Blog-ping Aggregator Selain Geng Blogger

Sesiapa yang kenal saya, dia akan tahu. Saya akan bagitahu kalau ada yang bertanya. Tutorial atas permintaan kerana saya gemar melayan pertanyaan personal melalui segmen Hari Bertemu Pelanggan. yang dah masuk volume 7.

Berbalik pada carian ini, dia memerlukan maklumat di mana nak ping entri selain dari di gengblogger.com dan innit . Sebenarnya ada banyak blog-ping aggregator yang boleh kita ping entri . yang ini agak terkenal selain dari technorati.com . Saya dah tak faham dengan sistem technorati sekarang.

  • myebuzz.net
  • jombuzz.com
  • petalingstreet.org
  • imcurtain.com
  • pingoat.net
  • pingomatic.com
  • pingmyblog.com
  • pingler.com
  • ipings.com
  • autopinger.com

Kalau tak cukup senarai ni, guna search engine cari.

Kalau gunakan wordpress , pergi pada WP Dashboard > Setting >Writting > klik Update Services copy XML-RPC Ping Services paste kat form yang disediakan kat Dashboard Wp tadi dan save. WordPress secara automatik akan ‘ping’ setiap kali entri baru di post. Kat Update Service codex tu ada macam-macam maklumat dan alternatives. Baca ye kawan-kawan, saya tak akan bagi semua…cuma bagi pancing je…ikan kena memancing sendiri.

Maklumat tambahan : Saya menggunakan plugin MaxBlogPress Ping Optimizer untuk mengelakkan di ban apabila kita edit entri.  Ada blog-ping aggregator yang akan ‘keliru‘ jika setiap kali kita edit dan publish entri yang sama.  Bila dia pening loya muntah-muntah, jiwa tak tenang maka blog kita akan di nyah kau dari sini….


Tamat kelas petang ni…

Ehhh… ada yang angkat tangan tu

Ping tu apa ye ?
Ping adalah proses kita memberitahu bot search engine maklumat terkini kita telah update blog.

Apa tujuan ping ?
Salah satu cara untuk tingkatkan trafik lalu lintas ke blog.

©Kujie – ada orang bertukar musim , maklumlah duduk negara 4 musim.. :lol:Seasons may change, winter to spring…but I love U until the end of time..

63 Replies to “Blog-ping Aggregator Selain Geng Blogger”

  1. saya baru mgunakan GB, oyer la lgpun saya baru 2 hari berblogging, banyak lagi yg perlu blajar :mrgreen: 😳 😳

  2. Pingback: Tingkatkan Trafik blog dengan Subscribe dan Ping | Denaihati
  3. saye selalu juge ping secara manual guna pingler.com..

    terima kasih kak jie utk senarai tu.. :mrgreen:
    .-= hafizmd´s last blog ..Malam yang sungguh bahagia!! =-.

  4. plugin ni version berapa?
    .-= RozaniGhani´s last blog ..Perancangan Membuat Social Plugin Versi Malaysia =-.

  5. ozbloggers pun best
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Perkara Yang Selalu Terjadi dan Tidak Disukai =-.

  6. Saya baru pandai guna ping semenjak K. Jie promo gengblogger.. Tapi banyak lagi ping servis yang tak pernah guna (atau cuba guna tapi tak jadi2).

    Terima kasih atas tips plugin elakkan ping muntah2 loya tu. Almaklumlah, baru nak jinakkan diri guna wordpress ni. Banyak benda kena belajar.

    p/s – gengblogger tu sesuai ke utk ping english entry?
    .-= samdaddycool´s last blog ..Rahsia Farmville… =-.

  7. Pingback: Blog-ping Aggregator Selain Geng Blogger | Hidup Biar Sedap | rhrv.com
  8. tak faham sikit ni kakjie. kakjie cakap bila dah publish entri tak boleh usik dah entri tu takut nanti blog ping aggregator tu pening. macam mana tu? sejauh mana tahap tak boleh selalu edit tu? sebab saya selalu gak edit entri selepas publish. selalu sebab lupa nak huruf besar la, gambar senget la, buat perenggan la. tapi time tu jugak la. bukan beberapa jam selepas di publish. tak boleh ke macam tu?
    .-= zaiMi´s last blog ..Butang Baru Fanpage Facebook =-.

    1. cuba klik link plugin tu, baca
      kalau kita publish, dia dah ping, kemudian kita edit, publish lagi..dia akan ping lagi sekali..ada blog ping akan detect dan banned .

      baca….dulu
      kak jie nak terangkan tak berapa nak faham

      1. oo..maksudnye pinger2 tu detect macam nak spam la..tapi kalu takat edit entri tp tak ping semule takpe kn..

  9. ilmu lagi! thanks kak jie.. >.<
    nice quote!
    .-= hafizazmi17´s last blog ..FINAL EXAM – Ilmu yg diredhai =-.

  10. assalammualaikum kujie

    ramai anak murid ya dalam kelas.
    kawalan kelas dan intonasi suara bagus sungguh.
    terima kasih cikgu.
    nak cuba ping kat tempat2 yang kujie cadangkan tu

  11. dah macam kelas tuisyen dah ni..sape lah angkat tgn tu..baru nak balik awal td..haha
    .-= aizuddin´s last blog ..Kenapa Drama Asmaradana Lagi Best Daripada Adamaya? =-.

  12. Terima kasih Kak Jie,pasni leh la up traffic guna cara kak jie tunjukkan ni
    .-= wazy´s last blog ..CONTEST MAI SECAWAN! =-.

  13. salam petang cikgu..
    aduh garang benar cikgu hari ni..huhu

    ingatkan pasal main ping pong tadi..huhu..say apaham cikgu.terima kasih atas ilmu tersebut.

    balik ni kalu tak paham mmng dan kena ulangkaji lagi ni..huuhu
    .-= suri´s last blog ..Temankan Saya ke Alam Barzakh =-.

  14. boleh kata separuh yang pakai..
    ping-o-matic best..sangat laju..1,2 saat ja even tenet lembab :mrgreen:

    p/s:imcurtain pakai gak tapi dok submit tak pernah publish pown..cam sia2 ja..cari contact admin tak jumpa plak..cena nak roger2 admin eh?
    .-= Azizuan´s last blog ..Cross Browser Testing Dengan Browsershot =-.

    1. mokteh lagi suka guna pingler.com walaupun ping-o-matic lagi laju
      taktau kenapa…haha
      .-= mokteh´s last blog ..PRK-P94: Hulu Selangor Milik Siapa? =-.

    1. April dah penghujung ni….. bulan May akan menjelma dgn bunga²nya…
      Come what may…I will love you until my dying day 😀

    1. samalah Kak Jie pun, ada 2-3 yang memang bookmark
      tak semua diping pun….itu pilihan , kan

      kadang2 tak sempat………lepas publish blog dah offline

  15. Slain GB sy ping kt jombuzz, imcurtain n myebuzz je. yg lain2 x minat. Kak jie guna plugin apa utk tgk keyword2 dari google atau yahoo tu?
    .-= Amir´s last blog ..Berehat Dari Dunia Blogging =-.

    1. kak jie kadang2… kadang2 tak juga
      tgok masa -terus terang, kadang2 hanya publish
      tak sempat nak tunggu depan pc pun 😆

  16. banyak jgk cara nak naikkkan trffc ni…
    .-= azizan4444´s last blog ..Ada Apa Dengan Username? =-.

Comments are closed.