Piala Dunia 2010 Dah Habis, Ulasan Teknikal.

Sepanyol menjuarai Piala Dunia 2010 menewaskan Belanda 1 -0.  Keputusan pengadil adalah muktamad.   Graf pencapaian yang memberangsangkan.

Ramai orang ramalkan Brazil – Juara Piala Dunia 1994 dan2002.  eeeemmmm… M&M

Apa Beza England Dan Great Britain?


Tiba-tiba mereka menjadi kembang semangkuk di depan penyokong England.

*Along pakai jersey ESS Setif (Entente Sportive Sétifienne)  , kelab tempatan Algeria.

Menurut Encik Suami, penyokong bolasepak di Algeria sangat meriah , mereka bergaya seperti ingin ke stadium walaupun perlawanan yang melibatkan pasukan mereka bermain beratus-ratus kilometer jauhnya.

Negara mereka mundur 30 tahun dari Malaysia tetapi pasukan bolasepak mereka di hadapan kita!

©kujie – kepada bijak pandai , saya nak tanya…. saya tak faham kenapa kadang-kadang guna pasukan England , kadang-kadang guna Great Britain?


sumber : woodlands-junior.kent.sch.uk

Saya faham England sebahagian dari Britain tetapi kenapa bila Piala Dunia pasukannya menggunakan England tetapi bila Sukan Olimpik mereka dari Great Britain? Joe boleh jawap kot?

Kerana Piala Dunia Mereka Menjadi Selebriti Popular Di KLIA

Tiba-tiba menjadi selebriti popular di Kuala Lumpur International Airport ( KLIA ) .

Kerana kelibat mereka yang nampak istimewa di KLIA, tiba-tiba diserbu oleh sekumpulan lelaki warga asing.    Bangga dan teruja bila melihat dalam kumpulan kami ramai yang berjersey pasukan bola sepak Piala Dunia Algeria sehingga meminta untuk bergambar. Macam artis popular diserbu peminat. Rupa-rupanya mereka adalah orang Algeria dan seorang darinya pelajar KLIUC dari Tunisia.

Kain pelikat hangatkan rindu

berselimut dengan kain pelikat abah tu...
berselimut dengan kain pelikat abah tu...

Bangun jam 4 pagi vebcam dengan abah yang jauh.   2 minggu sekali baru balik dari asrama, macam-macam pesanan khidmat masyarakat yang nak disampaikan. SPM 2 minggu saja lagi, tambah berjela-jelalah pesanan penaja. Biasalah seorang abah dan anak lelaki.

Saya intai apa yang  dua beranak ni riiuh bergelak…rupa-rupanya cerita bola. Aissshhh…..  orang lelaki ni.  Algeria hampir melayakkan diri ke Piala Dunia.  Orang tu sokong bagai nak rak negara angkat dia.  Siap dah beli mafla.  Yang si anak dok order jersey itu ini.

Seronoknya teknologi,  Boleh berkongsi gambar.  Dapat lihat dapat dengar , cuma …. tak dapat sentuh..huhuhu :cry: