Tips Mudah Blogger : Penjenamaan

Agak-agak lah ..!

Carian tuju tepat lengkap dengan url site kujie2.com.

Dia jumpa yang gebu di sini

Belajar dari kata carian tersebut adalah mengenai penjenamaan domain walaupun domain saya adalah satu kesalahan dalam panduan memilih domain.

Avatar dan nickname saya tidak pernah bertukar, itu juga salah satu teknik penjenamaan. Β  Saya keliru nak accept kawan baru di FB kerana terjumpa berbagai nickname yang pelik-pelik.

Location: Kinsale, Ireland
Spotted by: Stuart Milne

Β©kujie – asal entri ini hanya topik santai keyword menarik tetapi menjadi entri teknikal juga….aishhh… tak nak jadi makcik geek!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. haha..saya msih xder identiti yg tetap lagi nie…dari nama blog, inti blog sampaila design blog….susah betol nak focus…saya buat ikot suka jer…update pun ikot mood….Kak Jie tolong la nasihatkan saya..hmmmmmm πŸ’‘
    Jom terjah post menarik dari fbi ..Gila Cool | Browser Batu Lebur yang Mesra PenggunaMy Profile

  2. subang jaya blogger says:

    jenama sangat penting, saya bg tip skit:
    1. jenama mesti kena mengena dgn produk ( utk brg fizikal daa )
    2. jenama mesti senang ingat
    3.jenama mesti ringkas
    4. mesti unik
    5. senang di ingat

    tq
    Jom terjah post menarik dari subang jaya blogger ..Cara selesaikan e-batal JPJ di Padang Jawa &amp Tip jimat rm2My Profile

  3. kita sihat je kak, ada je nih… πŸ˜›
    Jom terjah post menarik dari shay ..Mungkinkah kan terjadiMy Profile

  4. πŸ˜‰ salam.. saya masih baru sangat2 hal blog nie… tajuk blog pun ada diselit nickname jugak… ok ke kak jie…???
    Jom terjah post menarik dari zulman ..Jahit Manik Baju Raya Anak DaraMy Profile

  5. mrnamie says:

    baaek..terima kasih kak jie atas sokongan tuh.. πŸ˜›
    Jom terjah post menarik dari mrnamie ..Kantoi mencaribukan 18sxMy Profile

  6. 1st nak mencuba, biasanya main belasah jer..dah lama baru tau ada kaitan dengan serp, traffics…
    Jom terjah post menarik dari sufian ..Kaitan Processor- Front Side Bus- Clock SpeedMy Profile

  7. bila ada keinginan, kena usaha…. :mrgreen:

  8. kan dah ada tu…teruskan je

  9. Buat secara bijak dan smart – hasilnya cukup manis

  10. denaihati says:

    Membina jenama ini suatu usaha yg seronok yg perlu sabar dan kreatif
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Kopitiam tipu logo HALAL berdepan hukuman lebih beratMy Profile

  11. aduhai susah nak pikir pasal jenama ni :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari ishak ..Profile pelakon my fair lady korean dramaMy Profile

  12. FB maza untuk org tertentu shj!

    hehehehhe
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  13. untuk berjaya kena berusaha dulu

  14. betul tu – proses ni bukan mudah
    ambil masa
    bukan ada jalan singkat kecualilah kita buat sesuatu yg berlawanan dgn prindip adat dan agama
    kejap saja dpt perhatian…tapi best ke? πŸ˜›

  15. lama tak nampak shay…sihat ?

  16. makcik ni dah menguli tepung canai biskut ke?
    dah byk org order kot

  17. dah…nmpk mulai dikenali
    tapi hati2… jalan biar betul, nampak smart
    jgn terover acting, nanti nampak sgt tergedik2 menarik perhatian
    biar perkara2 tu dtg secara neutral…penghormatan dtg bukan diminta

    itu adalah nilainya

  18. memang agak teknikal..

    setakat ni guna naman dah ada kat carian google..hehe
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Peluang nak dapatkan header hampir berakhir!My Profile

  19. kita sering terikut2 dgn fenomena yang sering tenggelam timbul…
    kadang2 dah buat keputusan elok2 dah…esok lusa ada gaya baru
    kita pun tergelincir…ikut juga
    nak tetap dgn prinsip sendiri mmg payah πŸ˜†

  20. tak juga, tapi agak pelik di situ
    biasa org baya2 kak jie dok kt blog masak-masak..hehe

  21. apa jenama pun, bkn boleh terkenal dlm sekelip mata

  22. mrnamie says:

    teringin jugak nak ada nama yang mantap nih.. πŸ™
    Jom terjah post menarik dari mrnamie ..Perisian TeamViewer Remote PCMy Profile

  23. Setahun dua lagi mungkin semua orang dah kenal Kujie2.. Ni kena daftar harta intelek.. ‘Kujie2 dot com’ …
    Jom terjah post menarik dari samdaddycool ..Puasa dah dekat- sendiri mau ingatMy Profile

