Chatlog Sembang Malam – Lindungi Blog Dari Hacker

Ada info yang saya nak kongsi, tetapi dah lewat malam. Saya perlu tidur……………. esok sekolah!

Buat sementara waktu, tengok saja chatlog ni , esok saya buat tutor lengkap.

Muhamad: so save ip tu. contoh: dot dot dot /cpanel
baru bleh log ke cpanel kak jie
so hackers sendiri pon dah blur dah
tak tau nak hack macam mane
cf ni diiktiraf sendri oleh web hacker
hahaha
site dia pon pakai
lol~
lawak sungguh
me: kejap kejap , skrg ni kak jie belum tukar dns kat cpanel
Muhamad: owh apekah?
me: laju sgt, kak jie baru msk cpanel
Muhamad: sebelum tekan next kat DNS setting kat cf.. kene tukar DNS dulu kat Client SF
me: belum tukar lagi
Muhamad: loo , tak pe
p tukaq dns IP tu kepada DNS yang cf kasik tu
me: cdn ganggu tak ye
ada masalah tak dgn cdn
Muhamad: ni la masalah yang saya agak kurang pasti
CDN ade setting ape ape ke?
me: kena tanya kay
dia yg setting
Muhamad: skang ni IP DNS kak jie pakai SF punye atau pakai CDN punye
dah ade 3 DNS kak jie dah ni

Sent at 12:03 AM on Monday
Muhamad: dns kak jie ade dalam cpanel
tapi ade satu jer
eh
maaf
salah info
cpanel tu DNS Editor
dalam server freak client area DNS tu untuk domain
http://secure.web-hosting.net.my/clients/index.php
login sini kak jie
me: hissss
situ le pula
dah login dah
Muhamad: tadi kan saya cakap client site server freak

Muhamad: bhahaha
me: hehehe
Muhamad: 18 kali ulang
me: jap2, nk scrol up
betoi ka
Muhamad: bhahaha
tak caya
me: ngapelah tersangkut mlm2 ni
Muhamad: lol…
ok dah?
me: dah
betoilah tu
tp sekali je
Muhamad: dalam tu ade DNS setting.. pergi kat MyDomains
kat sana ubah DNS kak jie.. same macam DNS yang cf kasik
me: dah save
siap dah ke?
Muhamad: ok
kat cf dah seter ke?
*setel
me: dah klik i’ve update
me: Congratulations! You’ve completed the setup for kujie2.com
Muhamad: now.. masuk ke WP-admin kujie2.com
install cf plugin
then.. setel
me: skrg ni kita msk cpanel melalu cf lah ye
Muhamad: nak masuk cpanel.. kene pakai ip cfkasik tu

me: dah…dpt email dah
Muhamad: untuk login ke cpanel kak jie lepas ni….
cakap slow slow ni
ahahaha
Muhamad: dapat dah?
congratulation
Muhamad:ok..
untuk login ke cpanel…
nak jie pergi ke cf
me: ikut link kt email tu boleh gak kan
Muhamad: phew
ade?
ataupon…
pergi login CF
pas tu.. Website –> Setting –> DNS Setting
Sent at 12:20 AM on Monday
me: hehehe..ade awan oren dgn awan kelabu
Muhamad: ๐Ÿ˜€
selamat datang ke Awan Kilauan Percikan bhahaa… salah transilasi
lol~
me: hehe
esok nk tgok….stats
Muhamad: yang best dia pon ade stat kan
then.. save bandwidth
since site kita dah ade mirror
same fungsi cam cdn
tapi more secure
me: terimakasih ye
sapa rajin?
…update
Muhamad: hahaha
dah update kat *.Net
saya pon tak pandai nak citer lebih
me: kalo blog kak jie, kena buat step2 mcm gaya makcik2
nnt ramai yg tak faham
Muhamad: sebab masa update… amirul ngamuk
abis ilang idea
Muhamad: menurut @prasys di twitter.. blog saya memang dah kene SQL inject semalam.. so pasal tu dia sarankan saya pakai mende ni
entri tu saya delete

Muhamad: untuk ‘ = ‘1’ OR ‘1 adalah salah satu command SQL injection digunakan oleh hackers untuk mencarik bug pada SQL dan login PHP page kita
Sent at 12:32 AM on Monday

Esok saya update cerita penuh….dan berkongsi cara untuk melindungi blog dari hacker. Kita berusaha baru tawakal. Insyaallah.

EDIT :

  1. Lewat sikit post tutor, ada advance setting yang perlu tunggu info dari cikgu sebab blog ini pasang CDN. Kena setting betulkan CDN
  2. Maaf, terlupa nak setting CommentLuv, semalam upgrade 2.9

Dah siap tutorial – klik Cara Melindungi Blog Dari Kena Hack

23 Replies to “Chatlog Sembang Malam – Lindungi Blog Dari Hacker”

  1. wow..tabik spring kat kak jie..saya budak IT pun tak rajin nak godek sampai macam tu..masa baca pun rasa dah pening-pening lalat..hebat kan surirumah zaman sekarang..

  2. ayoi kak jie what happened to this place??? meh higher webmaster satu! (or webmistress)hehehehe

  3. Patut la saya batuk tersedak hah. Ada org sebut nama. Haha. Pasal sql injection wp, saya ada jumpa penyelesaian. 1 saya penah share kat blog saya dulu. 1 lagi baru jumpa smlm. Tp wp takde la teruk sgt boleh kena injection semudah contoh encik muhamad. Hehe. nnt saya borak dgn dia.

Comments are closed.