Cara melebarkan sidebar blog

Edit : Ini adalah entri terbaru, cara melebarkan sidebar blog – Cara Lebarkan Sidebar Blog

Saya dapat emaill dari kawan lama  bertanya mengenai sidebar – lebar sidebar.  Maaf  tanpa sengaja saya terdelete.
Saya tak pasti dia gunakan sidebar kiri atau kanan atau kedua² di kiri  atau kedua² di kanan.  Jadi saya akan jawap secara umum untuk memahami coding asas.

Kawan saya makcik² macam saya juga ye..jadi tutorial ini untuk level makcik²… bukan untuk pakar bedah, pakar jahit, pakar sakit puan atau sakit tuan  atau pun pakar copy paste.

Setiap blogger perlu faham beberapa asas penting template standard blogger yang mempunyai Header, Outer dan Footer. Kalau kita tak tahu asas binaan rumah kita, macam mana nak buat renovation, kan?

Untuk Outer kita mempunyai:


Main – tempat kita menyimpan posting / entri
Sidebar – tempat kita menyimpan berbagai tools dan aksesori untuk mencantikkan blog.

Outer-Wrapper menyimpan nilai dalam pixel main-wrapper serta sidebar-wrapper. Luas blog kita keseluruhan kiri dan kanan .

1. Mula² Dashboard > Layout > Edit HTML > cari code Outer-Wrapper seperti di bawah : Ini contoh code asas, saya rasa setiap blog mempunyai nilai px untuk Outer Wrapper yang berbeza.

/* Outer-Wrapper
—————————————— */
#outer-wrapper {
width: 840px;
margin:0 auto;
padding:10px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}
#main-wrapper {
width: 410px;
float: left;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
#sidebar-wrapper {
width: 220px;
float: right;
padding-left:10px; /* yg ini tambahan supaya ada jarak */
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */

Sebelum mengubah lebar sidebar fikirkan dulu sama ada akan mengekalkan nilai lebar Outer-wrapper atau hanya kecilkan Main wrapper dan lebarkan sidebar.

1. Kalau nak kekalkan Outer Wrapper – lebar bahagian isi entri dikecilkan dan sidebar dibesarkan.

sidebar-wrapper = width: 220px – tambah nilai px tersebut tetapi kena kurangkan nilai main-wrapper = width: 410px;

Contoh sidebar wrapper jadikan 250px ( ditambah 30px ) , main wrapper kenalah tolak 30px , jadi nilai main wrapper = 380px

2. Kalau nak kekalkan Main Wrapper – maksudnya lebar bahagian isi entri masih sama jadi board blog ( Outer wrapper ) itu sendiri yang perlu dibesarkan.

Outer-wrapper (width: 840px ) di tambah .  Contohnya kita tambah 30px jadikan 870 px.
Sekarang  sidebar-wrapper = width: 220px + 30px = 250px

Kalau gunakan cara ini, ganti juga nilai pixel bagi Header Wrapper dan Footer Wrapper sama dengan nilai Outer Wrapper yang baru. Dalam kes ini menjadi 870px

/* Header
———————————————–
*/

#header-wrapper {
width:870px;
margin:0 auto 10px;
border:1px solid $bordercolor;
}

dan

/* Footer
———————————————– */
#footer {
width:870px;
clear:both;
margin:0 auto;
padding-top:15px;
line-height: 1.6em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.1em;
text-align: center;

}

-:NOTA:- Nilai px dalam tutorial ini mungkin tidak sama dengan nilai px dalam blog anda.  Tambah atau kurang nilainya bergantung pada kehendak anda sendiri.  Ini hanyalah contoh asas.

©Kujie – Saya bukan seorang guru yang belajar cara² unutk mengajar / presentation. Saya harap cara lintang pukang saya ini difahami. Saya tak belajar secara formal , pengalaman adalah guru .

Jangan buat ubahsuai di blog utama dahulu, create satu blog untuk tujuan belajar . Kita perlu mengetahui dan merekodkan apa juga kesalahan atau kemajuan yang telah kita lalui, apa yang boleh dicapai dan kegagalan demi rujukan di masa depan.

Kempen kenali blog anda….

sumber rujukan : kolom tutorial

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Thanks infonya akan saya coba 😉
    Jom terjah post menarik dari Fajar ..Mengenal VB 6.0My Profile

  2. guna templete blogger lg senang
    Jom terjah post menarik dari ummuuswah ..Jom Cari Menantu My Profile

  3. sekarung info says:

    weh thanks gan udah dicoba dan sukses 🙂 😀
    Jom terjah post menarik dari sekarung info ..Video Penampakan HantuMy Profile

  4. hehe..sonok nak belek bila kerja tgh banyak. release kejap. ekekeke…

    Zanas last blog post..Tergolek!

  5. Salam,
    Wah, maklumat berguna nih.
    @OD -mungkin boleh tengok sini:
    http://www.hypergurl.com/norightclick.html

    Greenlavas last blog post..How to highlight author comments

  6. Amazingly, yang ni opah paham. Nak tanya satu soklan. Macam mana kalau kita tak nak bagi orang copy apa yang kita tulis kat blog ek? Bila nak copy, mesti keluar pop up bertuls: “Nakal ya!” atau “Haip! Nak buat apa tu?” dan macam-macam lagi… ahakz… dah pernah kena la tu. Tapi bukan plagiat. Nak simpan cerita buat pedoman.

    ODs last blog post..H1N1 Betul!!!

  7. uik bile ape tu? 😆

  8. “header-wrapper” dengan “footer” tak perlu letak lebar “width” pon takpa (just remove it) sebab dia automatik follow outer-wrapper. have fun.. 😀

    just sharing.. :mrgreen:

    • @iEn, terimakasih ien..pakar ni
      kak jie dah tak belek pun hal blog spot…tapi ada je kawan2 yg tanya
      tak nak hampakan dia org
      sbb dia org makcik2 mcm kak jie..selesa nk tanya makcik2 gak…

      ien… bile?

  9. yuzmir says:

    buat mase ni malas nk buat tu seme…
    just maintain je theme asal…
    tak nak sakitkan kepala…
    tapi kene gak tau…
    mekaseh kak jie…

    yuzmirs last blog post..Kenapa Anda Perlu Mempunyai Akaun Facebook Untuk Bisnes Anda

  10. perindu says:

    Salam kakjie 🙂

    semoga sehat senantiasa bersama keluarga

    *tips*

    – kakjie boleh guna juga cara fluid contoh ganti width:870px; dengan width:80%; di main dan width:20%; di sidebar ( ia akan menyebabkan layour sentiasa menjadi 80-20 ketika browser di maximized atau tidak ) 🙂

    – px ialah nilai pixel ( biasanya bernilai tetap / fixed width dengan monitor yang digunakan ) sementara teknik fluid boleh disesuaikan dengan browser dan monitor yang berlainan

    salam 🙂

    • @perindu, dah byk kali ajar kak jie yg ni..tapi kak jie tak pernah guna
      sbb tak pernah edit blog sendiri pun
      nak ckp mcm tu kt kawan2 ..kak jie tak reti sbb tak pernah buat

      harap2 kawan2 yg bertanya faham apa yg perindu bgtau

      p/s – susah betul nak nmpk dia tinggal jejak..walau pun ada menjengok
      kalau buat topik mcm ni…mcm memancing la..
      harap2 sihat ye…

  11. thanks..banyak btul info berguna yg kak jie bg..saye ingat lagi yang pasal justify full tu..amik info dr sini la..berguna sgt,blog pun jadi tambah kemas.. heheh
    cume nk blaja camne nak dapat income dr blog tu je masih blurrrr.. tp skang tgh bz la kak jie..tak dan nak jenguk blog..camne plak nak carik income kan..nampaknye terpaksela tunda dulu hajat tu..heheh :mrgreen:

    nadinezuharras last blog post..:: Yang tidak terlupakan..

  12. time kasih gak… shay pun confius gak sebenarnya tak tahu macam mana nak lebarkan… ingat nak lebar sikit lagi blog tu… 😀

    Tapi ari tu blaja tutorial kat blog akak satu lagi pasal tambah si debar tu tak menjadi la… tak nampak perubahan pun… ntah ke shay yang tak pandai….

    shays last blog post..SEKITAR sambutan HARI LAHIR aimi…

  13. saya baru je ubah layout blog Syafiah. ada featured content dengan multi level drop down menu. konon nak kasi gempak le tu.. hahaha! perasan! 😆

    suealeens last blog post..Tag answer

  14. Active Blogger says:

    haha…sy semenjak dua menjak nie jarang ubah template blog sy….sy ubah theme Tic Tac tu sekali. Lepas tu guna je balik kat semua blog lain…. 🙂

