Blog-ping Aggregator Selain Geng Blogger

Sesiapa yang kenal saya, dia akan tahu. Saya akan bagitahu kalau ada yang bertanya. Tutorial atas permintaan kerana saya gemar melayan pertanyaan personal melalui segmen Hari Bertemu Pelanggan. yang dah masuk volume 7.

Berbalik pada carian ini, dia memerlukan maklumat di mana nak ping entri selain dari di gengblogger.com dan innit . Sebenarnya ada banyak blog-ping aggregator yang boleh kita ping entri . yang ini agak terkenal selain dari technorati.com . Saya dah tak faham dengan sistem technorati sekarang.

  • myebuzz.net
  • jombuzz.com
  • petalingstreet.org
  • imcurtain.com
  • pingoat.net
  • pingomatic.com
  • pingmyblog.com
  • pingler.com
  • ipings.com
  • autopinger.com

Kalau tak cukup senarai ni, guna search engine cari.

Kalau gunakan wordpress , pergi pada WP Dashboard > Setting >Writting > klik Update Services copy XML-RPC Ping Services paste kat form yang disediakan kat Dashboard Wp tadi dan save. WordPress secara automatik akan ‘ping’ setiap kali entri baru di post. Kat Update Service codex tu ada macam-macam maklumat dan alternatives. Baca ye kawan-kawan, saya tak akan bagi semua…cuma bagi pancing je…ikan kena memancing sendiri.

Maklumat tambahan : Saya menggunakan plugin MaxBlogPress Ping Optimizer untuk mengelakkan di ban apabila kita edit entri.  Ada blog-ping aggregator yang akan ‘keliru‘ jika setiap kali kita edit dan publish entri yang sama.  Bila dia pening loya muntah-muntah, jiwa tak tenang maka blog kita akan di nyah kau dari sini….


Tamat kelas petang ni…

Ehhh… ada yang angkat tangan tu

Ping tu apa ye ?
Ping adalah proses kita memberitahu bot search engine maklumat terkini kita telah update blog.

Apa tujuan ping ?
Salah satu cara untuk tingkatkan trafik lalu lintas ke blog.

©Kujie – ada orang bertukar musim , maklumlah duduk negara 4 musim.. :lol:Seasons may change, winter to spring…but I love U until the end of time..

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. cari punya cari kat blog ni..akhirnya jumpa juga konsep ping ni..thanks..:)
    Jom terjah post menarik dari Naziman ..Cash Out Churp Churp yang pertamaMy Profile

  2. baru belajar guna ping…..terima kasih atas info yang diberikan
    Jom terjah post menarik dari lin ..Kelibat raksasa di Pelabuhan SydneyMy Profile

  3. boleh sesat dekat blog kak kujie semua info best-best
    Jom terjah post menarik dari nisa fadzil ..CARA BLUETOOTH DI BLACKBERRYMy Profile

  4. thanks kak.dapat juga tambahan tempat untuk ping
    Jom terjah post menarik dari slimdiet2 ..Azam 2011- Misi melangsaikan hutangMy Profile

  5. saya baru mgunakan GB, oyer la lgpun saya baru 2 hari berblogging, banyak lagi yg perlu blajar :mrgreen: 😳 😳

  6. mohdzaid.com says:

    thanks kak..
    Jom terjah post menarik dari mohdzaid.com ..18SX SAJAHA : Skandal Ariel Peterporn & Cut Tari (Gambar/Video)My Profile

  7. salam kak,
    saya nie teramat baru dalam dunia blog
    nak tye nie,,
    1) nak ping tu mcm mana?
    .-= Post terbaru Mohammad ..One Day – Matisyahu =-.

    • buka laman web yg diberikan
      isi form seperti yg dikehendaki
      biasanya nama blog, url blog, tick – itu saja

  8. tak tahu la ada peluang kena ban kalau selalu wat kerja edit2 entri ni… -_-”
    .-= beliamuda´s last blog ..Ada Can Bakal Jadi Tauke Restoran Simpang Tiga =-.

  9. saye selalu juge ping secara manual guna pingler.com..

    terima kasih kak jie utk senarai tu.. :mrgreen:
    .-= hafizmd´s last blog ..Malam yang sungguh bahagia!! =-.

  10. setiap kali post baru saya pasti akan ping kat pingler. Baru saya GB juga menyediakan perkhidmatan ping.
    .-= akuvision´s last blog ..Gangguan Hyperhidrosis =-.

  11. trima kasih kak..info berguna nih
    .-= millo´s last blog ..INFO : AIM 2010 bosan =-.

  12. RozaniGhani says:

    plugin ni version berapa?
    .-= RozaniGhani´s last blog ..Perancangan Membuat Social Plugin Versi Malaysia =-.

  13. plugin maxblog untuk ping optimiser tu boleh guna lagi ke kak??

  14. Wan Perlis says:

    ozbloggers pun best
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Perkara Yang Selalu Terjadi dan Tidak Disukai =-.

  15. Ping RakanDaus tu ape cerita?
    .-= Mus´s last blog ..Hari Ini Aku Ber’Blogspot’! =-.

  16. gengblogger juga pilihan di hati kut..(eh macam tv9 pulak)
    .-= Faizal @ FTN´s last blog ..Dah Tahu Tentang Evangelist Program? Benda Baru Dari Nuffnang =-.

  17. Saya baru pandai guna ping semenjak K. Jie promo gengblogger.. Tapi banyak lagi ping servis yang tak pernah guna (atau cuba guna tapi tak jadi2).

    Terima kasih atas tips plugin elakkan ping muntah2 loya tu. Almaklumlah, baru nak jinakkan diri guna wordpress ni. Banyak benda kena belajar.

    p/s – gengblogger tu sesuai ke utk ping english entry?
    .-= samdaddycool´s last blog ..Rahsia Farmville… =-.

  18. sekarang ping blog kat GB je..
    .-= ariff´s last blog ..Apabila Momentum Untuk Menulis Blog Hilang =-.

  19. tak faham sikit ni kakjie. kakjie cakap bila dah publish entri tak boleh usik dah entri tu takut nanti blog ping aggregator tu pening. macam mana tu? sejauh mana tahap tak boleh selalu edit tu? sebab saya selalu gak edit entri selepas publish. selalu sebab lupa nak huruf besar la, gambar senget la, buat perenggan la. tapi time tu jugak la. bukan beberapa jam selepas di publish. tak boleh ke macam tu?
    .-= zaiMi´s last blog ..Butang Baru Fanpage Facebook =-.

    • cuba klik link plugin tu, baca
      kalau kita publish, dia dah ping, kemudian kita edit, publish lagi..dia akan ping lagi sekali..ada blog ping akan detect dan banned .

      baca….dulu
      kak jie nak terangkan tak berapa nak faham

      • oo..maksudnye pinger2 tu detect macam nak spam la..tapi kalu takat edit entri tp tak ping semule takpe kn..

  20. hafizazmi17 says:

    ilmu lagi! thanks kak jie.. >.<
    nice quote!
    .-= hafizazmi17´s last blog ..FINAL EXAM – Ilmu yg diredhai =-.

  21. assalammualaikum kujie

    ramai anak murid ya dalam kelas.
    kawalan kelas dan intonasi suara bagus sungguh.
    terima kasih cikgu.
    nak cuba ping kat tempat2 yang kujie cadangkan tu

  22. dah macam kelas tuisyen dah ni..sape lah angkat tgn tu..baru nak balik awal td..haha
    .-= aizuddin´s last blog ..Kenapa Drama Asmaradana Lagi Best Daripada Adamaya? =-.

  23. CikLilyPutih says:

    dah cuba pun myebuzz. thks k jie

  24. thanks kak jie.. eehehe..
    .-= Jard´s last blog ..My Dream Destination =-.

  25. Terima kasih Kak Jie,pasni leh la up traffic guna cara kak jie tunjukkan ni
    .-= wazy´s last blog ..CONTEST MAI SECAWAN! =-.

  26. salam petang cikgu..
    aduh garang benar cikgu hari ni..huhu

    ingatkan pasal main ping pong tadi..huhu..say apaham cikgu.terima kasih atas ilmu tersebut.

    balik ni kalu tak paham mmng dan kena ulangkaji lagi ni..huuhu
    .-= suri´s last blog ..Temankan Saya ke Alam Barzakh =-.

