Berfikir Di Luar Kotak Dengan Deria Ke-6

Isu semalam mengenai topik promote blog selain dari Geng Blogger . Saya cuba memberi pendapat supaya ‘ping’ blog di beberapa blog-ping aggregator yang lain, di luar group sedia ada. Contohnya kalau group A, group B atau C hanya komuniti blogger yang sama, adakah trafik kita akan berkembang atau bertambah atau banyak itu juga?

Banyak tempat kita ping entri tidak semestinya mendapatkan trafik yang lebih kecuali kita memilih tempat yang sesuai untuk di ping. Di luar group maksudnya – di luar komuniti blogger sedia ada.

Ada banyak blog-ping aggregator dan saya pernah senaraikan di entri blog ping aggregator selain dari Geng Blogger.

Berfikir di luar kotak – entah kata siapa saya tak tahu.Β  Tetapi yang selaluΒ  saya tekankan adalah seorang blogger perlu ada deria ke-6 yang aktif untuk menilai, menapis segala lambakan info yang diterima.

Dibawah ini adalah bukti bahawa pembaca blog bahasa melayu bukan saja berkurung di bawah tempurung Malaysia – jangan ingat blog berbahasa melayu hanya di baca oleh orang di Malaysia dan tidak mesra search engine.

Saya potong , tempekΒ² hanya keyword carian dari luar negara saja untuk tengahmalam tadi hingga pagi ini.

Moral of the story – orang Amerika pun cari Spongebob di Malaysia!:lol:

p/s – tutorial simple bukan teknikal, tak adalahΒ  macam kumbang dalam perut!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. sy masih baru dlm blogging nih…..tp mmg best klu dapat kembangkan komuniti kita ke seluruh dunia…mmg mantap habis….superb la….
    Jom terjah post menarik dari DeQdEq ..Im fall in love with ASROLMANIA and EYRIQAZZMy Profile

  2. mrs jamal says:

    saya rasa..dah 2 3 bulan x jengah geng blogger …cam dah lupa pulak yang geng blogger tu wujud
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..What you love about the Blackberry Torch 9800My Profile

  3. kalau dapat masuk dalam komuniti blogger Indonesia, mmg power ah. komuniti diorang besar (sepadan dengan jumlah penduduk).
    .-= Post terbaru beliamuda ..Mengutuk Tindakan Rejim Zionis Terhadap Flotilla Bantuan ke Gaza =-.

  4. best terbaik kak jie…..banyak blog direktori luar yang kita boleh join..saya tengah mencari jugak ni….pengamal bahasa melayu bukan setakat kat asia tengara ajer..malah kat beratus ratus juta kat seluruh dunia..takkan tak ada untuk kita blogger malaysia kot
    .-= ishak´s last blog ..Artis melayu yang plastik dan tak original =-.

  5. btul3x….
    .-= muslim´s last blog ..BISNES PALING SIMPLE DALAM MALAYSIA TAPI INCOME POWER…!!!!! =-.

  6. Terima kasih kak jie..mmg selalu yg terbaik dari kak jie..
    .-= hafizmd´s last blog ..Malam yang sungguh bahagia!! =-.

  7. tul juga kata kak jie.. ping dr tempat lain.. baru leh naik trafik.. tq kak jie..
    spongebob malaysia cakap lagi best.. hihi
    .-= fiezaradzi´s last blog ..Bulan Sukan =-.

  8. masih blUr… tp ingin mencuba..

    Tq kak dgn info nie…
    .-= enasan´s last blog ..:: akHirNye…..kesukaaN diwKtu Ptg abiS: =-.

  9. tak taw senarai ping luar negara… susah πŸ™
    .-= syahirul´s last blog ..Senarai anime yang hadir dalam hidupku =-.

  10. oh..baru luas pengetahuan aku tentang dunia internet dan blog…
    .-= MC´s last blog ..Ketagihan Game Facebook #1 =-.

  11. sukala.. ada byk info. i follow yer kak jie..
    .-= lynda_hani´s last blog ..betul2 seram! disarankan jgn tgk klu lemah jantung! =-.

  12. betul2…xsemestina pin kat GB je…
    dulu masa GB down semua org guna OZ
    .-= khairil´s last blog ..Hari Belia Negara 2010 =-.

  13. jam tangan says:

    xpernh try lagi tips ney..
    untuk blog yang berbahasa Inggeris ini salah satu kelebihan r..
    orng indon boleh baca, orang singapore boleh..
    hatta kat Nigeria pun boleh..hehehe
    .-= jam tangan´s last blog ..A Review of Bell & Ross BR-03 92 Phantom =-.

  14. ape hal laa carik spanbob kt malaysia.

  15. TMUkmkd says:

    yup tak semestinya hanya pada dalam negara sebab internet itu luas πŸ˜€
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Serangan Terhadap WordPress, Ketatkan Sekuriti Dan Kata Kunci Anda =-.

  16. tak boleh tahan baca moral story tu..hehehk
    .-= suffer8zine´s last blog ..Ujian kehamilan peserta PLKN dibantah? =-.

  17. wah kak jie..good good..bleh masuk geng jeniper ni haha
    .-= malabaek´s last blog ..PAHAM TAK AGAK-AGAK? =-.

    • hahahaha………lawak πŸ˜†

      lama tak nampak Kak Jie kat carpet GB
      Geng Jeniper dtg cari kat sini..haha πŸ˜†

  18. saya setuju tu, jgn tumpu pada satu2 tempat je

  19. wah!!!
    betul tu…
    kalo terperuk dalam komuniti tang sama..
    ssh juga nak berkembang…
    good info, thankz..
    .-= mie´s last blog ..:: dulu anggun bergaya, kini ayu rupawan :: =-.

  20. betul tu Kak Jie πŸ™‚

    sixth sense…..

    best gaks, ada bruce willis πŸ™‚
    .-= Mak Su´s last blog ..Tidak tahan lama =-.

  21. salah satu sebab suka ke sini…
    .-= klcitizen´s last blog ..perempuan tak tahu malu =-.

  22. student says:

    akal memang 1 anugerah paling besar.

    pemikiran out of the box adalah untuk pengguna akal yg tegar!hehe.. πŸ˜†
    .-= student´s last blog ..Apa itu Istidraj =-.

  23. kalau diorang datang pun..mesti tak baca jugak..sebab tak paham :mrgreen:
    .-= aizuddin´s last blog ..Sambutan Hari Belia Negara 2010 =-.

  24. πŸ˜‰ tips yang bagos ni. tq sis for sharing this info!!
    .-= oshinz´s last blog ..perlu ke? =-.

  25. kumbang dalam perut? apa tu? haha
    .-= zaiMi´s last blog ..Pembenci Pondan Sebenarnya Suka Pondan =-.

  26. Biasa la tu kak. Herd mentality. Orang kita jarang buat lain daripada kebiasaan. hehe
    .-= Sylarius´s last blog ..Abang Manees! =-.

  27. bagus info ni kak jie…thumbs up!
    .-= Kancilbiru´s last blog ..Apa benda ketul-ketul ni? =-.

  28. azman roslan says:

    terima kasih kak jie.. terharu saya..

  29. kaizen says:

    terbaek lah kak jie… hehhee

    tangah mencari pinger2 terbaek gak nih… ahaks~
    .-= kaizen´s last blog ..KHaS KePaDa YaNG BeRTaNYa (o.O)y =-.

  30. Saya pun ada jugak ping di tempat2 lain selain GB. Rasanya sbb ramai yang fokus di GB kerana lebih friendly dengan Chatroom dan forumnya.. Kalu betul2 serius nk berblog, takde masalah nk implement SEO dsbg nya tu kan..
    .-= serol´s last blog ..Kisah Hari Khamis, Piala Thomas, Dan Trafik =-.

  31. syinrayafa says:

    hohohooho…dulu2 main indon je…hehe.
    mana contoh agliator ping untuk blog negara lain nye…? hehehe…

    hohoho…kakji dah ada bg link..hehe..
    .-= syinrayafa´s last blog ..Saya tiada idea untuk update blog, jadi saya buat entri ini. =-.

  32. Trimas untuk tips menarik ini..

  33. serius tak penah jumpe sangat ape yg kita taip kat blog sendiri dalam google tuu πŸ™ sedih sbb tak twu
    .-= eykameow´s last blog ..aku di cemburui ramai . kenapa!! =-.

    • pastikan blog sendiri berada dalam kedudukan font page SERP ( search engine result pages ) barulah kita jumpa apa yang kita cari di blog sendiri.

      lagi satu – tulis dengan bahasa yang betul – ejaan yang betul sebab orang akan search dengan ejaan yang betul..

      lagi?

      tunggu soalan selanjutnya.

      • denaihati says:

        TIPS yang paling penting yg saya kesan dah banyak kali Kak Jie tekan “Tulis Bahasa yang Betul” …bahasa yang etul itu bukan bermakna kita tidak menulis dengan santai …tak gitu.

        p/s : tutorial ni simple tapi mantap sih!!!

  34. Mummy Dasy says:

    agree with u kak… tp kdg2 jek klu Gengblogger wathal br ping.sg πŸ™‚ 😳
    .-= Mummy Dasy´s last blog ..PIALA THOMAS =-.

  35. yanmie says:

    betul kakjie, saya setuju dgn entry ini πŸ˜†
    blog saya pun kadang ada indon komen, terbaru pasal contest kt blog bro denaihati, ingatkan org tu masuk…rupanya dia cari komputer acer terus pi kt blog saya ehehe, kebetulan pulak time tu tgh men tweet2 dgn bro denaihati. kelakar je πŸ˜†

  36. tq akak. haha. saya main geng blogger aje… huhuuu…

Trackbacks

  1. Tingkatkan Trafik blog dengan Subscribe dan Ping | Denaihati says:

    […] lagi entri yang simple tapi memang mantap dari Blog Hidup Biar Sedap bertajuk Berfikir Di Luar Kotak Dengan Deria Ke 6 yang memberi tips untuk meningkatkan trafik dari sumber luar biasa. Kak jie maaf saya copy paste […]