    Active Bloggers last blog post..Dari Serting Ke Kuantan Pahang

  15. @maza,

    walamak eiii…

    Erk maksud pusat kat sini ialah… pusat penumpuan yg hendak dipaparkan oleh penulis.. hehehhe

    erk! bukan apa tuan tanah, takut org terbayangkan pusat lain.. ngeri wooo…. huhuhu

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    psst: tinggal 2 hari lagi den nak digelarkan juara pengomel comel di sini!

    mazas last blog post..Menanti Berseri Seri Menanti

  16. erk! maza suka sesuatu itu yg simpel dan menarik!

    kata org tu FOKUS kat pusatnya.. heheh

    psst: tinggal 2 hari lagi den nak digelarkan juara pengomel comel di sini!

    mazas last blog post..Menanti Berseri Seri Menanti

    • @maza,
      Kalau suka yang simple, baik tukar motor kawasaki tu dengan Tie punya honda cub….. boleh kan ???

      • @Tie,

        hmm

        kejap maza fikirakan yea.. ❗ ❗ ❗

        Pemintaan tinggi..
        penawaran rendah..
        bunga tinggi
        bunga rendah.. ❓ ❓ ❓

        ah! tak ada keseimbangan pasaran lah.. dari segi ekonomi ianya agak mustahil!

        wakakakaka….

        mazas last blog post..Menanti Berseri Seri Menanti

  17. apa-apa pun tabik springggg dengan mokcik-mokcik blogger, lagi hebat dari pakar-pakar : 😛

    zanys last blog post..Pandainya…

  18. He he he…….dulu masa Tie duduk rumah setinggan, rajin gak bertukang….

    Tapi sejak dok kat condo ni, dah tak boleh…… nak paku untuk gantung frame gambor pun susah… banyak betul peraturannya…

    Teringat pulak zaman guna blogspot dulu……….hi hi…

    • @Tie,

      elok lah tu pindah bali ke Blogspot…huhuh

      macam-macam ada..

      :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

      psst: tinggal 2 hari lagi den nak digelarkan juara! wakakak, jangan marah aaa

      mazas last blog post..Menanti Berseri Seri Menanti

      • @maza,

        Ish……Tie dah selesa di wordpress ni…he he…. tak kan nak pindah balik, ekekeke…

        Ooo… tak ingat hari bulan , dah nak ujung bulan rupanya…..

        Jangan confident sangat laa… Opah tu bila dia rempit, tak cukup tanah tau !!

        Go Opah Go !!!!

  19. woodstacker says:

    waah!!!!tenkiu2…

  20. blog mama mmg terrrbaik! (dalam kategori blog ibu2)

    yonnas last blog post..kenangan pisang goreng T___T

  21. erkk tersengih sekejap… hurm..hurm… 😀
    haih baca sampai perenggan bawah lupa dah yang perenggan ataih… 😳

    Kena susahkan tukang rumahlah ni kalau hal2 camni la la la 😎 :mrgreen:

    izas last blog post..Dimensi…

  22. Kena ada satu rumah spare untuk buat praktikal. Kalau nak jahanam pun tak kisahlah sbb tu rumah spare je…. rumah spare boleh buat seberapa banyak kan?.

    TokNabes last blog post..Alim Alim Kucing

  23. wowwww…

    this is awesome kak!
    mana blajor nih? malu le, saya yg tak nak blajor ni,,, memang tak reti pasal nih… tukar rumah? …baru je sekali, itupun pasal dah teroboh yg lama…

    ada tution fee tak? saya nak migrate,,, nak pergi World la pulok (hehehe WP)

    AyKays last blog post..Bacaan Al-Qur’an, Doa dan Sedekah kepada si mati

  24. hehehe, bagus betul info nih…saya mula main blog ni n blasah je…orang kata trial n error…saya godek sana sini..hehehe….

    Lindas last blog post..Bila dah selalu sangat berbohong…

  25. Salam hormat wahai kujie.

    Hanya mampu tersenyum. Blog Abang long hanya bertukar ‘rumah’ setiap 2 tahun.

    Abang Longs last blog post..KISAH SEKS (3) TEGANG dikendurkan.

  26. OOooooooooooooooooo…………. 😀

    kruel74s last blog post..We will not retrench but we accept resignations gladly