Tak Fasal Fasal Mencari Fasal

Sudah berbuih-buih ( ada ka ? ) saya beri ingatan dan bimbingan cara menulis komen yang betul yang tertib yang beradap yang baik…tetapi ramai sungguh yang degil.

Kalau komen mereka tak keluar di blog, mulalah cakap blogger itu sombong blogger ini sombong  – nak sedap kalau tak dapat sentap!

Mengikut Mr.Kay dalam entri nya Blogger, tolong hormat blog orang lain, kebanyakkan blog wordpress menggunakan Akismet untak menapis spam. Apa bila satu-satu komen di set as spam, pattern komen, link (dan mungkin nick, email dan url blog) akan di set dalam penapis di server Akismet. Ini bermakna, kemungkinan komen-komen anda yang sebenar (bukan spam) di blog wordpress yang lain akan di tapis dan di label sebagai spam. Impaknya besar! Jadi, berhati-hati!

Komen yang masuk dalam kotak spam akan lupus dengan sendiri mengikut waktu yang diset oleh tuan blog.  Kalau dia rajin mungkin dia akan edit dan approvekan komen tersebut… tetapi kalau setiap hari ada berpuluh² yang serupa malah kadang² dari blogger yang sama… larat ke cik kiah?  Jadi tak perlu mempersoalkan – kenapa tak approve komen saya?

Blog ini dipasang plugin CommenLuv seperti tertera dalam nota diakhir kotak komen.  Itu adalah cara mempromosikan link entri terbaru kamu.  Guna secara bijak dan jadilah blogger yang bijak.  Saya telah sediakan ruang yang lebih baik kerana commenluv membenarkan awak memilih 10 entri terbaru untuk dipaparkan.

Piranha 3D – yahoo movie

©kujie –  τãΚ ƒâ§äι ƒàŠåΙ Μèñ©ãΓï ƒäŠå∫

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

80 thoughts on “Tak Fasal Fasal Mencari Fasal”

  1. Tak tahu lah askimet berfundsi begitu ya… kalau da block sekali sampai semua yang guna wordpress akan diblock juga…tapi kalau difikirkan betul juga… sebab askimet kan satu jer…

    dapat ilmu nih… dan nasib saya seorang yang menurut arahan tuan/puan punya blog…heheheeh
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Macam Macam Hal Mereka Ni… heheheheMy Profile

  2. bukan saya yang kene sindir, orang lain..tapi bila tengok newbie dh kene mcm tu takut la jugak…senang cerita gali sndiri kan..tapi kadang gali2 pown x jumpa jugak..hu..hu
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Gangguan SeksualMy Profile

  3. bagi kak jie… kalau kita nak beli basikal, cari di kedai basikal
    kalau nak beli kain buat baju raya…cari kt jakel

    hehehe..tu umpama je lah

    jadi kalau kita nak belajar bab2 blog, tips2 segalanya tu..kita cari kat blog niche macam tu… blogger lelaki kebanyakkan menulis mengenai bab2 mcm ni

  4. Ramai orang tak biasa guna “Search Box”
    tapi Kak Jie kalau singgah satu2 blog yang menarik
    mesti guna untuk cari lain2 topik berkaitan atau selak entri2 lain untuk mencari rahsia tersembunyi sesuatu blog.

    tapi blogger blogspot tak ramai pasang button ni

    erk… si azman tu pun tak ada kot kt blog dia..pernah nk guna tak jumpa

  5. choose a different post to show
    nothingNo last blog posts to return.undefinedComLuv experienced problems with your requestundefinedPersistent errors when trying to read the feed on this site. visit http://comluv.com/member/unban-url/ to remove the ban. ** Your last feed fetching error : cURL error 6: Couldn’t resolve host ‘ ‘ This means I could not contact the url you supplied. (maybe you left a bit off or you made a typo with your url?) If you are logged on to the site you are commenting on then check your profile in the dashboard for the value of your Website field. **nothingPlease read the error message above and try to fix the problem it mentions and then visit http://comluv.com/member/unban-url/ and enter your site url to reset your settings on comluv.

    ha..ha..x jadi…..
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Gangguan SeksualMy Profile

  6. Ada banyak orang ajar seribu satu cara nak tarik trafik lah..nak dapatkan banyak BE lah..nak itu ini…tapi hati²
    tak semua kita boleh serap…. sebelum buat apa….ada satu klause penting yang perlu di titik berat… etika!

  7. Yang itu memang spammer…. kat mana2 pun memang dia spam…tapi tutorial ini adalah untuk blogger yang ingin meninggalkan komen

    hati2 kerana kemungkinan besar dia akan di mark spam

  8. Betul tu, letak permalink dalam url add tu akan masuk spam box… yang tu dah ada tuturial kat link dalam entri kak jie…tak larat nak ulang²

    sebab Akismet akan kumpul data yg kita hantar ke server dia = data ip, url, name sebagai spam
    jadi kalau org yg guna ip, url, name yg sama tu komen di blog lain juga…Akismet akan mark dia spam.

  9. owh tenkiu kak jie..nak tanya orang takut..dh serik dh
    ms mula2 menulis blog dulu orang sindir2 bila kita suka tnya2..hu..hu..
    nak terus buat ni…
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Gangguan SeksualMy Profile

  10. dekat tool bar kotak entri , klik custom character.
    atau…

    guna google search – alt code – taip dia kena guna Alt+ 148 jadi mcm ni > ö , Alt + 155 > ¢

  11. commenluv adalah plugin…tak susah
    dari dashboard WP > Plugin > New > search box tu taip je commenluv

    dah jumpa install. Nak edit pun boleh guna default pun boleh.
    Kak Jie edit simple je…tukar BI jadi BM

  12. masih mencuba2 nak pakai comment luv ni…tapi belum berjaya, nak kene tanya pada yang pakar dulu..sebab baru brtukar ke wordpress jadi belum pandai sgt…nanti ntah ape pula jadi kat blog sy kalu x hati2
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Gangguan SeksualMy Profile

  13. Pingback: Kaki Komplen Malaya » Tips Mudah Blogger : Komen Salleh Groger Samsa
  14. kak ada satu lagi…kalau letak url post dalam ruangan url web..komen pun akan masuk kotak spam jugak..tapi kadangkala…komen macam biasa pun tak letak url dekat kotak komen pun akan masuk spam jugak komen tu..bergantung pada keadaan komputer dia
    Jom terjah post menarik dari ishak ..Konflik antara amerika dan kumpulan hujanMy Profile

Comments are closed.