atau nombor telefon guru kelas anak masing-masing.

Saya sebagai ibubapa mengambil inisiatif sendiri dengan menyimpan nombor telefon sekolah, guru tingkatan malah dua orang pengawal keselamatan sekolah untuk keperluan waktu kecemasan.

Untuk keselamatan, saya TIDAK BENARKAN  anak saya keluar dari kawasan sekolah selagi saya tidak sampai untuk menjemputnya.  Dia akan duduk di tepi pondok pengawal sehingga saya sampai.

Saya datang 5 minit selepas bas, kereta, motorsikal , basikal dan murid beredar.  Saya ada ruang dan masa untuk bertegur sapa dengan pengawal keselamatan sekolah dan mereka mengenali kami anak beranak.  Saya ucapkan terimakasih dan sesekali saya bawakan kuih atau buah tangan.

Saya juga kenal makcik kantin yang jual air jambu.  Bertegur sapa diluar waktu sekolah, jadi dia mengenali anak saya di sekolah.

Inilah caranya saya membina hubungan yang baik supaya anak saya selamat.  Ramai orang mengharap orang lain bertolak ansur, berbuat baik kepada mereka tetapi tidak memulakan langkah terlebih dahulu.

Bagi sekolah gred A, sekolah cemerlang atau sekolah bestari, masalah mungkin tidak serumit sekolah harian biasa.  Pelajar, ibubapa dan tenaga pengajar di sekolah ini sememanglah yang terpilih, jadi masalah-masalah disiplin, moral, keyakinan diri atau kesempitan hidup tidak berlaku.  Murid berada di dalam level yang sama.

Bagi sekolah harian biasa yang kelompok bagus dan kurang bagus berada di dalam jurang yang besar, masalah yang perlu ditangani juga berbagai ragam.  Disinilah berlakunya keburukan melebihi kebaikan dengan membawa telefon bimbit ke sekolah.

Saya tanya Intan yang berumur 13 tahun, perlu ke nak bawa telefon ke sekolah.  Tidak jawapannya.

Mungkin kehidupan kami berbeza dengan keluarga lain.  Telefon bukan satu keperluan yang mendesak.  Mungkin sebab sebelum membuat sesuatu keputusan, saya akan memikirkan ianya keperluan atau keinginan.

Bila kita faham konsep keperluan dan keinginan, kita tidak akan terbeban untuk mengejar kecanggihan teknologi yang tidak pernah berhenti.  Boleh hidup tenang tanpa tekanan.  Ramai yang terperangkap dalam pertarungan antara keperluan dan keinginan.

Ini pendapat dari kehidupan saya,  orang lain yang mempunyai kehidupan berbeza mempunyai keperluan yang berbeza.

Charlie Bit Me …Ouch!

ha ha ha… tiba² terjumpa gambar ni kat desktop. Rasanya Angah kot yang edit.  Teringat masa ni kena paksa dengan anak² suruh ‘pakai spek’

Rindu dengan Angah. Sepanjang 2 minggu lepas, Angah ada trial exam SPM 2011 dan dia pun tak sihat.


Kalaulah ada sayap seperti burung merbok, rasa macam nak terbang je ke Merbok.

 

tajuk entri tiada kena mengena, teringat kisah si charlie & harry bila tengok gambar Along dan Angah waktu kecil2 dulu

Belajar Kejuruteraan Penerbangan UniKL MIAT

Entri ini adalah lanjutan dari entri terdahulu – untuk lebih memahami sila baca – Perlukan Maklumat Mengenai Aircraft Maintenance Engineering.

Saya menerima banyak feedback yang berguna dari pembaca blog. Ada yang menghantar email secara personal dan ramai juga yang berkongsi maklumat di ruangan komen. Entri seperti inilah yang memberi kepuasan kerana feedback yang diterima saling membantu bukan saja kepada diri saya tetapi kepada pengunjung lain yang mencari maklumat  yang sama.

Demi untuk masa depan Angah dan mempastikan dia memilih tempat yang sesuai dan berbaloi dari segi kos pengajian, tempoh pengajian juga masa depan selepas pengajian dalam bidang  Aircraft Maintenance Engineering , saya telah berhubung melalui telefon secara personal dengan 3 tempat yang menawarkan kursus tersebut untuk mendapatkan maklumat lengkap.

Saya perlu berterimakasih kepasa Saudara Asri Ramadhani dari AirAsri.com yang sudi meluangkan masa membalas email saya dengan penerangan panjang lebar.  Mungkin ada infomasi yang tidak boleh kita tulis secara terbuka di laman web yang hanya boleh dikongsi melalui email peribadi.

Perlukan Maklumat Mengenai Aircraft Maintenance Engineering

Hasil dari beberapa berbincangan mengenai hala tuju selepas SPM dengan Angah, dia beritahu minat dan kerjaya impiannya adalah di dalam bidang Penyenggaraan Pesawat.

Sayalah Mak Yang Paling Kepoh Di Dunia.

Seperti dua tahun lepas sewaktu Along melepasi SPM dan menyatakan bidang pilihannya Geomatic Engineering, saya sebagai mak yang paling kepoh di dunia mulalah menjelajah mencari berbagai info yang mungkin berguna sebagai panduan untuk anak².

Apa yang saya temui , IPTA yang menawarkan kursus di bidang ini hanya Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam. Program ini dibangunkan dengan kerjasama Malaysia Airlines System Berhad (MAS) mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Jabatan Penerbangan Awam Malaysia Penerbangan Awam (DCA).

Sindrom Lulus SPM Cukup Makan

Diploma In Aircraft Maintenance Engineering mengambil masa 6 semester dan memerlukan syarat seperti dibawah: