Berfikir Di Luar Kotak Dengan Deria Ke-6

Isu semalam mengenai topik promote blog selain dari Geng Blogger . Saya cuba memberi pendapat supaya ‘ping’ blog di beberapa blog-ping aggregator yang lain, di luar group sedia ada. Contohnya kalau group A, group B atau C hanya komuniti blogger yang sama, adakah trafik kita akan berkembang atau bertambah atau banyak itu juga?

Banyak tempat kita ping entri tidak semestinya mendapatkan trafik yang lebih kecuali kita memilih tempat yang sesuai untuk di ping. Di luar group maksudnya – di luar komuniti blogger sedia ada.

Ada banyak blog-ping aggregator dan saya pernah senaraikan di entri blog ping aggregator selain dari Geng Blogger.

Berfikir di luar kotak – entah kata siapa saya tak tahu.Β  Tetapi yang selaluΒ  saya tekankan adalah seorang blogger perlu ada deria ke-6 yang aktif untuk menilai, menapis segala lambakan info yang diterima.

Dibawah ini adalah bukti bahawa pembaca blog bahasa melayu bukan saja berkurung di bawah tempurung Malaysia – jangan ingat blog berbahasa melayu hanya di baca oleh orang di Malaysia dan tidak mesra search engine.

Saya potong , tempekΒ² hanya keyword carian dari luar negara saja untuk tengahmalam tadi hingga pagi ini.

Moral of the story – orang Amerika pun cari Spongebob di Malaysia!:lol:

p/s – tutorial simple bukan teknikal, tak adalahΒ  macam kumbang dalam perut!

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

44 thoughts on “Berfikir Di Luar Kotak Dengan Deria Ke-6”

  1. best terbaik kak jie…..banyak blog direktori luar yang kita boleh join..saya tengah mencari jugak ni….pengamal bahasa melayu bukan setakat kat asia tengara ajer..malah kat beratus ratus juta kat seluruh dunia..takkan tak ada untuk kita blogger malaysia kot
    .-= ishak´s last blog ..Artis melayu yang plastik dan tak original =-.

  2. Terima kasih kak jie..mmg selalu yg terbaik dari kak jie..
    .-= hafizmd´s last blog ..Malam yang sungguh bahagia!! =-.

  3. tak taw senarai ping luar negara… susah πŸ™
    .-= syahirul´s last blog ..Senarai anime yang hadir dalam hidupku =-.

  4. oh..baru luas pengetahuan aku tentang dunia internet dan blog…
    .-= MC´s last blog ..Ketagihan Game Facebook #1 =-.

  5. xpernh try lagi tips ney..
    untuk blog yang berbahasa Inggeris ini salah satu kelebihan r..
    orng indon boleh baca, orang singapore boleh..
    hatta kat Nigeria pun boleh..hehehe
    .-= jam tangan´s last blog ..A Review of Bell & Ross BR-03 92 Phantom =-.

  6. yup tak semestinya hanya pada dalam negara sebab internet itu luas πŸ˜€
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Serangan Terhadap WordPress, Ketatkan Sekuriti Dan Kata Kunci Anda =-.

    1. hahahaha………lawak πŸ˜†

      lama tak nampak Kak Jie kat carpet GB
      Geng Jeniper dtg cari kat sini..haha πŸ˜†

  7. Pingback: Tingkatkan Trafik blog dengan Subscribe dan Ping | Denaihati
  8. akal memang 1 anugerah paling besar.

    pemikiran out of the box adalah untuk pengguna akal yg tegar!hehe.. πŸ˜†
    .-= student´s last blog ..Apa itu Istidraj =-.

  9. kalau diorang datang pun..mesti tak baca jugak..sebab tak paham :mrgreen:
    .-= aizuddin´s last blog ..Sambutan Hari Belia Negara 2010 =-.

    1. keyword dia bahasa melayu lah sayang oiii

      adamaya, hamil di usia 40tahun, lirik lagu yuna dan sebenarnya, cerita tidur, roti john

      itu bukan robox crawler – human yang guna bahasa melayu

      bukan orang melayu saja yang berada di malaysia……..orang melayu ada bersepah2 di berbagai kutub

  10. kumbang dalam perut? apa tu? haha
    .-= zaiMi´s last blog ..Pembenci Pondan Sebenarnya Suka Pondan =-.

  11. terbaek lah kak jie… hehhee

    tangah mencari pinger2 terbaek gak nih… ahaks~
    .-= kaizen´s last blog ..KHaS KePaDa YaNG BeRTaNYa (o.O)y =-.

  12. hohohooho…dulu2 main indon je…hehe.
    mana contoh agliator ping untuk blog negara lain nye…? hehehe…

    hohoho…kakji dah ada bg link..hehe..
    .-= syinrayafa´s last blog ..Saya tiada idea untuk update blog, jadi saya buat entri ini. =-.

  13. serius tak penah jumpe sangat ape yg kita taip kat blog sendiri dalam google tuu πŸ™ sedih sbb tak twu
    .-= eykameow´s last blog ..aku di cemburui ramai . kenapa!! =-.

    1. pastikan blog sendiri berada dalam kedudukan font page SERP ( search engine result pages ) barulah kita jumpa apa yang kita cari di blog sendiri.

      lagi satu – tulis dengan bahasa yang betul – ejaan yang betul sebab orang akan search dengan ejaan yang betul..

      lagi?

      tunggu soalan selanjutnya.

      1. TIPS yang paling penting yg saya kesan dah banyak kali Kak Jie tekan “Tulis Bahasa yang Betul” …bahasa yang etul itu bukan bermakna kita tidak menulis dengan santai …tak gitu.

        p/s : tutorial ni simple tapi mantap sih!!!

  14. betul kakjie, saya setuju dgn entry ini πŸ˜†
    blog saya pun kadang ada indon komen, terbaru pasal contest kt blog bro denaihati, ingatkan org tu masuk…rupanya dia cari komputer acer terus pi kt blog saya ehehe, kebetulan pulak time tu tgh men tweet2 dgn bro denaihati. kelakar je πŸ˜†

Comments are closed.