Hari Bertemu Pelanggan Vol: 10

Sedar tak sedar, segmen Hari Bertemu Pelanggan dah 10 siri.  Ini secara formal, kadang² saya jawap soalan² dari kaunter pertanyaan secara terus tanpa melalui segmen ini.  Malam merdeka pun kaunter pertanyaan buka, ok. Khidmat masyarakat tak kira waktu.

  1. A Letter From Heaven – Ayie

Kalau kita ada crawl error (not found) mcm mana ek nak clearkan?
Then.. kalau error di Markup Validation pun mcm mana nak clear?

Clearkan crawl error ( not found )

Ayie tak beritahu pun crawl error tu kat mana dan saya andaikan error 404 ini dalam Google Webmaster Tools. Crawl error yang menyeksakan. Dulu saya ada 600+ tetapi sekarang ada 200+. Saya buang sikit² – penat tau nak mengadap dia je berejam.

Tengok crawl error saya macam gambar dibawah – sebab itu saya tak gunakan “Page Navigation”.  Setiap entri akan berubah page mengikut turutan post baru,  tetapi robot crawler dah index jadi error.  Entri yang dipreview pun diindex, kemudian jadi error.

1.  Login Webmaster Tools > masuk blog yang berkenaan. ( Kalau ada lebih dari 1 blog )

2 . Dashboard > crawl errors > not found > copy url tersebut ( contoh seperti gambar di atas dalam blog saya.)

3.  Crawler access > Remove url > paste url yang dicopy dari Crawl Error tadi.

4. Tick continue > tick The page returns a 404/410, or has been blocked by robots.txt or a noindex meta tag >  kemudian klik submit request.

Ulang langkah tersebut dengan url lain sehingga termuntah!:lol: Betul ni… sebab saya pun dah tak larat nak delete crawl error tu.

Tips * – Buka 2 page Google Webmastar Tools, satu untuk copy url di Crawl Error dan satu lagi hanya untuk paste di Crawler Access.

Tips Terbaru – Pada Sitemaps klik Resubmit – saya dah cuba tips ini dah dari 200+ errors sekarang hanya tinggal 4 saja!

Markup Validation – Saya  tak faham soalan ini. Saya andaikan masalah tersebut terdapat dalam  plugin W3C , tetapi saya  tak ada error tu.

Sesiapa yang tahu, boleh terangkan tentang error ini… please … please … please … kamu memang hebat!  Saya pun perlukan bantuan dari sesiapa yang tahu cara lebih mudah untuk hilangkan crowl errors not found .

2. A Letter From Heaven – Mijie

kakjie boleh buat tutorial tak macam mana buat kotak yg boleh scrol dan ada link sekali.

Soalan merujuk kepada scrol di entri ini > Hidup Biar Sedap – Teman Merdeka Paling Hot!

Code untuk scrol seperti dibawah :

<div style=”border: 1px solid; color: black; height: 200px; overflow: auto; padding: 25px; width: 300px;”>
<ol>
<li><a href=”http://www.kujie2.com/” target=”_blank”>Kujie</a></li>
<li><a href=”http://bloglist.kujie2.com” target=”_blank”>Teman Tapi Mesra</a></li>
<li><a href=”http://www.kujie2.com/penafian/” target=”_blank”>Penafian</a></li>
</ol>
</div>

* height, width dan padding > boleh ditukar nilai mengikut kesesuaian kotak untuk scrol

Jenis code untuk  list

  • <ol> – ordered list ( bentuk ‘number’)
  • <ul> – unordered list ( bentuk ‘bullet’)
  • <li> – diletakkan untuk menjadikan list

Anchor Link

Ini adalah link dalam bentuk ‘Anchor Link Open New Windows’

<a href=”http://www.kujie2.com/” target=”_blank”>Kujie</a>

  • <a href=””> – anchor tag
  • href – home reference
  • </a> – close tag untuk anchor link
  • target=”_blank – anchor link akan di buka pada page baru.

Tiba-tiba entri ni meleret masuk bab HTML.  Sebelum saya meleret² kelaut, kita rehat dulu.

©kujie – tutorial ini bukan untuk Web Programmer tetapi untuk Cik Kiah, Mak Bedah Cik Senah rakan sebaya . ops… tapi Ayie dengan Mijie bukan rakan sebaya atau Cik Kiah maupun Mak Bedah.

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

30 thoughts on “Hari Bertemu Pelanggan Vol: 10”

  1. salam…kak jie
    byk tutorial kak jie yg membantu saye buat blogshop http://gobokannur.blogspot.com..
    cuma yg masih saya konpius sampai la ni ialah bila cari blog kat googlee search x jumpe.. bende ni jadi lepas saya tukar lienk blog saya.. camner ye nak settle prob niee.. kalu cari kat yahoo seach ada plak.. da try buat yg kat webmaster.. tp still x detect..

    keep writing ye kak..bagi inspirasi dan pemahaman kpd newbie cam saya niee..

    Jom terjah post menarik dari HAZA ..BERITA BAIK BAIK PUNYEE!My Profile

  2. kak, saya nak tanya, macammana nak letak gambar blog orang/cut paste sesuatu komen untuk masukkan dalam entri saya? kalau dah ada dalam tutorial, bahagian mana ye. saya cari tak jumpa pun.
    Jom terjah post menarik dari pemerhatidunia ..Cinta Dan WaktuMy Profile

  3. wah memang terbaik..dah lama aku cari cara nak remove ni.. aku baru je buat ni.. aduh.. memang nak muntah tu.. aku ada 721 error..huhu.. sapa nak tolong deletekan..hehehe

  4. kak jie mau mintak tolong sangat2 buat tutorial untuk buat pages kat blogspot..saya try nak buat pages untuk senaraikan entri2 lama saya, tapi tak reti…nak buat pages ‘about me’ ngan ‘contact me’ pun tak reti…please…one more.. macam mane nak buat backlink untuk orang lain? please…

  5. Biasanya kalau adalah masalah ngan Markup Validation, ada kaitan ngan penggunaan elemen-elemen di dalam laman web, cara terbaik, kita kaji error yang diperolehi, dan ubah kandungan html kita, sama ada pada artikel ataupun pada kod laman web.
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Di bulan SeptemberMy Profile

  6. ok terima kasih kak jie…saya ada 400 error ni setiap hari mahu delete..pening jugak..tapi ada masa delete ada masa tidak mahu rehat gak

    p/s : nama kak jie ada disini..lihat commentluv :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari ishak ..TOP BLOGGER MERDEKA AWARD 2010My Profile

  7. ok terima kasih kakjie sekarang dah faham, maknanya kalau untuk buat link dari top commentator, hanya copy list dari sidebar je ek

    ok thanks kakjie, sebab petang nanti nak siapkan post dan nak masukkan link 🙂
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Selamat hari merdekaMy Profile

Comments are closed.