Tak Fasal Fasal Mencari Fasal

Sudah berbuih-buih ( ada ka ? ) saya beri ingatan dan bimbingan cara menulis komen yang betul yang tertib yang beradap yang baik…tetapi ramai sungguh yang degil.

Kalau komen mereka tak keluar di blog, mulalah cakap blogger itu sombong blogger ini sombong  – nak sedap kalau tak dapat sentap!

Mengikut Mr.Kay dalam entri nya Blogger, tolong hormat blog orang lain, kebanyakkan blog wordpress menggunakan Akismet untak menapis spam. Apa bila satu-satu komen di set as spam, pattern komen, link (dan mungkin nick, email dan url blog) akan di set dalam penapis di server Akismet. Ini bermakna, kemungkinan komen-komen anda yang sebenar (bukan spam) di blog wordpress yang lain akan di tapis dan di label sebagai spam. Impaknya besar! Jadi, berhati-hati!

Komen yang masuk dalam kotak spam akan lupus dengan sendiri mengikut waktu yang diset oleh tuan blog.  Kalau dia rajin mungkin dia akan edit dan approvekan komen tersebut… tetapi kalau setiap hari ada berpuluh² yang serupa malah kadang² dari blogger yang sama… larat ke cik kiah?  Jadi tak perlu mempersoalkan – kenapa tak approve komen saya?

Blog ini dipasang plugin CommenLuv seperti tertera dalam nota diakhir kotak komen.  Itu adalah cara mempromosikan link entri terbaru kamu.  Guna secara bijak dan jadilah blogger yang bijak.  Saya telah sediakan ruang yang lebih baik kerana commenluv membenarkan awak memilih 10 entri terbaru untuk dipaparkan.

Piranha 3D – yahoo movie

©kujie –  τãΚ ƒâ§äι ƒàŠåΙ Μèñ©ãΓï ƒäŠå∫

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. tak sangka yerk nak komen pun kena ajar… 😆
    Jom terjah post menarik dari shay ..Dua minggu berpuasaMy Profile

  2. alhamdulillah, setakat ni masih selamat. sebab ikut arahan je…
    tak berani nak berlagak pandai mcm orang lain, sebab memang tak pandai saya ni
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..pesanan dari TarekMy Profile

  3. Tak tahu lah askimet berfundsi begitu ya… kalau da block sekali sampai semua yang guna wordpress akan diblock juga…tapi kalau difikirkan betul juga… sebab askimet kan satu jer…

    dapat ilmu nih… dan nasib saya seorang yang menurut arahan tuan/puan punya blog…heheheeh
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Macam Macam Hal Mereka Ni… heheheheMy Profile

  4. saya pun tak arif tentang ni?
    adakah saya buat salah yang arif?
    Jom terjah post menarik dari cikgu isza ..Mengadap suratkhabar hari ini – Geleng-geleng tak sudah-sudah!My Profile

  5. hoho. kalau orang dah tak reti bahasa tu, dia tak reti bahasa la jugak..
    Jom terjah post menarik dari titan ..Komisen ke 57 dari TNXMy Profile

  6. kak jie lain~ 😆
    Jom terjah post menarik dari tmukmkd ..Hidup Seorang Blogger- Sedut Dan KongsiMy Profile

  7. kujie,slmt pagi,wah sejak jadi top 5 makin meriah blog u tahniah.

  8. salah pintu

  9. moral of da story: pengomen ambik kesempatan membawa padah!komen oh komen..btw..bile lerr commentluv leh install kat blogspot? huhuu
    Jom terjah post menarik dari Yoa ..BLOG LIST BEN ASHAARIMy Profile

  10. mrs jamal says:

    dah buat kak jie..
    xtahu la jadi ker tak..dah kot.. 😆
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Gangguan SeksualMy Profile

  11. Bukan tak jadi tu… kan dia suruh p http://comluv.com/member/unban-url/ and enter your site url to reset your settings on comluv.

    p la situ buat mcm apa yg dia suruh

  12. mrs jamal says:

    bukan saya yang kene sindir, orang lain..tapi bila tengok newbie dh kene mcm tu takut la jugak…senang cerita gali sndiri kan..tapi kadang gali2 pown x jumpa jugak..hu..hu
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Gangguan SeksualMy Profile

  13. bagi kak jie… kalau kita nak beli basikal, cari di kedai basikal
    kalau nak beli kain buat baju raya…cari kt jakel

    hehehe..tu umpama je lah

    jadi kalau kita nak belajar bab2 blog, tips2 segalanya tu..kita cari kat blog niche macam tu… blogger lelaki kebanyakkan menulis mengenai bab2 mcm ni

  14. Ramai orang tak biasa guna “Search Box”
    tapi Kak Jie kalau singgah satu2 blog yang menarik
    mesti guna untuk cari lain2 topik berkaitan atau selak entri2 lain untuk mencari rahsia tersembunyi sesuatu blog.

