Salam Perkenalan Yang Mesra

Saya suka pergi pasar pagi di Batang Kali. Kadang-kadang tak ada niat nak beli apa sangat tetapi persekitaran pasar pagi memang best. Macam-macam benda yang tak terduga kita boleh jumpa.

Hari ini saya jumpa seorang budak berumur lingkungan 10 tahun baru susun anak ikan puyu di dalam cawan plastik.

beli ikan puyu

Dia baru saja letak atas meja. Ikan Puyu Wak – secawan RM 2.00.  Anak ikan puyu yang bersaiz besar satu cawan 2 ekor dan kebanyakkan yang lebih kecil secawan ada 3 ekor.

ikan puyu

Saya beli ikan puyu secawan. Kelakar pula bunyinya. Orang beli ikan seekor atau sekilo, saya beli secawan.

kucing dan ikan

Balik rumah… sebelum dilepaskan ke dalam kolam , saya bawakan Julie untuk berkenalan.

kucing tengok ikan

Muka Julie excited sungguh.

kucing dan ikan puyu

Acara bertentang mata kucing dan ikan.  Pertama kali nampak ikan secara dekat walaupun setiap hari dia nampak ikan talapia.

kucing tangkap ikan

Geram sungguh tengok ikan bergerak-gerak.

ikan puyu

Saya tengok juga apa aksi Julie seterusnya. Kucing mana menolak ikan, kan.

Tetapi selepas 5 minit menghidu, menguis secara perlahan, Julie pun berlalu pergi. Dia tak berniat pun nak jadikan puyu sebagai santapan.  Salam perkenalan yang mesra.

TAK KLAPAQ aihh  nak makan hang, kata Julie!

Kata orang ada macam-macam kepercayaan mengenai ikan puyu. Saya beli anak ikan puyu ini hanya  kerana ternampak dan memang kat rumah ada kolam yang boleh memuatkan ikan. Dulu saya beli Si Bulan pun sebesar 3 jari.

Kisah Si Bulan 2
Kisah Si Bulan 1

Harap-harap 2 anak ikan puyu tersebut akan hidup sihat seperti ikan lain.  Saya tak berapa suka bela ikan di dalam rumah, kena ada komitmen nak menjaga.  Ikan saya dilepaskan di dalam kolam dan disalurkan dengan air bukit yang mengalir.  Bila hujan ,  air  dari bumbung rumah juga disalurkan ke dalam kolam.

 

Bertemu Kala Hujan Dan Kini Tiada Lagi

Edit – entri ini diterbitkan semula.

Saya terima komen ini pada 18/4 /2012 lepas.  Kebetulan waktu itu juga saya tidak sihat.  Bercuti lama dari blogging atas faktor kesihatan.  Saya telah bertukar telefon, nombor dia tiada dalam simpanan lagi.

Apa pun – untuk Ira, Semoga rohnya dicucuri limpahan rahmat dari Allah, dan digolongkan di kalangan orang-orang yang diredhai Allah.  Al-Fatihah.

Dulu, ada juga sesekali dia mengirimkan pesanan ringkas untuk saya memaklumkan perkembangan diri… kemudian perhubungan kami terhenti.  Saya sesekali mengetahui perkembangannya melalui blog yang jarang dikemaskini.

  • Ira berada di wad HUSM Kubang Kerian jumpa onkolgi untuk chemo minggu depan. – 24/3/2009- 2:08pm
  • Salam mama, ira hrp mama baik² je. Skrg nie ira di kota bharu. Kanser ira dtg balik. So, ira kena buat rawatan semula. Doakan ira mama. Tk blh nk up date blog lg  –  23 Mar 2009 4:43pm

Ira – Lahir dan dibesarkan di negeri Cik Siti Wan Kembang. Seorang guru dan ibu kepada seorang anak lelaki bernama Shakirin. Diduga Allah dengan penyakit yang digeruni semua umat manusia ‘kanser ‘  sejak 2006.

