Cara Lebarkan Sidebar Blog

Tiap hari bila saya check keyword stats, ternampak ramai yang cari cara untuk melebarkan sidebar. Tutor yang pernah saya buat tahun 2008 (link) dulu sudah ketinggalan zaman.

Blog era terkini mudah dan tak perlu untuk faham Header, Outer dan Footer. Tak perlu usik css – Outer-Wrapper , main-wrapper atau pun sidebar-wrapper.

Mungkin ada blogger baru yang mencari maklumat untuk membina blog. Hari ini saya bagi tutor ringkas dan mudah – cara lebarkan sidebar blog.

Dashboard > Design > Template Designer > Adjust Widths > scrol je nilai pixel yang dikehendaki mengikut kesesuaian blog.

Siap! Mudahkan.

Kat Blogger Template Designer ada macam² fungsi lain. Jangan terlalu takut untuk mencuba dan belajar memahami blog sendiri.

Kalau ada masalah, klik sini Tanya Kujie

aippp…yg senior², jangan gelakkan orang. saya pernah dpt email dan tolong warga emas umur 55 tahun buat blog
dan biasanya mereka cari ‘rakan sebaya’ utk minta tolong..hehehe

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. salam kak. mcmana nak kebarkan sikit ruangan bahagian untuk entry kt blog tu 🙂
    Jom terjah post menarik dari mawardiyunus ..[BERITA] Pengawal Keselamatan Bersenjata Rompak Kedai Emas di Setapak | Kedai Emas di KL Festival City Mall Di RompakMy Profile

  2. template yang digunakan not aplicable guna cara yang ditunjukkan. kena edit dari html la nampaknya.
    Jom terjah post menarik dari Noridah ..Jangan Takut Bila Prosedur Biopsi Dilakukan Ke atas AndaMy Profile

  3. salam..skrang baru tahu…tq
    Jom terjah post menarik dari rasma ..FAKTA NUTRISI RUMPAI LAUTMy Profile

  4. di adjust width nya ada tulisan : not applicable for this template. gmn tuh?

    mau nanya juga cara kecilkan ukuran widget slideshow yaa..

    makasih

  5. banyak tutorial yang dikongsikan oleh admin di blog ini.

    terimakasih admin.

  6. Tipsnya pas untuk blog saya karena saya menggunakan platform blogspot
    trims ya..
    Jom terjah post menarik dari Rina As ..Cara Membuat Contact Form dengan Google Docs | Halaman KontakMy Profile

  7. dunia semakin maju, kerja pun semakin mudah.. kan, kan kan.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Sungai Tua, Ulu YamMy Profile

  8. baru-baru ini ada bantu rakan untuk buka akaun blogspot.Terkejut juga saya banyak perubahan Google telah lakukan pada Dashboard kerana semuanya sudah customize tinggal hendak guna dan sentuhan kreatif untuk mencantikkan blog dengan beberapa klik sahaja 🙂

  9. yonna nak kembali ke “pangkal jalan” ma huhu 😀

  10. hiks.. dulu amni tak reti jugak kak.. suka2 try function yang ada.. sekali jumpa… hehehe.. skang dah besar dah side bar… =P
    Jom terjah post menarik dari Amni ..Bukan Main Suka LagiMy Profile

  11. bergantung pada keperluan atau widget.
    mungkin die nak letak gambar atau banner yg dah ada fixed size. jadi terpaksalah tukar width sidebar
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Kuiz: Adakah anda blogger tegar?My Profile

  12. saya guna blogger template je. tak berani nak usik-usik coding takut berterabur 🙁
    Jom terjah post menarik dari nasslimdiet2 ..Cara mengurus dan menangani stressMy Profile

  13. wakakakakakaka… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..100% Authentic Coach PoppyMy Profile

  14. nanti kita email ye :mrgreen:

  15. betul tu…. cara dulu masih digunakan untuk template lama
    kena edit css, kena tau coding2
    tapi itu yg bagusnya..faham sikit sebanyak html code

  16. Waalaikumsalam

    Yup…rasa lebih teruja bila mereka yang bersemangat nak tahu itu ini dan ada usaha untuk memajukan diri.

    Kita yg malas, lemau2 ni pun terpaksa ikut rentak 😆

  17. kalau silap, salah…ini cuma blog
    anggap je kita berxperimen ….kadang2 tak jumpa jalan yg betul sebab dah berbengkang bengkong sebelum dpt keputusan yang tepat… :mrgreen:

  18. hehehehe…. :mrgreen:

  19. yang default pun cantik2, boleh letak background, tukar font semua…tapi kalau jenis org simple mcm kak jielah
    kalau org yg suka advance2, dia ada selera tersendiri

  20. kalau dah pandai download…dah bukan newbie lagi
    rakan sebaya kak jie warga emas hanya perlukan defalut template :mrgreen:

  21. utk template yang dah advance atau masih guna template lama, tutor coding2 kak jie dah buat tahun 2008…masa tu blogger bkn mcm sekarang.

    tapi….utk ‘rakan sebaya’ kak jie yang hanya mahu template default blogger, ini cara mudahnya.
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Iklan Di Kujie2.comMy Profile

  22. haha…tu bab2 coding…pling kepala….
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Laungan Azan Disaat Kita TerlekaMy Profile

  23. Terimakasih, lagi dan lagi buat KAK KUJIE. Saya suka dgn tutorial ringkas Kak Kujie. Saya pun warga tak muda lebih kurang Kak Kujie gak. hehehe

    Saya nak cuba satu benda, try tak dapat-dapat. Nak lebarkan saiz setiap gambar saya dlm entri. Walaupun masa upload saya dah klik “large”, tapi gambar saya tidak sebesar text area dalam entri. Tak maximum. Kat mana nak adjust, Kak?
    Jom terjah post menarik dari azieazah ..Catatan Perjalanan (singkat): Alaaa… Seremban jer pon!My Profile

  24. Sabahan Bloggers Club says:

    Tapi biasanya yang download template ni semua dah terrer berblogging dah. Boleh godek-godek sendiri. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Sabahan Bloggers Club ..2dayblogger SEO ContestMy Profile

  25. salam..
    ermmm..saya guna template lama
    dan tak boleh edit begitu..
    kena edit manual..apa pun terima kasih
    🙂

    ***sama macam komen SBC pulak?huhu
    Jom terjah post menarik dari zulkbo ..Lambatnya Loading Blog Yang Pasang Iklan InnityMy Profile

  26. Assalamualaikum,
    Saya pernah wat kelas (10-12 orang) tunjuk cara buat blog walaupun saya sendiri terkial-kial tak reti nak buat sangatpun. Tapi, sebab mereka sangat bersemangat nak buat, saya juga perlu bersemangat untuk tunjuk ajar 😉

    Matlamat akhirnya tercapai juga…masing-masing dah ada blog. masih Hidup ke tidak, tak tahulah. Harap2nya masih bernyawa blog mereka.
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Kopi Luwak Tu Halal ke Haram?My Profile

  27. setuju dgn kak jie..nak pandai kena berani mencuba…. :mrgreen: tapi bila dah silap pening sendiri…. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..100% Authentic Coach PoppyMy Profile

  28. Kamarul Azri™ says:

    sis tak kesa la rakan sebaya ke apa pun, janji kita tolong orang juakan… 😉
    Jom terjah post menarik dari Kamarul Azri™ ..Alexa turun mendadak dalam masa 14 hari.My Profile

  29. Kamarul Azri™ says:

    suka baca yang “rakan sebaya” adehh… 😆
    KA pun ada juga ubah-ubah tu kadang merapu jadinya 2 3 puloh kali baru ok,..

    p/s: ingat kan theme simple white td..
    Jom terjah post menarik dari Kamarul Azri™ ..Alexa turun mendadak dalam masa 14 hari.My Profile

  30. Kak jie,apa perlunya dan apakah kelebihan sekiranya sidebar blog lebar?
    Jom terjah post menarik dari InfoBuahPinggang ..Anak anda pesakit buah pinggang?Ini 14 tip untuk anda.My Profile

  31. dulu mmg byk guna default, skg berjinak sket2 dlm coding smo ni. buat2 pandai walaupon xreti sgt :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Set Home Theater Direka Seperti Dalam Kapal Lanun!!!My Profile

  32. yup..betul tu..kalau template premium yang kita downloud mungkin tak boleh..
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Antara Blog Dan KekasihMy Profile

  33. kalau guna template free downloud mamat rasa tak boleh buat macam tu..hehe
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Antara Blog Dan KekasihMy Profile

  34. thanksss infonaaa
    Jom terjah post menarik dari alfhy07 ..Cara Menyeimbangkan Otak Kanan dan Otak KiriMy Profile

  35. Sabahan Bloggers Club says:

    Kalau guna yang Blogger template memang boleh guna ni Kak Jie. yang tak guna macam saya, tak dapat guna ni, kena buat manual juga. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Sabahan Bloggers Club ..Aku seorang bloggerMy Profile

  36. hehe terlebih kreatif,payah jugak.tak kena dengan jiwa pemberi tips 😛
    Jom terjah post menarik dari izwan ..Orang Kita Lemah Pengetahuan KewanganMy Profile

  37. nak try la kak jie…saya tak tahu pun…

  38. uit? tu yang template asal senang le.. :mrgreen:
    tutor yg sidebar download pulak kakjie..hehe
    Jom terjah post menarik dari syahrilhafiz ..Keputusan Penuh & Tonton Secara Online Maharaja Lawak 2011 AkhirMy Profile

  39. yang edit sendiri tu tutor tahun 2008
    tapi bagi ‘rakan sebaya’ Kak Jie, dia org guna defalut je

    hehehe…. kawan2 warga emas yang nak mula membina blog dia malu nak tanya kat blogger baru popular yang bagi banyak tutor, dia malu kalau pertanyaan dia akan dipandang oleh pengkomen lain.

    kena faham tu perasaan ‘rakan sebaya’ 😆 :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Semak Blog Down Dan Kebaikan CloudFlareMy Profile

  40. cari rakan sebaya? patut pun cari kakjie, tak cari saya 😆

    Yang fungsi kat atas ni ada untuk default blogger template.
    Tapi ada gak sesetengah designer dah tambah beberapa code untuk enable function kat atas ni. Tapi untuk template lama2 atau yg tak berupdate, terpaksa lah ubah code sendiri (secara manual)
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Sebab kenapa SEO itu bosan dan membosankanMy Profile

  41. ‘makan dalam’ tu….
    tutor budak2 remaja terlalu warna warni..susah ‘rakan sebaya’ nak faham 😆
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Geramnya Aku!My Profile

  42. Denaihati says:

    memang kekadang selesa dengan rakan sebaya.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..Video PilihanMy Profile