Serene Serendah

Jelly said…
kak jie, tompang tanya apa makna “dari baling ke serendah”? nama tempat ekk???
maap la sounds stupid tapi saya nie tak belajo geografi since form 3….

Ramai yang bertanya soalan ini, pada entry terdahulu saya pernah menulis serba sedikit mengenai Sejarah Baling.

truanta said…
btw i read the star today ( sunday )..there a site citer sal serendah..the best place in serendah..is that serendah is the same with kak jienya serendah ker?
its look good..such wonderful place…

Saya dengan rasa bangganya mencopy paste artikel tersebut untuk pengunjung blog saya dan untuk kawan² saya yang masih belum mengenali Serendah. Saya mula berpindah ke Serendah sejak tahun 2002 dan selesa tinggal di sini walaupun daerah kami sekarang lebih popular dengan Daerah Penyapu

By RENITA CHE WAN

Photos by ANDREW CHONG

For a relaxing Sunday outing, head for the lush greenery of Serendah, just an hour’s drive north of Kuala Lumpur.

Serendah Fall

Although the Serendah Fall is only about 8.5 metres high, the beauty lies in the vertical drop. A lot of people come here to have some fun in the sun and enjoy the clear cold water. There are several shops in case you need some refreshments. There is also a surau for the Muslims to perform prayers.

Serendah Forest Reserve
Serendah Forest Reserve is in the northern part of Templer Park. With trails that lead up to the 360m Bukit Takun, a limestone cliff, it is a favourite among nature fans, rock climbers and conservationists.

Orang Asli Villages

On the way to the Serendah Fall, you will pass by the orang asli villages. You can drop by and have a look around the place. You can chat with the folks there as they are rather friendly.

International Orchid Farm

The Serendah International Orchid Farm is a lovely spot for avid gardeners in need of a few hours of peace and quiet surrounded by beautiful flowers. There are over 100 varieties of orchids most of which are hybrid varieties, which are imported and grown on hillside terraces.

Jungle Trekking

If you’re the adventurous type, then this is definitely your cup of tea. There is a small trek that will guide you through the jungle. But be warned, never do it in the middle of the night as it can be pretty dark and you might lose your bearings. It is advisable to take a torchlight with you even in the daytime.

Telaga Tujuh > click here for photos
A place of mystery and intrigue, Telaga Tujuh (Seven Wells) comprises seven natural pools or wells which are fed by waters that come from a river flowing downstream in a series of cascading waterfalls. The overflow from the first pool forms a little stream that flows to subsequent pools below. Locals believe that this area is a favourite playground of fairies and genies. It is said that you can actually sense that these mystical beings are near at times, especially when you suddenly pick up an inexplicable scent in the air.

Sekeping Serendah Retreat
Sekeping Serendah is a private retreat with open sheds to celebrate the beauty of the natural environment surrounding them. There are two types of houses for you to choose – the glasshouse or the mud house. Serendah Golf Links
Rest and relax at the club and have a few swings at the golf course. Serendah Golf Links offers challenging golf in scenic surroundings. The unpretentious clubhouse also boasts a wide range of facilities.Fishing Lake

Kolam Pancing & Gerai Makan Danau Serendah has been here for quite sometime and it still attracts a lot of people. This is an interesting place to visit because you get to eat what you catch. There is a big lake and you get to try your hands at fishing. After you’ve caught a few, you can get the chef to cook them for you.

Everybody Restaurant
This restaurant has been here for over a decade and serves one of the best seafood Hokkien mee around, according to the locals. If you do come to the restaurant, you must try the Sang Yu bihun soup as well. The ikan haruan is cooked to perfection.

Getting there

From Kuala Lumpur, take the North-South Highway heading north and exit at Rawang. After the Rawang tollgate, turn right and head north via the old trunk road. Pass busy Rawang town and head toward Serendah (10km away).

Sumber : The Star

Maklumat tambahan :
Kilang Perodua terletak di Serendah, bukan Rawang!