Memang pantas jejak usia yang ditinggalkan. Begitu banyak peristiwa yang hadir di kiri kanan, ambillah  manfaat daripadanya, sebelum segalanya sudah terlambat apabila roh tercabut dari jasad.

Janji dengan Allah masih banyak belum tertunai. Dosa dengan makhlukNya tidak tertebus. Sedang malaikat maut mungkin sedang mengintai di jendela. Lalu, apa jawab nurani jika mengetahui derap langkah kita di dunia ini menghadapi penghujungnya.

Ya Allah…..

 

————————————— entri asal 30/10/2009 —————————-

Hari ini mood nak update blog macam suam-suam kuku. Kurang hormon estrogen kot ( entah apa sangkut paut ….)

Ambil Intan dari kelas tusyen hampir 3.45 petang. Terus ke workshop depan Plaza Tol Rawang. Esok baru  siap encik Pajero.

Perjalanan balik hujan turun selebatnya. Intan  yang terus dari sekolah belum makan tengahari.
hujan akhir oktober
Jalan paling selamat bawa saja ke McD. Lebih kurang 10 minit di situ, sekilas pandang saya bertemu mata dengan seseorang.

Eh..rasa macam kenal.

Diari Mat Kilang Sudah Terbit!

Assalamualaikum,

Menemui kakakku Puan Kujie yang dihormati lagi disayangi oleh sekelian pelawat blog kujie2.com. Moga Puan sekeluarga berada dalam sejahtera dan dilimpahi Allah dengan keberkatan dan kelapangan jiwa hendaknya.

Saya mohon maaf andai kehadiran warkah ini menganggu hari-hari bahagia Puan Kujie. Adalah sebab saya menulis warkah ini kerana ingin bertanya kepada Puan sama ada Puan hendak saya menghantar kepada puan satu naskah novel “Diari Mat Kilang” ataupun tidak.

Alangkah tidak malunya saya ini seperti terhegeh-hegeh pula hendak Puan memiliki novel pertama saya yang tidak seberapa ini. hehe..

Maaf sangat kalau saya ganggu Kak Jie ye, sengaja bertanya sebab nanti boleh saya bungkuskan sekali dengan tempahan lain yang saya terima kemudian dihantar sama ada esok atau hari isnin.

Ok Kak Jie, terima kasih banyak ye

Nuaeman

Terkejut giler  ‘gajah’ dapat email separa formal ni.

Masih ingat post saya Kisah Blogger Kisah Aku Kisah Dia Suamiku? Nueman , blogger yang saya kenal lama telah menggunakan ‘Kujie’ untuk salah satu watak novelnya – Diari Mat Kilang.

Novel Diari Mat Kilang Sudah diterbitkan. Dapatkan di kedai buku berkaitan atau hubungi terus penulisnya di blog.nuaeman.com

Tak sabar nak baca, apa watak saya…hehe :lol:

Macam Mana Nak Dapat Google Sitelinks

Sebelum tidur malam tadi tersangkut dengan perbincangan mengenai Google Sitelinks di Twitter.

Sitelinks adalah link yang terdapat dibawah nama blog yang muncul di laman Google  hasil  dari carian .  Dulu kami panggil Google Authority Listing.  Minimum sitelinks adalah 3.   Biasanya saya mendapat 4 sitelinks tetapi semalam tanpa sebab saya lihat ada 8 sitelinks.

Nak faham lebih lanjut,  taip kujie kat google.com.my atau sesiapa saja yang anda inginkan.  Diri sendiri pun boleh.

Macam mana boleh dapat Sitelinks tersebut?


Dalam Webmaster Help Center, Google  tulis

“We only show sitelinks for results when we think they’ll be useful to the user. If the structure of your site doesn’t allow our algorithms to find good sitelinks, or we don’t think that the sitelinks for your site are relevant for the user’s query, we won’t show them.”