    tapi blogger blogspot tak ramai pasang button ni

    erk… si azman tu pun tak ada kot kt blog dia..pernah nk guna tak jumpa

  15. mrs jamal says:

    choose a different post to show
    nothingNo last blog posts to return.undefinedComLuv experienced problems with your requestundefinedPersistent errors when trying to read the feed on this site. visit http://comluv.com/member/unban-url/ to remove the ban. ** Your last feed fetching error : cURL error 6: Couldn’t resolve host ‘ ‘ This means I could not contact the url you supplied. (maybe you left a bit off or you made a typo with your url?) If you are logged on to the site you are commenting on then check your profile in the dashboard for the value of your Website field. **nothingPlease read the error message above and try to fix the problem it mentions and then visit http://comluv.com/member/unban-url/ and enter your site url to reset your settings on comluv.

    ha..ha..x jadi…..
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Gangguan SeksualMy Profile

  16. Ada banyak orang ajar seribu satu cara nak tarik trafik lah..nak dapatkan banyak BE lah..nak itu ini…tapi hati²
    tak semua kita boleh serap…. sebelum buat apa….ada satu klause penting yang perlu di titik berat… etika!

  17. uish.. cangih.. canggih.. mekasih cikgu
    Jom terjah post menarik dari samdaddycool ..Koleksi Tudung Lycra jalur – Thai Silk awningMy Profile

  18. Yang itu memang spammer…. kat mana2 pun memang dia spam…tapi tutorial ini adalah untuk blogger yang ingin meninggalkan komen

    hati2 kerana kemungkinan besar dia akan di mark spam

  19. Betul tu, letak permalink dalam url add tu akan masuk spam box… yang tu dah ada tuturial kat link dalam entri kak jie…tak larat nak ulang²

    sebab Akismet akan kumpul data yg kita hantar ke server dia = data ip, url, name sebagai spam
    jadi kalau org yg guna ip, url, name yg sama tu komen di blog lain juga…Akismet akan mark dia spam.

  20. mrs jamal says:

    owh tenkiu kak jie..nak tanya orang takut..dh serik dh
    ms mula2 menulis blog dulu orang sindir2 bila kita suka tnya2..hu..hu..
    nak terus buat ni…
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Gangguan SeksualMy Profile

  21. dekat tool bar kotak entri , klik custom character.
    atau…

    guna google search – alt code – taip dia kena guna Alt+ 148 jadi mcm ni > ö , Alt + 155 > ¢

  22. commenluv adalah plugin…tak susah
    dari dashboard WP > Plugin > New > search box tu taip je commenluv

    dah jumpa install. Nak edit pun boleh guna default pun boleh.
    Kak Jie edit simple je…tukar BI jadi BM

  23. mrs jamal says:

    masih mencuba2 nak pakai comment luv ni…tapi belum berjaya, nak kene tanya pada yang pakar dulu..sebab baru brtukar ke wordpress jadi belum pandai sgt…nanti ntah ape pula jadi kat blog sy kalu x hati2
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Gangguan SeksualMy Profile

  24. off topic.

    camne buat- “τãΚ ƒâ§äι ƒàŠåΙ Μèñ©ãΓï ƒäŠå∫”

    musykil, musykil :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari samdaddycool ..Koleksi Tudung Lycra jalur – Thai Silk awningMy Profile

  25. oopps.. termasuk salah pintu 😳
    Jom terjah post menarik dari samdaddycool ..Koleksi Tudung Lycra jalur – Thai Silk awningMy Profile

  26. kak ada satu lagi…kalau letak url post dalam ruangan url web..komen pun akan masuk kotak spam jugak..tapi kadangkala…komen macam biasa pun tak letak url dekat kotak komen pun akan masuk spam jugak komen tu..bergantung pada keadaan komputer dia
    Jom terjah post menarik dari ishak ..Konflik antara amerika dan kumpulan hujanMy Profile

  27. Dalam Spam box bersepah-sepah spam komen. Entah Mana mat salleh promosi loan la, itu la, ini la. kadang-kadang Akismet pun silap spam juga 🙂
    Jom terjah post menarik dari Dayat ..Info Mengenai Widget Web CounterMy Profile

  28. Hmm slame ni tengok orang buat, tak paham nape? Nasib baik tak buat eksperimen mcm tu. rase-rase sy mcm tak buatkan kak jie?
    Jom terjah post menarik dari noreed ..Berpuasa Dari Sudut KesihatanMy Profile

  29. Sebab ada ilmu cara tinggalkan komen… 😆

Trackbacks

  1. Kaki Komplen Malaya » Tips Mudah Blogger : Komen Salleh Groger Samsa says:

    […] jangan cari fasal dengan tinggalkan komen sehingga komen tersebut masuk dalam server Akismet sebagai spam. Awak rugi berganda kerana selamanya komen² awak yang lain dilabelkan spam walaupun di blog […]