Iklan Raya Petronas 2012 – Strangers

©kujie – suami yang 2 tahun berhari raya di Algeria  sebak mengimbau kenangan apabila melihat video ini… orang yang pernah menyambut hariraya seorang diri di negara orang saja yang memahami perasaan ini.  Berpuasa berbelas-belas jam dengan suhu musim panas  dan kering membahang.  Kita mengelupas bibir dah mengadu sana sini… kat sana kulit pun mengelupas.  Bukan bekerja di dalam pejabat berhawa dingin tetapi di tapak projek lebuhraya yang kontang ditiup angin Sahara yang panas.

sambut hari raya di luar negara

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. dalam Quran pun banyak sebut, berjalan le ke negeri lain untuk ambik pengajaran dari apa yang kita tengok..

    Walaupun mungkin pengalaman tak best pada suami kak jie masa tu, tapi tu antara pengalaman yang bukan semua orang boleh dapat..
    Jom terjah post menarik dari pipoq ..Gadis untuk dijualMy Profile

  2. orang yang pernah merasa je faham nih, lain orang lain plak ragamnya berpuasa
    Jom terjah post menarik dari eiela ..Dokumentari 3D Pembentukan BabyMy Profile

  3. baru habis tengok..sebak semacam je w/p tak pernah merasa duk perantauan luar malaysia
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..WW-Selamat Hari UlangtahunMy Profile

  4. Suka iklan nih..
    hubungan sangat akrab antara Erman dengan Jeyhun tuh memang dapat dirasai..

    Sama jugak dengan kawan-kawan kerja di Miri, bila masing-masing berpindah balik, tetap rasa kehilangan. Walaupun sekadar balik ke semenanjung..

  5. memang tersentuh hati ini walaupun sekadar merantau dalam malaysia.. tapi berpuasa dalam budaya yang berbeza di kelantan sungguh jauh jurang berpuasa dari perak…

    tiba-tiba teringat keluarga..
    Jom terjah post menarik dari saljuhumairah ..Apesal Buat Hal Lagi | Tidak Di Benarkan Ping Entry? | Pencerahan Kak Kujie2.comMy Profile

  6. Tadi baru tgk video ni kat blog papankekunci…betul tu Kak Jie,hanya orang2 yg pernah rasa jer tau bagaimana rasa kat bumi orang.
    Jom terjah post menarik dari azmanisma ..Wordless Wednesday # Jumpa di JalananMy Profile

  7. tak pernah beraya di perantauan lagi. tapi masuk tahun ni kalau cuti kena freeze lagi, genaplah tahun ke-4 beraya di ofis.

    memang sangat sedih bila dengar takbir, lagu raya, tapi tak dapat bersua dengan mak ayah, adik beradik lain. sebaliknya budak-budak ofis jadi peneman. warghhh. siapa yang pernah alami tahulah betapa ‘azabnya’ waktu tu.

    bila tengok iklan petronas ni, tersentap mengenangkan pengalaman beraya tahun-tahun lepas.
    Jom terjah post menarik dari booBlogs ..6 Perdana Menteri Malaysia Jasa dan Konflik Semasa MemerintahMy Profile

  8. Assalamualaikum,
    Saya pernah jugak sambut raya sensorang…tapi kat dlm negara je lah. Tak leh buka TV dan dan radio…tahan hati je, sunyi sepi hinggakan tiap detik jarum jam bunyi dengan sangat kuat. Stress!
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Menderita Selepas Buang Bulu KemaluanMy Profile

  9. hari raya hari yang penuh bemakna..
    Jom terjah post menarik dari Azydy ..Tips Pelaburan Warren BuffettMy Profile

  10. iklan kali ni mendalam maknanya. pernah ada impian nak cari job oversea. tapi cam tak best plak. haha
    Jom terjah post menarik dari Izwanyusof ..Belajar Kejuruteraan Tak Mudah,Jadi Jurutera Lagilah PayahMy Profile

  11. tak tau apsal rasa sebak plak tengok iklan ni..
    rasa nak pi visit Uzbek la satu hari nanti
    Jom terjah post menarik dari MyJourneyMyPhoto ..My Journey : My Instagram Photo #464My Profile

  12. Sebenarnya iklan ke filem pendek ye..xtgok hbis lagi ni..berebut ipad ngan anak

    Kalau ambil suami kak jie berlakon lagi feel kot dalam citer ni..;)

  13. Betul tu , hanya yg pernah merasainya saja yg lebih memahami kan!
    Jom terjah post menarik dari KesumaAngsana ..Wordless Wednesday 3 – The Deepest Step Well Di Dunia Ada Kat IndiaMy Profile

  14. Bila menonton video ni, terkenang suatu masa dahulu, waktu tu baru faham mengapa kata bidalan mengatakan, Hujan emas dinegeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri.
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Kad ucapan pengganti diriMy Profile

  15. iklannya panjang.. 14minit di Youtube…
    tapi mesej sangat jelas..

    maza pun bakal berkelana juga.. bermula tahun depan..
    aduhaiiii.. camner lahhh haiiii…..
    Jom terjah post menarik dari maza ..Amar Kenapa Kau MembisuMy Profile

  16. Perasaan sedih tetap hadir juga apabila berjauhan dengan orang sayang.
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Yang rajin komen di blog AkuBiomed bulan JulaiMy Profile

  17. Best! Betul kata Kak Jie, hanya yg pernah alami saja akan lebih faham.
    Kami sayang Malaysia =)
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..‘Perangkap’ Cinta Suami Orang?My Profile