Kemahiran hidup yang tak diajar di sekolah

Anak-anak saya bercuti sempena Tahun Baru Cina seminggu. Along dah balik dari asrama semalam petang. Hari ini semuanya ada tugas masing-masing.  Angah cuci kereta dan Along cuci motor.

Kemudian mereka diajar kemahiran hidup yang tidak terdapat dalam silibus di sekolah.

Dah besar rupanya anak-anak bujang saya…  Hari ini dicantas pokok ceri depan rumah dan di potong pokok Janda Merana.  Pernah tengok pokok Janda Merana? klik sini > Pokok Janda Merana

Saya ‘away’ sehingga Rabu. Jaga diri semua, hati-hati di jalanraya.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Tak habis-habis dengan pokok Janda Merana dia tu. (Selongkaq arkib sebab seriau tengok Tie mengejor teman!!! Tak rela teman tersingkir dari kedudukan Teman Terhangatest. Tak relaaaa!!!!)

    ODs last blog post..Temuramah Dengan Pelesit

  2. Salam perkenalan jie…
    Saya suka dengan perkataan ‘kemahiran hidup’ yang jie sebut… hehehe.. Suami saya pun suka guna perkataan tu masa borak2 ngan anak2..

    fzis last blog post..Orkid di pintu dapur

  3. byk projek on ek kak jie?? takpe.. tu rezeki namanya.. sesambil tu berjalan kan?? heks..

    dah balik la nie ek??? sila2… amik turn masuk kain dlm washing machine. :p

    Zanas last blog post..Owh…………….

  4. 2 hari wani tunggu intan online kat YM…

    aku lepak sini2 aje…

    kuinas last blog post..Bulan Madu Di Awan Biru

  5. time cuti ni lah nak kemaskan rumah same2 kan?
    wah…
    dah besar2 panjang yer anak2 auntie..hehe

  6. memang merana sungguh “janda” tu tgk tak terurus langsung

  7. JANDA MERANA – pokoknya sungguh mengacam…

    kalau salah hemat boleh mencabut nyawa bila lalu di hadapnya di tengah malam…..seolah2 gergasi besar dgn lemah gemalai melambai2.. untuk menambah sadis lagi, dinyaringkan suara mengilai2…..huhuhu

    gerun siut.. 😯 😯 😯

    mazas last blog post..Kembara: Melaka Kota Warisan Dunia

  8. update ..update kak jie!

  9. salam kak..lama tak singgah sini 🙂

    abanglongs last blog post..sabtu

  10. AFK sbb cuti2 M’sia ke Kak Jie? 😀

    intans last blog post..Happy 8th Anniversary

  11. ::redZ-Ziaf:: says:

    salam kak jie

    baru arinie berkesempatan nak meninggal kan jejak
    selama nie lalu jer bak bayu membelai
    hihi…!!

    lama dah saya tak sertai gotong royong sefamily
    biaser kalo balik melake sy dok basoh slk (small little kancil) sayer jer… gan adik bongsu sayer
    huhu…!!
    mish her

    selamat kak jie

    ::redZ-Ziaf::s last blog post..Hari² ku selepas CNY

  12. pokok janda merana? 1st time saya dengar Jie 🙂

  13. hapi holiday kak jie 😀

    angrianis last blog post..Kelapa Salut

  14. salam kak jie….hehe..visit blog kak jie naik unta hari ni :mrgreen: :mrgreen:

  15. wah dah besar2 semua anak2 kak jie eh.. dah pasni leh cari calon menantu.. he he

    ermm mesti bercoti2 gi cari angpow ni ek.. he he

  16. so..anak2nye skore tak subject tu?

    lydiarayyans last blog post..alkisah keje kawen..as in…kerja kahwin..

  17. saya cuti, k.jie cuti, dia orang cuti, budak2 sekolah cuti dan ramai lagi yang menumpang sekaki cuti sempena tahun baru cina… selamat bercuti sepuas2nya. Erk… sy cuma cuti 2 ari je….

    TokNabes last blog post..Cukuplah………

  18. janda merana mana yg tanam pokok tu ya kak jie hehe.

    seronok melihat kedamaian keluarga kak jie.

  19. Dah nampak bumbung rumah tuh, hilang rendu dendam. Ekekeee….!

    Selamat bercuti!

    DeeNs last blog post..eNTaH aPa ReNCaNa

  20. selamat bcuti yek..

    @LiYaNNuaRs last blog post..kaunter pendaftaran untuk TAJUK ENTRI ajo!

  21. nik uqbah says:

    salam makcik jie. [boleh guna gelaran ni tak?]

    mak borek anak rintik. haha. ade ke camtu?
    kalau ad, anak makcik mesti ada blog jugakkan?

    🙂

    nik uqbahs last blog post..Matahariku-bukan tentang agnes. kamu mesti nak tahu.

  22. seronok kan kak jie tengok anak2 dah besar..rajin2 plak tu..bertuah mereka dapat kak jie sebagai ibu..

    izzahs last blog post..My Precious

  23. samat bercuti..
    kenapa nama pkok tue Janda Merana? :mrgreen:

    amans last blog post..Tarikh Muat-Turun Windows 7 Beta Di Lanjutkan

  24. selamat bercuti kak jie 😀

    cakapkosongs last blog post..Masak-masak……..

  25. sayangnya pokok ceri tu kak Jie.. pokok tu boleh redupkan depan rumah kan.. ke dah jadi penambah serabut rumah? hehehe..

    Neezas last blog post..Resist no more

  26. selamat bercuti!!gong xi fa cai~hehehehe

    kuros last blog post..LaLaLaLaLa~*mEroYaN…

  27. nak pegi mana cuti-cuti ni kak jie?

    |1f34|-|1r3s last blog post..How to quickly rename files in Windows

  28. Say pun away d negara jiran sehinggakan banyak yang tak dibuat dengan blog tapi ketagih sampai cari cyber cafe masa org lain dah tidur. Have a nicve holiday

    kruel74s last blog post..Cheap travel

  29. pirst taim dengor nama pokok ni, iskkk tak sesuai langsung dengan pokoknya, apa kaitannya? he, he….. :mrgreen:

  30. saya mmg cukup malas nk tlg abah saye clearkan kebun depan umah nih…
    kalau pangkas pokok mangga ke, pokok kelapa ke…

    tpi dah takde org nk tlg, last2 saya gak yg kene tolong…

    chekguBHs last blog post..Nak tengok tak?? Boleh..tapi kena janji tau…

  31. NikShikin says:

    janda merana? hehe.

    *selamat bercuti kak jie