  24. klcitizen tu terguna je sebenarnya, sebab semua nama yang hendak diguna not available
    tak taulah jadi ke tidak penjenamaan saya sebab saya masih tak berkenan dengan nama klcitizen
    entahlah… biarje
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..buat benda tak elokMy Profile

  25. farah wahida says:

    saya masih lagi tercari2 penjenamman yang better untuk blog2 saya..jenuh fikir tu..hemmm
    Jom terjah post menarik dari farah wahida ..Kenapa Kamu Suka Tinggal Jejak@ChatboxMy Profile

  26. tips yang bagus… sebab tu kene perah otak nak fikir nama blog dan nama pena…lepas tu kekal dengan tu….

    tapi satu jer saya kekalkan… nama ni sejak dari tingkatan 4 iaitu zicronzick. sebab tu emel, IM, dan username forum dan sebagainya saya gunakan zicronzick…. cuma dia evolve masa saya umur 21 thn lepas kepada zicron21ck…heheheheh
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Bicara Agama – Zikir perlu ikut tajwid supaya tepat maknaMy Profile

  27. nasib baik nick & ID tak pernah berubah.
    Jom terjah post menarik dari cik lily putih ..Nobody From Nuffies Wonder GirlsMy Profile

  28. betullah tu topo – be smart , kan
    ambil masa dan ‘baca’ rentak πŸ˜†

  29. memang betul tu tapi domain dah stabil skrg ni so tak perlu risau lagi…dkt search engine pun dah mantap
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Menetapkan halatuju blogMy Profile

  30. nick kena mantap..baru org senang ingat..hehe

  31. ikut tips beli domain, jangan ada nombor…tapi dah tersilap juga sebenarnya sebab tu kena kerja berganda2 lebih dari orang lain

  32. tapi kan kujie2.com dah well know dah skrg ni, semua org kenal kalau ckp pasal kujie2 ni
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Menetapkan halatuju blogMy Profile

  33. hohoh lama saya bertapa utk fikirkan penjenamaan yang sesuai utk blog2 saya.. dan hasilnya sangat memberansangkan.. πŸ˜€
    Jom terjah post menarik dari topo ..Hasil Seni Superbots yang CoolMy Profile

  34. Fitrihadi.com says:

    masih tercari-cari penjenamaan yang sesuai…dulu saya ni terkenal dengan shy guy..but now macam lost skit bila dah ada blog baru.. patut ke guna shy guy tu balik? adoii blurrr
    Jom terjah post menarik dari Fitrihadi.com ..Yuna Oh Yuna Alahai…My Profile

  35. Indahnya bila penjenamaan telah berjaya, kerana tatkala itu, segalanya akan berbeza πŸ™‚
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Kehidupan adalah gedung ilmu yang luasMy Profile

  36. kita pun sama… dulu masa nak buat blog mcm-mcm nama yg kita pilih… last-lasts sekali ambil nama nick name kita je. Senang cite… semuanya sama (email,blog,facebook). Lps tu sbb nak lebih dikenali kita cuma tambah “Disebalik kanta coklat”. Semua tu gara-gara suka pakai contact lens warna coklat.
    Jom terjah post menarik dari anastasyea ..Celcom Xpax MTV World StageMy Profile

  37. kak kujie boleh jadi cerita hangat la dia kuar macam tu… πŸ˜†
    Jom terjah post menarik dari shay ..Zaman KECIL kuMy Profile

  38. Macam nak jual biskut, ekk ? Kena ada jenama yang menarik ! :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Tie ..Bila mengidamMy Profile

  39. hee..
    jenama belog saye ok tak kak?
    mula2 sy pun tak paham apa maksud kujie2
    ingatkan just gandaan nama akak
    rupanya ada mksud nya tersendiri – ku jitu.
    Jom terjah post menarik dari Kie-yu ..Mantra dan KontroversiMy Profile

  40. betul tu kak jie. kadang-kadang saya sendiri keliru dengan identiti sendiri.
    masalahnya bila guna hosting free, nama yang diinginkan sudah diambil orang..huhu

    bila dah tak dapat, mulalah cari nama pelik-pelik..
    nak beralih ke self-hosting, masih belum ada knowledge yang cukup..mungkin belum sampai seru lagi..hehe
    Jom terjah post menarik dari Faizal @ FTN ..Drama Bersiri 8 Bulan di TV3 – Rashidi Ishak dan Vanida ImranMy Profile

  41. ni kena panggil kak kujie, mama IT ni.. huhu…
    Jom terjah post menarik dari ikoko ..Geram dengan PocoyoMy Profile

  42. agreed…penjenamaan itu penting dlm berblog…
    Jom terjah post menarik dari eyriqazz ..LG COOKIE MONSTER PARTY RAWRRRRMy Profile

Trackbacks

  1. […] dulu saya menulis Tips Mudah Blogger : Penjenamaan, hari ini kita belajar satu lagi tips muda. Hilangkan diri sekekita! Lakukan sesuatu di luar […]