  27. saya guna 7,8 dengan 10..cukup tak?

  28. haa..pilih2
    .-= Lan Bingka´s last blog ..Tak Nak Potong =-.

  29. Saya rasa petaling street.org masih yang tebaik. 😀
    .-= tekkaus´s last blog ..White Elephant From Bali =-.

  30. ah..musim bunga sudah tiba ye kak jie..makin berkembang la hati.. 😉
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Spaghetti Bolognese & Sambal Gulai Tempoyak =-.

  31. Azizuan says:

    boleh kata separuh yang pakai..
    ping-o-matic best..sangat laju..1,2 saat ja even tenet lembab :mrgreen:

    p/s:imcurtain pakai gak tapi dok submit tak pernah publish pown..cam sia2 ja..cari contact admin tak jumpa plak..cena nak roger2 admin eh?
    .-= Azizuan´s last blog ..Cross Browser Testing Dengan Browsershot =-.

    • Kak Jie sendiri tak ping ke semua tu
      kadang2 je… kadang2 lepas publish post
      dah offline – tak sempat 😉

    • mokteh lagi suka guna pingler.com walaupun ping-o-matic lagi laju
      taktau kenapa…haha
      .-= mokteh´s last blog ..PRK-P94: Hulu Selangor Milik Siapa? =-.

  32. Eh, Kak Jie pun layan lagu Come What May tu? Haha..ini memang betul-betul geng arr…
    .-= Linarahim´s last blog ..Fashionista atau fashion victim? =-.

    • April dah penghujung ni….. bulan May akan menjelma dgn bunga²nya…
      Come what may…I will love you until my dying day 😀

  33. pernah dengar senarai2 kat atas tuh..
    dan pernah cuba ping kat sana..
    ada la sekali dua.. tapi susah ingt url dia.
    lani ping kat geng blogger jer..
    sebab url geng blogger dah ada dalam hati..
    ingat selalu… 😉
    .-= zie fauzi´s last blog ..BABY HANA.. SEMOGA CEPAT SEMBUH YER… =-.

    • samalah Kak Jie pun, ada 2-3 yang memang bookmark
      tak semua diping pun….itu pilihan , kan

      kadang2 tak sempat………lepas publish blog dah offline

  34. ni yang orang suka blog kak jie..

    TQ 😉

  35. thanks kak jie atas plugin yg disharekan itu.baru tahu. 😀
    .-= penyubiru´s last blog ..Jersi Jerman Piala Dunia 2010 Dan Old Village =-.

  36. Slain GB sy ping kt jombuzz, imcurtain n myebuzz je. yg lain2 x minat. Kak jie guna plugin apa utk tgk keyword2 dari google atau yahoo tu?
    .-= Amir´s last blog ..Berehat Dari Dunia Blogging =-.

    • kak jie kadang2… kadang2 tak juga
      tgok masa -terus terang, kadang2 hanya publish
      tak sempat nak tunggu depan pc pun 😆

  37. stakat ni sy just guna gengblogger dengan jombuzz je..sbb nmpk yg tu je leh bg byk trafik
    .-= x-po´s last blog ..PATUTKAH ADA MAAF UNTUK KALI KEDUA? =-.

  38. azizan4444 says:

    banyak jgk cara nak naikkkan trffc ni…
    .-= azizan4444´s last blog ..Ada Apa Dengan Username? =-.

  39. sweet sungguh ayat bawah sekali tu. hahaha
    .-= mrkay´s last blog ..TM Memperkenalkan TM iTalk Whoa! =-.

Trackbacks

  1. Tingkatkan Trafik blog dengan Subscribe dan Ping | Denaihati says:

    […] memberi tips untuk meningkatkan trafik dari sumber luar biasa. Kak jie maaf saya copy paste senarai blog-ping aggregator untuk rujukkan peribadi semuga Allah swt bagi pahala kepada Kak Jie yang kongsi […]

  2. […] Ada banyak blog-ping aggregator dan saya pernah senaraikan di entri blog ping aggregator selain dari Geng Blogger. […]

  3. Blog-ping Aggregator Selain Geng Blogger | Hidup Biar Sedap | rhrv.com says:

    […] Blog-ping Aggregator Selain Geng Blogger | Hidup Biar Sedap […]