Cara Lebarkan Sidebar Blog

Tiap hari bila saya check keyword stats, ternampak ramai yang cari cara untuk melebarkan sidebar. Tutor yang pernah saya buat tahun 2008 (link) dulu sudah ketinggalan zaman.

Blog era terkini mudah dan tak perlu untuk faham Header, Outer dan Footer. Tak perlu usik css – Outer-Wrapper , main-wrapper atau pun sidebar-wrapper.

Mungkin ada blogger baru yang mencari maklumat untuk membina blog. Hari ini saya bagi tutor ringkas dan mudah – cara lebarkan sidebar blog.

Dashboard > Design > Template Designer > Adjust Widths > scrol je nilai pixel yang dikehendaki mengikut kesesuaian blog.

Siap! Mudahkan.

Kat Blogger Template Designer ada macam² fungsi lain. Jangan terlalu takut untuk mencuba dan belajar memahami blog sendiri.

Kalau ada masalah, klik sini Tanya Kujie

aippp…yg senior², jangan gelakkan orang. saya pernah dpt email dan tolong warga emas umur 55 tahun buat blog
dan biasanya mereka cari ‘rakan sebaya’ utk minta tolong..hehehe

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

42 thoughts on “Cara Lebarkan Sidebar Blog”

  1. di adjust width nya ada tulisan : not applicable for this template. gmn tuh?

    mau nanya juga cara kecilkan ukuran widget slideshow yaa..

    makasih

  2. baru-baru ini ada bantu rakan untuk buka akaun blogspot.Terkejut juga saya banyak perubahan Google telah lakukan pada Dashboard kerana semuanya sudah customize tinggal hendak guna dan sentuhan kreatif untuk mencantikkan blog dengan beberapa klik sahaja 🙂

  3. betul tu…. cara dulu masih digunakan untuk template lama
    kena edit css, kena tau coding2
    tapi itu yg bagusnya..faham sikit sebanyak html code

  4. Waalaikumsalam

    Yup…rasa lebih teruja bila mereka yang bersemangat nak tahu itu ini dan ada usaha untuk memajukan diri.

    Kita yg malas, lemau2 ni pun terpaksa ikut rentak 😆

  5. kalau silap, salah…ini cuma blog
    anggap je kita berxperimen ….kadang2 tak jumpa jalan yg betul sebab dah berbengkang bengkong sebelum dpt keputusan yang tepat… :mrgreen:

  6. yang default pun cantik2, boleh letak background, tukar font semua…tapi kalau jenis org simple mcm kak jielah
    kalau org yg suka advance2, dia ada selera tersendiri

  7. kalau dah pandai download…dah bukan newbie lagi
    rakan sebaya kak jie warga emas hanya perlukan defalut template :mrgreen:

  8. utk template yang dah advance atau masih guna template lama, tutor coding2 kak jie dah buat tahun 2008…masa tu blogger bkn mcm sekarang.

    tapi….utk ‘rakan sebaya’ kak jie yang hanya mahu template default blogger, ini cara mudahnya.
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Iklan Di Kujie2.comMy Profile

  9. Terimakasih, lagi dan lagi buat KAK KUJIE. Saya suka dgn tutorial ringkas Kak Kujie. Saya pun warga tak muda lebih kurang Kak Kujie gak. hehehe

    Saya nak cuba satu benda, try tak dapat-dapat. Nak lebarkan saiz setiap gambar saya dlm entri. Walaupun masa upload saya dah klik “large”, tapi gambar saya tidak sebesar text area dalam entri. Tak maximum. Kat mana nak adjust, Kak?
    Jom terjah post menarik dari azieazah ..Catatan Perjalanan (singkat): Alaaa… Seremban jer pon!My Profile

  10. Assalamualaikum,
    Saya pernah wat kelas (10-12 orang) tunjuk cara buat blog walaupun saya sendiri terkial-kial tak reti nak buat sangatpun. Tapi, sebab mereka sangat bersemangat nak buat, saya juga perlu bersemangat untuk tunjuk ajar 😉

    Matlamat akhirnya tercapai juga…masing-masing dah ada blog. masih Hidup ke tidak, tak tahulah. Harap2nya masih bernyawa blog mereka.
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Kopi Luwak Tu Halal ke Haram?My Profile

  11. Kalau guna yang Blogger template memang boleh guna ni Kak Jie. yang tak guna macam saya, tak dapat guna ni, kena buat manual juga. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Sabahan Bloggers Club ..Aku seorang bloggerMy Profile

  12. yang edit sendiri tu tutor tahun 2008
    tapi bagi ‘rakan sebaya’ Kak Jie, dia org guna defalut je

    hehehe…. kawan2 warga emas yang nak mula membina blog dia malu nak tanya kat blogger baru popular yang bagi banyak tutor, dia malu kalau pertanyaan dia akan dipandang oleh pengkomen lain.

    kena faham tu perasaan ‘rakan sebaya’ 😆 :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Semak Blog Down Dan Kebaikan CloudFlareMy Profile

  13. cari rakan sebaya? patut pun cari kakjie, tak cari saya 😆

    Yang fungsi kat atas ni ada untuk default blogger template.
    Tapi ada gak sesetengah designer dah tambah beberapa code untuk enable function kat atas ni. Tapi untuk template lama2 atau yg tak berupdate, terpaksa lah ubah code sendiri (secara manual)
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Sebab kenapa SEO itu bosan dan membosankanMy Profile

Comments are closed.