Kilang Tan Chong Motor juga terdapat di Serendah.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. belum berkesempatan nak kesana tapi air terjunnya mengamcam..anak anak balik kampung mandi parit je…nak bawa kesungai jauh la pulak
    Jom terjah post menarik dari apaajanews ..ANTARA PENYOKONG KUAT BOLASEPAK INDONESIA DI AMPANGMy Profile

  2. hehehe..kt Kelantan pon ade gak tempat nama Serendah..
    tapi name dia lain skit…Tanah Serendah Sekebun Bunga Negeri Cik Siti Wan Kembang..dulu kat situ negeri..skrg dah jadi kg..jerk.hehehe

    Khaleedas last blog post..Fruit juices may lead to diabetes

  3. :mrgreen: salam perkenalan. best rupanya serendah, tak pernah sampai sana walaupun asal diri dari selangor

    shidahs last blog post..Tawan Puncak Gunung Baling

  4. Serendah yang best…!

    erk… cukai?

    gigil ni, takut org majlis dtg :p

  5. Salam..

    i luv serendah also…walaupun bayak tanah tinggi tetapi namanya tetap serendah 😀

    psssst…cukai pintu dah bayaq? silap hari bulan dapat penyapu lagi tahun depan…

  6. wira yup…2 nama tempat yg unik..untung kakjie dpt tinggal di sini

    rantingperkasa masa kita p tu mmg dah roboh ye..tak ingat la pula…lama dah tak p sana…tp kt atas tu ada tempat best skrg ni…nnt mai la……kita g mandi2 lagi

  7. rantingperkasa says:

    lama x gi mandi kat air terjun serendah tu. errr…jambatan dia yg runtuh hari tu dah baiki ke belum????

  8. Wira Nordin says:

    dari baling ke serendah…
    menarik sungguh

  9. arsaili

    he he he…kt taman kat rumah pun lebih byk pokok berdaun hijau dari yg berbunga…

    redz-ziaf insyaallah..kalau ade rezeki…ikan talapia sebesar pinggan pun ade…:p

    erk..maria tunku sabri tu ….asik makan je….larat ke ?

    jelly angan² dulu tak pe..tak salah…….. :p

  10. Insya-allah kak…. Hai entah bila la ekk….

  11. ^::redZ-Ziaf::^ says:

    kak jie

    best nyer… nnti nak tuka angin ke serendah lah pulak… cuci2 minda kat sane

    pastu boleh singgah umah kak jie untuk dinner atau coffee…hehe…!!

    tp skrng musim hujan ek…msti aliran air deras…hurm… next year lah kot

    tp saya akan masukkan serendah waterfall tu dalam xtvt outing sy

    jom berkelah (gaya maria tunku sabri dlm jom jalan2)

  12. salam kak jie..patut la kak jie suka hijau sehingga seluruh blog ni hijau..rupanya terkenan kan d green serendah..besss

  13. mula2 nk bgtahu kat cik mika…itu alamat surat menyurat..dia boleh gunakan p.O Box kat KL kalo dia mau…tapi kilang dia mmg terletak di Serendah.

    kiki bila……skrg ni musim hujan..berkelah je kt dlm rumah , tak pun kt reshaus Sentul :p

    OD semua tmpat tu tepi² rumah je…. kg org asli tu…mmg sebelah je..hari² bertembung dgn dia org

    jelly jgn lupa singgah rumah kakjie..:P

  14. thanks kak jie….
    Serendah seindah namanya….
    Once ke KL nanti insya-allah nak ajak hubby melawat Serendah la…

  15. mikaounik says:

    mama saya teruja ngan air terjun tue..BBQ tu syokk ooooiii..

    mama,
    saya keje ngan PERODUA..
    segala mcm surat utk Perodua adalah spt nie..
    PERODUA MANUFACTURING SDN BHD
    Perodua Automotive Centre
    Sungai Choh, Locked Bag 226,
    48009 Rawang..

    p/s: saya bukan nak menidakkah kenyataan mama nie..tp kompius skit lerrr..biasa kite org kat sini panggil perodua rwg…

    ermmmmmm

  16. mama..bila nak open table kat area serendah..lama dah xlepak situ..huhuhuh..air terjun yg dulu keruh dh bertukar jernih..kalau kite gi lagi…leh amik gambar kat situ lagi…n then wat perbezaan..dulu n sekarang..huhuhuhuhu

  17. © Oshun/EM Muhammad/Nadia Emarele Muhammad says:

    Salam Jie…
    Canggih. Fullamak, hari-hari boleh bercuti kat situ. Sejuk dan nyaman. Cantik betul tempat tu ek. Jie sihat ke hari ni?

Trackbacks

  1. […] Taman Orkid Antarabangsa Serendah terletak 300 meter atas paras laut di Banjaran Titiwangsa. Taman yang mengekalkan ekosistem kawasan yang kaya dengan keindahan alam semulajadi adalah destinasi agro-pelancongan di Selangor yang mempunyai lebih daripada 100 jenis spesis dan kacukan orkid itu TELAH DITUTUP. […]

  2. […] kenal Serendah, baca Serene Serendah submit_url = […]